10 rensningsområden med låg tröskel

När du väl kommit igång med rensningen uppstår ofta positiva känslor och du får momentum att ta dig an ytterligare områden i hemmet. Men innan du kommit dit kan det vara svårt att veta var du ska börja rensa någonstans i virrvarret av prylar och garderober eller lådor som svämmar över.

Så här när dagarna går mest i olika nyanser av grått, du kanske vabbar, mörkret lägger sig tidigt men julstöket har ännu inte tagit fart, är det en utmärkt tidpunkt att skapa ordning och reda och få energi genom att rensa. Nedan finner du tio enkla områden med låg tröskel där de allra flesta kan rensa ut saker från hemmet:

1. Galgar. Hur många galgar har du som inte har något klädesplagg hängande på sig? Trasiga galgar ska givetvis rensas bort och galgar som inte används ska inte ta upp onödig plats i din garderob. Kanske behöver din närmsta second hand-butik eller kemtvättar dem mer än du? Sedan jag började rensa i garderoben har jag kunnat göra mig av med en hel del galgar allt eftersom garderoben krympt.

2. Parfym. De flesta av oss har haft en period i livet när vi vid utlandsresor passade på att köpa en parfym på tax-free eftersom det var så billigt, eller haft parfym högt upp på önskelistan inför jul och födelsedag. Sakta men säkert byggs ett parfymlager med halvfulla fina flaskor i olika färger och formationer upp. Hur många parfymer kan du rensa bort? Kom ihåg att parfymer räknas som farligt avfall så du slänger dem på rätt ställe.

3. Rabattkuponger. Sparar du diverse rabattkuponger för att använda senare om tillfälle ges så är det inte sällsynt att dessa hinner passera sitt sista användningsdatum innan de nyttjats. Gå igenom högen med rabattkuponger och rensa ut de som passerat i datum. Passa samtidigt på att fundera ett extra varv om du verkligen behöver konsumera det som rabatten avser. När kommer du använda saken? Var ska den förvaras? Vad kan du göra med pengarna istället?

4. Påsar. Många sparar alla påsar som kommer i dess väg. De flesta återanvänder dock bara en bråkdel av dem. Gå igenom dina sparade påsar, såväl plastpåsar som finare presentpåsar i papper och dylikt. Släng de som är av en storlek du aldrig eller väldigt sällan använder. Nya liknande påsar kommer leta sig in i hemmet, vare sig du vill eller inte.

5. Koppar och muggar. Har du sparat alla koppar och muggar du fått i gåva och köpt genom åren så möts du förmodligen av en brokig samling i olika storlekar, mönster och material när du öppnar köksskåpet för att ta en kopp te eller kaffe. Fundera över hur många du verkligen behöver, vilka du tycker om att dricka ur som är hela och som förtjänar en plats i ditt köksskåp.

6. Tidningar. Högar med tidningar och magasin som blir liggandes i väntan på hantering och genomgång fyller ingen direkt funktion i hemmet mer än att skapa oordning. Inga tidningshögar = inget behov av tidningsställ eller tidskriftssamlare. Sparar du dem för att barnen ska kunna klippa ut bilder etc? Spara då max 3 tidningar för detta ändamål.

7. Datorns skrivbord. Även elektronisk röra räknas trots att det kanske inte är det första du tänker på när du vill rensa. Har du programvaror du använder sällan och filer som sedan länge varit inaktuella så hör de inte längre hemma på datorns skrivbord. Kasta, sortera och avinstallera.

8. Medicinskåpet. Om bäst-före-datumet passerats på läkemedel och vitaminer behöver de inte längre ta upp förvaringsutrymme. Inte heller om du inte längre använder dem. Till skillnad mot mat som går att smaka och lukta sig till huruvida det går att äta, är detta svårt med läkemedel som dessutom kan bli hälsovådliga. Apoteken har särskilda påsar som du stoppar mediciner du inte längre behöver och lämnar in.

9. Bruksanvisningar och manualer. Det är inte ovanligt att bruksanvisningar och manualer blir kvar i en pärm eller låda även om den tillhörande produkten har lämnat hemmet. I ett normalstort hushåll rör det sig ofta om 10–20 produkter med tillhörande bruksanvisning som många gånger är på flera språk vilket gör att den storleksmässigt som en bok. De manualer som tillhör bostadens vitvaror kan behöva sparas till nästa ägare/hyresgäst, men undersök om bruksanvisningen/manualen finns att ladda ner och spara digitalt. Fundera när du senast kikade i en bruksanvisning eller manual, kanske letar du lösningar på tvättmaskinens felkoder eller diskmaskinens felmeddelande på annat sätt idag? ;)

10. Förvaringslådor i plast. Samlingen av praktiska matlådor, plastburkar, Tuppeware-burkar och gamla glasslådor tenderar att växa sig större och större och bli mer och mer omaka. Gå igenom din uppsättning och behåll enbart de som är fräscha och har ett tillhörande lock. Fundera i ett längre perspektiv över att ersätta plastmatlådor mot dito i glas. Det gjorde vi och minskade samtidigt totala antalet förvaringslådor rejält.

Den här listan med rensningsområden med låg tröskel kan såklart vara värd att ha i åtanke även till julledigheten om du känner ett oväntat rensningssug som pockar på. Bara för att du redan rensat dem en gång betyder inte att det inte smugit sig in nya saker som nu kan rensas ut, kanske har du själv fått distans till sakerna och kan rensa ytterligare ett lager av löken. :)

Var kan du rensa nu inför jul eller kanske under julledigheten?

19 reaktion på “10 rensningsområden med låg tröskel

 1. Isabelle

  Jag håller för tillfället på att rensa garderoben. Har hittills fått ihop en stor blå Ikeapåse med kläder som ska lämnas till välgörenhet – och jag är inte ens klar! Har även 5-6 par skor som får åka med den påsen.

  Nästa steg blir att rensa i köksskåpen. Har bland annat massor med shakers som man blandar proteinpulver i, många har vi fått gratis när man handlat i olika tränings-/hälsokostbutiker. Jag tror nog ingen har användning av tio (!!!) stycken shakers! Max tre får stanna kvar, resten ryker! Vi har även en gammal och klumpig köksassistent som vi använt en gång de senaste 3-4 åren, den kommer skänkas/säljas till någon som har bättre nytta av den. Den tar så otroligt mycket plats och är klumpig att använda.

  Utöver det har jag ett tips till alla som ”plastbantar” där ute: Släng inte gamla syltburkar i glas (eller burkar man köper inlagd gurka, rödbeta etc i), de större varianterna sparar vi på. Utmärkta att använda som matlåda, speciellt att ha soppa/gryta i tack vare det stabila skruvlocket! En burk rymmer gott och väl en portion! För övrigt gillar jag Ikeas matlådor i glas, de flesta av våra plastlådor är numera utbytta – känns mycket fräschare!

  Projektet till sommaren 2018 är att rensa och gå igenom i garaget. Vi köpte vårt hus 2015 och föregående ägaren lämnade kvar massor med garageprylar (de flyttade till lägenhet och har såklart inte samma behov av ”garagesaker” och trädgårdsprylar som när man bor i hus). Vi har rensat ut en del av sakerna men det finns massor kvar!

  Ett steg i taget! Ett rum i taget!

  Svara
  1. Fröken Minimalist

   Du har verkligen legat i, vad härligt! :)

   Tack för tipset gällande burkarna och att använda dessa till soppa. Jag har använt dem som förvaring till linser och liknande, men hade inte ens en tanke på att det är ett utmärkt sätt att förvara soppor på!

  2. finlandssvensk

   Det tycker jag är det värsta med att flytta in i ett hus där någon redan bott halva sitt liv och samlat saker. Att jag då måste städa någon annans ”skit och skräp” som de inte tagit med sig..pust!

 2. Ca

  Håller på i klädkammaren där kaos råder.. rensat ut massa bebiskläder, säljer ena barnets ridutrustning , rensat ut spel o kläder o instrument osv.
  Nu ska det bli ordning!

  Svara
 3. F

  Parfymer säljer rätt bra på Tradera. Ja, även använda. Fått in några hundralappar på det.

  Svara
 4. Maria

  Jag har nu vänt alla galgar i min garderob åt ”fel” håll och satt upp en post it lapp med dagens datum på. Om exakt ett år ska jag plocka bort de plagg som hänger kvar åt fel håll. Vet redan nu vilka plagg det kommer att vara men de är så fina. Portytoppar, även om det var åtta år sen jag hängde på krogen varje helg. Men det känns bättre så här att få det svart på vitt antar jag…

  Svara
 5. CJH

  ”Samlingen av praktiska matlådor, plastburkar, Tuppeware-burkar och gamla glasslådor tenderar att växa sig större och större och bli mer och mer omaka.” Hmm. Jag kan förstå att vissa personer inte gillar att ha omaka kaffekoppar (mig stör det inte, gillar att ha olika att byta mellan, och eftersom jag inte anordnar kafferep använder jag en, max två, och det kan jag matcha), men _matlådor_? Att måsta ha matchande matlådor torde vara vuxenvarianten av att inte kunna gå på övergångsställets vita streck! Det är väl en fördel om matlådor åtminstone är olika stora så att man kan få i lite olika portionsstorlek?

  Minimalismtips som kan passa en del: Skrota matlådan och ät ute. Under mitt 15-åriga yrkesliv tror jag att jag tagit med mig matlåda 2-3 gånger, och fler blir det inte. Visst, det är dyrt att äta ute. Hundralappen får man väl snart räkna med mot vadå för matlåda – tjugo kronor?

  Men matlåda har en massa andra kostnader. Man måste laga mat kvällen innan och spara till dagen efter (faktiskt ett aber för mig eftersom jag ofta även äter middag ute). Man måste ha en väska med sig till jobbet (skönt att vara fri och bara ha en jacka). Maten tenderar att avsätta en äcklig, studentkorridorsliknande lukt i bilen. Spill i väskan kan antagligen orsaka ett satans kladd. Lådorna måste diskas och åka fram och tillbaka (logistik, usch, bort). Risk för näringsbrist om man inte tänker på att ha med kostcirkelns alla delar, och så mycket engagemang ids i alla fall inte jag lägga ned.

  Plus att maten tenderar att kännas ofräsch efter en natt i kylskåp. De matlådor jag har lagat var inte särskilt goda heller, mest pasta med pasta…

  Svara
  1. Ida

   Jag tänker helt kvärt om när det kommer till matlåda. Jag älskar dem! Sparar hellre de 80-90 kronorna varje dag och ser till att laga lite mer mat varje kväll. Då blir det ju ingen extra tid att laga mat. Brukar dessutom alltid ha ca 10 st färdiglagade och -komponerade lådor i frysen för när man inte hinner laga mat alls. Ser man det ur hälso- och miljösynpunkt är matlåda överlägset bäst. Jag förutsätter att de flesta faktiskt inte äter pasta med pasta…
   Jag har bara matlådor i glas, från både ikea och lagerhaus. De känns mycker fräshare, sluter tätt bättre och jag slipper gift i maten.

  2. Elin

   Omaka menas nog med att lock och lådor tenderar att ”försvinna” så att man har många som saknar lock eller ett gäng lock utan låda.

  3. CJH

   Elin: Aha, du tänkte så! Då skulle jag nog också göra en rensningsaktion.

   Ida: Men mat ska ju vara gott också. Det där beror ju mycket på intresse och livsstil. Laga mat är ju så tråkigt, så det var det första jag bortprioriterade när jag fick råd. Middag för mig är två rostade brödskivor med vita bönor och stekt ägg (och apelsinjuice för vitaminernas skull). Kanske djupfryst pytt-i-panna. Det får inte vara svårare än så, och det är inte så lätta rätter att göra matlåda av. Jag tycker inte om grytor, thai-”mat”, soppor och sånt som folk verkar ha i matlådor. Biffstek med pommes frites, det är gott, men jag tror inte att den vinner på lagring.

  4. Ida

   Jag håller absolut med om att mat ska vara gott och att om man ska göra något varje dag så måste det vara kul. Själv älskar jag att laga mat och tycker min mat är fantastiskt god. Men så var inte fallet när jag för två år sedan, 19 år gammal, flyttade hemifrån. Då bävade jag inför jobblunchen och mina matlådor. Men man lär sig;)

  5. Maria

   Men för mig som oftast har 30 min lunch (jobbar i butik) finns det inte tid att äta ute. Dessutom finns inte ekonomin för det.

  6. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Som någon var inne på i efterföljande kommentarer så menade vi snarare att plastlådorna är omaka så tillvida att de inte har något tillhörande lock, eller som i efterföljande mening anger; ”behåll enbart de som är fräscha och har ett tillhörande lock.” Sen sägs det ju vara giftigt att ha varm mat eller värma mat i flertalet plastlådor, så själva har vi helt övergott till glas för länge sedan. Men jag vet hur det ser ut på många andras förvaringslåde-hylla, mina föräldrars bland annat, hittar aldrig ett tillhörande lock vilket i sig är irriterande. Liksom röran som uppstår när det är onödigt många.

   Angående om man vill äta matlåda eller äta ute tror jag det beror på vad och ur man prioriterar (samt kanske matintresse och livsfas). För mig tar det minst 1 timme när jag går ut och köper mat (oavsett om jag äter själva maten på restaurangen eller tar upp på kontoret), men bara 30 minuter om jag äter på matlåda. Den halvtimmen går jag hellre hem tidigare från jobbet och umgås med familjen (eller tränar exempelvis). För oss som har småbarn lagar vi ändå mat i princip varje kväll till middag och då är det inte så mycket jobbigare att göra middag för 5-6 personer än till 4 personer. ;) Dessutom uppskattar jag den dag per vecka jag brukar ha lunchdejt med en vän eller fd kollega etc, istället för att det blivit slentrian. Men som sagt, det är ju olika hur man prioriterar, du behöver inte ha lika många matlådor som vi iaf. :)

  7. CJH

   Nu är det ju inte riktigt hela sanningen att jag alltid har haft en extrakostnad på 60-90 kr (vad kostar en matlåda?) per dag. Ibland brukade jag köpa en djupfryst färdigrätt och micra, men jag tyckte inte man blev mätt av dem. När jag målsparade till min Mustang hade jag en morot att få ned kostnaden, men nu har jag köpt bilen och sparar inte till något…

   Kan tilläggas att en del av mina arbetsgivare har Rikskuponger/Rikskortet, som gör uteätande billigare. Förra firman hade inte det, men var å andra sidan så frikostiga med presentreklam att jag knappt behövde köpa några kläder :-D Bjudlunch på produktinformationsdagar är också rätt vanligt i min bransch, även om det brukar vara sallader och sån mat som jag inte blir mätt på.

   Men det skulle ju inte sitta fel med MC-kort, en ny Harley-Davidson, att åka till USA och köpa en Cheva pick-up (kanske rentav flytta dit, för matens och bilarnas skull) samt bygga ett större garage till den då fjortonhjuliga vagnparken, så matlåda ibland vore inte helt fel för att dra in cash.

   Någon som vet nån sajt med _goda_ matlådor? De får gärna vara lättlagade också. Behöver inte vara billiga eftersom de inte prismässigt konkurrerar med billigare mat utan med uteätande. Gärna gå att laga en i taget eftersom jag inte gillar att planera.

   Går fetbort: Kokt potatis, husmanskost, ”skolmat” (fisk, järpar och färsbiffar med tvivelaktigt innehåll), rotfrukter, soppor, grytor, lådor

   Bubblare: Sushi (gott men för lite mat), ris (intetsägande smak), pasta (föråt mig på det under studietiden), kyckling i bitar, tunn pizza

   Gillar: Burgare, pommes frites, död kossa, pan pizza, tacos, pajer, mackor typ Subway eller salami/brie-baguetter, färska grönsaker med mycket dressing

 6. Eva

  Ska rensa ut ur skåpen i köket som börjat fyllas lite med tomma burkar igen trots att jag gjorde storrensning där för ett par, tre år sedan.

  Och att läsa om lunchvanor var intressant. Skulle aldrig betala uppåt hundralappen för lunch varje dag, knappt ens en dag i veckan. Tur som jag har betalar arbetsgivaren lunchen varje dag.

  Svara
  1. Sjuksköterska

   Jag har också turen att nästan alltid kunna äta gratis på jobbet. Jag är sjuksköterska på en vårdavdelning och vår verksamhetschef har gett oss godkänt att äta maten som ej går åt istället för att den slängs iväg. Givetvis ser vi till att samtliga patienter ätit sig mätta först innan vi äter. Det blir ju inte alltid över så mycket mat, men brukar då komplettera med en medhavd frukt eller något (samt har alltid 1-2 portioner ”nödmat” i jobbfrysen i form av färdigmat/matpaj etc).

   Känns som ett bra initiativ från vår chef. Känns så onödigt att kasta iväg mat som skulle mättat fler magar! Visst kan man fråga ”tänk om maten som serveras patienterna är dålig/bakteriefylld/orsakar sjukdom hos personalen – ibland läser man ju i tidningarna om ex salmonellautbrott orsakat av storköksmat. Den risken är vi informerad om. Under alla mina år har ingen blivit smittad av maten, men såklart äter vi på egen risk och får själva ta konsekvensen om vi blir sjuka.

   Någon annan som arbetar på vårdavdelning som har detta upplägg godkänt av sin chef? ”Smygätning” utan chefens godkännande räknas inte. Tycker ni detta är bra initiativ, att ta tillvara på resurserna och inte kasta mat?

   Tillägg, arbetar inom landstinget om det har någon betydelse. Maten är alltså skattebetald.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Toppenbra initiativ av din chef tycker jag! Skulle inte förvåna mig om det är utanför någon regel inom landstinget eller branschen, men helt rätt tycker jag! Kanske bordet det förmånsbeskattas om man ska vara petig? Men för min del får man gärna kringgå petitesser och märkliga regler/policys när det är för miljöns skull och ingen annan som tar skada (mer än att någon annan kan tycka det är orättvist, men så är det ju alltid i livet ;) ).

Kommentera