Byta till sig julklappar

Att köpa begagnade julklappar till sina barn finns det flera småbarnsfamiljer som gör, det är ju väldigt få små barn som bryr sig om huruvida julklapparna är begagnade eller sprillans nya. Men om man vill ta det steget längre i sin strävan mot att vara miljövänlig och minimera utgifterna, så är att byta till sig julklappar nästa steg att ta.

En barndomsvän till mig berättade för ett par veckor sedan att hon redan bytt till sig alla julklappar till barnen, och samtidigt blivit av med leksaker deras egna barn inte använde. Jag blev nyfiken och ville höra mer, och idén var så bra att jag vill sprida den och tipsa er läsare!

Det började med att min väns syster ringde och berättade att hennes son skulle sälja leksaker för att spara ihop pengar till ett specifikt lego, och undrade därför om min vän som har yngre barn ville köpa exempelvis sonens bilbana. Min vän lovade att få återkomma, och kom samtidigt på att de hade köpt ett alldeles för avancerat teknik-lego till sin dotter på en loppis i somras. Hon frågade då om de kunde byta teknik-legot mot bilbanan, vilket båda tyckte var en bra idé. Win-win!

Samtidigt började min vän rensa bland barnens leksaker och hittade då en Pippi-käpphäst från en tid när hennes barn var Pippi-tokiga, vilket var länge sedan. Hästen stod nu bara i ett hörn och såg ledsen ut. ;) Dock kom hon på att en nära väns dotter är inne i en Pippi-period just nu, så hon frågade således om de ville ha Pippi-hästen. Vilket den vännen gärna kunde tänka sig, men frågade om det var något som min väns barn ville ha i gengäld?

Efter lite diskussion kring vilken typ av lekar barnen brukar leka och vad som fanns att byta mot, så kom de fram till att en leksaksdammsugare kunde vara lämplig då barnen leker mycket lekar kring bo i hus, laga mat, fixa hemma etc just nu.

Genom rensning och några sms så var båda barnens julklappar fixade, samtidigt som andras barns julklappar också fixades. Helt gratis. Och allt i utbyte mot befintliga leksaker som redan fanns i hemmen men som inte användes. Win-Win-Win! Och en in – en ut.

De leksaker som byttes bort från alla inblandade kommer med största sannolikhet få mer uppskattning hos de nya ägarna. Och du vet väl vad en pryl allra helst vill? Jo, nämligen komma till användning så mycket som möjligt för det ändamål den är avsedd för, under så lång tid som möjligt. Mer om detta kan du läsa i inlägget ”Om jag vore en pryl”.

Kanske har du någon vän som du kan byta till dig barnens julklappar med? Eller lägga upp i mammagruppen eller i lokala Köpa/Sälja/Byta-grupper på Facebook? Du kan ju både erbjuda specifika saker ni rensat ut och efterlysa något du tror att dina barn skulle gilla eller behöver.

Inför jul när nya leksaker ofta kommer in i hemmet är det utmärkt tillfälle att prata med sina barn om att rensa bland leksakerna för att göra plats för de nya som tomten kommer med. Själva har vi hittills inte givit våra barn julklappar utan tyckt det räckt med de de fått från mor- och farföräldrar, men snart börjar barnen bli så medvetna att vi får fundera på hur vi ska göra.

Kan du tänka dig att byta till dig barnens julklappar? Vad av barnens grejer kan du i så fall rensa ut och erbjuda till någon annans barn? :)

11 tankar kring ”Byta till sig julklappar

  1. Anna

    Hej, vi hade kontakt via mejl angående en ev föreläsning i vår….. Jag har mejlat några förslag på datum. Funderar på om ni kanske inte fått det mejlet? Provar därför att nå er den här vägen.
    mvh
    Anna

    Svara
  2. Sofia

    Det går att förenkla ännu mer och få barnen mer delaktiga i planerandet av sakbytar-karusellen. Jag låter min äldsta son välja ut en sak till varje kusin av sina egna leksaker. Han tycker det är jättekul att leka med sina kusiners saker även om inte alla är i samma ålder, så att få nåt som de har ägt känns lite magiskt. Kusinerna är mellan 4 och 12 år, och det är lika kul oavsett vems paket han öppnar. De två minsta kusinerna 1 och 2 år, har hittills bara fått bortglömda (av deras egna) leksaker inslagna och inte varit med i bytarleken. Jag kan varmt rekommendera att engagera barnen i att välja ut böcker, leksaker och kläder som de själva inte leker eller använder för att ge bort till sina nära och kära. Min son som är sex år har redan i september börjat fundera på vad han ska ge bort till vardera kusin. Det blir inte alls samma paket-hets med den här varianten. Bästa sättet att rensa bort färdiglekta saker.

    Svara
  3. ANNA

    Ytterligare en bra grej är ju att det inte blir en massa idiotiska leksaksförpackningar i blandmaterial att ta hand om åååå så slipper man yra runt å leta presenter precis innan jul, då det är så mkt mysigare att vara hemma å ta det lugnt eller att umgås med vänner.

    Jag pratade förresten med en kompis häromdagen om en hög saker som jag fått i present själv men som jag inte vill ha. Detta är saker jag inte riktigt kan lägga upp på Tradera för de jag fått av har koll där å just dessa känns inte helt ok att sälja. Det är alltså helt nya orörda saker. Dessa grejer kommer att hamna på en speciell utmärkt plats i en Gratisbutik med en skylt om att det är nya å kanske fina som julklappar. Eller så hamnar de i en julklappsutdelning för de som inga julklappar får.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Ja, väldigt bra poäng där med att slippa förpackningarna!
      Presenter kan vara känsliga att göra sig av med som du är inne på, men bra att du tycks ha hittat en lösning. Man får ju se det som att avsikten med gåvan var att den skulle bringa glädje och ett sätt att visa tacksamhet, och det gjorde den förmodligen vid gåvotillfället, och ibland även en tid efter, men när den inte gör det (längre) utan snarare tynger en, är det dags för den att skapa glädje hos någon annan. Det vill nog innerst inne den som gav presenten också.

  4. Cattis

    För äldre barn finns ju nåt som många amerikanska minimalister kör med: nånting att äta, nånting att ha på sig, nånting att läsa och nånting att leka med. Den tycker jag är bra, kläder (behövs alltid till växande barn) och godis i någon form brukar ju ändå förekomma till jul så den är ju enkel. Lånar man böcker på bibblan kan man ju stryka den och sen byta till sig leksaker så är det ju klappat och klart. Våra barn är lite äldre och önskar sig oftast 1 större/ dyrare klapp som vi lägger ihop till. När de har en tanke om vad de vill ha(/behöver) så känns det ju bra att kunna tillgodose det.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Ja, samtidigt blir det ju väldigt många paket om alla i släkten ska ge fyra paket vardera till varje barn, eller delar man upp det och väljer en av kategorierna?

    2. ANNA

      Jag har en hel del kompisar som kör på att släkten dvs Mormor & Morfar, kusinfamiljen etc bara får ge barnen 1 paket var och det får bara vara ”1” sak i paketet, alltså inte 1 Legokloss såklart men det får inte ligga kritor, Lego, pussel, tröja och karameller i paketet. De uppmanar dessutom till gemensamma paket dvs att syskonen får ett spel ihop istället för varsin sak. Själva ger de barnen 1 mjukt 1 hårt och 1 önskat dvs 3 paket. Det mjuka innehållet kläder, det hårda pussel, ritgrejer, spel, bok etc och det önskade är något barnet väldigt gärna vill ha men alltid något av god kvalitet inget plast som går sönder fort-jox.

  5. Therez

    Men så smart! :D Nu har jag inte några barn än men detta går ju att applicera på andra. Bra idé, det här tar jag med mig nu när vi närmar oss juletid!

    Svara

Lämna ett svar