De bortglömda transaktionskostnaderna

Tänk om du hade fem olika konton innehållandes fem olika typer av mycket värdefulla tillgångar, där en transaktion på det ena kontot alltid påverkade ett eller flera av de andra. Och tänk om det totala värdet av dina tillgångar oundvikligen minskade vid varje transaktion men att du trots detta flera gånger per dag helt obetänksamt skyfflade tillgångar fram och tillbaka mellan dina konton. Visst vore det ett besynnerligt beteende?

De fem tillgångar jag syftar på i exemplet ovan är tid, pengar, energi, miljö och humanism. Det vill säga de fem områden där du enligt oss gör störst vinster med en minimalistisk livsstil. Dels genom att minimera onödig nykonsumtion och rensa ut saker du inte behöver men även genom att göra mer medvetna transaktioner i allmänhet. Låt mig ge några exempel:

  • Du är trött eller lite nedstämd efter en tuff arbetsdag och tröstshoppar på vägen hem. Dina energinivåer går ytterst temporärt upp men det tar tid, kostar pengar och är dåligt ur miljösynpunkt då shoppingen troligen inte fyllde ett praktiskt behov.
  • Du väljer att behålla en pryl du inte längre har behov av. Du sparar tid och energi på att inte sälja eller skänka den vidare men prylen kommer inte någon annan till glädje (humanism) och leder indirekt troligen till någon annans nykonsumtion (miljö). Dessutom går du miste om ett eventuellt ekonomiskt andrahandsvärde.
  • Du väljer att köpa en begagnad pryl istället för nytt direkt ur butik. Du får troligen lägga lite mer tid och energi på att hitta det du behöver men du gör miljön en tjänst och sparar med stor sannolikhet en del pengar.
  • Du köper en ny pryl av hög kvalitet, vilket gör att den både håller och uppskattas längre. Du får troligen lägga ut lite mer pengar men du behöver inte ersätta den lika snabbt, vilket är bra ur både ett ekonomiskt, tids- och miljöperspektiv.

En förklaring till att vi alla agerar så olika ligger i att vi ofta inte är medvetna om hur det ena kontot påverkar det andra. En annan förklaring är att vi värderar de olika tillgångarna olika högt vid olika tillfällen baserat på känslor, sinnestillstånd samt hur mycket resurser vi anser oss ha på respektive konto. En tredje förklaring är att tid, pengar och energikostnader snabbt och tydligt påverkar oss själva, medan kostnader på miljö- och humanistkontot främst påverkar någon annan som vi inte har en relation till och sällan får en omedelbart märkbar effekt.

En lösning på utmaningen ovan är att inför varje konsumtions- respektive rensningsbeslut stanna upp en sekund och göra en snabb och enkel konsekvensanalys ur de olika perspektiven ovan. Något som vi bland mycket annat går in på i mer detalj kring i vår bok Prylbanta. :)

Vilka tillgångar ovan tenderar du att värdera högst respektive lägst och vad får det för konsekvenser för andra och över tid?

Att köpa begagnat tar ofta mer tid och energi men är miljövänligare och bättre för plånboken jämfört med att köpa nytt.

12 tankar kring ”De bortglömda transaktionskostnaderna

  1. Händelsevis

    Intressant sätt att gestalta det :-)
    För mig blir det ofta en possitiv/negativ spiral då mycket jobb ger mindre tidbmen mer pengar. Vilket ger längre energi som leder till att omtanken om andra minskar och ger mer nykonsumtion.
    Detta med att jobba är således förädiskt, inte nog med att jag inte har tid att tänka efter ordentligt. Eftersom jag får lön har jag dessutom råd att inte göra det. Och ett tu tre är jag fast och måste fortsätta jobba för att upprätthålla spiralen!

    Svara
    1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

      Bra exempel, precis så är det verkligen. Man kan identifiera självförstärkande positiva och negativa spiraler mellan de flesta områdena ovan. :)

  2. Ca

    Ni fortsätter att inspirera! Vi har alltid varit bra på att rensa, skänka och sälja, men har också varit bra på att konsumera utan behov. Nu har vi kommit ganska långt i att gå igenom hela huset. Även om vi har mycket kvar så märks redan skillnad och vi har fått en helt annan inställning till konsumtion och att äga prylar.
    Idag åkte två billass till sopen, tre kassar till Stadsmissionen och vi har annonser ute både på Blocket och Tradera.

    En önskelista är skriven till barnen som vi nu delar med olika släktingar vi träffar i jul. Vi önskar förbrukningsvaror, upplevelser, praktiska saker de verkligen behöver (ekologiskt), egentillverkat samt sparpengar.

    Vi köper just nu hem det vi behöver till vintern (åkpåse, skridskor, vinterkläder) på Blocket och tackar säljarna för att vi fått möjligheten att göra ett medvetet val för vår miljö.

    Svara
  3. Karlsson

    Hej.
    Jag kan inte handla ofta, eftersom jag har långt till shopping affärer.. Jag har nära till röda korset. Jag brukar ofta skänka dit. Om jag skulle shoppa så tar det 1 time dit och en 1 time tillbaka hem.. Så jag åker sällan och handlar… Nu förtiden så orkar jag inte lägga fokus på köpa saker, jag köper bara det nödvändiga. Jag förstår inte själva grejen att köpa och köpa. Jag förstår inte själva jakten på saker.. Jag är nöjd med det jag har, men jag skulle behöva varmare skor.. Jag föredrar att vara med min kattunge än shoppa.

    Svara
  4. maria

    Hej!
    Intressant inlägg. Även om ert resonemang är på övergripande nivå skulle jag vilja bidra med att länka till Naturskyddsföreningen som skriver om vad som händer med miljön o i slutänden vår mat när vi köper/tvättar våra syntetkläder. Här är fleecekläder en stor bov. https://m.naturskyddsforeningen.se/syntetplagg

    Svara
  5. Ca

    Kul att kunna inspirera tillbaka :) Det märks på 4-åringen att vi pratat mycket om er här hemma. Han prövar massa nya ord. Förra veckan var det ”faktum är” och ”desto mer”. Igår snurrade han runt på rummet medan han sa ”jag är minimalist” hahaha!
    Äldsta barnet sa häromdagen att hon var på rensningshumör. Hon rensade sedan, på eget initiativ, igenom varenda låda i sitt rum och samlade ihop en liten hög med saker att sälja.

    Jag vet att ni inte hunnit svara på mitt mejl men jag har en annan fråga. Är minimalism automatiskt ihopkopplat med perfektionism? Vi märker ju här hur hemmet börjar gå åt det hållet.. Sedan undrar jag om ni hört talas om Montessoripedagogiken, vilken påminner mycket om Minimalism med hur de ser på miljön. Våra barn går Montessoriförskola och det är vitt skilt från andra förskolor där det är rörigt osv i miljön.

    Svara
    1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

      Vad coolt med barn som säger att de är minimalister, är på rensningshumör och dessutom rensar på eget initiativ. Det märks att er positiva inställning till prylbantning smittar av sig på barnen. :)

      Jag tror helt klart att det kan finnas vissa kopplingar mellan minimalism och perfektionism (men långt ifrån alltid). Det finns till och med ett halvklart inlägg på lut i våra gömmor på ämnet. I väntan att vi skriver klart det kan du alltid läsa om de perfekta seten, vilket är på samma tema. :)

      http://minimalisterna.se/det-perfekta-setet/

      Även våra barn går på Motessoriförskola (lite av en slump), vilket funkar mycket bra. Men även vi blev nästan lite (positivt) chockade över hur avplockat och enkelt det var på förskolan första gången vi var på besök. :)

Lämna ett svar