Det optimala antalet bebiskläder

I blogginlägget Bebisens kläder ur ekologisk synvinkel visade vi bild på en stor mängd kläder som vi ärvt till bebis minimalist. Eftersom detta är vårt första barn var det oerhört svårt att i förväg veta vilken typ av kläder som skulle komma att användas och än mer vilken mängd kläder. Det sistnämnda är ju även något påverkat av om bebisen kräks mycket eller ej.

Bebis Minimalist är snart 6 månader gammal och hon har växt ur de tre första storlekarna av kläder, 50, 56 och 62. I juni månads in och ut hade vi rensat ut bland bebiskläderna och valt ut de plagg vi vill spara till eventuella framtida syskon. Vi har nu identifierat det optimala antalet bebiskläder för Bebis Minimalist som behövs i varje storlek:

  • Omlottbodys – 3. Inklusive någon kortärmad i tunt material på sommaren.
  • Byxor – 2. Eventuellt även något par strumpbyxor.
  • Pyjamas – 2. Vi använde dock inte pyjamas första veckorna.
  • Klänning – 1. Kul att ha vid festligare tillfällen men räcker helt klart att ha i varannan storlek.
  • Strumpor – 2-3 par. Dock lite beroende på värmen i bostaden och säsong på året.

Detta är betydligt färre plagg är de vi tog emot i november och december.

Jag vill påpeka att detta är alltså det optimala antalet bebisplagg för just vår bebis. Beroende på hur ofta hen kräks, du kan tvätta, när bebisen börjar äta mat, med mera, spelar naturligtvis in. Vi tvättar inte kläder oftare sedan vi fick bebis.

Omlottbodys är helt klart favoritplagget här hemma och vi har svårt att förstå varför inte alla bodys görs på det viset när det är så pass mycket lättare för alla inblandade. :) I takt med att Bebis Minimalist blir större, börjar gå och använda Up & go-blöjor blir det kanske smidigare med andra typer av plagg, eller vad säger ni med större barn? :)

Vi har inte haft användning för koftor eller tröjor så här långt, så dessa har rensats ut i de små storlekarna. Endast en ziptröja från Geggamoja som jag fyndade på Tradera har använts flitigt då den fått agera jacka under försommaren när overallen blev för varm.

Första veckorna använde vi inte pyjamas men när vi ville skapa nattrutiner och försöka få Bebis Minimalist att förstå att det var kväll, så blev ombyte till pyjamas efter kvällstvätt en del av nattningsrutinen.

Bebiskläderna vi rensat ut har främst skänkts till min bror som väntar barn senare i år, men även till välgörenhetsorganisationer.

Vad är ditt bästa tips när det kommer till bebiskläder?

12 tankar kring ”Det optimala antalet bebiskläder

  1. Elin- kristen feminist

    Vi gillade också omlottbodies.

    Min upplevelse är att när barnet börjar röra sig själv så behöver man ha fler kläder liksom när de börjar äta själv. Haklappar räcker oftast inte för att stoppa spillet och när de rör sig på golven blir de smutsiga för oftast är de inte nöjda med att bara krypa runt på en rentvättad filt utan vill utforska affären, parken osv osv. Man kan förstås skaffa överdragsbyxor för detta men jag ville inte ha det på sommaren tex.

    När barnet börjar förskolan måste man i princip alltid ha fler kläder eftersom man förväntas ha två hela uppsättningar tillgängliga på förskolan hela tiden plus att det är bra att ha några grejer i dubbel uppsättning eftersom det är jobbigt att släpa kläder fram och tillbaka varje dag. Jag vill dock poängtera att man inte måste ha allt i dubbelt men gärna sådant som varma kläder man har under ytterkläderna, vantar, ullsockar, mössa osv. Det är inget tvång men klart en hjälp men köp om ni känner att det förenklar för er och inte en massa innan. När det gäller förskolan och infektioner så vill jag gärna byta kläder varje dag när barnet är på förskolan även om kläderna inte är smutsiga (men de är de nästan alltid) av just infektionsskäl. Det är potentiellt inte bara ditt barns snor, spott osv på kläderna som inte syns.

    Jag håller med om att man inte behöver så mycket ytterkläder när barnet är litet men när det börjar vilja röra sig ute och det blir höst och vinter så börjar det också behövas. Likaså på förskolan när det blir dags. Förskolor kan ibland ha egna idéer om vilka kläder barn ska ha så var förberedda på detta och kämpa för de val som är viktiga för er men om det känns som det går att tillmötesgå dem så tycker jag det är mycket värt att de är nöjda också. Man ska var medveten om att hemma och förskolan kan skilja sig en del när det gäller hur barnen leker. När min dotter var hemma behövdes inga galonisar, bara skalkläder, på förskolan fick hon sitta i vattenpölarna även under lång tid och då funkade inte skalbyxor (och ibland inte heller galonisar heller ska sägas men bättre). Jag hade aldrig låtit henne göra så men på förskolan är det OK och då känner jag att jag får acceptera det. Däremot kämpade jag för våra ullkläder som förskolan tyckte var sämre än fleece när det gäller värme (vet inte vad de rökt) och på nya förskolan är de precis tvärtom och gillar ullkläderna precis som vi gör.

    Kläder och barn är en riktig snårskog men en allmän regel är att de behöver fler plagg ju äldre de blir. Sedan räcker ju också storlekarna under längre tid ju äldre de blir och då tycker jag behovet blir större av det också, man vill kanske inte ha på barnet samma kläder hela tiden när de har dem i 1-2 år istället för några månader. Som exempel min dotter började med enstaka plagg i 92 när hon var 1,5 år. Nu vid 3 år så har hon enstaka plagg kvar i denna storlek även om hon mestadels är över i 98-104. 98 började jag köpa vid ca 2 år och 104 har hon fått enstaka plagg i nu de senaste månaderna. Storlekarna blir liksom mer flytande med tiden så man börja köpa en ny storlek även om barnet inte växt ur allt i den gamla i takt med att hen behöver mer kläder.

    Svara
  2. Karolina

    Tack för en bra blogg! Sitter här i soffan efter att ha rensat ut en massa från vinden i flera timmar!

    Barn är olika o vi har behövt mer kläder än vad ni behöver. Särskilt när våra barn har börjat förskolan har antalet kläder per dag ökat. Åtminstone (!) ett ombyte per dag har behövts men våra barn har trivts på förskolan o varit väldigt aktiva med allt vad målarfärg, leklera mm innebär….

    Up and go-blöjor kommer ni inte behöva om ni pottränar aktivt nu. Finns många som tycker att det motverkar att barnet blir blöjfritt pga att det ”upplevs som trosor/kalsonger”.

    Svara
  3. Sara

    Bra kommentarer här ovanför. Ålder, mer rörlighet, frihet och förskola gör att behovet av kläder ökar. Min dotter på fem år byter kläder oftast minst en gång per dag pga fläckar från mat, dryck, gräs, jord, snor etc.

    Jag ville sluta med bodysar när min dotter började gå. Då kändes hon så ”stor” plötsligt så bodysar kändes för bebisar. ;-) Det trodde jag inte utan hade varit inställd på bodysar mkt längre men. När de kan gå är det enklare att bara byta kiss blöja stående också och då underlättar ju tröjor.

    Svara
  4. ninja

    Håller med er angående omlottbodys, vi ville inte behöva använda något man måste dra över huvudet på lilleman, så de blev både pyjamaser med knäppning fram o i grenen, och omlotttröjjor med knyt. Både tidsbesparande för oss, och mindre skrik och protester från lilleman :D Har börjat använda t-shirts nu i värmen för att lättare kunna lufta rumpan, han gillar att slippa blöjan, men ogillar dra över huvet-påklädningen

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Klokt med t-shirt och lufta rumpan, det kanske vi kan göra lite mer när vi kommer till landet eller mina föräldrars villa senare i sommar där vi kan vara utomhus på ett annat sätt. Får se om Bebis Minimalist börjar bli sugen på att försöka krypa tills dess.

  5. M

    Med en liten tjej i stl 62 så har vi som tvättar en gång i veckan (tvättstuga) behov av ca 8 bodys har jag räknat till. Vore fantastiskt att klara sig på tre men just nu så går det en om dagen på grund av att hon kräks. Provade i början att spara på klädesplagget till dagen efter men insåg att det luktade även när det torkat så vi skippar det ;) byxor däremot så klarar vi oss på två par. Jag tyckte omlottbodys var helt fantastiskt de två-tre första månaderna men nu tycker både jag och lillan bättre om de som man drar över huvudet. Det går snabbare att klä på (med omlott hinner hon nästan lessna nu) och så gör vi det till en rolig grej så att hon ser helt förtjust ut när vi drar den över. Jag har väl kommit på att det är lagom bra att shoppa för framtiden när vi får rabattkuponger. Det som jag vet att vi behöver som t.ex. pyjamas eller body kan jag passa på att köpa någon ny i större storlek men har även kommit fram till att ibland är det bättre att handla när det behövs än att försöka ha för god framförhållning när det är lätt att det slutar med att man har mer än man behöver. Och så blanda nytt och begagnat. Det är bra med begagnat på alla sätt och vis men ibland är det kul med nya plagg också! Tanken är att försöka köpa de nya plaggen så att de passar framtida syskon oavsett vem den nya individen blir. Just nu när det är sommar är jag dock mer sugen på att besöka loppis och leta upp basplagg till hösten, som ett vilsamt sommarnöje :)

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Vi har börjat med smakportioner sedan en månad tillbaka samt dragit ner på amningen vilket fått följden att det kräks mer och mer här också. För att inte tala om dregglas, det är som en strilande kran ur munnen numera, men dregglisen fångar upp det mesta av det dregglet i alla fall. :) Jag tvättar upp bodyn med lite vatten ibland om det bara kommit kräk på armen exempelvis, så får den torka över natten. Men som någon skrev kommer vi säkerligen behöva fler kläder när vi börjar med fler portioner riktig mat för det kladdas en hel del redan med smakportionerna. :)

      Annars låter det som vi tänker väldigt lika vad gäller bebiskläder. Jag fyndar ibland något plagg på Tradera eller köper nytt när jag vet att vi saknar något, exempelvis pyjamas i storlek 68, och försöker då tänka att det ska passa kommande syskon oavsett kön. Vi har ju ärvt en hel del plagg men eftersom det är första barnet är det roligt att få köpa några nya plagg också, och de vi ärvt kläder från är alla födda på sommaren, så vi ligger lite i ofas med de barnen i storlekarna vad gäller framför allt ytterkläder. :)

    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Hej, tyvärr har vi ingen koll på dessa väskor. Kanske har någon läsare som läser kommentaren någon erfarenhet av dem?

  6. jungfrujohanna

    Hej! Vilken trevlig blogg och vilket otroligt befriande inlägg! Har tyvärr inga egna tips att dela med mig av än, väntar mitt första barn i oktober, men det är skönt att se lite kortare ”måste-ha” listor som kontrast till vissa andra jag trillat över. Försöker själv att tänka, någorlunda i alla fall, minimalistiskt under förberedelserna inför oktober och kommer helt säkert hit igen för mer inspiration! Mvh Johanna

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Kul att du hittat hit! :) Du kan förhoppningsvis hitta mycket matnyttigt i dessa tidigare inlägg kring minimalism och ekologi relaterat till bebisens kläder, leksaker, sovplats, skötbord respektive matplats:
      http://minimalisterna.se/bebisens-klader-ur-ekologisk-synvinkel/
      http://minimalisterna.se/bebisens-leksaker-ur-ekologisk-synvinkel/
      http://minimalisterna.se/bebisens-sovplats-ur-ekologisk-synvinkel/
      http://minimalisterna.se/bebisens-skotbord-ur-ekologisk-synvinkel/
      http://minimalisterna.se/bebisens-matplats-ur-ekologisk-synvinkel/

      Lycka till med minimalismen och bebisen! :)

  7. Pingback: Semesteråret 2020 – Villa Lugnet

Lämna ett svar