Ett klassiskt trick för minimalistisk garderob

Det finns ett klassiskt tips som kan användas när du rensar garderoben. Genom att följa det här tipset kommer du svart på vitt kunna se vilka kläder du faktiska använder och vilka du inte använder. För det är väldigt vanligt att du bara använder 20 procent av dina kläder, 80 procent av tiden.

För att lista ut vilka plagg som utgör dessa 20 procent i just din garderob är tipset att använda dig av det vi kallar för galgtricket. Du börjar med att hänga alla plagg i garderoben så att galgens krok pekar utåt istället för inåt, det vill säga åt fel håll.

Vänd krokarna åt fel håll.

När du använt ett plagg (eller tvättat det) hänger du tillbaka det på galgen men vänder så att galgen hänger åt rätt håll. På så vis ser du efter ett par månader svart på vitt vilka klädesplagg du faktiskt inte använder. Nämligen de som fortfarande hänger med kroken åt fel håll.

När du går igenom plaggen som blivit oanvända inser du kanske att detta är plagg som du ratar av en eller flera anledningar. Du har tröttnat på dem, känner dig inte snygg i dem, de sitter inte längre bra etc. Fundera över om dessa plagg verkligen förtjänar en plats i din garderob. Självklart kan det vara fel säsong för plagget och då kan det få en andra chans ett tag till.

Så här kanske det ser ut i garderoben efter ett par månader.

Det här tricket kan man ha behållning av att göra någon gång vartannat år, när man är i en fas av att rensa i garderoben. Just för att det blir så tydligt vilka kläder du faktisk inte använder. Du kan plötsligt gå på fakta istället för känsla.

Det går att göra galgtricket även på klädesplagg som du lägger i garderoben. Vänd dem åt fel håll eller lägg dem upp och ner (beroende på hur du brukar vika dem) och lägg dem sedan rätt efter användning (eller tvätt). Så kommer du efter ett par månader kunna urskilja vilka plagg som kommit till användning och vilka som bara legat och tagit upp plats. :)

Har du testat galgtricket på din garderobs innehåll?

9 reaktion på “Ett klassiskt trick för minimalistisk garderob

 1. Hanna

  Galgtricket är så bra och enkelt! Försöker få min mamma att testa det. Bra tiPS att det även gick att köra i lådor.
  Till helgen blir det en konmari genomgång av alla mina kläder

  Svara
 2. Carro

  Jag gör, och har gjort i kanske 2 års tid. Allt nytvättat hängs i till vänster och med galgen åt fel håll, det som är använt hängs in till vänster fast med galgen åt rätt håll. Smidigt sätt att strukturera garderoben till vardags!

  Svara
 3. Emily

  Bra trick! fick mig att inse att det är mycket som inte kommer till användning i garderoben…

  En annan fråga/fundering som jag hoppas att ni eller några av er följare kan hjälpa mig med. I april åker jag på långresa till Asien, fick detta i bröllopspresent av min svärfar när vi gifte oss förra året. Det är såklart en väldigt generös gåva men jag vet inte hur jag ska hantera min makes familjs ohållbara gåvor. Vid flera födelsedagar/högtider har vi fått prylar vi inte vill ha eller behöver och det här är andra gången vi får en resa i present. Jag är tacksam för generositeten men jag vill leva hållbart och avstår helst från dessa gåvor. Hur tar jag upp detta med min makes familj utan att verka otacksam? Kan tillägga att hela familjen lever väldigt ohållbart med konsumtion, resor och köttätande och det har inte varit populärt när jag tidigare försökt diskutera klimatfrågor…

  Svara
  1. Sara

   Jag tror att föregå med gott exempel är det bästa du kan göra här. Alternativt om du ser någon ”weak spot” i någon av personerna i släkten som du kan börja försöka få över på din sida… :D Men min erfarenhet är att folk gärna slår bakut när man ifrågasätter deras livsval. Är din make med på ditt synsätt? Annars kanske det är steg 1.
   Och vid födelsedagar o liknande kan man avsäga sig alla presenter ”pga platsbrist”.

  2. MD

   Om de tar illa upp när du propagerar för minimalism och vill att du håller dig ifrån deras val så kanske du kan använda det till att förklara varför du vill att DE också respekterar DINA livsval genom att inte ge dig gåvor som går stick i stäv med dem? Kräver såklart att du först respekterar deras val och läger ner att aktivt försöka föra över din åsikt på dem.

 4. Emily

  Tack för er input. Min make tycker som jag men har väldigt svårt att säga ifrån när det gäller familjen, speciellt eftersom de ger oss saker i välmening. På hemmaplan försöker vi leva minimalistiskt och hållbart men då vi umgås mycket med min makes familj är det svårt att inte bli påverkad av deras livsval. Jag har försökt diskutera frågorna ur ett mer teoretiskt perspektiv och inte för att kritisera dem, dock så kan det nog uppfattas som kritik. Samtidigt önskar jag ju att de kunde reflektera lite mer över sin konsumtion och sina resvanor. Men jag får väl, som Sara säger, försöka föregå med gott exempel istället för att ge mig in i diskussioner :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, det är känsligt och svårt och ibland får man acceptera att andra inte förstår hur man själv tänker eller knappt accepterar ens tänk. Men jag tror på att föregå med gott exempel och inspirera genom sitt eget agerande.
   Samt att där det är möjligt, ge förslag eller vara tydlig med saker ni önskar som är mer hållbara. Om ni någon gång vet att de funderar på en resa i present, kan ni ju ge förslag på (eller bara droppa i förbifarten) något spa-ställe i närheten som ni så gärna skulle besöka eller någon annan upplevelse som inte kräver flyg etc. Lite som med presenter till ens egna barn, vara övertydlig till de som behöver det. ;)
   Lycka till!

 5. Moa

  När det gäller presenter kan det vara känsligt, men jag har systemet med önskelista för vissa nära släktingar. Då kan man ju styra över en del presenter till sånt som man själv uppskattar, till exempel bidrag till en tågsemester eller något annat som man faktiskt vill ha. När det gäller nära släktingar som man har en bra relation med kan man ju också ha en diskussion om vad man ska ha för presenttraditioner. Det kanske är bäst att avstå från att ge och ta emot presenter från vissa personer? Det går ju också att tacka nej, speciellt när det är en såpass opraktisk present som en resa man inte skulle ha valt själv.

  Svara
 6. Maria Hägglund

  Jag undra om det är okej att färga badlakan och handdukar som blivit fula genom åren. Ingen fel på materialet. Jag tänker att det är okej att textilfärja, handdukarna blir som nya i färgen. Vad säger du?

  Svara

Kommentera