Frågor om huset – rädslor, renovering och trädgård

Vi fortsätter berätta om huset genom att svara på alla era frågor som kommit via blogg, Instagram och stories. I det här inlägget kommer vi komma in på våra farhågor med att bo i hus, vad vi kommer renovera samt vad vi vill ha i trädgården. I ett tredje och sista inlägg med frågor kommer vi ta upp frågor som rör barnen relaterat till husköpet.

Vad är ni mest rädda för med förändringen att flytta till hus?

Att pendlingstiden gör oss mer stressade (kommer nog utveckla detta i separat inlägg) vilket i så fall kommer påverka vår familj, hälsa, relation, jobb etc negativt. Liksom att det blir mer ”måsten” att fixa med och att allt blir lite mer omständigt att bo längre ifrån allt. Nu har vi det mesta av praktisk karaktär på gångavstånd. Men vi hoppas såklart på mycket annat positivt som väger upp allt detta, som närmre till flera av våra vänner, lugnare område och närmre natur.

Hur blir det att bo på fler kvm?

Det blir skönt att bo på fler kvm. Framför allt att få fler rum. Att barnen får ett eget sovrum. Att det går att gå undan någonstans om man exempelvis behöver jobba eller bara sitta ostört en stund. Vi ser fram emot att ha ett luftigt hem på 135 kvm. :)

Hur ser processen ut när ni införskaffar nya möbler nu när ni har fler rum att inreda? Och hur tänker med inredning, färger?

Möbler kommer vi i den mån det går att köpa second hand pö om pö. Vi får se vad som finns på marknaden i samma veva som vi ska flytta och vad vi kan ha tålamod och köpa senare. Det är främst barnrummet vi skulle vilja bli ”klara” med först, samt köpa en bredare säng till oss själva.

Vi kommer välja lugna färger på väggarna då vi själva uppskattar det mest, men kanske även behålla någon av de mer ”livliga” fondväggar som nuvarande ägare valt, som den nedan i köket. Antingen älskar man nog den eller så gillar man den inte alls. ;)

Jag undrar om ni kommer renovera något i huset? Och om ni renoverar, hur miljövänligt och allergivänligt ni resonerar.

Vi köpte medvetet ett nyare hus som inte behöver någon renovering i närtid. Det är byggt 2007 och ägarna har tagit väl hand om det. Vi kommer dock tapetsera om eller måla om några fondväggar och ytskick i vissa rum ganska omgående, beroende på hur behovet ser ut när nuvarande ägare tagit bort sina möbler, tavlor etc. När vi målade om i lägenheten i vintras använde vi en färg från Nordsjö som var Svanenmärkt. Det kan hända att vi använder exakt samma färg och nyans igen. Kan tyckas tråkigt men redan när vi målade den i vår lägenhet så var det ett test för att se om vi kunde tänka oss att ha samma färg i ett framtida större hem.

Vad väljer ni att ha i trädgården, rabatter, odlingar? Hur fördelar ni sysslorna mellan er båda? Hur ser ni på tidsåtgången i att äga hus?

Nuvarande ägare har inte så mycket planteringar, en häck som löper runt huset, ett äppelträd och någon blombuske, men i övrigt var deras blommor och växter planterade i krukor. Inga trädgårdsland, pallkragar eller andra odlingar finns i dagsläget. Tomten är plan och ser ut att vara lättskött. Vi kommer förmodligen ha någon form av odlingslådor, men initialt nöjer vi oss nog med de två odlingslådor vi haft på balkongen. På sikt får vi se om vi skaffar oss pallkragar för att odla mera. Jag tycker egen hallonhäck vore mysigt men är samtidigt inte så snyggt. Kanske någon bärbuske annars. Vi vill hålla det enkelt men ändå ha egna små odlingar.

Hur vi fördelar sysslorna mellan oss får vi se, vi är ganska duktiga på att hjälpas åt och ingen har något jätteintresse eller erfarenhet av trädgård så det är nog bra om vi hjälps åt. Klippa gräset får dock Herr Minimalist göra, vill han inte det skaffar vi en robotgräsklippare. ;)

Vi vet nog inte så mycket om tidsåtgången ännu, lyckligtvis. ;) Men vi har valt att köpa ett nyare hus med plan och hyfsat enkel tomt med mestadels bara gräs, i hopp om att slippa lägga så mycket tid på huset och trädgården de första åren medan barnen är små.

Våra balkonglådor får nog flytta med till huset och användas initialt.

Med hus och trädgård blir det massor av saker som det känns som att man ”måste” köpa; gräsklippare, trimmer, kratta, spade, planteringsspade, vattenslang, utemöbler, växter. Hur tänker ni kring det?

Vi kommer i den mån det går försöka låna av nära och kära, och vissa saker känns ju roligare än andra att köpa. Lounge-möbler har vi velat ha länge men inte kunnat på grund av att vår balkong är på våning 5 och dessa möbler är väldigt klättervänliga för barn. Så det ser vi till och med fram emot att köpa. :) Många andra ”måste-grejer” känns ju som betydligt tråkigare utgifter. Vissa följare på instagram hade lyckats köpa en gräsklippare ihop med grannen. Där jag är uppväxt vet jag att vi var tre familjer som ägde en stege ihop.

Jag tycker det är galet att inte alla bostadsområden har en gemensam bod där man kan ha många av trädgårdsprylarna att låna. Framför allt nu när många nyare bostadsområden har en samfällighet som ansvarar för de gemensamma ytor som sandlådorna, snöröjningen, sandning, sophämtning mm, då skulle den kunna ha en bod med lite enkla trädgårdsprylar.

Hur gör man för att inte fylla förråden till bredden? För oss blev det så att våra förrådsytor mångdubblades och tyvärr har det fått följden vi ställer undan prylar istället för att rensa.

Det här är ju en stor risk med att bo stort och en av de stora fördelarna vi ser med att bo litet, att man måste prylbanta om man inte vill ha saker överallt. Det är ju både på gott och ont. För vår del inbillar jag mig att vi kommer vara duktiga på att rensa undan det vi inte behöver, till största del med tanken om att ”den” (oavsett vad) kan komma mer till nytta för någon annan som då slipper köpa en nyproducerad dito. Men en anledning att jag hellre har carport än garage är för att minimera risken att spara på saker i onödan. :)

Hur gör man för att inte fylla huset med alltför mycket saker, även fast utrymmet finns. Vad är hemtrevligt o vad är onödig utfyllnad? Möbler i alla vrår eller bara möbler som fyller en viktig funktion?

För att lyckas med det tror jag man måste vara lie hård mot sig själv och utgå från konkreta behov, men också ta sig tiden att göra sig av med saker och inte bara samla på hög. Vara medveten om att spara alltid kommer vara det enklaste valet, särskilt när man har utrymmet.

Vi kommer verkligen försöka utgå från behov och bara ha det vi faktiskt regelbundet använder. Och behov kan ju förändras med tiden. Både i det här huset men också liknande hus vi kikat på som är hyfsat nybyggda, så tycker vi förvaringsutrymmena känns gigantiska. Det är rymlig garderob i hallen, fler köksskåp än vi har idag, fullstor kyl och frys, klädkammare på övervåningen och inbyggd garderob i stora sovrummet. Och ändå så har de allra flesta haft ytterligare fristående förvaringsmöbler i form av byråer, vitrinskåp och garderober (se bild nedan). Det hoppas vi slippa ha i någon större utsträckning. Men det återstår såklart att se, kanske underskattar vi hur mycket dessa utrymmen kan svälja, inte minst när barnen växer.

 

Hur ser ni på den pendlingstid jag antar att ni nu plötsligt får?

Ja, det här har faktiskt varit vårt absolut största motstånd till att flytta till hus. Vi har tyvärr inte råd att köpa ett hus som gör att vi får samma pendlingstid som idag in till våra respektive jobb i centrala Stockholm (dörr till dörr ca 20 minuter för Herr Minimalist och 30 minuter för Fru Minimalist). Nu kommer vi ha ca 30 minuter på kommunala färdmedel och totalt strax under en timme dörr till dörr. Enkel resa.

Vi har olika syn på detta, kanske för att vi har olika erfarenheter sedan tidigare. Vi har för avsikt att utveckla detta i ett separat inlägg.

Nu sätter vi punkt för denna frågestund och sista inlägget med frågor kring husköpet kommer fokusera på barnen, barnrummen och vad vi kommer köpa först till barnen. :)

6 tankar kring ”Frågor om huset – rädslor, renovering och trädgård

  1. David

    ”Klippa gräset får dock Herr Minimalist göra, vill han inte det skaffar vi en robotgräsklippare. ;)”

    Undrar vem som skrev inlägget :)

    Svara
  2. Johannes Carlsson

    Skaffa robotgräsklippare direkt om ni inte redan har en gräsklippare, det är väldigt skönt. Mcculloch är mest prisvärda just nu.

    Svara
    1. Eva

      Eller varför inte låna/köpa begagnad handgräsklippare och se gräsklippningen som ett ”gratis”/regelbundet träningspass. Ger både träning och sparar pengar ;-)

  3. Camilla

    Jag skulle helt klart investera i en robotklippare ifall jag skaffar mig en gräsmatta igen :) Älskar vår robot-dammsugare. Varmt lycka till med flytt och hus!

    Svara

Lämna ett svar