Gästminimalister berättar: Karin Nordlander


I serien gästminimalister berättar ger vi våra läsare och bloggrannar möjlighet att med sina egna ord beskriva och inspirera med minimalistiska tankegångar.

Nedan finner du sparterapeuten Karins kloka ord om hur du står emot julstressen och samtidigt får mer pengar kvar i plånboken. Vill du läsa fler tips från Karin om hur du förbättrar din vardag och ekonomi för att få mer tid över till annat så hittar du bloggen hon skriver för här.

Nu är vi inne i december och julstressen börjar tränga sig på. Butikerna basunerar ut ”måste ha-produkter” och TV-reklamen förmedlar romantiska bilder av den perfekta julen.

Vi har ofta en stark föreställning om hur julen borde vara och det är många gånger den bilden som vi vill försöka förverkliga när vi ger oss ut i shoppingkaoset i december. Men priset för den perfekta julen är ofta skyhögt, både i pengar och energi räknat. Och frågan är om det är värt det. För även om du skulle lyckas uppnå den perfekta julen så håller det kanske inte i sig mer än några timmar. Det nydammsugna golvet fylls av granbarr och julpapper, ungarna bråkar om vem som ska få hålla nya iPaden, soffan får knäckfläckar och farmor behöver åka hem för att hon fått ont i huvudet. 
Verkligheten blir sällan till den idyll som vi har föreställt oss, hur mycket pengar och omsorg vi än har lagt ned.

Trots att vi kanske är medvetna om det här, är det lätt att åka med i julhetsen. Här är några tips för hur du kan stå emot:

  • Tänk efter vad som faktiskt är viktigt för dig kring jul. Kanske att få vara ledig ett par dagar? Ha chansen att umgås med nära och kära? Eller vill du helst vara ensam? Fokusera på att förverkliga det som är betydelsefullt för just dig.
  • Har du en familj omkring dig med tusen önskemål om hur julen borde firas? Sätt er tillsammans och prioritera. Låt var och en komma till tals och fundera kring hur ni kan skapa en jul som alla blir nöjda med. Kom bara ihåg att det är familjens vuxna som bestämmer hur mycket pengar ni ska göra av med.
  • Sätt ett tak. Både för hur mycket julklapparna får kosta och för hur mycket pengar ni ska lägga på julmat och julpynt. Kostnaderna drar lätt iväg om vi tänker ”klart vi ska unna oss, det är ju jul”. Och visst ska vi unna oss – men vi behöver inte ruinera oss på kuppen.
  • Våga strunta i det sociala trycket. Det finns inget som säger att vi måste fira jul alls om vi själva inte tycker det är roligt. Och vi behöver heller inte lägga tiotusentals kronor på att fly till Thailand bara för att undkomma julen och andras åsikter. Oavsett hur du väljer att fira – utgå ifrån vad som passar dig och dina nära – inte vad grannarna ska tycka.
  • Ha glädjen som vägvisare. Gör bara de julförberedelser du tycker är roliga! Känslor av stress eller måsten är tecken på att du är inne i ”perfektfällan”. Och julen behöver som sagt inte vara perfekt. Det viktiga är att du och dina nära kan ta vara på juldagarna på det sätt som ger er mest glädje.

Med önskan om en lycklig och fridfull jul,
Karin Nordlander
, Sparterapeut Advisa

Jag tycker att Karin fångar flera områden som många känner skulle kunna förbättras kring julen men som de flesta ändå låter förbli sig likt år efter år. Kanske på grund av traditioner inom släkten, olika åsikter eller förväntningar kring hur julen borde firas.

Personligen tycker jag att punkt två, att prata om hur ni vill fira årets jul, är bland de viktigaste när ni är en större grupp som firar jul tillsammans. Och att våga ta upp frågan i god tid innan jul så folk hinner smälta, förbereda och i värsta fall ändra planerna om det inte passar dem.

Om även du är intresserad av att medverka som gästminimalist på bloggen så hittar du all information om hur du går till väga här.

4 tankar kring ”Gästminimalister berättar: Karin Nordlander


  1. Sophie E

    Jag tycker precis som Karin är inne på att det handlar otroligt mycket om förväntningar och föreställningar om hur julen ska bli. Jag tror det är Åhlens eller liknande som nu har en halvkomisk reklamfilm där pappanförsöker göra allt julmysigt med barnet som att stöpa ljus, bygga pepparkakshus etc men barnet bryr sig inte och pepparkakshuset blir inte bra. Men det blir ju jul ändå.

    Om vi vågade dra ner på förväntningarna och ambitionerna så julen blev mindre stressande tror jag många skulle njuta av den desto mer, både innan, under och efter. Allt ”juligt” behöver kanske inte göras varje år. Vissa år kanske vi bara bakar pepparkakor, och andra år köper vi färdiga men bakar lussebullar istället. Allt julpynt i lådan behöver kanske inte heller plockas fram varje år.

    Svara
    1. Fru Minimalist

      Ja, Karin skriver för företaget Advisa, så det stämmer.
      Jag håller med om att tanken på ett ekonomiskt liv är bra och något som bör has i åtanke året om, men kanske särskilt inför julen då många har lätt för att ”släppa till” och unna sig själv och andra lite onödigt mycket extra i förhållande till vad ekonomin egentligen tillåter på lite längre sikt.

  2. Jenny / Ekomamma i stan

    Tänkvärt. För egen del känner jag att ju ”vet” allt det där, men att jag har svårt att begränsa mig eftersom jag tycker så mycket om alla julförberedelser: att pynta, baka, göra godis, gå på marknad, konserter etc. Jag försöker att göra listor och utröna vad som egentligen är det viktigaste, men det är inte lätt för en juljunkie som jag. Ekonomiskt håller vi det på en helt lagom nivå, men det är tiden som är det knappa.

    Svara

Lämna ett svar