Hållbar och ekologisk tandborstning

Vi försöker successivt byta ut vissa saker i hemmet mot bättre alternativ. I badrummet har vi exempelvis gjort en hel del förändringar både vad gäller antalet produkter, men också typen. Idag är nästan alla produkter ekologiska och de som förvaras i badrummet används också. Vi är inte längre lagerhållare av hotellens gratisprodukter eller har flera år gamla krämer i badrumsskåp eller kommod. Och Fru Minimalists sminkväska är både ekologisk och minimalistisk.

Två specifika produkter där vi tills alldeles nyligen varken plastbantat eller tänkt särskilt ekologiskt, är tandborstar och tandkräm. I våra närliggande matbutiker är utbudet av ekologiska alternativ på just den fronten obefintligt och ekologiska alternativ har inte direkt kommit i vår väg. Nu har vi dock provat Humble Brush tandborstar i trä till hela familjen ett par veckor och är väldigt nöjda! Vi tycker att de är väldigt snygga, men för personer som inte gillar starka, glada färger i badrummet finns även svarta och vita borsthuvuden. :)

Så här ser det numera ut i Minimalisternas badrum. Så här ser det numera ut i Minimalisternas badrum. Den lilla tandborsten är Storasyster Minimalists.

Så här ser det numera ut i Minimalisternas badrum. Den lilla tandborsten är Storasyster Minimalists.

Tandborstar byts ju regelbundet ut så det känns bra att hitta miljövänligare alternativ. Humble Brush tillverkar sina tandborstar av komposterbara material och är helt BPA-fria. Handtaget är tillverkat av bambu och därefter ytbehandlat med naturligt vax. Dessutom doneras en tandborste vid varje försäljning till behövande i andra länder.

I samma veva som vi skaffade dessa nya tandborstar köpte vi även hem ekologisk tandkräm  från Urtekram. Det är den allra första tandkräm någon av oss använder som inte innehåller fluor. Vi är opålästa vad gäller debatten kring att använda fluortandkräm eller tandkräm utan fluor, men tänkte testa denna vid en av dagens borstningar för oss vuxna. Vid det andra tillfället använder vi våra vanliga fluortandkrämer.

Har du testat Humble Brushs tandborstar? Har du några tankar och åsikter kring fluortandkräm vs tandkräm utan fluor?

humblebrush_1

Bild lånad från Humble Brush:s hemsida.

48 tankar kring ”Hållbar och ekologisk tandborstning

  1. Anna

    Jag vill bara tips om Tandborstogram (http://www.tandborstogram.com). Har man svårt att komma ihåg att köpa en ny tandborste i tid kan det vara ett alternativ :) Har testat och den är i riktigt bra. Finns dock inte i lika många klatschiga färger som Humble brush.

    Svara
    1. Bagarbudet

      Tandborstogram har precis lanserat nya färger nu faktiskt, turkost och vitt utöver svart och ofärgat! Kan också varmt rekommendera tandborstogram som dessutom är rejält mycket billigare

  2. Anna

    Jag har använt Urtekrams flourfria tandkräm snart i 10 år och jag tycker den är kanon bra – har svårt att se mig gå över till flourtandkräm igen.
    Har sett Humble brush i affären men inte testat ännu, ska göra det när det är dags att byta.
    Tack för en intressant och välskriven blogg.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Kul att du uppskattar bloggen och att höra att du verkar nöjd med fluorfri tandkräm. Kan varmt rekommendera Humble Brush borstarna, väldigt mjuka och sköna för tandköttet.

  3. Ewi

    Jag funderade på fluorfritt men vågade inte eftersom det var nån vars unge fick dra ut en massa kariesangreppade tänder på Aftonbladet. Då sa tandläkare ifrån om fluorfritt för barn.

    Svara
  4. Anna Ingrid

    Vi använde flourfri tandkräm när äldsta barnet var runt året. Och slutade något halvår senare när jag på nära håll i bekantskapskretsen sett vilket lidande dålig munhälsa och hål i tänderna ger också små barn. I den bästa av världar äter vi inte dagligen frukt, pasta, juice osv och behövder då inte skydda tänderna extra, men i dagens samhälle är inte sådant, särskilt inte för barn i förskolan, resonerade jag. Så nu använder vi den rekommenderade mängden (vilket faktiskt är väldigt lite, de flesta överdoserar) barntandkräm till barnen och är noga med att lära dom att inte svälja tankräm och att spotta.
    Läs på om barn och flour och läs inte bara motståndarsidan så som jag förts gjorde ;)

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Klok kommentar gällande att dagens vardag och verklighet faktiskt kanske kräver viss mått av fluor. Får ta och läsa på som du skriver, men kul att höra vad folk bland kommentarerna tycker och läst sig till tidigare också. :)

  5. Eva

    Att flour skyddar mot karies antar jag att det inte råder något tvivel om. Men flour är ju ett gift som mycket annat i höga doser. Om jag använde flourfri tandkräm skulle jag i så fall vara noggrann med att åtminstone skölja med flour, t ex med Flux från Apoteket, flera gånger i veckan. Och hur känsliga ens tänder är verkar i mycket bero på gener. Och förstås på vad och hur ofta man sätter något i munnen. Som det är nu med ständigt utbud av ätbara ting i vardagen så kan man undra hur många som låter sina tänder bygga upp sig, återmineraliseras, igen efter syraangrepp förrän det är dags igen för något ätbart. Hur många låter minst fyra timmar gå mellan minsta sak eller klunk kaffe intas? (Har läst att det krävs minst fyra timmar för tänderna att återhämta sig.)

    Själv använder jag ibland eltandborste och då med tandkräm utan slipmedel. Men alltid med flour. Eltandborste med alla dess specialborsthuvuden borstar verkligen mer rejält och tycker det kan behövas åtminstone en veckostädning. ;)

    Svara
    1. Hilda

      Det är inte det giftiga ämnet flour som finns i tandkräm, utan en flouridförening!? Den är väl inte giftig?! Jag läste just innehållsförteckningen på min tandkräm och den säger natriumflourid. Det är inte samma sak som fluor (även om man lite slarvigt säger att det är flour i tandkrämen).

  6. Eva

    Hilda: Flour förekommer inte fritt i naturen utan är bundet i t ex i flourid. Med giftigt menar jag inte mer än att det mesta kan bli giftigt för kroppen i för höga doser, t ex vatten. Hur giftigt flour är för oss är därför inte lätt att veta när man uppenbarligen inte dör av en tandborstning med flourtandkräm. Men vem vet hur det, liksom en massa andra ämnen, påverkar kroppen på lång sikt. Finns nog anledning att vara skeptisk. En barndomskompis åt en rejäl dos tandkräm när hon inte ville gå till skolan. Då visade febertermometern att hon hade feber…Men vad i tandkrämen som orsakar förhöjd kroppstemperatur vet jag inte. Feber är väl någon typ av reaktion kroppen kör med vid infektioner, dvs immunsystemet sätts igång.

    Svara
    1. Hilda

      Bäst att undvika vatten också då! ;) Nu vart jag tvungen att läsa på och räkna lite… Min tandkräm innehåller 1450ppm flourid, d.v.s. 1,45mg flourid per gram tandkräm. (ppm = miljondelar) Gränsvärdet för att dricksvatten ska vara utan anmärkning är 1,5 mg/l (eftersom flourid faktiskt har visats vara giftigt även i ganska små mängder!).

      Enligt mina anteckningar från gamla fjällvandringar använder jag (som tar ganska mycket tandkräm på tandborsten) ca 0,8 g tandkräm per tandborstning. Det betyder att jag varje dag stoppar in 1,6 g tandkräm och därmed 2,32 mg flourid i munnen.

      Enligt vad jag har fått lära mig rekommenderas vi inta 2 l vatten per dag. Dessa två liter kan innehålla upp till 3 mg flourid totalt utan att livsmedelsverket skulle klaga.

      Vattnet jag dricker under en dag får alltså lov att innehålla mer flourid än vad tandkrämen jag använder varje dag gör. Och då spottar jag ut den mesta tandkrämen igen, vilket jag inte gör med vattnet. Mängden flour jag (och andra flourtandkrämsanvändare) får i mig från tandkrämen borde alltså vara försumbar jämfört med det flour livsmedelsverket tillåter att vi får i oss från dricksvattnet dagligen!

  7. Evelina

    Om man äter sockerfri kost (typ LCHF) kan vuxna nog borsta med flourfritt. Barn ska ALLTID använda flourtandkräm för att bygga upp emaljen.

    Svara
  8. Hanna

    Å ena sidan är det slipmedel i konventionell fluortandkräm, å andra sidan fluor som sägs stärka tänderna. Varför slipa ner för att sen (kanske) bygga upp? Jag är inte övertygad om att fluor är så bra för tänderna bara för att det är gängse uppfattning. Det finns forskning som visar att att fluor inte har någon större effekt på emaljen, och att fluor framför allt är ett gift för kroppen. Använder själv Urtekrams tandkräm och älskar den. Tog ett litet tag att vänja sig vid, men när jag nu någon gång använder ”vanlig” tandkräm, känns tänderna frätta/slitna efteråt.

    Svara
    1. Eva

      Det finns tandkräm med olika grova slipmedel. Whitening brukar ha mest slipeffekt. RDA är värdet som slipeffekt mäts i. Tandkrämer finns ofta nedifrån RDA 30-40 upp till 100-120, beroende på märke och variant.
      Slipmedel används inte för att slipa bort tänderna utan för att skrubba bort plack/biofilm. Det sitter hårdare än man tror! Prova lite självutvärdering hemma med Plaqsearch :) Det är plackinfärgningstabletter som finns på apoteket. Då ser man hur mycket borstning (och tandtrådning!) som krävs för att det ska bli helt rent.
      Fluor har flera kariesförebyggande egenskaper. Egenskapen att ”reparera” tänder handlar delvis om att tillföra fluor vid tandborstning, som sedan ligger kvar i skrymslen och vrår på och kring tänderna, likt en reservoar av byggstenar som kan ersätta tandsubstans som löses ut vid pH-fall.
      Hilda och Anna Ingrids uttalanden högre upp i kommentarerna är riktigt bra! De skriver jag gärna under på!

      mvh/ tdl.stud.som just läst karieskursen och gärna lägger sig i :)

  9. K.A.L

    Jag använder Humble brushs tandborstar. Fick först en av en vän som omnämnde den som den bästa borsten hon använt – jämfört även med ”vanliga” & jag måste bara hålla med. Jag har känsligt tandkött & dessa borstar renare än någon annan jag haft fast samtidigt mer skonsam än samtliga! Är mycket nöjd.

    Vad gäller tandkräm & flour vet jag inte vad jag ska säga. Började med flourfria tandkrämer runt 2009 (tex Weledas) när jag läste på en del skrämmande fakta om flour men efter ca 2 år började jag få småhål, och jag brukar annars aldrig ha hål. Började då använda Kingsfishers tandkrämer – de finns i många olika smaker & med el utan flour & jag valde då med. Bästa tandkrämen. Brukar ha ilningar i tänderna men inte med denna, jätte”ren” tandkräm, beskrevs av ekobutikspersonalen som ”nästan som en vanlig Colgate-tandkräm”, så skummar osv som en vanlig men med jättebra ingredienser. Och så flour om man vill. Numera har jag inga småhål längre… Så ja vad ska man säga, det är väl som andra sagt att om man lägger om sin kost enormt kanske man kan skippa flouren men jag som ändå äter rätt hälsosamt & undviker socker bäst jag kan klarar mig tydligen inte utan flour.

    Det jag absolut saknar i tandhälsoväg är en mer miljösnäll tandtråd. Det där känsliga tandköttet jag nämnt några gånger nu, det kräver tandtråd. De är gjorda i plast (nylon), de ligger i en hård plastförpackning & förpackad i butiken i genomskinlig plast… Gnager på samvetet men tandhygienisten hotar med tandlossning om jag inte fortsätter. Någon som har bra tips där??

    Svara
  10. iajia

    Som tandläkare blir jag helt tokig av att läsa alla negativa kommentarer kring fluor! Det var när vi började tillsätta fluor i tandkräm som kariesskadorna hos befolkningen började sjunka rejält! Att välja att borsta tänderna utan fluor och att borsta barnens tänder med fluorfri tandkräm är rena vansinnet i mina ögon. Barnens mjölktänder är dessutom väldigt små och det kan lätt bli stora hål i dessa!
    Jag har fått skicka iväg barn som har fått sövas och dra ut tänder pga föräldrar som väljer fluorfri tandkräm. Detta kan förutom att barnet förlorar tänder i förtid också bli en ganska traumatisk upplevelse
    Jag är också mycket för ekologiska och naturliga produkter, men aldrig på bekostnad av sin egen och sina barns hälsa. Ungefär som att man inte skulle byta ut något recepförskrivet läkemedel mot örter i skogen (vilket det också finns föräldrar som gör förvisso…..).
    Fluor är ett gift i stor mängd. Men mycket av det som vi behöver få i oss är också giftigt i för stor mängd ( tex många mineraler), men trots detta nödvändigt.
    Som välutbildade människor och föräldrar så tycker jag verkligen att ni ska ta ert förnuft till fånga. Ni ska inte läsa en massa skräckpropaganda om fluor som man får genom att googla. Läs vetenskapliga artiklar på PubMed istället
    Tänderna är viktiga!

    Svara
    1. Flisan

      Åh vilken bra kommentar! Känns som ’undvika fluor’ har blivit det nya ’undvika vaccinationer’. Bägge saknar vetenskaplig grund och vad värre är, att inte använda fluor eller inte vaccineras kan leda till livslångt lidande.

    2. T-hygienisten

      Kan bara hålla med om att det är galet att inte anv fluor tandkräm (både vuxna och barn). Fluor behövs för att stärka tänderna speciellt när de är ”nya”. Att man själv som vuxen tar beslutet att äventyra sina egna tänder…visst…men att äventyra sina barns tänder är inte ok. Anv fluortandkräm från första tanden syns på barnet och låt sedan barnet själv välja i vuxen ålder om de vill ta bort fluor eller inte. Men jag hoppas verkligen att ni tänker om och använder fluor tandkräm hela familjen.

    3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Har förtydligat i inlägget att det alltså inte är Storasyster Minimalists tänder vi testar fluorfritandkräm på, utan oss själva och vid ett av dagens två (eller ibland fler) tandborstningar. Till Storasyster Minimalist har vi en särskild barntandkräm med fluor som vi fått av tandläkare/tandhygienist. :)

    4. Anne

      Jag som läkare håller helt med; använd rimliga källor för att göra en bedömning! Pubmed är tillgängligt för alla men kan vara svåröverskådligt om man inte är insatt i ämnet. Då finns ofta sammanfattningar skrivna av vården eller tandvården att tillgå. Vad säger dessa om fluor och vad är deras bakgrundsfakta? Det enda rimliga vi har att hålla i handen för att ta beslut om till exempel fluor eller inte är vetenskap och beprövad erfarenhet! Inte enskilda (skräck)upplevelser eller kvällstidningars förenklingar.

    5. Optimeralivet

      http://www.tandlakartidningen.se/teman/nu-okar-oron-for-fluor/

      En snabb googling senare hamnade jag på tandläkartidningen. Jag är absolut inte insatt i ämnet men tänkte bara flika in att det finns ju någonting emellan icke källkritisk googling (som jag är övertygad om att familjen minimalist inte håller på med) och att scanna pubmed (vilket jag försökte med men det är svårt att väga den informationen när man inte är tandläkare). Tandläkartidningen etc är väl en alldeles utmärkt sida att läsa debatter i, eller vad säger ni tandläkare där ute?

      Trevlig måndag på er!

    6. T-hygienisten

      Hej Minimalisterna

      Jag skrev inte bara som svar till erat inlägg (missade dock att ni anv fluortandkräm till er dotter). Är fler här inne som inte använder fluortandkräm. Känn er inte påhoppade av mig. Jag ville bara skriva min åsikt. Är bra att vara kritisk, ska inte tro på allt som skrivs. Läser er blogg flera ggr i veckan med nyfikenhet vad som kommer upp här näst.

  11. Anna

    Vi använder humble brush hela familjen och de är kanoners! Vi använder tandkrämen acta, den är miljömärkt vilket känns bra.
    Jag har tidigare i livet dragits med munsår, men sedan jag övergick till en mildare tandkräm så har dessa helt försvunnit. Förra sommaren fick jag och min make för oss att använda en blekande tandkräm inför vårt bröllop, vi slutade snabbt då båda upplevde att huden flagade i munnen….

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Usch, det lät riktigt otäckt med tandkrämen, men kan förstå att ni blev nyfikna att testa.
      Kul att ni också är nöjda med Humble Brushs tandborstar!

  12. Ekot

    Visst är det bra att hålla igen på kemikalier, men helt rätt att det är skillnad på fluor och fluorid! Ungefär samma skillnad som på klor i simbassängen och klorid som vi saltar på maten med. Dock stöter vi inte på fluor i grundformen. Fluorid skyddar mot karies, det finns idag inget helt problemfritt material att laga tänder med. Jag väljer fluortandkräm då jag bor där vi dricker ytvatten som inte innehåller fluorid. Vissa grundvattentäkter innehåller mycket fluorid, då kan man rådgöra med sin tandläkare om man kanske ska välja fluorfri tandkräm, annars är deras rekommendation tydlig. Uppgifter om kommunalt vattens innehåll finns på kommunens/ bolagets hemsida, har man egen brunn ska man själv kontrollera den. Dessutom är det inte direkt stenålderskost med få måltider/dag och enbart vatten att dricka som gäller för de flesta av oss.

    Svara
  13. whitemaskgirl

    Har använt bambutandborstar i cirka 6 år nu, kommer aldrig gå tillbaka till plast – never ever. Tandkräm så använder vi oss av Dr Organics tandkräm, eller Kingsfisher. Just nu kör jag ett varv med kingsfishers med flour då min son fått en missfärgning på tänderna efter att han åt antibiotika, hjälper inte mycket dock. Annars kör jag oil pulling och gurkmeja för att få vitare tänder.

    Svara
    1. Anna

      Hur fungerar det? Vi dricker mycket kaffe, det är nog det som färgar, brukar få beröm av tandläkaren annars?

  14. Listoman

    Alltså, jag har sett någon statistik nånstans och kurvan var otroligt tydlig när det gällde införande av flourtandkräm kontra minskning av hål. Jag skulle för egen del aldrig experimentera själv utan att ha läst på ordentligt.

    Svara
  15. K.A.L

    Mycket känslor & åsikter gällande fluor :) Tips till de som vill HA fluor men miljövänligt & snällt innehåll kan jag också rekommendera Svanenmärkta ACTA (säljs på ICA/Coop mm) eller Kingsfisher MED fluor (finns i vissa hälsokostbutiker samt ekobutiker – både fysiska & på nätet som tex. jordklok.se).

    Men jag är fortfarande nyfiken på om någon känner till plastfritt/mer miljövänlig tandtråd? Som säljs i Sverige helst. Och hur är det med tandpetare av trä? Alltså de triangelformade som man köper bland tandvårdsprodukter, inte de runda som finns i restauranger. Kan man kompostera dem? Och rengör de lika bra mellan tänderna som tex Gum-picks gummi/borstlika spetsar? Ni tandläkare & tandhygienister som uttalat er tidigare? Kan man ersätta gum-picks med dem i trä? & är de komposterbara? Och miljövänlig tandtråd??

    Svara
  16. Händelsevis

    Intressant debatt om ett ämne jag själv funderat mycket över. Vi använde fluorfri tandkräm till vår lille medans det mest handlade om att övningsborsta och spottandet var obefintligt. Nu har vi en fluortandkräm för barn istället.

    En parentes: när vi gick på babysim var det en del föräldrar som borstade fluorfritt eftersom barnen fick i sig klor av badvattnet och dessa två (som ju är i samma kolumn i periodiska systemet) kan förstärka varandra. Något ni hört?

    Till oss själva köper vi acta, zendium eller sensodyne eftersom vi båda haft problem med sår och blåsor i munnen av starka tandkrämer. Alltid humble brusch till det! Bästa OCH snyggaste! Vilken bonus!

    Svara
  17. Tant Sviskon

    Jag tillägger inte mer om fluor, det har redan sagts mycket klokt. Vill bara tillägga att det finns ”snälla” miljömärkta tandkrämer på vanlig ICA. Vi kör med Zendium. Det tar ett tag innan man vänjer sig vid att den löddrar mindre, men numera klöks jag nästan av ”vanlig” tandkräm och allt onödigt lödder. Efter att ha läst på om SLS:er så väljer jag konsekvent bort dem i all hudvård och vill då sannerligen inte ha dem i munnen.

    Svara
  18. Pudding

    Inget svar på era frågor…utan en fråga istället… Vad använder tandläkarna för tandkräm? (har alltid undrat…men glömt att fråga :)

    Svara
  19. Katarina

    Pudding: Min bror är tandläkare, han säger att alla innehåller samma saker så han kör med den billigaste ;) Dock är han inte särskilt miljömedveten, det finns säkert lite ”renare” varianter än Eldorado för 10 kr. Alla tandkrämer av typen ”whitening” med slipmedel är dåligt för tänderna enligt honom.

    Svara
  20. cultivating minimalism

    Kastar in en brandfackla. Själv så köpte jag precis en eltandborste för 500kr, har fram till nu enbart använt en vanlig tandborste. Känslan som infinner sig efter att ha kört med eltandborste, använt tandtråd och munskölj är fantastisk. Seriöst :)

    När det gäller barn så tycker jag det viktigaste är att dom får in tandborsttekniken och tränar på att ha tålamod i borstningen – det görs med en vanlig tandborste. Eltandborste kan barnen köpa den dag dom flyttar hemifrån.

    En modern eltandborste är marginellt bättre för munhälsan, det är inte så bra som tillverkarna påstår. Men om jag minns rätt så säger etablerat forskning att tandköttet älskar eltandborstar, särskilt om man har problem med tandkött som lätt blöder.

    Tankar på eltandborste? För mig tillför den tillräckligt mycket värde för att motivera sin existens i mitt badrum, det var dock oklart innan inköp om det skulle bli så.

    Svara
  21. Tina

    Jag använder inte fluortandkräm sedan ca 6 år. Anledningen är att fluor är hormonstörande och påverkar främst sköldkörteln. När jag borsta med fluor var mina tänder sköra och jag hade nästan alltid något litet hål. Nu mår tänderna bra och jag har aldrig hål i tänderna. Jag har läst att emaljen blir hårdare men också skörare av fluor, vet inte om det stämmer.

    Svara
    1. Dia Quercus

      Intressant! Vill inte gå i polemik med flour-inläggen ovan, men jag har också märkt att fluortandkräm påverkar sköldkörteln. Visst kan man tro på vetenskap, men då bör man ju testa med ”vetenskaplig metod” på sig själv…

  22. Marie

    Själv använder jag Kingfisher mint med fluor, plackers grip tandtråd och eltandborste oral b. Tandkrämen har jag användt i enbart 2-3 år nu men med gott resultat vid kontroller hos thyg. Jag tycker fluor är bra och det är en av de enskilt största orsakerna till att vi har så bra tandhälsa som vi har idag. Vill du inte använda fluor får du gå tillbaka och äta som på stenåldern och äta enligt säsong och maten som de åt, vilket skulle bli väldigt tråkigt i det långa loppet då byteshandeln inte kom igång långt efter det.

    Jag ser gärna att de fortsätter att forska fram bra och samtidigt miljövänliga tandvårdsprodukter då jag inte tycker att vi ska nöja oss med det vi har bara för att det fungerar då jag är övertygad om att det finns miljövänligare alternativ där ute och kanske t o m effektivare.

    Har testat en miljövänlig trätandborste men kände att den var på tok för vass i stråna, dålig formgivning så den åkte i soporna illa kvickt, kanske ska testa humble brush även om jag gillar min eltandborste och du byter ju enbart huvudet samt att det har laddningsbara batterier vilket är miljövänligt.

    Stör mig enormt på att det verkar som att de allra flesta tandkrämstillverkare har börjat ha en kartong runt tandkrämstuben vilket känns så otroligt onödigt och kastas ändå i soporna direkt. Någon som vet varför de har infört det helt plötsligt?

    Något att ha i åtanke är att tandborste och mellanrumshjälpmedel är mekaniska hjälpmedel medan munskölj och tandkräm är kemiska, för att hjälpa att bibehålla en bra munhälsa behövs båda. Det går att jämföras lite med hur vi tvättar övriga kroppen eller håret t ex gnuggningen med fingrarna är mekanisk och shampoot/balsamet/etc är kemiska hjälpmedel. Bäst resultat får du oftast genom att kombinera de båda. :)

    Svara
  23. Charlotte

    Om man vill fortsätta att ha en mer vanlig tandkräm så tycker jag ändå att man ska byta till en som är Svanenmärkt eller Bra Miljöval. Den enda jag vetr Zendium. Den innehåller bland annat då inte plastpartiklar, som annars är vanligt för att ha någon slags peeling-effekt och förstör i naturen när det spolas ut med vattnet.

    Svara
  24. Johanna

    Hej! Det här är ju en gammal post men kom över den nu då jag är tandsköterska och också intresserad av både minimalism och miljö. Vi har ju hemskt mycket plast och kemikalier inom tandvården tyvärr. Dock svårt att hitta tillräckligt bra alternativ många gånger! Men gällande tandkräm och fluor, ja jag tycker man ska ha fluor till barnen!!! Som någon skrev här tidigare, många överdoserar men skippar man det helt kan det få riktigt tråkiga effekter för de små med tanke på våra levnadsvanor. :/ Därför vill jag tipsa om en tandkräm som är framställd för just detta, inga onödiga tillsatser och allt det bra! Folktandvårdens tandkräm ”Folktandkräm” som har Folktandkräm Barn och Folktandkräm Baby utan SLS, färgämnen eller andra konstiga kemikalier. Använder dem till våra barn. Till oss vuxna har jag precis tänkt byta till Humble Brush’s egna tandkräm MED fluor. :) Börjat skriva lite mer om den här typen av tandvårdsprodukter och medvetna val i min egen blogg. Hoppas kunna göra det mer.

    Älskar er blogg! Tack för inspiration! :D

    Svara

Lämna ett svar