Låt resan ta sin tid

När du väl börjat din resa mot ett mer minimalistiskt liv och hem, är det lätt att få mersmak och vilja re(n)sa allt oftare och mycket. För vissa tar entusiasmen och rensningsivern över förnuftet och långsiktigheten. Då gäller det att komma ihåg att minimalism är en livsstil och resa som aldrig tar slut. Eller som vi nämnt tidigare, som att skala en lök lager för lager. Du kommer ständigt ställas inför nya frestelser, prylar gör anspråk på att komma in i hemmet, distraktioner påkallar din uppmärksamhet och butiker vill få dig att konsumera.

Tanken med minimalism och att minska antalet onödiga saker, är inte att rensa ut allt för att sedan köpa nya i mer kvalitativa material eller miljövänligare alternativ. Exempelvis är inte tanken att du ska rensa ut hela din garderob och gå och köpa nya, kvalitativa plagg och bygga upp en bättre matchad garderob från grunden. Även om det är just det många vill så är det sällan bra för miljön, plånboken eller för en långsiktig och genomtänkt garderob med lagom antal plagg för just dina behov.

Låt rensningen få ta den tid som krävs för just dig. Ett konkret exempel är att använda sig av en tremånaderslåda där du lägger saker som behöver tänkas över. Ett annat sätt är att hålla utkik efter bra ersättare, kanske till och med begagnade varianter, åtminstone under en viss tid.

Nedan berättar vi om tre konkreta exempel där vi låtit rensningen ta tid, i vissa fall flera år, trots att vi länge velat göra en förändring och utrensning:

  • Te-silar. Vi dricker mycket te i minimalistfamiljen, vilket vi bland annat skrivit mer utförligt om i inlägget Te, påsar och burkar. Har vi gäster brygger vi oftast te i en tekanna, men till vardags använder vi tesilar. Små runda klassiska som finns att köpa lite här och var, har framför allt Herr Minimalist ogillat sedan vi flyttade ihop för tre år sedan och velat byta ut. Det här med att ge gåva till minimalister är ju inte det lättaste, men när jag, Fru Minimalist, hittade snygga tesilar på nätet slog jag till på en. Den blev så omtyckt att vi efter bara ett par veckor valde att köpa ytterligare en och i den vevan göra oss av med samtliga runda små tesilar. Rensningen fick ta tid med resultatet att vi gick från fem dåliga till två bra tesilar. :)
tesilar_inochut

Fem dåliga tesilar ut, två bra tesilar in.

De två nya tesilarna har redan blivit favoriter och används flera gånger dagligen i minimalisthemmet.

De två nya tesilarna har redan blivit favoriter och används flera gånger dagligen i minimalisthemmet.

  • Fru Minimalists garderob. Sedan bloggen startade har jag velat byta ut i princip hela min garderob, men istället har jag sakta men säkert hittat min ”stil”. Testat galgexperimentet och steg för steg rensat ut klädesplagg. Behållt favoriter, känt mig för, och kompletterat med nya favoriter utifrån behov. När jag nu har en capsule wardrobe får jag nya lärdomar som jag kommer ha nytta av framöver oavsett om jag har en capsule wardrobe eller inte, exempelvis gällande fördelningen mellan antalet över- och underdelar, vilka plagg jag faktiskt använder mest, vilka jag känner mig riktigt snygg, smart och stark i, med mera.
Två par kostymbyxor och två par jeans fler byxor än så behövs inte.

Två par kostymbyxor och två par jeans fler byxor än så behövs inte.

Tre långärmade och två kortärmade skjortor

Tre långärmade och två kortärmade skjortor.

  • Plastbantat köket. Vi har sakta men säkert minskat ner plasten i vårt kök. Allt från matlådor till köksredskap och bytts ut mot glas-dito eller alternativ i trä eller rostfritt. Visst går det att ta ett ryck och byta ut samtliga plastredskap mot mer miljövänliga alternativ, men vi har valt att ta det pö om pö och bytt ut plasten när vi hittat bra alternativ på loppis, rea eller helt enkelt bara stött på ett alternativ vi verkligen gillat. Vi är fortfarande inte i mål med plastbantningen, utan håller ständigt utkik efter alternativ för de få köksredskap där vi fortfarande har plastvarianter.
Sådana här förvaringslådor och matlådor i plast är nu ett minne blott i minimalisthemmet.

Sådana här förvaringslådor och matlådor i plast är nu ett minne blott i minimalisthemmet.

Spaghettislev i trä, fyndade för 5 kr på en secondhandbutik.

Spaghettislev i trä, fyndad för 5 kr på en secondhandbutik.

Har du något exempel där du låtit rensningen få ta sin tid, istället för att lockas till att göra en snabb rockad? Eller har du kanske ett exempel från ett område där du gjort en snabb rockad?

13 tankar kring ”Låt resan ta sin tid

  1. Anna

    Jag har precis börjat följa er blogg och ska nu snart ta tag i rensandet. Då är det skönt att läsa ett sånt här inlägg om att det får ta tid. Jättebra läsning. Jag håller just nu på att byta ut grejerna i badrumsskåpet till mer miljövänliga alternativ men det tar sin tid. Tycker det blir sånt slöseri om jag bara ska ta och slänga allt för att köpa nytt. Nej det blir att köpa nytt allt eftersom när produkterna tar slut.

    Svara
  2. C

    Just sminket har fått tagit tid för att jag inte bara vill slänga och köpa nya mer miljövänliga. Har rensat ut en del saker som var lite gamla och inte direkt användes utan att ersätta. Resten får bli allteftersom de tar slut.

    Även garderoben får ta tid. Där är det mer att jag har mer än vad jag tycker behövs i vissa kategorier. Men ändå saker som jag faktiskt använder men kanske inga favoriter. Där låter jag det vara kvar tills det är utnött och sen gör jag mig av med det utan att ersätta.
    Funderar mkt på vad för typ av plagg jag trivs bäst i, vilka kläder jag behöver/vill ha till jobb och privat och vilka färger jag trivs bäst i för att få en bra garderob när jag väl köper saker. Men det är lätt att falla dit på impuls-shoppingen och köpa nåt bara för att det var snyggt. Har dock klarat mig sen jul. :)

    Sen undrar jag var ni köpt era tesilar? Precis vad jag har letat efter. :)

    Svara
    1. Beatrice

      Jag Googlade ”tesil” förut och hittade dem på minst tre ställen. Jag har precis skickat efter från Tekungen. Stod senast i går med tre gamla irriterande silar och funderade på alternativ, så det här inlägget kom lägligt :)

    2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Precis som Beatrice så köpte vi våra tesilar hos Tekungen, ca 90 kr + frakt. ”Heavy Duty” heter modellen och tesilarna går säkert att finna i fysiska butiker, men vi besöker så sällan sådana samt ville inte lägga tid på att leta.

  3. Lovisa

    Jag kör just nu galgexperimentet i min garderob och en motsvarande variant för byxor. Jag har kommit ur en fas där jag jobbade på kontor och behövde vara relativt proper till att ha en mer rockig stil privat. Behöver också bekväma och praktiska kläder för arbete i förskola och försöker hitta en balans däremellan. Lockas av tanken på en mer samlad garderob, men det får ta sin tid. Vill inte göra något förhastat.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Kul att även du testar galgexperimentet, och ha tålamod, det är värt det i längden. :)
      Att livet förändras är också en anledning till att inte göra en stor rockad och förändring på ett specifikt område för snabbt. Som att byta jobb där annan typ av klädkod gäller, eller som i mitt fall, två graviditeter på kort tid som gör att helt andra kläder än de i ”ordinarie garderob” kommer ha blivit använda under graviditet och amningsperiod. Och vem vet hur kroppen ser ut sedan? :)

  4. Ett fattigt landskap

    Garderoben ser jag som ett konstant projekt, som måste ta tid för att bli bra och hållbar. Ett annat långsamt projekt är bokhyllan. Från att ha haft ganska mycket böcker för att det nästan kändes obligatoriskt så har vi rensat mer och mer och nu har vi en liten bokhylla med kanske 30 böcker i. Där kommer man på steg för steg vilka böcker man kan undvara. Alla pocketböcker, till exempel. Senast åkte hälften av alla barnböcker som var i dåligt skick eller som ingen tyckte om. Nån gång hoppas jag att jag ska kunna släppa min gamla kurslitteratur också…

    Svara
  5. Eva

    Efter att ha rensat hemma i ungefär 3 år så upptäckte jag en sak för ett tag sedan. Har nämligen ångrat några få (väldigt få som tur är!) utrensningar. Frågade mig hur jag kunde göra mig av med det bara så där då det ju inte hör till mitt vanliga sätt. Tror det hade att göra med att jag, när rensningen pågick som mest intensivt, blev beroende, fick en kick av att ”göra rent” på saker. Själva känslan av ”iväg med det bara” var så stark att det var den känslan som styrde mer än förnuftet om det var vettigt att spara en grej eller inte. Den känslan vill jag inte ha igen! Själva ivern att fullkomna något, göra något ”perfekt” är inte självklart positiv. Den blir sitt eget mål, en drog! Så saker måste få ta sin tid, håller verkligen med.

    Svara
  6. Jeanette Sandelin

    Jag har en papperskasse alt sopsäck i garderoben. I den landar saker som ska UT ur huset. Jag har som måtto att bära IN så lite som möjligt. Varje dag läggs nån pryl/nåt plagg i påsen. Och att städa ett skåp i taget, ett hyllplan, en liten bit i en klädkammare är toppen. Att alltid vara medveten och endast äga det man behöver och älskar. Långsamt göra bort förvaring och skapa utrymme och luft kring ägodelarna. På så sätt går den HYGIENISKA städningen som en dans. GLAD söndag önskas fr sö Dalsland :)

    Svara
  7. En annan Malin

    Som andra också kommenterat är garderoben ett område med långsam utrensning för mig. Jag har rensat ut saker som jag använt sällan, inte längre gillat eller bara inte haft ett klart användningsområde för/dubletter. Nu försöker jag slita ut kläder och inte ersätta för att minska antalet. Sakta men säkert närmar jag mitt mål med antalet plagg men om det målet nås i år eller om 3 år är mindre viktigt.

    Svara
  8. Maria

    Efter två ganska täta graviditeter tar jag nu sakta men säkert tag i min garderob. Har varit något av en shoppoholic gällande kläder å skor. Köper inte så mycket nytt längre så det är inte problemet men har inte gjort en rejäl rensning på länge. Så nu rensas det lite pö om pö. Först åkte de flesta nostalgiplaggen. Kjolen som köptes under Londonåret efter gymnasiet ( inte använts sedan då) å blusen jag sytt själv men inte använt på 10 år etc. Har varit svårt innan då jag har en stark relation till mina kläder, det betyder mycket för mig att klä mig bekvämt å snyggt. Men skönt att de åkte ut nu, minnena finns ju kvar. Sedan kommer resten gå långsammare med galgexpriment å sedan gtavidkilo samt att jobbkläder som kavajer å skjortor inte används under föräldrarledighet.
    En snabbare resning har jag just nu i köket. Hela vårt kök ska bytas ut å allt packas ner i lådor. Samtidigt åker udda saker, prylar som inte används eller som vi tycker om ut. Åker de in i de nya skåpen är ju risken att de står kvar i många år till utan att användas. Båda två rensningarna känns bra! Men håller med andra som sagt att rensningen ka bli en drog. För uj vad skönt det är att rensa ?

    Svara
  9. hejsanhej

    jag förstår inte det miljövänliga i att slänga befintliga plastgrejer för att köpa nya/begagnade. är det inte mer miljövänligt att använda slut på plastgrejerna istället? den miljöpåverkan som plastgrejer har är ju redan gjord när de tillverkades. att bara slänga dem när de fortfarande är funktionsdugliga verkar lite konstigt. fine, om man nu vill ”plastbanta”, men då är det väl isf på grund av det och inte pga att man vill vara miljövänlig. sen tror jag inte plast påverkar oss speciellt mycket, du får gärna motbevisa mig på denna punkten.

    Svara

Lämna ett svar