Mina oönskade pikétröjor

Tagen kostnad

För några år sedan besökte jag Åhlens höstrea. Jag konsumerade vid den tiden på mitt gamla sätt, vilket innebar att jag fortfarande spenderade tid i butiker utan att först säkerställa ett konkret behov. Den här dagen hittade jag två fina Boomerang-pikétröjor till halva priset. Trots att de egentligen inte satt speciellt bra på min kropp slog jag till med förhoppningen att de skulle krympa lite i tvätten och att jag skulle växa lite på gymmet. Men vad hände med dessa tröjor sen?

Idag drygt fyra år senare har jag använt dessa tröjor vid totalt två eller tre tillfällen. Jag har många gånger testat dem men alltid föredragit andra pikétröjor som passar min kroppstyp bättre. Anledningen till att jag inte gjort mig av med dessa är att de kommer med en ganska stor ”tagen kostnad” eller sunk cost som det ofta kallas. Det vill säga pengar jag lagt ut som jag troligen aldrig får tillbaka. Något som givetvis känns extra tråkigt när tröjorna knappt kommit till användning, vilket bidragit till att de blivit kvar i garderoben onödigt länge.

Men varför köpte jag tröjorna trots att de inte satt speciellt bra på kroppen? Troligen för att de var av kvalitativt statusmärke till lågt pris under en begränsad tid med begränsat lager. Det vill säga den klassiska reafällan som så ofta leder till kompromisser kring färg, passform, kvalitet och behov. Samma fälla som troligen är ansvarig för en oproportionerligt stor del av alla oanvända plagg i garderober världen över.

Men idag så paketeras dessa tröjor ned i den Sellpy-påse vi förvarar i källaren och successivt fyller med saker vi inte behöver. Förhoppnings kommer tröjorna på detta sätt någon annan till glädje och med lite tur får jag iallafall tillbaka en liten del av den tagna kostnaden.

Har du några plagg eller prylar i ditt hem som du inte använder eller behöver men ändå sparar främst på grund av en tidigare ”tagen kostnad”?

13 tankar kring ”Tagen kostnad

  1. Anna

    När jag var ca 12 år gammal fick jag för mig att köpa ett komplett lexikon i typ 24 band för x antal tusen. Ett sånt måste ju en ju köpa förr eller senare ändå, för det har ju ”alla”. Avgörande var garanterat att det följde med olika gåvor, såsom morgonrock, ryggsäck m.m. en riktig superdeal :-) Betalning skulle ske månadsvis och det var ju bara ett par hundra i månaden resonerade jag…
    Mina föräldrar försökte övertala mig att låta bli men gick sedan med på köpet med baktanken att det skulle bli en ordentlig läropeng att inte köpa saker på avbetalning. Föräldrarna fick naturligtvis rätt men än idag har jag kvar dessa förbaskade lexikon i ett förråd, ouppackade… Lär få betala för att bli av med skräpet då det ju inte är den hetaste produkten på marknaden direkt! En evig retroaktiv shoppingångest och jag borde verkligen göra mig av med dem ?
    Tack för en väldigt inspirerande blogg.

    Svara
    1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

      Haha, ett komplett lexikon är ju ett strålande exempel. Inte bara dyrt, skrymmande och numera helt onödigt utan också ofta förknippat med en ganska stor ”sunk cost”. Jag har folk i min närhet som trots google/wiki/internetvana har två uppsättningar lexikon från stenåldern hemma som aldrig kommer till användning. :)

  2. Eva

    Jo, sparade vissa kläder av just den anledningen, ända fram till förra året då de såldes på kommission. Fick dock bara 250 kr tillbaka på en väldigt dyr men knappt använd vinterjacka. Nu så här efteråt är det så skönt att bli av med sådant som ändå aldrig blivit använt. Man lär sig en läxa. Just jackan var av fint märke, dyr trots reaköp men satt ju aldrig bra, precis som med dina tröjor. Nu köps inget ens för en femtilapp om det inte sitter perfekt.

    Däremot gjorde jag en bra fynd på just en skjorta från Boomerang nyligen och den sitter som en smäck. Det märket har oftast fräscha kläder. Men passformen är viktigare, sitter de inte bra blir det ändå inte snyggt. Kläder har inget värde för en hängande i garderoben, bara på kroppen når de sitt verkliga syfte.

    Svara
    1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

      Japp, oavsett hur bra priset är så blir i praktiken inget ett ”kap” om det (oavsett skäl) inte kommer till användning. :)

  3. Alejandra Blom Lobillo

    Yeeees! Nu har jag läst heeela bloggen, alltså från första inlägget i 2013 till detta inlägg. Förra månaden googlade jag: ” praktiska tips när man har 2 barn” och er blogg var bland de första träffarna jag fick. Tack för en inspirerande blogg!

    Svara
  4. Anonym

    Har en massa dyra väskor och klänningar som jag försöker sälja så gott det går. Att rensa saker är en evig process för mig, jag hittar alltid nya saker som jag vill bli av med. Däremot svider det väldigt mycket för mig att bara slänga och ge bort saker som är fullt dugliga. Det tar lång tid att sälja men skam den som ger sig. Jag tycker att vi har mycket saker i våran lilla lägenhet på 40 kvm, men om man jämför med folk omkring oss så har vi väldigt lite saker. Det är för att jag har lyckats sälja mycket saker som tar upp volym och yta. Drömmen vore att endast ha saker som man använder, fyller en eller flera funktioner plus att det är en fröjd för ögat att kolla på. Mitt mål är att inte ha något skit förvarat eller gömt nere i källaren förutom resväskor typ just nu har vi skor, vinterjackor, möbler etc därnere. Jag vill att det mesta ska finnas uppe i lägenheten och gärna i organiserade och luftiga skåp. Inte en massa intryckta saker bland lådorna och en massa prylar utspridda på golv, bord, fönsterkarmar etc. Förstår inte hur mycket man kan samla på sig, men det viktigaste är att stoppa inflödet av saker först annars funkar det inte för mig.

    Svara
    1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

      Jag håller verkligen med om vikten av att även strypa inflödet för att undvika jojo-minimalism och det mentala motståndet till att slänga ”dugliga” saker. Däremot har jag inte så mycket emot att ge bort saker så länge de kommer till användning hos någon annan.

      Ja, känslan av att ha ett hem främst fyllt med prylar man verkligen uppskattar och som kommer till frekvent användning är ju drömmen. Men vägen dit sker precis som du säger i omgångar, det tar tid att rensa. :)

      http://minimalisterna.se/att-leva-minimalistiskt-ar-som-att-skala-en-lok/

  5. Lena

    Jag applicerar sunk cost även på upplevelser, t ex konsertbiljetter. Har vid 2 tillfällen i sommar avstått från att gå på konsert som vi haft blljetter till. Ena gången för jag var trött och ville chilla hemma och häromveckan för det istället blev trevlig middag med vänner. Jag väljer att se att jag fått månader av förväntan/glädje istället för att jag slösat bort pengarna när jag hoppar över själva konserten.

    Svara

Lämna ett svar