Tankefällor när du rensar

När du rensar är lätt att börja rättfärdiga dig själv varför du ska spara saken istället för att välja bort den. Det enkla alternativet är alltid att spara prylen eller plagget, men kom ihåg att hjärnan och människan är i grunden lat och därför kommer spara ofta upp som första alternativ. Det är jobbigare att fatta slutligt beslut kring saken och välja om den ska säljas, skänkas eller slängas. Dessutom medför något av de besluten ytterligare aktiviteter, som att administrera en annons, hitta lämplig butik eller person att ge saken till, eller rätt ställe att slänga eller återvinna den på.

Nedan går vi igenom fyra tankefällor som du kan stöta på i samband med rensningen samt hur du kan tänka och resonera när du argumenterar för eller mot dig själv. :)

Den har kostat pengar. I blogginlägget Retroaktiv shoppingångest har Fru Minimalist beskrivit sin retroaktiva shoppingångest för de nästan 10 000 kronorna som lagts på plagg som knappt fått lämna garderoben. Att saken kostat pengar är inget som automatiskt kvalificerar den för att få stanna kvar i ditt hem. De flesta saker i ditt hem har ju de facto kostat pengar, för så är det med kläder och prylar. Acceptera att den kostat pengar och lär dig av misstagen. Kanske blir du mer noggrann i val av klädesplagg och saker framgent, eller inser vikten av att sälja vissa prylar direkt medan de har ett andrahands värde istället för att hålla fast vid dem.

Två av Fru Minimalists klänningar som tidigare gav retroaktiv shoppingångest.

Två av Fru Minimalists klänningar som tidigare gav retroaktiv shoppingångest.

Den är snygg. Ja, det tvivlar jag inte en sekund på att du tycker, du har ju förmodligen själv valt ut den till ditt hem eller din garderob. Om du funderar på att rensa ut saken så finns det dock något som gör att du inte riktigt är nöjd med den nu. Kanske passar saken inte längre in i ditt hem eller plagget den stil och kropp du har nu? I likhet med att du inte kan köpa alla kläder och skor som är snygga i en butik, behöver du inte behålla alla kläder och saker i ditt hem som är snygga. Kanske passade kläderna din tidigare klädstil och gardinerna ditt tidigare köksfönster. Men passar de inte dig eller ditt hem nu och hur du ser på detta under överskådlig framtid finns ingen anledning att hålla fast vid dem.

Snygg kjol som numera rensats ut och sålts.

Snygg kjol som numera rensats ut och sålts.

Det är en present.  Gåvor och presenter håller många fast vid otroligt länge för att det just är gåvor. Många är rädda att den du fått saken av ska upptäcka att du gjort dig av med den samt att personen ska bli sårad. Att göra sig av med en sak du fått i present betyder inte att du inte bryr dig om personen du fick den av. Ej heller att du förringar personens present. Du blev glad när du fick den, har njutit av den under en fas i livet, antingen genom att bara bli glad av själva gesten eller i bästa fall även av själva prylen. Men nu är det kanske dags att släppa den och gå vidare, utan att för den sakens skull släppa din vän.

Genom att ge förbrukningsvaror och upplevelser ökar sannolikheten att pricka rätt med presenter och gåvor.

Genom att ge förbrukningsvaror och upplevelser ökar sannolikheten att pricka rätt med presenter och gåvor.

Just in case. Du känner igen det på att du argumenterar med dig själv genom att säga meningar som: ”det kan nog vara bra att ha ändå” och ”jag sparar dem om utifall att”. Det är väldigt vanligt att spara saker och kläder ”just in case”. Plagg som kan vara praktiska att ha om du gör något skitigt projekt som att måla om sovrummet eller om du skulle bli bjuden på maskerad, eller gå ner 10 kilo i vikt. De blir liggandes oanvända år efter år eftersom inget av ovanstående inträffar och du skjuter bara upp ett slutligt beslut. Här är tre aktiviteter du kan göra när Mr Juse in Case dyker upp:
1. Har du sagt undanflykterna i flera månader kan du tryggt och lugnt rensa ut saken nu.
2. Boka in aktiviteten som gör att du får användning för saken eller plagget.
3. Lägg saken i en tremånaderslåda. Har aktiviteten inte ägt rum under den perioden kan du med gott samvete göra dig av med den. 

Skulle du mot förmodan behöva någon av sakerna eller ett specifikt plagg som du gjort dig av med, kan du kanske låna det av någon annan. Alternativt hitta det på andrahandsmarknaden. Eller i värsta fall köpa en ny. Det sistnämnda kommer du förmodligen inte behöva göra, även om du inbillar dig själv det när du rensar. :)

Har du några prylar eller plagg som du har eller har haft ovanstående tankefällor kring?

10 tankar kring ”Tankefällor när du rensar

  1. Josefin

    Det jag tycker är absolut svårast att rensa ut, det är just kläder jag fått i present. Ex toppen jag fick av min sambo för 10 år sedan, som jag inte använt på typ 8 år, men har massa minnen av… Särskilt när det är just dyra plagg som någon köpt för de tror jag ska tycka om det, men så har det aldrig använts. Vissa plagg som jag ex fått av min svärmor… (inte alls min stil) har jag lagt i en låda i garderoben, för det händer att hon frågar om jag använder plaggen…. flera år senare ;-)

    Svara
  2. Petra

    Att lämpa över saker man själv inte längre vill ha på andra är nog tyvärr vanligt. Lättare än att slänga liksom. Här är det bara att vara tydlig och vägra låta sitt eget hem bli återvinningsstation för någon annan! Inte ens för svärmor. Och ger man bort något så har man givit bort det och har inte längre något alls att göra med hur det används. Vill man inte släppa kontrollen över ett föremål så behåller man det.

    Att rensa är dock inte alltid lätt. För två månader sedan slängde jag en gammal sadelgjord som jag aldrig kunde tänka mig att den skulle komma till användning igen. Månaden senare behövde jag just en sådan gjord och det var bara att köpa en ny. Men försöker att inte låta mig avskräckas utan rensar vidare i gömmorna här hemma.

    Svara
    1. Patricia

      Väldigt bra poäng! Tycker själv att det kan vara rätt svårt att tacka nej, speciellt ifall givaren liksom tar det för givet att jag gladeligen skall ta emot saken. Nog finns det en och annan sak i vår skrubb som jag kände vi ”måste” ta emot, te.x ett knivset som är totalt överflödigt. Nu borde jag kontakta någon instans för att ta reda på hur jag kan bli av med det. Går ju liksom inte att vara sätta sådana vassa föremål i hjälporganisationens låda.
      Bra att tänka på själv också, att inte bara ge bort något utan verkligen klargöra att mottagaren får saken ifall hen vill och har anvädning, men att det abslout inte är ett måste.

  3. Madeleine

    Min absolut största tankefälla är att jag är lat och inte orkar sälja. Funderar på att skänka men har egentligen inte den ekonomin att göra så. Så måste ta tag i det. Verkligen!

    Svara
  4. Natalie

    Bra inlägg! Jag kan verkligen relatera. Mitt största problem är att jag gått upp i vikt så att majoriteten, säkert 90 %, av mina kläder inte längre passar. Varenda gång jag börjar rensa garderoben så tänker jag ”äsch, det är bättre att jag gör det när jag har gått ner i vikt”. Men nu har jag tänkt så i över ett år och fortfarande inte kommit någon vart – en tankefälla utan dess like! Så jag har bestämt mig för ett datum, de kläder som inte passar detta datumet ryker! Har även bokat min rensar-dag med min mamma och syster så att jag inte kan komma undan.

    Svara
  5. Karin

    Jag har länge haft mardrömmar, att jag inte hinner med ett tåg/en buss/ ett flygplan, därför att jag måste ha med mig så många saker. Nu har jag ”släppt taget” om alla tyger, textilier, kläder mm och mina mardrömmar har upphört. Skönt att lämna bort påsarna till återvinning!

    Svara
  6. Pingback: Packa för att flytta utomlands - Jennifer Sandström

Lämna ett svar