Tips kring textilåtervinning från våra läsare

En eloge till alla som engagerade sig och kommenterade på inlägget Att ta ett sista farväl av en strumpa. Vi fick så många bra och konstruktiva kommentarer och tips att vi har valt att lyfta och utveckla några av dem i detta inlägg.

”Åhh vad bra det vore med textilinsamlingar för återvinning, ska/har inte H&M börjat med det?”

Jo det stämmer att H&M har börjat med detta. De kallar det för Garment Collecting och innebär att du lämnar in använda och/eller defekta kläder på vilken H&M-butik som helst. Märke och skick på kläderna är i princip oväsentligt. För varje påse kläder du lämnar in får du en rabattkupong på 50 kr att handla för. Kläderna återanvänds eller återvinns beroende på kvaliteten.

”Lämna in kläder/textiler hos Human Brigde så eldas inte kläderna upp utan återvinns.”

Human Bridge har bland annat ett samarbete med Gekås/Ullared men finns även på flertalet andra platser i landet samt samarbetar med Second Hand butiker.

”Jag sparar defekta kläder i en särskild låda och använder på semestern och kastar dem när de är använda. Samma med kläder som har fläckar som inte går bort, inte bryr sig någon om en turist har en tröja med en fläck på, men själv slipper jag släpa hem massa tvätt :) ”

Detta känner jag igen mig i både när jag backpackat och fjällvandrat, eller vid längre perioders utlandsvistelser. Det är skönt att känna både fysiskt och mentalt hur packningen minskar.  Mina gamla joggingskor har jag, helt ominimalistiskt, sparat sedan i somras för en safariresa vi åker på i vinter. Skorna blir tydligen rödfärgade av sanden och i princip förstörda så detta blir deras sista resa och användning, som ett sista farväl… :-)

”Min egen grej, knappast unik, är att alltid spara tvättade, trasiga klädesplagg klippta i olika stora bitar och förvara i hink under diskbänken. De är praktiska till lister, ovanpå dörrar, kattens spyor på golvet, element och andra extra smutsiga lättglömda ställen när man vill slänga trasan direkt efteråt.”

Det här tipset tyckte jag var fenomenalt. Vi har vår balkong mot en fin innergård med grönskande träd, men under pollensäsongen lägger det sig ett gult täcke över alla balkongmöbler som gör att de måste torkas dagligen för att kunna användas. Här kommer klippta textilbitar komma utmärkt till pass. Tidigare har jag bara sparat lakan och handdukar och använt dessa vid fönsterputsning.

”Vädring och borstning av kläder är underskattat! Ullkläder behöver sällan tvättas om de inte ligger mot huden.”

Det är ytterst sällan ett plagg åker in i tvätten efter en dags användning hos oss, mer normalt är att de används 2-5 gånger innan de är dags att åka i tvättmaskinen. Vi luktar och tittar på kläderna och gör en bedömning utifrån det om vi känner oss osäkra.

”Alla disktrasor tvättas förstås i hög värme eller kokas i ”traskastrull”. Oj vad superpräktig man låter… ;) ”

Vi låter disktrasan och diskborsten åka med i diskmaskinen någon gång varannan vecka. Jag upplever att de håller sig fräschare och renare längre. Disktrasan blir dock full med vatten så kom ihåg att vrida ur den kort efter att diskmaskinen är klar.

Stort tack för engagemanget och alla bra tips!

6 reaktion på “Tips kring textilåtervinning från våra läsare

 1. Josefin

  Det där med hm låter nästan för bra för att vara sant! Känns nästan som ett pr-knep. Måste kräva massa resurser att sortera och ta tillvara på allt..

  Vet att jag lämnade ett par skor på stadium för ett tag sedan och fick rabatt på nya, de skickades till human bridge :)
  Även nudie lämnar ju rabatt på nya jeans om man lämnar in sina gamla som lagas och säljs begagnade eller blir trasmattor eller accessoarer!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har provat att lämna två påsar med kläder till H&M i två olika städer den gångna veckan och det har fungerat utmärkt. Blev dock lite besviken att presentkortet man får på 50 kr bara räcker till sista december, att man bara kan använda ett presentkort per köptillfälle samt att man måste handla för över 300 kr för att få nyttja det. Om man ska tro deras hemsida så går de igenom alla kläder som lämnas in och väljer utifrån det om det går att återvinna på något sätt eller om det ska skänkas vidare. För mig är det närmre att till H&M än till någon klassisk välgörenhetsorganisation så det känns som ett smidigt sätt att bli av med gamla kläder oavsett om jag sedan utnyttjar presentkortet eller ej.

   Bra med fler tips på företag som tar emot begagnade kläder!

 2. Liie

  Vilka bra tips! Gillade speciellt det om att klippa till trasor och torka riktigt skitiga grejer med, själv så använder jag hushållspapper till sånt men har ju massor av gamla kläder jag skulle kunna ta istället, som väntar på att bli målarkläder och som kommer få vänta på det i flera år till, för så mycket målar jag inte :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi gjorde oss också av med målarkläder för ett tag sedan. Vi insåg att vi förmodligen kommer ha hunnit slita ut några nya plagg som kan agera målarkläder den dagen det väl är dags :)

 3. TBIT

  Human Bridge verkar bra!

  Det är nämligen bra om man kan hitta några andra att ge kläderna till än ”Biståndsföreningen Humana Sverige” som är gamla UFF i ny kostym. Deras insamling går primärt ut på att samla pengar till den tvivelaktiga Tvind-rörelsen… :-(

  Svara

Kommentera