Tygblöjor vs kemikalieblöjor

Vissa butiker vågar sticka ut hakan och skriva ”besprutade bananer” och ”obesprutade bananer” istället för bara ”bananer” respektive ”ekologiska bananer”. I likhet borde det finnas en skylt vid blöjorna med ”omiljövänliga blöjor” vid de vanliga blöjorna, och ”miljövänliga blöjor” vid tygblöjor. Tygblöjor finns vanligtvis inte ens i de stora matvarutbutikerna, dessa hyllplatser har väl de stora blöjmärkena sett till att köpa upp. Kanske tror många matvarutbutiker dessutom att tygblöjor är ålderdomligt, men jag tror snarare att det är framtiden! :)

I blogginlägget Bebisens skötbord ur ekologisk synvinkel, berättade jag att vi införskaffat tygblöjor från Imse Vimse och lovade att återkomma med en rapport. Det här med tygblöjor är ju en djungel med olika sorter som vikblöjor, skalblöjor, formsydda blöjor, pocketblöjor, allt-i-ett blöjor, one-size-blöjor mm. Vi har Imse Vimses Allt-i-ett-blöjor samt deras One Size-blöjor, båda är likvärdiga i smidighet enligt mig. De sistnämnda kan bebisen dock ha längre tid som namnet antyder, medan du behöver köpa större storlekar av de förstnämnda allt eftersom barnet växer. Vi har alltså skippat tygblöjor du viker själv och är helt klart nöjda med dessa ”latmansvarianter”. :)

Vi började använda tygblöjor när bebis minimalist var 5-6 veckor gammal och har sedan dess använt dessa 2-3 dagar i veckan. Vi är bekväma av oss och använder bara tygblöjor dagar då vi inte ska iväg på några längre utflykter. Dessutom har vi än så länge ett begränsat antal tygblöjor som gör att vi klarar oss ca två dagar innan det är dags att tvätta. Jag hänger upp blöjan (Allt-i-ett) eller inläggen (One Size) på tork när det är dags att byta blöja, och tvättar sedan tygblöjorna tillsammans med tvättlapparna i tyg. Nattetid har vi valt att alltid ha vanliga blöjor.

Jag är oerhört positivt överraskad över hur enkelt det är med tygblöjor. Visst blir det lite jobbigare när det är en bajsblöja som ska bytas och sköljas av, men vid alla andra tillfällen är det lika smidigt som att byta en vanlig blöja. Detta var något jag själv var skeptisk till vad gäller tygblöjor, att det skulle vara bökigt, omständigt och ta lång tid vid blöjbyten, men så är det inte. Dessutom finns det rispapper att lägga i blöjan för att underlätta hanteringen av just bajs. Vi kanske börjar med det när bebis minimalist börjar äta vanlig mat eller om bajsfrekvensen skulle öka markant. :)

Tygblöjor känns bra med tanke på miljön och de växande sopbergen, men också av ekonomiska skäl. Visst kostar de en del i inköp, men planerar du flera barn så tjänar du in kostnaden snabbt Dessutom är tygblöjor heta på andrahandsmarknaden, tro det eller ej. Kom ihåg att det inte behöver vara antingen eller när det kommer till tygblöjor vs vanliga blöjor. Det går att kombinera, vilket vi gör och kommer fortsätta göra. Jag tänker att varje dag med tygblöjor är en liten påse mindre sopor, och över tid kommer det bli många färre soppåsar än om vi bara använt vanliga blöjor. Liksom något färre blöjpaket att släpa hem från butiken. Dessutom är många av tygblöjorna väldigt snygga som du ser nedan. :)

Vad är din åsikt eller erfarenhet när det kommer till tygblöjor?

Tygblöja Imse Vimse

37 tankar kring ”Tygblöjor vs kemikalieblöjor

  1. Omedvetenellermedvetenkonsumtion

    Jag använde tygblöjor till min dotter, för 11-12 år sedan.
    Fick ett gäng begagnade formsydda blöjor (+extrainlägg) och ritade av dem och sydde en hög egna av bomullstyg och frotté (begagnat) och så köpte jag nya såna där ”utanpå-skal” och rispapper (plus flanell?-bindor till mig själv) När rispappret tog slut så köpte jag inte nytt.
    Jag var jättenöjd med användningen av tygblöjor.
    På natten la jag i extra inlägg så det sög upp allt om hon kissade mycket.
    Att sluta med blöja var inget problem, eftersom hon kände att det blev blött och sen kallt och inte skönt i blöjan, så gick hon gärna på pottan tidigt.
    Jag köpte inte många kemikalieblöjor, några få paket bara. Främst när vi var ute på en fem veckors resa i annat europeiskt land (varvade med tygblöjor då).
    Så här är det tummen upp för tygblöjorna, miljön och ekonomin!! :)

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Tack för att du delar med dig och härligt att höra att du/ni har så positiv upplevelse av tygblöjor!
      Blev nyfiken, när slutade er dotter med blöja? Det är inget ändamål i sig för oss att hon ska bli blöjfri tidigt, men det vore såklart en bonus. ;)

    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Nej precis, jag tycker ofta det framställs som att antingen kör man tygblöjor (och är vänster, bor på söder och allmänt alternativ, fördomarna haglar ;) ) eller så gör man det inte. Men jag tycker det fungerar toppen att använda båda typerna av blöjor, och därmed lägga det på sin egen nivå.

  2. Karolina

    Jag har bra erfarenheter. Vi har använt vanliga blöjor t den äldsta när han var liten men när den yngre kom bestämde vi oss för att prova främst av miljöskäl. Vi har ”blandat” tyg med vanliga och det har fungerat bra fram till nu när hon är två. Nu räcker inte tygblöjan till (framförallt nattetid trots inlägg) så nu går vi bara på vanliga..men samtidigt så är hon blöjfri oftast vilket jag tror beror på tygblöjor o träning. Från omgivningen har jag fått lite blandade kommentarer. Många har en väldigt ålderdomlig bild av tygblöjor o förstår inte att de utvecklats till väldigt fina produkter. Jag tycker att det är trist att det uppfattas som äckligt av många men jag har aldrig känt mig ofräsch när jag hanterat dem o heller aldrig upplevt att det luktar illa i tvättstugan etc. Samtidigt är det många som är nyfikna på tygblöjorna vilket är kul! Å andrahandsvärdet är gott när vi säljer blöjorna vidare!

    Svara
  3. Eva

    Ursäkta Fru Minimalist, detta hör ej till saken…men på Södermalm röstade 23% på Moderaterna, mer än sossarnas 19%, 10% på Vänsterpartiet, 14% Miljöpartiet, Fi 11% i senaste riksdagsvalet. Men sant, något starkt högerfäste är det inte totalt sett och speciella vill de vara… ;) Blev nyfiken och kollade upp detta då jag sällan på över 20 år i denna stad träffat en söderbo som inte varit miljönisse. ;)

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Haha, jag skrev ju att det var fördomar. :) Men visst vill många vara lite speciella i vissa av de södra stadsdelarna, men det är de ju å andra sidan inte ensamma om. På andra ställen vill de vara speciella på andra sätt än som miljönissar bara ;)

  4. Malin

    Vi skippade tygblöjor men minskade miljöbelastningen genom att inte byta blöjor så ofta. Bebisar kissar minimalt varje gång och moderna blöjor är väldigt bra på att absorbera och inte kännas våta. Vännerna bytte blöja hysteriskt ofta kändes det som.
    Sedan körde vi med EC light-light. Första barnet bajsade på pottan från han kunde sitta själv och lillgrabben höll vi över toaletten för nummer två i princip samma dag vi kom hem från bb. Jag har inte tagit hand om särskilt många bajsblöjor. Barnen vande sig vid att sitta på pottan så det blev att jag satte dem där skapligt regelbundet och då kom snart kisset där också. Genom att sluta med blöjor tidigt minskade blöjsopberget ytterligare. Sammantaget har vi nog förbrukat betydligt färre blöjor än genomsnittet trots att vi inte använde tygblöjor.

    Svara
  5. Fröken Slöjd

    Läser er blogg med stort intresse.
    Har själv väldigt svårt för att rensa ut saker från mitt hem eller garderob men försöker stoppa inflödet så mycket det går och använda upp sakerna som finns. Och om möjlighet finns välja att handla i andra hand istället för nytt.
    Ibland trillar jag dock dit – handlade nyligen en jacka – regntät som andas osv från Didriksons. Jackan är jättebra och det känns som den omfamnar en när man tar på den men den innehåller enbart konstfiber av olja = plast som åker ut med tvättvatten osv
    Jag blev därför förvånad när jag läste Herr Minimalists mars ut och in med en ny fleece tröja/jacka. Fleece även i bra kvalitet är väl en av de värsta bovarna när det gäller små plastpartiklar i tvättvattnet och så småningom vattendrag. Det finns ju en utmärkt ersättare till fleece tröjor i form av ylletröjor t o m av ekologisk ull – fullt möjligt att närproducera i Sverige dessutom och vilket är min personliga erfarenhet behagligare att ha på sig.
    Bloggen grönatrådar.se har skrivit ett inlägg som heter Varm utan fleece som är läsvärt.
    Jag är med andra ord lite nyfiken på valet av ”tjocktröja”. Vet så klart att ingen kan göra allt men ni verkar tänka efter så väldig noga för att välja ”rätt”.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Jag gissar att du syftar på Herr Minimalists Houdini-tröja när du skriver fleecetröja. Och det är nog så enkelt som att vi båda två gillar Houdini sedan länge och har en varsin ”gammal” houdini hoodie som används frekvent som myströjor här hemma. Och som du skriver, ingen kan göra allt. Ibland går funktion, känsla och ”stil”, före miljö, minimalism eller ekonomi etc. Om jag inte missminner mig brukar Houdinis kläder åtminstone vara Bluestep Certifierade, men det är kanske en klen tröst i sammanhanget…
      http://sv.wikipedia.org/wiki/Bluesign

  6. Morsan

    Vi körde enbart tygblöjor de första månader och blandade sen med engångs. Vårt barn började bli blöjfri i tvåårsåldern. Vi tyckte tygisarna var toppen! Tyckte mest om vikblöjorna, enklast och skönast mot lillrumpan.
    Morsan

    Svara
  7. ekomammaistan

    Låter som vi gör ungefär lika när det gäller tygblöjor. Vi hade en del imse vimse aio när storasyster var liten, men nu har vi bara pocketblöjor som blivit vår favorit (även om imsevimse var en favvo när det gäller täthet). Jag önskar att vi även kört med EC, hade ambitioner men det rann ut i sanden när jag blev gravid med lillebror och illamåendet gjorde att det var en kamp bara att ta sig igenom dagarna. Med lillebror var det liksom fullt upp med två barn. Storasyster slutade ändå med blöja rätt tidigt helt på eget bevåg och jag hoppas att lillebror ska vara på gång snart han med.

    Svara
  8. Camilla

    Vi blandade också engångs och olika sorters tygblöjor. Tyckte det fungerade jättebra!
    Ett tips för att lättare ta hand om bajsblöjorna är att ha rispapper i tygblöjan. Det är ett tunnt, tunnt papper som man kan spola ner i toaletten. Det går då lät att få bort det mesta av bajset från tygblöjan.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Ajaj, inte spola ner rispapper i toaletten! Det gillar inte våra reningsverk då våra avlopp inte är gjorda för det. ;) Har jag läst på flera ställen.

      Kul att du också kört en kombo och tyckte det fungerade bra!

  9. Linda

    En sak som jag har funderat på, hur fungerar det med tygblöjor + förskola? Är det någon som har erfarenhet av det? Jag arbetar på en förskola men har inte hittills varit med om att något barn använder tygblöjor, så vet inte hur personalen skulle ställa sig till det… men jag vill själv ha tygblöjor till mina barn i framtiden.

    Svara
    1. Elin

      Har använt tygblöjor ( vikblöjor + ullbyxor) till min dotter, enkelt och bra tycker jag. När hon började på förskolan frågade vi hur de ställde sig till tygblöjor men det hade de aldrig stött på. Så vi fick snällt köpa engångsblöjor till förskolan, synd tycker jag som inte kan se att det skulle vara mera jobb för dem ( jag skulle ju tvätta blöjorna hemma). Kan tipsa om blöjor av märket Naty, engångs men bättre för miljön än andra engångsblöjor.

    2. Cecilia N

      Vår dagmamma hade inte heller haft någon med tygblöjor, men gick med på att prova. Jag tror hon hade 2-3 blöjbarn. Jag kom dit med rena blöjor och hon lade smutsiga i en påse som följde med hem varje dag. Hon kommenterade att det inte var speciellt svårt. Men jag minns inte om jag lärde henne vika dem eller om jag hade vikta med mig. (Barnet fyller 24 i år.)

      Vi hade vikblöjor till båda två. Ettan var torr när hon sov och sattes på potta när hon vaknade när mamma insåg det fiffiga med det (ca 1 år). Tvåan kissade om natten så för allas sömnbehov hade han slängblöjor om natten.

  10. M

    Tanken att man kan blanda och köra både tygblöjor och engångs har faktiskt inte slagit mig! Jag har tänkt antingen eller, och enkelt valt bort tygblöjor eftersom vi inte har egen tvättmaskin. Vårt första barn är nu bara fem veckor gammalt och har en lätthanterlig avföring än så länge. Vi använder tvättlappar i tyg och det funkar bra, funkar det då även med tygblöjor trots avsaknad av egen tvättmaskin? Jag är helt oinsatt i det här ämnet..

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Jag skulle helt klart säga att det fungerar att använda tygblöjor utan egen tvättmaskin. Om vi inte hade haft tvättmaskin i lägenheten, hade jag lagt upp det så att när jag räknar med att alla våra tygblöjor kommer vara använda av bebisen, så hade jag haft en tvättid dagen därpå, eller samma kväll. Så att inte de använda tygblöjorna behöver bli liggandes/hängandes så länge. Jag upplever visserligen inte att de luktar något nu när bebisen är så liten, men kanske blir det annorlunda med åldern. Det kan även bero på hur man väljer att förvara dem. Många lägger dem blöta/fuktiga i en påse, medan vi hänger upp dem på tork i badrummet direkt när vi byter blöja.

      Använder man bara tygblöjor tror jag man brukar säga att det blir en tvättmaskin var 3-4 dag, så då förutsätter det nog att man har egen tvättmaskin. Men vi som bara använder tygblöjor 2-3 dagar i veckan upplever inte att tvättmaskinen går oftare. Vi hade ändå kört våra tvättlappar i tyg någon gång i veckan och nu åker tygblöjorna med i den omgången tvätt.

    2. Nina Tordai

      Vi hade ingen egen tvättmaskin i 9 månader och jag använde bara tygblöjor till min dotter då. Testa! Det finns så många roliga och när man har lärt sig läcker de inte och ja har aldrig haft en bajsfontän upp till nacken.!

  11. Anna

    Vi har enbart haft tygblöjor till båda barnen. Har nog aldrig köpt ett paket engångsblöjor, faktiskt. Vi fastnade bäst för pocketblöjor med fleeceinsida som vi stoppade med rutvävda vikblöjor, samt för samma rutvävda vikblöjor som vi vek i trekantsvikning och hade i ullbyxor från Popolini (med knappar, då vi inte gillade kardborrebyxor).

    Första barnet började hos dagmamma vid drygt två års ålder, men då hade han slutat med blöjor så det blev aldrig en fråga.

    Andra barnet började på förskola vid två års ålder och hade blöjor ytterligare ett år ungefär. Det var aldrig några problem. Vi stoppade pocketblöjorna och ritade en bild med vilka knappar som skulle användas. Sen fick vi med blöjorna hem i en vattentät påse med rullstängning som vi lagt i sonens fack på morgonen. Jag fick uppfattningen att personalen tyckte att pocketblöjorna var lika enkla att ha att göra med som engångsblöjor.

    Vi har tågluffat, fjällvandrat, bott i stuga utan rinnande vatten, tältat i skogen, åkt skidor på fjället, paddlat kajak … med tygblöjor. Det var förstås skönt första gången vi slapp koka vikblöjor på fjällturen, men också lite vemodigt. :-)

    Vi har vant båda barnen vid potta tidigt (första barnet vid ca tre månaders ålder, andra barnet direkt när vi kom hem från BB). Vi har inte brytt oss så mycket om hur mycket som kommit i potta/toa eller i blöjan, utan mest varit glada över att barnen fått valet att inte behöva kissa på sig. Dessutom har pottan varit en vanlig grej, och inte något läskigt man plötsligt förväntas använda.

    Vi har alltid sagt att vi köper engångsblöjor om det blir för jobbigt, men det har snarare känts jobbigt att handla och kasta sopor, och enklare att tvätta. När första barnet använde blöjor bodde vi i hyreshus med tvättstuga, men eftersom vi var hemma på dagarna under den tiden så var det lätt att få tvättid. Sedan bodde vi i hus med egen tvättmaskin, och då var det ju väldigt enkelt. Sen vi flyttade till eget hus har vi haft sophämtning var fjärde vecka. Det har känts skönt att kunna ha det trots blöjbarn i familjen. Jag tycker att det är jobbigt nog som det är att jag producerar så mycket sopor.

    Ett problem när vi slutade tvätta 60-tvätt så ofta var att resten av familjen behövde köpa mer underkläder, eftersom de tog slut mellan tvättillfällena. :-)

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Imponerade att ni aldrig köpt något paket engångsblöjor! :)
      Men kanske ändå mer imponerande att ni gjort så mycket ”äventyrligt” med tygblöjor. Och här tycker jag att en långpromenad är hinder nog för att sätta på vår dotter en engångsblöja – skärpning på mig! :)

      Klokt med att göra pottan till något vanligt och inte ”läskigt” eller annorlunda. Vi tar fram pottan ibland här också som variation till handfatet när vi kör lightversion av EC (mer om det i ett annat inlägg i vår).

  12. Jenny

    Hej!

    Åh, vad jag tycker om er blogg! Fantastiskt att få läsa bebisinläggen nu när jag själv väntar mitt första barn och är inne på en så giftfri miljö som möjligt.
    Jag undrar vad ni har för babynest? Jag är själv på jakt efter ett ekologiskt sådant (helt eko och utan skumgummimadrass). Var köpte ni ert? Jag har varit inne på Cinolinos hemsida och där finns de ju i lite olika varianter.

    Svara
    1. Anne

      Ett billigt, basic, miljövänligt nest kan man få genom att rulla en handduk och lägga i eran egen säng. Smidigt att nattamma då också om en vill göra det.

    2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Vi började använda ett hemmasytt babynest jag lånat av en vän. Det var dock bara 50 cm långt så vår dotter växte ur det ganska snart även om bebisarna oftast ligger med böjda ben. Vi gillade dock konceptet och skaffade ett babynest från svenska babynest.se, här kan du läsa mer om vad deras olika babynestdelar är gjorda av: http://babynest.se/om-babynest/

      Det nestet kommer hon kunna använda flera månader till då det är längre och något bredare än vårt första, samt i och med att det går att öppna upp i fotändan.

      Fördelen med att använda ett ”riktigt” babynest istället för bara en rullad handduk eller lakan, tycker jag är att jag kan ha henne liggandes i nestet på badrumsgolvet när jag duschar eller på köksbordet när vi äter frukost mm.

  13. Nina Tordai

    Jag har använt Tygblöjor till två barn. Min dotter har fått engångs på vissa resor eller när hon var hos nån som babysatt och inte ville ha tyg. Min son på 10 månader har bara haft 3 engångsblöjor i sitt liv (nyss när vi var bortresta). Men vi har varit bortresta ganska ofta och ändå använt tyg.
    Man kan använda enbart tyg utan problem. Men som med allt annat måste man lära sig hur man gör bäst.
    Vi har nästan aldrig några läckage – aldrig haft en amningsbajsläckade alls. När vi var bortresta häromdan läckte en kissblöja och jag blev jätteförvånad kunde faktiskt inte minnas när det hände sist.

    Jag tycker ALLA ska få chansen (läs: veta att de finns) att testa tygisar, sedan är det jo helt ok att välja bort en grej man inte gillar, men jag tycker det är så tråkigt att många inte ens ha hört talas om moderna tygblöjor!

    Och till dig Fru Minimalist, våga använda tyg mera! Varför inte ha de när ni är ute? Pepe,pepp!!

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Imponerande att din son bara haft 3 engångsblöjor! Jag har inte heller upplevt några problem med några läckande från tygblöjor.

      Tack för peppen! :) Idag har jag låtit henne ha tygblöjor hela dagen trots att vi varit tvungna att gå ut i vagnen på diverse utflykter i tre omgångar, tidigare hade jag bytt till vanlig blöja vid åtminstone det längsta tillfället. Kanske blir man modigare och modigare ju mer man testar :)
      Jag tänker annars att det är lite mäckigare och mer att ha med ut och bära hem om vi ska ha tygblöjor vid tillfällen då vi kan behöva byta blöja.

  14. whitemaskgirl

    Tips. Om ni vill prova med tygblöjor nattetid, lägg i ett extra inlägg. Det fungerar för oss. Vi kör bara tygblöjor och ec:ar hemma. Vi kör pocketblöjor vi fick gratis av en tvillingmamma så vi har faktiskt dubbel uppsättning. Vi hinner aldrig igenom hela lagret innan vi tvättar. Vi kommer nog sälja allt när barnet är helt torr.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Ja, vi har dubbelinlägg att använda, även om det känts lite för ”tjockt” för hennes lilla kropp än så länge. Som det är nu brukar jag behöva byta den vanliga blöjan på natten för den blir så full. Jag tänker att det kanske inte är bra att behöva ha en tygblöja med kiss mot huden så i flera timmar eftersom det inte sugs upp på samma sätt (?). Även om det kanske inte heller är optimalt att ha en kemikalieblöja mot huden ;) men då är det inte blött mot huden iaf. Men jag vet inte vad som är bäst, det har bara varit min känsla. Och jag skulle ju kunna byta tygblöja likväl på natten också… ;)

  15. Vardag hela veckan

    Mycket bra inlägg! Mer tygblöjor åt folket! Vi har haft tygblöjor (pocketblöjor) till de två yngsta barnen från det att de varit några månader fram tills de började på förskolan vid nästan två år. Givetvis blandade vi med engångsblöjor när det passade bättre och på nätterna. Men mycket mindre sopor blir det och jag har alltid tyckt att tygblöjorna känns fräschare eftersom de inte har den där ”kemikalielukten”, svårt att förklara :-)

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Kul att ni också är nöjda med tygblöjor. Och jag förstår verkligen vad du menar med kemikalielukt, jag tycker den är väldigt påtaglig på de stora märkenas blöjor.

  16. Eleonor

    Vi kör enbart tyg på vår dotter som är 1 år och 3 månader nu. Hade engångs första 1-2 månaderna innan hon vuxit i tygblöjorna som vi köpt, men har sedan skippat dem helt. Är så skönt att slippa köpa och slänga dem. Har Imses inlägg för torr stjärt närmast huden på nätterna. Fram till 6 månader räckte det med ett extra inlägg i en allt-i-ett-blöja på natten, efter det gick vi över till nattblöja med nattinlägg (Alvehamn). På dagarna blandar vi allt-i-ett och pocket.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Imponerande att ni skippar engångsblöjor helt. Jag ska prova att utöka vår användning av tygblöjor efter alla peppande kommentarer. :)

  17. Antonina Eliasson

    Vi måste tyvärr sälja av många av våra tygblöjor då dom sitter så dåligt på lillens kropp ? vi köpte på oss 1-2 av lite olika märken för att testa men det var tyvärr inte många som satt bra.
    Vi är på jakt efter alvehamns blöjor i hampa och deras tyg modell med stjärnor. Dom sitter grymt bra, läcker aldrig och är smidiga att tvätta, vi använder muslin filtar om vi ska iväg längre turer eller om det är dax att sova och ibland extra inlägg (helt tappat minnet på dom nu) alvehamns blöjor bygger inte på så mycket om rompan som många andra gör +?
    Vi är även nöjda med babygreens blöjor (högt pris dock) i hampa och bomull, super smidiga inlägg så inget rispapper behövs ?
    Vi har börjat testat hybridblöja från ett tyskt märke men behöver testa mer innan jag vet vad jag tycker

    Jag tycker att det är svårt att hitta tygblöjor som är utan plast ?‍♀️

    Svara

Lämna ett svar