Utmaning – En pryl vi inte har

Tidigare i veckan fick vi en ”utmaning” från bloggen mindre prylar. Vi och ytterligare ett par andra bloggar utmanades på temat ”en pryl som inte jag har – som jag tror att många andra har, och så en liten motivering varför just du har valt att inte skaffa denna pryl”.

Så vad är det för vanlig pryl som vi inte har? Jo, vi saknar bil!

Vi har inga barn som ska skjutsas till aktiviteter, vi kan åka kommunalt till jobbet, Stockholms innerstad samt till majoriteten av våra vänner. Flera mataffärer finns på gångavstånd liksom flera gym, naturområden och löpspår. Detta har gjort att vi inte anser oss behöva den stora kostnaden som en bil medför.

Fru Minimalist har tidigare i livet varit delägare i en bil och provat på fördelarna det innebar. Det var till exempel enklare att storhandla, att åka på fler och längre utflykter, att besöka föräldrar på annan ort liksom vänner som valt att bosätta sig utanför stan. Kort och gott en större frihet vad gäller tid och plats.

För vår del överväger i dagsläget inte friheten och tidsbesparingen kostnaden för att äga en bil. Vi kan göra många taxiresor och hyrbilsturer för samma kostnad som det innebär att köpa, äga och drifta en bil.

Enligt Motormännen har hushållens bilar varit en större kostnad än hushållens bostäder de senaste åren, mycket tack vare det ökade värdet på bostäder samtidigt som bilar har stor årlig värdeminskning utöver återkommande driftskostnader. Vi lägger hellre dessa pengar på roligare saker som resor. Bilen på bilden ovan är till exempel från en resa till bland annat Hong Kong tidigare i våras.

Vi har pratat om att gå med i en bilpool den dag vi skaffar barn men det får bli en fråga för framtiden och påverkas dessutom mycket av hur vi väljer att bo då.

Andra vanligt förekommande prylar som vi valt att inte äga:

 • Kaffebryggare. Vi dricker helt enkelt inte kaffe själva utan enbart te. kaffetörstande vänner erbjuder vi på pulverkaffe/Nescafé.
 • Äggklocka. Den vi tidigare ägde åkte ut ett tag efter smartphonens inträde.
 • Hushållsassistent/matberedare. En sådan skulle säkert användas regelbundet om vi ägde en men det går bra att göra det mesta med gamla hederliga köksredskap.
 • Våffeljärn och smörgåsgrill. Vi äter inte denna typ av mat tillräckligt ofta för att motivera ägandet och har därav gjort oss av med dessa prylar.

Har du någon pryl som du valt att inte äga som många andra äger?

15 reaktion på “Utmaning – En pryl vi inte har

 1. Patriq

  Dammsugare. Jag bor smått och det går utmärkt att bara svepa med en sopborste, vilket dessutom ger en skön gammaldags känsla på nåt vis.

  TV. Det mesta jag vill se finns att tillgå på internet, och jag har upptäckt att det jag saknar mest med TV bara är ljudet av att ha den på i bakgrunden ibland.
  Sen hade jag förstås gärna sett att jag fått slippa TV-avgiften, men det är ju svårt nu när allt från surfplattor och mobiler till skohon räknas som TV-mottagare.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Jag är nog för pedantisk för att skippa dammsugaren, särskilt eftersom vi har vänner och familj med håriga hundar på besök då och då, även om sopborste + våttorka säkert räcker väldigt långt. Jag skulle dock sakna dammsugning av soffa, soffkuddar och vår matta. Men å andra sidan går ju mattan att skaka utomhus och soffkuddarna likaså, så kanske att det funkar lika bra utan dammsugare :)

   Vi tittar mindre än en timme i veckan på TV-program, så TVn skulle vi inte heller sakna särskilt mycket om den försvann. Dock fungerar den som skärm och ljudsystem när vi väljer att se filmer från datorn så den fyller ändå en bra funktion för vår del.

 2. Eva

  Har inget kontokort/betalkort kopplat till mitt lönekonto. Har ej haft det sedan jag blev arg på banken över ökad kortkostnad och nollränta nyåret 05/06. Att vara utan kort har aldrig inneburit några som helst bekymmer. Det är en vana att ta ut cash en gång i månaden och aldrig spendera mer än jag beslutat vid uttaget. Total kontroll!

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Imponerande att du klarar dig utan kontokort/betalkort tycker jag som sällan har mer än en 20-kronors sedel i den minimala plånboken att använda när det krisar och de inte tar kort :) (har hänt typ en gång i garderoben på ett uteställe). Som mycket annat handlar det väl bara om vanor.

 3. Eliza

  Saker vi inte har;
  * microvågsugn
  * kaffebryggare
  * torktumlare
  * surfplatta
  Är exempel på prylar vi inte har och klarar oss bra utan.
  För att inte tala om snöskoter som är var mans egendom här i snörika Norrbottens inland.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Någon surfplatta äger inte vi heller och endast en gemensam dator till skillnad från många andra.
   Att vara utan microvågsugn handlar till stor del bara om vana och planering. Jag var utan det under något år och då gällde det att planera bättre; ta fram frukostbrödet ur frysen kvällen innan liksom eventuella lunchlådor. Och använda spisen och ugnen i större utsträckning.

 4. Samara

  Jag har ingen tumlare, vi hänger bara upp istället, min mamma tycker jag ska köpa en men jag har klarat mig utan i 18 år sen jag flyttade hemifrån. Så håller jag med Eliza, vi har inte heller skoter, fast de flesta jag känner har 1-3 st i familjen, snöslunga har vi inte heller fast det ibland tar en timme per dag att skotta, men det är ju en kort tid det snöar så mycket.
  Kaffebryggare har vi inte heller för vi dricker ju inte kaffe ;) men bilar har vi 2 av, det är ett måste här uppe i hojtahejti, och äggklockor har jag 3 av , en på varje våning, jag är beroende av dem :)
  Vi har 3 datorer, en laptop och 2 surfplattor på 3 personer .
  Däremot har vi inte nån modern stereo , vår är sen 90 talet,och vi bytte till platt tv först för 3 år sen när den gamla från 91 la av, vår micro är sen 87 och tvättmaskinen sen 98.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Många prylar är ju verkligen vanesaker, och så länge man inte vant sig vid att ha dem så saknar man dem inte. Jag är uppväxt i ett hem med en mangel och har alltid haft manglade lakan och handdukar. När jag flyttade hemifrån fortsatte jag naturligtvis att mangla tvätten i den gemensamma tvättstugan utan att fundera på det. Tills jag en dag insåg vad ”mycket” tid jag lade på att mangla lakan och provade att låta bli det och bara tumla dem torra. Sedan dess har jag inte manglat ett enda lakan eller handduk, och sover utomordentligt ändå :)
   Otroligt bra kvalitet på den där micron eller också använder ni den oerhört sällan :)

 5. Sanna

  Rolig utmaning! Vi har inte heller bli och det funkar jättebra. Jag är uppvuxen med cykel och kollektivtrafik så det är så invant. Har vänner som har bil som är snälla och låter oss samåka för att storhandla mat. Behöver vi frakta något större brukar vi kunna låna deras bil, men det är inte många gånger per år det behövs, speciellt inte nu när vi är nöjda med våra möbler (om inte något stort ska rensas bort förstås :)).

  Andra prylar jag/vi inte har är:

  * Kaffebryggare. Vi dricker kaffe så sällan och jag har alltid haft en presskanna, tar minimalt med plats och kaffet blir gott. Skulle vilja tipsa om att bojkotta Nescafé som ägs av Nestlé (som inte har riktigt rent mjöl i påsen) och som vad jag förstår i sin tur ägs av tobaksindustrin.

  * Hushållsassistent. Dock är det en dröm jag har eftersom jag bakar allt bröd själv och verkligen är en riktig matnörd. Klarar mig bra just nu, men hoppas på ett liiite större kök i framtiden, då skulle det vara härligt, då skulle jag kunna ge mig på tunga degar som ska knådas kraftigt och länge lite oftare. Får förvisso lite större muskler av degknådandet som det är nu så det finns ju fördelar. ;)

  * CD-skivor. Spotify och radio räcker långt för mig.

  * Schampoo och diverse andra konventionella hudvårdsprodukter.

  * Gräsklippare, jordfräs, slipmaskin…eller andra gigantiska maskiner. Vi drömmer om en liten trädgård eller kolonilott någon gång så att vi kan odla lite, men vi kommer att vara minimalistiska på maskinfronten. Tänker att man kan låna/hyra/dela mycket.

  *Löpband eller hemmagym. Oj så skönt! Tänk vilken plats de tar. Jag springer ute eller cyklar till gymmet.

  Säkert massa annat också som jag inte kommer på just nu. :)

  En fråga till er: Jag gillar verkligen era inlägg under resekategorin, har ni något tips på hur man kan packa en resväska minimalistiskt? Jag kämpar och kämpar med min packning flera gånger om året när jag åker till familj och vänner, ibland lyckas jag med liten packning, men oftast har jag för mycket med mig. Det är som att det glider ner massa extra grejer och jag inte kan bestämma mig. Använder oftast inte alla kläder jag har med mig och får ofta släpa tunga väskor. Nu till jul ska jag verkligen skärpa till mig. Ska vara borta i 10 dagar och sova någon natt här och där hos olika släktingar. Kläder, julklappar och lite prylar ska jag ta med mig. Vore verkligen underbart med tips från er!

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Vi äger inte heller några cd-skivor eller dvd-filmer heller för den delen. Som du säger, spotify och diverse radiokanaler räcker långt.
   Då vi bor i lägenhet är det här med trädgårdsmaskiner ett helt blankt kapitel för vår del, än så länge åtminstone, och jag tror vi kommer hålla det så så länga som möjligt. Låna och hyra ska inte underskattas, kanske kan man låna exempelvis gräsklipparen av grannen om man hjälper till att slå även hans gräs ett par gånger på sommaren, eller gå ihop och köpa en gemensam i området där man bor. Det sistnämnda vet jag mina föräldrar gjorde med sina grannar vad gäller en stege exempelvis.

   Vad gäller packningstips så lovar vi att skriva ett inlägg kring detta framöver men vi hinner nog inte skriva om det innan din resa på grund av att vi själva ska ut och resa inom kort :) Här kommer dock ett par korta packningstips:
   – Lägg upp allt du vill packa framför dig på sängen/golvet och eliminera allt som är ”just in case”.
   – Ta bara med plagg som du kan kombinera korts och tvärs vilket gör att du kan minimera antalet outfits och ändå känna att du har varierad klädsel.
   – Skor tar stor plats i väskan, försök att minimera antalet du behöver ha med dig för olika tillfällen.
   – Det går ofta att tvätta på plats, är du hos familjemedlemmar kan du ofta låna tvättmaskinen och annars går det att skölja upp underkläder etc om det skulle krisa.
   – Necessären kan ofta minskas markant genom att låna duschtvål/schampo/balsam där du bor alternativt bara ta med små gratis-flaskor från hotellrum etc.
   Hoppas tipsen kan vara till hjälp och ha en skön resa!

  2. Sanna

   Kul att höra att folk delar prylar som inte används så ofta! :)

   Det där med att lägga fram allting brukar jag använda, det är ett bra knep. Smart att kombinera outfits, det ska jag tänka på. Tvätta kan man ju faktiskt göra också. :) Ja, skor tar ju verkligen mycket plats.

   Necessären blir jag mer och mer nöjd med för varje gång jag reser, har minskat massor på mina hudvårdsprodukter sedan jag började med naturligt/ eko. Tvättar till exempel håret med bikarbonat, tar jätteliten plats och väger typ ingenting! :)

   Har märkt att jag packar bättre när jag har lite framförhållning, tänkte vara bättre på det den här gången så jag har redan nu (5 dagar i förväg) tagit fram min resväska. Håller på med en packlista och ska provpacka och eliminera så mycket jag kan! :)

   Tack så jättemycket för packningstipsen! Ser fram emot ett inlägg framöver! :) Trevlig resa till er också!

 6. Karin st

  För att kunna nämna vad jag själv inte har kan jag åka hem till min bror och öppna hans köksapparatskåp. Han har mackjärn, fritös, råsaftcentrifug, pommesfritesgrej som snurrar, bordsgrill, fondueset. Och han lagar sällan mat.
  Jag har assistent, stavmixer och espressobryggare. Alla går varma, assistenten och stavmixer minst 1 gång per vecka och espressobryggaren dagligen.
  Jag har artigt men väldigt tydligt sagt att jag INTE vill ha nåt av det han tycker jag saknar. Använder man specialapparater så ser jag inga problem med att ha kvar dom.

  Svara
 7. Samara

  Vi använder vår micro varje dag, min mamma köpte den 1987, sen fick jag en likadan 1995 när jag flyttade hemifrån, men den gick sönder för ca 3 år sen då fick jag hennes, ta i trä alltså.
  Min tvättmaskin är sen 1996.
  mangeln följde med huset 1995, den var nog ca 10 år redan då, men mangla det gör jag nån gång i veckan bara, lakan och handdukar.
  ( önskar jag kunde svara under ditt svar men det funkar inte, eller så är jag halvblind ;) )

  Svara
 8. Freijapappan

  Saker vi inte har: Stereo, tvättmaskin, diskmaskin, bil, cykel, radio, strykjärn, fritös, riskokare, te-kanna, kaffekanna, pizzagrill, äggkokare, teflonstekpanna.

  Svara
 9. LiveHealthyBeHappy :)

  Saker jag inte äger: Stereo, torktumlare, cykel, konstiga bakmaskiner typ riskokare, fonduegryta, fritös osv. Säkert en himla massa andra saker också som jag inte saknar och vissa saker jag faktiskt saknar :P
  Bil äger jag men inget körkort, det är en övningskörningsbil som förhoppningsvis håller ett tag efter körkortet tagits.

  Svara

Kommentera