Vanliga frågor

Nedan följer en lista med vanliga frågor kring minimalism:

Vad är en minimalist?

Alla har sin tolkning av minimalism, det finns ingen som är ”sann” eller ”rätt”. Se däremot gärna vår tolkning här.

Varför blir man minimalist?

För att man har identifierat ett behov av förändring eller förbättring. Till exempel att man inte längre får plats med sina prylar i garaget eller kläder i garderoben. Ett annat exempel är att man har för många åtaganden eller svårt att hålla fokus. Ett tredje att man vill få en bättre ekonomi alternativt minska sin negativa miljöpåverkan. Det finns lika många anledningar som det finns människor men oftast handlar det om att förenkla, fokusera och göra plats för det i livet som är av värde, både fysiskt och mentalt.

Blir inte livet tråkigt som minimalist?

Enligt vår mening blir livet roligare och meningsfullare eftersom det frigör både tid, pengar och fokus att spendera på det man tycker är viktigast och roligast. Till exempel tid till att starta en blogg, resa, träna, läsa och umgås mer med vänner.

Hur frigör en minimalistisk livsstil tid?

Genom att medvetet eliminera onödiga eller oprioriterade aktiviteter, exempelvis:

  • Städa, sortera, arkivera, leta efter, flytta runt, shoppa, undersöka och vårda prylar man inte behöver eller använder.
  • Facebook, TV-tittande, slösurfning etc.
  • Åtaganden som inte längre är utvecklande eller meningsfulla.

Och istället fokusera på det som är viktigt för dig, exempelvis:

  • Umgås med familjen och träffa vänner.
  • Läsa eller kanske skriva en bok.
  • Ägna sig åt en passionerad hobby.
  • Laga vällagad, hemgjord och spännande mat.
  • Träna.

Hur frigör en minimalistisk livsstil pengar?

Genom att enbart köpa det man verkligen behöver i den kvantitet man faktiskt behöver och givetvis av god kvalitet som håller länge. Dessa köp är dessutom även ofta mer genomtänkta och gör dig gladare över längre tid.

Hur frigör en minimalistisk livsstil fokus?

Genom att enbart fokusera på en eller några prioriterade uppgifter i taget och eliminera onödiga distraktioner, samt genom att äga färre saker som tar din uppmärksamhet.

När kan man anse sig vara en minimalist?

Så fort man lever eller strävar efter att leva enligt de principer man själv identifierat och accepterat som minimalistiska.