Värderingar som förändras över tid

En av de få gånger då jag och Fru Minimalist inte haft samma värderingar och råkat i luven på varandra var i början av 2013, några månader innan vi startade bloggen, och hade en diskussion kring ett framtida gemensamt datorköp.

Min gamla trotjänare till stationära dator hade relativt nyligen självdött och Fru Minimalists gamla surdeg till dator var både långsam och utan fungerande batteri. Vi började båda bli hjärtligt trötta på att släpa hem jobbdatorerna var och varannan kväll som temporär lösning. Dock visade det sig att Fru Minimalist ville ha en billig och nätt laptop medan jag ville ha en kraftfull stationär dator men en stor extern skärm, tangentbord och mus.

Min tanke var att den nya datorn skulle vara väl tilltagen prestandamässigt och räcka många år samt att jag skulle kunna redigera bilder och eventuellt spela datorspel på den någon gång då och då. Fru Minimalists tanke var primärt att surfa, blogga och sköta diverse andra vardagliga ärenden på datorn, men givetvis med god prestanda, kvalitet och hållbarhet i åtanke.

Det roliga är att vi verkligen inte kunde enas om en lösning och först i november samma år hittade vi en lösning vi båda kunde acceptera i form av en kraftfull MacBook Pro. Den hade en tillräckligt stor skärm, skönt tangentbord och bra prestanda för mina behov, och var samtidigt tillräckligt nätt för Fru Minimalist, om än lite dyr utifrån hennes behov. Och kanske allra viktigast; jag hade insett att jag nog inte ville lägga så mycket tid på datorspel att datorköpet behövde anpassas utifrån det behovet.

Så här i efterhand är jag otroligt glad över att vi till slut skaffade MacBooken och kan verkligen inte förstå hur jag kunde propsa på att äga en stationär, skrymmande, högljudd och högst sannolikt ful PC-maskin.

Sammanfattningsvis tycker jag det är fascinerande vad prioriteringar kan förändras över tiden. Händelsen påminner mig om att vägen mot minimalism sällan är rak och självklar. Exempelvis kan saker som kändes givna och viktiga att spara för något år sedan nu med lätthet rensas ut. Vi kommer ständigt till nya insikter, får andra prioriteringar och syn på saker vilket gör minimalism till en fantastisk och intressant resa som aldrig tar slut. Att numera tänka igenom varje inköp oerhört noggrant gör visserligen att det ibland tar tid innan köpet blir av, men å andra sidan blir vi allt som oftast riktigt nöjda med sakerna som kommer in i vårt hem, precis som i fallet med MacBooken.

Har du något exempel där du verkligen förändrat dina värderingar över tid?

6 reaktion på “Värderingar som förändras över tid

 1. AktivaDagar

  Tycker jag är i ständig process och utveckling, blickar jag tillbaka några år har jag förändrat intressen och värderingar mycket… T.ex har intresset ”shoppa” bytts ut till utomhusliv och aktiviteter. Jag skulle kunna bo mycket mindre än jag gör och tänker att det kanske blir ett framtida steg. Jag har rensat bort mycket saker och fortsätter göra det. Jag vill resa genom livet med mycket lättare packning än jag trodde/fattade för 10 eller 5 år sen.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Det låter mycket sunt på alla sätt det du skriver ovan!

   Jag har börjat fundera mer och mer på den mentala packningen man reser genom livet med (nu när vi gjort oss av med mycket av den onödiga fysiska packningen) samt hur man rensar även där. Mer om det framöver :)

 2. Eva

  Det jag märkt på senare år är att jag ändrats i hur jag värderar den lilla världen som jag fick med mig under uppväxten och som fortfarande finns kvar. Inser mer och mer att den alltid varit tillräcklig för att mogna som människa. Det låter märkligt men jag förstår först nu att mina ”resor” i olika sammanhang och möten med många människor egentligen inte haft så stor betydelse för min utveckling som är lätt att tro. Man bär ju med sig själv överallt och ser, hör och uppfattar ändå i mycket det man redan socialiserats in i från början. För min del är den världen i mycket väldigt positiv och trygg. Visst hade livet tett sig annorlunda om jag aldrig flyttat långt bort, aldrig studerat eller sett något i stora världen men hade det nödvändigtvis förvägrat mig chanser till personlig utveckling? Nej, faktiskt inte. Allt fanns på den plats jag redan var. Men man inser inte det när man är ung och hungrig på allt nytt utanför ens värld.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Min magkänsla är att du inte utvecklats till samma människa utan de resorna och mötena du varit med om. Men du kanske menar att den människan du faktiskt utvecklats till utan dessa hade varit ”tillräckligt” bra ändå, eller hur tänker du?

 3. Susanna

  Det kan verka vara en liten sak men jag köpte för några (4-5 skulle jag tro) Stora boken om stickning på bokrean, med syfte att börja sticka på allvar. Tidigare hade jag gjort ett par grytlappar och en halsduk under min tonårstid och det var väldigt i linje med den image jag hade för mig själv, framförallt eftersom jag nu var i ett stadgat förhållande och ”vuxen” (24-25). Men tiden gick, jag jobbade, jag fick aldrig riktigt tid, jag blev (väldigt planerat) gravid med A som nu är 1,5. Fortfarande var det så när jag tittade på boken att ”snart, när jag får lite mer fritid, då skall jag sticka, och virka, och läsa mer, och skriva och odla på balkongen”. Nu har vi nyligen flyttat till hus, och börjat rensa ordentligt när vi packar upp (vad mycket skit vi tog med oss!) och jag hittade just den boken. Efter en del ganska smärtsamt inre diskuterande kom jag fram till att jag måste välja vad jag faktiskt vill ägna min dyrbara fritid åt och göra det JAG vill, inte vad andra (inklusive tidigare versioner av mig själv) tror, har trott eller förväntar sig att jag skall vara intresserad av. Och jag vill skriva. Läsa och skriva, och just nu även tillbringa massvis med till med vår dotter. Kanske även börja rida igen eller yoga, men det ser jag mer som träning än en ”heltids-”fritidssysselsättning. Därmed, ut med alla andra ”snart-skall-jag-lära-mig”-böcker.

  Och boken som började allt gav jag till min bästa väninna, som just börjat sticka på allvar, hittills bara lånat böcker på biblioteket och som blev jätteglad.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Intressant tanke att man påverkas i nuet av förväntningar från tidigare versioner av sig själv och vikten av att våga rensa ut dessa förväntningar både i mental och fysisk form om de inte längre ligger i linje med ens nuvarande prioriteringar. Jag kan tänka mig att det är just i bokhyllan man kan hitta mycket av dessa. :)

   Vad skönt att boken kom till nytta hos väninnan trots allt! :)

Kommentera