Värdet av visitkort

Vad är egentligen syftet med visitkort? Den frågan ställde jag mig här om veckan efter att ha rensat ut min privata och urgamla suddgummissamling och ganska kort därefter fick syn på min smockfulla visitkortspärm på jobbet.

Historiskt sett har jag samvetsgrant satt in alla visitkort jag fått av kunder och partners i en pärm så fort jag är tillbaka på kontoret, lite som en maskin utan insikt och eftertanke. Mest på grund av att jag vet att det är något man ”bör” göra och något som ”alla andra” gör. Vad jag dock aldrig reflekterat över är att jag enbart vid en handfull tillfällen under min yrkesverksamma del av livet faktiskt öppnat pärmen för att hitta ett redan insorterat visitkort.

Jag funderade därför över den optimala livscykeln för att visitkort och kom fram till följande.

 1. Ett visitkort är ett väldigt bra sätt att på ett snabbt, smärtfritt och effektivt sätt förmedla sina egna eller få någon annans kontaktuppgifter.
 2. Ett visitkort är även bra eftersom det går att snabbt skriva ned en liten anteckning på visitkortet kring vem personen är och varför hen är intressant att hålla kontakten med.
 3. De visitkort du mest av artighet tar emot kan slängas direkt. Antingen lite diskret på plats eller så fort du är tillbaka på kontoret eller hotellrummet.
 4. Så fort du är tillbaka vid datorn eller på kontoret är det effektivast att lägga in de personer du vet dig vilja hålla kontakten med i ett digitalt kontaktregister.
 5. Finns det en anteckning eller uppgift på kortet så går även den in i det digitala kontaktregistret alternativt att-göra-listan. Därefter slängs de fysiska visitkorten.

Som jag ser det finns det inget som helst värde i att behålla fysiska visitkort om du genomför punkt (4) och (5) ovan, annat än prestigen med att ha en eller flera smockfulla visitkortspärmar.

Därför slängde jag alla mina visitkort och ställde tillbaka plastfickor samt visitkortspärm i kontorsförrådet med en lättare och friare känsla i sinnet. Det kändes otroligt skönt att rensa bort ännu en onödigt samling och dessutom en ofta förbisedd att-göra-lista från mitt medvetande.

Får du visitkort av de personer du möter i ditt arbete och hur hanterar du dessa? Kanske har du lite lugnare på jobbet så här inför jul alternativt i mellandagarna och kan passa på att rensa bland dina visitkort?

2 reaktion på “Värdet av visitkort

 1. Albeto

  Det beror på hur du sorterar dina kort. Om du har dem per företag har du ett bra överblick av alla på ett företag. Ofta kommer man ihåg att man ha träffat en person från ett företag. Kontakter på dator är inte alltid den bästa sätt att hitta personen. Ett kort med en anteckning är också bra.
  Kort kan vara bra för att ge den till en kolleg.

  Nu använder jag mest linkedin för att ersätta kortet. Man får information om sina kontakter och är uppdaterat om de byter jobb.

  Akta att inte anteckna på kortet om du har kontakt med japaner. Och att behandla den so en förlängning av den som gav den. Dvs inte i bakfickan innan du sätter dig. :-)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för bra tips! Jag råkar på en del japaner i mitt jobb, vilket kan vara spännande, utmanande och annorlunda. Att behandla visitkorten med respekt samt hur man lämnar över dem korrekt med två händer och en liten bugning är det första jag fick lära mig av mina kollegor. :)

   Linked in är förresten, precis som du säger, kanonbra. :)

Kommentera