Vilse i barnmatsdjungeln

Antingen börjar du ge mat alldeles för tidigt, eller för sent. Du sliter i köket men blir ifrågasatt om den hemgjorda maten verkligen innehåller alla välbehövliga vitaminer och mineraler, och i rätt proportioner. Det är en djungel när det kommer till bebismat, där många tycker om att lufta sina åsikter. Det kan upplevas svårt att göra rätt, vilket gör det lätt att sträcka sig efter industrins barnmatsburkar i butiken och se dem som något slags facit på vad bebisar ska äta och få i sig i olika åldrar. Men om du bara läser på litegrann så upptäcker du hur otroligt enkelt det kan vara att laga egen barnmat under barnets första år, och hur mycket billigare det är.

Vi började med smakportioner till Bebis Minimalist vid 4,5 månads ålder. Hon fick prova hemgjord gröt, samt puréer av potatis, morot, sötpotatis och palsternacka. Var grönsak för sig och blandat med bröstmjölk. På bilden nedan är det dags att servera favoritlunchen, en liten smakportion palsternackspuré.

Bebismat

Klean Kanteen nappflaskorna som vi använder till mjölkersättning fungerar utmärkt som vattenflaska till maten. Fördelen med dessa i rostfritt stål jämfört med glasflaskor är bland annat vikten, Bebis Minimalist 5 månader orkar nu hålla flaskan själv.

Haklappen kommer från Rätt Start och är av öko-tex certifierat material och fri från pvc. Finns även långärmad modell vilket förmodligen blir mer användbart när Bebis Minimalist blir större. Haklappens mönster matchar givetvis vår skötbädd från samma märke, haha. :)

Den hemgjorda gröten har jag gjort genom att först mixa ekologiska havregryn till mindre bitar som förvaras i en glasburk. Sen kokar jag en del havregryn med två delar vatten, har ibland i lite paltbröd för att järnberika gröten samt kanel för att smaksätta. Sedan späs gröten ut och kyls ner med bröstmjölk till lagom konsistens.

Bland färdigmatsburkarna har vi än så länge bara provat äpple- och katrinplommonpuré från Hipp som använder ekologiska ingredienser. Den fungerar utmärkt som efterrätt eller i gröten för att hålla magen i trim. Jag ska testa att göra egen aprikospuré samt katrinplommon-puré senare i sommar. Under semestern när vi är på resande fot räknar vi dock med att behöva prova igenom utbudet av färdig barnmat i större utsträckning.

Vi har ju givit ekologisk mjölkersättning i princip från Bebis Minimalist födelse eftersom hon inte blev mätt av att bara amma. Nu när hon blir 6 månader är det dags att ta ställning till vilken sida vi står i den heta vällingdebatten. Både jag och Herr Minimalist är uppväxta med välling som sista kvällsmål innan läggdags, efter riktig middag. Det vi är skeptiska till är dels att vissa vällingsorter innehåller den supersnabba kolhydraten maltodextrin som används i sportdryck, gainers och godis. Men även att det ryktas om att risken för diabetes och glutenintollerens ökar vid intag av välling.

Tanken var att ersätta mjölkersättningen Bebis Minimalist får innan läggdags med välling, inte att ge välling istället för riktig mat eller på natten. Om någon läsare har åsikter samt bra förslag på alternativ till välling får ni gärna kommentera nedan!

Vad är dina bästa tips när det kommer till barnmat?

24 tankar kring ”Vilse i barnmatsdjungeln

  1. Elin

    Då jag är stark förespråkare för amning och om inte amning funkar ersättning så skulle jag säga att jag inte ser någon som helst anledning att införa välling om barnet redan dricker ersättning. Om ni däremot velat börja ge något i flaska så hade jag sagt börja med ersättning och om inte det funkar prova välling om detta är viktigt för er. Jag tror att vanlig mat eller gröt är bättre och sedan då amning eller ersättning som innan. Sex månader är en väldigt låg ålder och även om bäbisen känns stor när man bara har en nyfödd som referens så inser man när barnet blir äldre just hur mini en sexmånaders är. Vill man absolut ge välling så tycker jag att det är bättre att vänta med att införa det tills barnet är mestadels introducerad till vanlig mat kanske vid 8-10 månader som tidigast eftersom välling kan ta över väldigt mycket från annan mat som är nyttigare och mer näringsrik.

    Med detta sagt så gav vi under en period välling till vår dotter som ett mellanmål men vi undvek medvetet just att koppla välling med sömn för att inte skapa ett behov för detta. I värsta fall får man ge välling varje kväll tills de är 5-6 år om barnet blir väldigt fast i detta mönster, det tror jag det är mindre risk för om man ger ersättning och bröstmjölk.

    När det gäller mat så körde jag lite blandat. Jag skippade det stadie då man ger extremt slät puré och gav direkt mat med små bitar. Jag gav mixad hemgjord mat och burk blandat men ganska mycket burkar första tiden då jag inte mådde så bra just då och inte orkade något annat. Jag gav tidigt bitar att äta och utforska men riktigt pigg på att äta så blev inte dottern även om hon gärna åt mat från när jag erbjöd från strax före 6 månader (smaksensationer från ca 5 månader). Vid 10 månader började hon kräva att få äta själv och då fick hon göra det och hon var riktigt bra på det för åldern. Eftersom jag från början var inställd på att försöka amma länge så höll vi maten nere fram till ca 10 månader till 2 måltider per dag och annars mest smakprov och upptäckande av mat men efter detta så gav vi fler måltider och då var amningen så stabil att det inte påverkade. Jag ammar än och mitt barn är 3 år så för detta var det framgångsrikt, är målet att fasa ut amning så tänker man förstås annorlunda.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Vi har givit Bebis Minimalist ersättning i princip från början då hon inte gick upp i vikt med bara amning, så vi har först ammat och sedan fyllt på med ersättning efteråt. Så att ta flaska är inget problem och vi kommer nog fortsätta ge ersättning ett par mål en period framöver i alla fall. Senaste månaderna har vi successivt trappat ner amningen och börjat ge smakportioner/mat istället, då jag snart ska börja jobba.
      Låter som ni haft ett bra upplägg som fungerat fint för er!

  2. Moi

    Vi har inte infört någon ”dricka-på-kvällen-vana” efter att vi fasat ut amningen dvs motsvarigheten till att ge ersättning (vid ca 18 månader för båda barnen). Jag upplever att det har varit till hjälp att få barnen nattorra (jag har lärt mig att nattorrhet i huvudsak är hormonstyrt, dvs inget man kan ”träna”, men dricker man mycket på kvällen så ökar förstås sannolikheten att man måste upp och kissa).

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Det där med nattorra låter ju logiskt, även vi vuxna blir ju väldigt kissnödiga nattetid om vi häller i oss mängder med dryck strax innan läggdags. Ska ha det i åtanke. :)

  3. Tant Sviskon

    Mitt bästa tips är att lite till dig själv och ditt barn, och inte hetsa upp dig så mycket över alla förståsigpåare. Även ni faller ju i den fällan med tips om hur enkelt och härligt det är att koka egen palsternackspuré. Med mitt första barn ville jag inget hellre, jag var också sjukt påläst, ekologisk, införskaffat Mosboken och en uppsjö av iskubsformar. Men barnet ifråga hade stora problem med konsistens, och det enda som var slätt nog var en speciellt sorts burkmat, allt annat spydde han upp tills han var väldigt stor. Jag mådde jättedåligt över detta. Andra barnet var raka motsatsen och vid sex månaders ålder började vi helt enkelt ge bitar från våra tallrikar som hon glatt tuggade i sig. I några månader mixade vi samma mat som vi åt, men långt innan hon var året så åt hon samma sak som vi, skuret i bitar, utan att matas. Så återigen, våga lyssna och göra det som funkar, Och så kan vi ju alla anstränga oss för att inte komma med pekpinnar hit och dit om vad som funkar och inte funkar, för då skulle nog många må mycket bättre.

    Svara
    1. Elin

      Att göra vad som funkar är ett av de bästa tips jag har också, men det är också bra att höra hur andra gör för att lättare veta vilka val som finns. Ibland har man totalt missat ett val som skulle kunnat funka perfekt.

      Min syster hade samma problem med konsistens med sin dotter, hon kräktes av allt utom den tunnaste puréen tills hon var kanske 1 år. Jag skrev inte det men jag var helt inne på BLW och absolut ingen mat före 6 månader tills min dotter grät hysteriskt och sträckte sig efter maten redan före 5 månader och jag till sist fick ge med mig och ge smakprov. Får jag fler barn kommer jag lyssna på barnet så länge det är minst 4 månader när det gäller mat.

    2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Jag håller med dig om att lita på sig själv, men med första barnet är ju allt ”nytt” och man måste googla lite och fråga runt för att få tips och råd på vilka valmöjligheter och alternativ som finns, som Elin är inne på. Vi hade helt missat EC/babypotting och att våga prova tygblöjor om det inte vore för tips och råd från bloggläsare, och nu tycker vi det är toppenbra! :)

  4. Martina

    Vi kör BLW, baby led weaning, vilket händelsevis är väldigt minimalistiskt :) Det rekommenderas att en börjar vid sex månader och att bebis ska kunna sitta ordentligt först. Vi har ett matvrak som fyller sex månader om en vecka men som dock har kunnat sitta ett par veckor, så vi kör på! Eftersom vi precis börjat är det enormt kladdigt. Bebis får sitta i bara blöjan och får mat direkt på bordet.Inga pureer, får mat från våra tallrikar. Vi hjälper henne att dricka ur ett vanligt, fast litet, glas. Har dock köpt pipmugg nu och har en napp med ”nät” att stoppa saker i när vi fegar ur. Vågar inte riktigt ge tex vinbär direkt till liten. Vi trugar inte, bebis får själv bestämma. Helammar fortfarande och tänker att bebis genom mjölken får i sig behövlig näring. Vet att BLW inte funkar för alla, men för oss är det fantastiskt!

    Svara
    1. Lisa

      Vi körde typ blw med barn nr 2. Helt suveränt! Det första vi serverade var kokt broccoli som var lagom hård i skaftet, så att den gick att hålla i och inte få av bitar från, men samtidigt var själva buketten ganska mjuk och kunde sugas/gnagas på.
      Sen tror jag det var fläskkotlett i stavar vi serverade. Sonen vande sig snabbt till våra smaker och det var helt suveränt!
      Vi gav dock honom mat med mindre/inget salt där det var möjligt.

      Vi fegade när det gällde gröt och skedmatade den. Orkade inte riktigt så mycket kladd som egenäten gröt medför…

  5. Sanna

    Väldigt intressant ämne! Emma Granath, en fantastisk ekologisk hudvårdsterapeut, hade en underbar blogg om hudvård och ekologisk livsstil. Tyvärr finns inte bloggen kvar, men jag använde den som ”uppslagsbok” under åren den fanns. Jag vet att hon hade ett recept på majsvälling till bebisar, men jag har tyvärr inte sparat det. Jag vet att det var majsmjöl, kanel och någon olja. Jag tror att den var baserad på vatten, kanske vegetabilisk mjölk. Om någon har det receptet skulle jag bli jätteglad! Jag minns att hon beskrev vällingen som god och näringsrik och ett väldigt bra alternativ till köpevälling.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Tack, har googlat lite och ska vara försiktig med kanelen. Tur att hon bara fått det vid ett par tillfällen hittills. :)

  6. Ninni

    Varför ska ni byta ut ersättningen mot välling? Om det funkar bra med ersättning så finns det ingen anledning att byta. Vi har aldrig gett välling, bara ersättning och det har funkat alldeles utmärkt.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Vi kommer nog fortsätta med ersättning ett tag, ville bara höra hur andra tänker och gjort. Vet inte om ersättning har ”bättre” innehåll än välling?
      Den ekologiska ersättning vi använder från Hipp nu bör bara användas upp till 6 månader, men det finns ju andra ersättningar som är lämpliga efteråt. Kul att ersättning fungera bra för er istället för välling!

  7. Angelica

    Välling på bovetemjöl gjorde jag, den var enkel och god. Nu äter ettåringen banan eller lite rysk yoghurt innan John Blund kommer.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Bra alternativ med fet yoghurt, vi brukar äta Turkisk yoghurt eller liknande själva till frukost.
      Har du något recept på bovetevällingen?

  8. Snålcoachen

    Inga tips på barnmat så här på rak arm, däremot ett litet mellis. När mina barn var små brukade jag plocka fram två skivor fryst formfranska ur frysen och skära bort kanterna. Sedan bredde jag smör och leverpastej på de frysta brödskivorna. Lade ihop dem två och två och skar dem i små fyrkanter som jag lade i en bytta med lock. Eftersom brödet var fryst så höll de sig perfekt fräscha i skötväskan tills det var dags att äta dem.

    Svara
  9. ekomammaistan

    Det går ju att göra egen välling också, precis som med gröt. Vi testade en variant med skrädmjöl (samma som vi hade som grötbas) när storasyster var liten men hon var inte alls någon vällingdrickare utan vi gav henne istället ett grötmål innan läggdags. Lillebror vägrade konsekvent allt i pureform/tjockare form än vatten så där var det bara att skippa både välling och gröt utan han fick macka som kvällsmål. Vad gäller ersättning vs välling så kan jag inget om detta, vad är fördelen med att ev ersätta ersättningen med välling?

    Ni har helt rätt i att det finns många åsikter om barnmat. Jag fick ofta höra att det här med att göra egen barnmat är bara ett ”nya tidens krav” och att det går ju lika bra med köpmat. Och det gör det ju säkert, men jag tyckte att det var så himla enkelt (och ekonomiskt) att göra egen mat. Dessutom är utbudet av vegetarisk barnmat inte särskilt stor så om våra barn skulle få lite variation så var det hemgjort som gällde.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Jag håller med dig om att barnmat, åtminstone den första tiden, känns väldigt enkelt och ekonomiskt. Vilket i sig blir en motivation för mig att göra den själv. :)

      Det jag kan känna med att ge gröt som mål innan läggdags är att man strax efter att matning, middagsstök, rengöring etc är klart, återigen ska laga mat och bebisen upp i barnmatstolen och kladda. :) Då känns det lättare att ge något drickbart och kunna mysa i soffan i lugn och ro tillsammans. Men alla barn är ju olika, kladdar olika mycket och tycker om olika saker. Är det något man lärt sig så är det ju att det mesta är på bebisen/barnets villkor och bara att anpassa sig och hitta fungerande lösningar. :)

  10. johanna

    Mina bästa tips är:

    *Att använda röda linser i puréer. Blir matigare och innehåller mer protein och järn.

    *Att ångkoka grönsakerna. Då behåller de mer av vitaminerna, som då inte behöver hällas ut med kokvattnet, men blir också godare. Den lilla vattenskvätten i botten som man använder för att få ångan mixar man sedan med grönsakerna. Ångkoksinsats finns ofta på loppisar väldigt billigt.

    *Min äldsta sons favvomellis från när han var ca ett var mosad banan och avokado, blandat med lite turkisk yoghurt och havrekli.

    Svara
  11. Anna

    Jag håller med om att det är en djungel och det finns så många pekpinnar att det ger skrämselhicka. Jag var på information på BVC i våras och gick därifrån med känslan att jag kommer att göra fel. Så vi bestämde oss för att känna oss fram och ta det i vår egen takt, så det är mitt bästa tips, lyssna till era hjärtan.
    Vi ammade och gav ersättning tills vår son var 7 månader, då först ville han äta och jag tyckte att det räckte med amningen. Efter ett halvår med mosad mat äter han nu vid 15 månader samma som vi. Vi har varvat hemmagjord mat med köpt burkmat. Vi har gett tomat och morot, visst har han satt i halsen mycket, men det har gått bra och nu klarar han att äta det mesta. Vi ger välling på kvällen, då sover han gott hela natten och vaknar som en solstråle, jag vet också att han får de vitaminer som behövs.

    Mitt bästa mellistips är att ta med små burkar med färdigskuren frukt. Vi använder små runda burkar i rostfritt stål, han har numera lärt sig att dessa burkar alltid innehåller godsaker och blir lika glad varje gång. Mosad banan i yoghurt är också en höjdare.

    Svara
  12. Alexandra

    Har 4 barn. 3 har druckit välling, men en tvärvägrade. Jag upplever att man lägger väldigt mkt vikt vid hur barnen äter det första o möjligen andra året men sedan blir mångas matvanor rätt risiga. Gillar du välling så ge det, vill du inte ge det så testa ngt annat. Det kommer att spela väldigt liten roll på en hel uppväxt. Däremot tror även jag att det är dumt att byta för många mål mot välling, vi har givit det ett par år på kvällen och då sover de bättre än på ngt annat. Sedan har ett av barnen varit VÄLDIGT fäst vid sin flaska men då får man ta fighten när man vill sätta stopp, det tar några dagar, sedan är det ok. Värre konflikterän det väntar senare – jag lovar. Mina ungar har testat smaker tidigt o gillar mat. Jag har inte följt de riklinjer som fanns för 10 år sedan med att tex prova bara potatis i flera dagar. Det smakar ju ingenting! En del ungar gillar smak, då kan man gott hälla på litet sås etc. Våra barn har suttit med i knät tidigt, slickat litet sås fr fingret, fått en sked glass av storasyster etc. Första barnet var utan sött i flera år – hon är värsta gottegrisen nu. Vi försöker hålla hyfsade matvanor för hela familjen och använder tex prefabricerat mest när ngn förälder är ensam m barnen ett par dagar eller håller på att gå i däck, annars mest hemlagat. Vi har även tonåring i familjen och försöker få ett avslappnat men sunt förhållande till mat. I den åldern bantar de på lunchen o köper godis på eftermiddagen om man inte styr upp det. Mat skall vara gott och trivsamt att inta. Med det vill jag säga: testa vad som funkar o häng inte upp er på detaljerna. Funkar inte det ena så prova det andra.

    Svara

Lämna ett svar