Zeigarnik-effekten

Någon gång på 1920-talet när den ryska psykologen Bulma Zeigarnik satt på en Österrikisk restaurang la hon märke till något märkligt: servitörerna visade en överraskande god förmåga att komma ihåg komplexa beställningar. Men så fort maten var levererad och betald så försvann informationen mer eller mindre spårlöst ur deras minne. Bulma hade just identifierat det som senare fick namnet Zeigarnik-effekten.

Zeigarnik-effekten gör att vi människor har lättare att komma ihåg uppgifter vi påbörjat men ännu inte avslutat. Det kan vara allt från den växande högen med oläst tidskrifter, mailet du påbörjat men inte hann skicka innan du lämnade jobbet för dagen eller boken du bara kommit halvvägs igenom. Oavsett uppgiftens karaktär så kommer den att dyka upp i huvudet gång på gång tills du antingen slutfört, delegerat eller på annat sätt eliminerat uppgiften.

Det här fenomenet används givetvis flitigt av diverse kommersiella krafter. Några exempel är den klassiska cliffhangern i båda böcker och teveserier, hur du ständigt bombarderas med nya uppgifter i digitala rollspel samt den korta sammanfattningen i början av varje nyhetssändning. I samtliga fall kan du inte riktigt gå vidare förrän du fått veta mer eller på annat sätt fått ett avslut.

Detta fenomen kan även vara en av anledningarna till att så många mår bra av att rensa ut prylar de inte längre använder, behöver eller uppskattar. Det kan liknas vid att avsluta halvfärdiga uppgifter som ligger och dränerar dig på mental energi och fokus. Så fort de är eliminerade blir det lättare att ta sig an nya uppgifter och en känsla av frihet och lugn infinner sig. Två tydliga exempel av Zeigarnik-effekten från vårt eget liv är det klassiska anti-plugg-beteendet under högskolestudier men även som knep för att komma ihåg uppgifter i vardagen.

Var i din vardag ser du spår av Zeigarnik-effekten? :)

5 tankar kring ”Zeigarnik-effekten

  1. Anna

    Nämen ja, på jobbet! Efter föräldraledighet och en tids arbetslöshet är jag sedan i vintras tillbaka på heltid, min stresströskel är noll. För att klara mig har jag varit noga med att alltid göra klart, att lämna en helt städad arbetsplats varje dag, det fungerar fint, men jag glömmer saker, analysresultat eller mail som skickats. Ett tag tänkte jag att jag är ovan, men det kanske beror på detta? Jag känner mig inte stressad, släpper jobbet så fort jag kommer utanför grindarna. Jag har tidigare haft ett jobb där jag aldrig hann/fick/kunde slutföra något, då var jag också väldigtra att bränna ut mig. Kan det hänga ihop??

    Svara
    1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

      Jag tror absolut att Zeigarnik-effekten kan orsaka en hel del stress både i privatlivet och på jobbet men jag tror även att det finns många knep att hantera den. Till exempel metodik som http://gettingthingsdone.com/ eller bara att städa av skrivbordet som du beskriver.

      För övrigt är min erfarenhet att det är ganska vanligt att de som varit föräldralediga en tid fungerar lite annorlunda efteråt. Dels på grund av en längre tid med mindre mental stimulans, dålig sömn och allmän bebisstress. Men även på grund av ändrade prioriteringar och nya krav i vardagen. :)

  2. M

    Jag tänker på det som man hela tiden tänker att man ska göra men inte tar tag i på en gång. Nu kändes det som att jag fick en förklaring på varför man inte släpper det förrän det är klart (fastän jag inte reflekterat över det innan :)) vad viktigt jag kände nu att det är att man tar tag i det på en gång, för så onödigt mycket energi det tar! Den här veckan kände jag stolt när jag tog fram symaskinen och sydde kuddöverdraget som jag tänkt på i några dagar. Gick ovanligt fort från tanke till handling, och som vanligt tar det sällan speciellt lång tid, och lillan kunde faktiskt sitta i famnen medan symaskinen jobbade. Och så var det klart! Annars tycker jag att det är bra att skriva ner saker, så kan man delvis släppa det. Man behöver iaf inte gå och komma ihåg att man ska komma ihåg det :)

    Svara
    1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

      Bra insikt om vikten av att ta tag i uppgifter direkt, speciellt dem man kan stöka av lätt och snabbt! :)

      Författaren Brian Tracy gav för många år sedan ut boken ”Eat That Frog”. Den handlar om vikten av att äta sin största och fulaste groda (uppgift/måste) det första man gör för dagen. Därefter blir allt annat lättare och man får momentum/energi. Det går säkert att koppla till Zeigarnik-effekten det med. ;)

  3. Pingback: När tankarna hamnar i en loop, del 4, Zeigarnikeffekten – Tidsaktivisten

Lämna ett svar