5 frågor om porslin

I somras publicerade vi två blogginlägg kring vad vi har i våra kökskåp och kökslådor, Minimalism i köksskåpen respektive Minimalism i kökslådorna. I dessa uppkom en del följdfrågor gällande porslin som tänkte lyfta genom att besvara dem i detta blogginlägg.

 • Har ni något finporslin eller bara det blå höganäsporslinet? 
  Vi har inget finporslin utan enbart det blå höganäsporslinet. Vi har resonerat på liknande sätt som när det gäller bestick där det som tidigare var finbestick numera är våra vardagsbestick. Vi anser att det är bättre att favoriterna används frekvent än att de ligger i en låda eller står i ett skåp majoriteten av årets dagar. Ingen av oss är jätteförtjust i det blå höganäsporslinet men eftersom vi har en hyfsat stor samling och det fungerar, så använder vi det tills vidare.
Höganäsporslin i blått.

Höganäsporslin i blått.

 • Hur skulle ert ”perfekta” porslin se ut?
  Vitt. :) Kanske med något vitt mönster i det vita, Fru Minimalist gillar exempelvis Rörstrands Swedish Grace som syns på bilden till blogginlägget samt nedan. Det perfekta porslinet ska gå att köra i diskmaskin och tåla barns ibland hårda hantering. Det ska även finnas alla våra önskade delar, exempelvis djup tallrik/skål lagom djup för både soppa och frukostgröt, te-kopp som rymmer minst 4-5 dl och flat tallrik i bra storlek. Liksom vara ett klassiskt porslin som går att komplettera under lång tid när enstaka tallrikar eller koppar går sönder.
Rörstrands serie Swedish Grace. Bild från Rörstrands hemsida.

Rörstrands serie Swedish Grace. Bild från Rörstrands hemsida.

 • Diskar ni för hand eller bara i diskmaskin och hur ofta?
  Vi diskar i princip allt i diskmaskin, förutom köksredskap i trä, köksknivar, våra två stekpannor och vanligtvis heller inte kastruller. Sedan vi fick barn och någon av oss är hemma hela dagarna och därmed skapar mer disk, går diskmaskinen ungefär varannan dag. Att inte ha diskmaskin vore förenat med risk för skilsmässa. :)
 • Skulle ni kunna ha missmatchande porslin eller måste det vara enhetligt?
  Det måste vara enhetligt för att vi ska gilla det. Vi kan förstå att det i rätt miljö och sammanhang kan tyckas charmigt och fint med missmatchande porslin, där vissa delar är ärvda, andra loppisfyndade och några erhållna i present. Men inte hemma hos oss. Vi tycker det ger ett rörigt intryck och det passar varken oss eller vårt hems stil. Vi känner dock inte att vi behöver ha samma antal av tallrikar, assietter, koppar etc, utan här blandas det hej vilt med allt från 0 kaffekoppar, till 7 assietter, 8 tekoppar och 12 flata tallrikar.
 • Vad behöver hända för att ni ska byta ut er blå Höganässerie om ni nu inte gillar den? 
  Kanske ett bröllop där vi kan önska oss serien? Eller en arg tonåring som slår sönder majoriteten av delarna? :) Eftersom vi egentligen inte gillar den men den fungerar fint och vi har en hyfsat stor uppsättning har vi svårt att motivera ett byte i dagsläget. När barnen blir större och vi även bor större, väljer vi kanske att lyxa till det med en porslinsserie vi tycker bättre om både i färg och utseende. Den som lever får se… :)

Vad tänker du kring svaren ovan? Har du någon ytterligare fråga till oss kring porslin? :)

28 tankar kring ”5 frågor om porslin

 1. Kreativaminimalisten

  Vi har tekopparna från Swedish Grace- älskar dem!

  Annars är det här ett av mina ”problem”- ju färre saker jag har i hemmet desto viktigare tycker jag att det är att jag älskar just de föremål som jag har, därav hade jag kunnat byta ut en servis om jag inte älskar den.

  Sen är ju det en balansgång, jag har vissa saker som jag länge funderar över kring byte eller ej eftersom man har något fungerande och ett nyinköp känns som resurs- och pengaslöseri. Vår soffa har länge känts så, men nu efter 5 år i vårt hus börjar vi på lite mer allvar kolla efter ny soffa (soffan köptes till vår lägenhet innan flytt till huset, en lägenhet med annat utrymme och stil…)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vissa saker upplever jag lättare att leva med trots att de inte är ”perfekta” än andra. Kläder har jag exempelvis väldigt svårt att behålla om jag inte känner mig snygg och bekväm i dem etc. Då gör jag mig gärna av med dem, och där finns ju ofta ett överflöd ändå som gör att det inte behöver konsumeras ersättare direkt. :)

 2. Maria

  Ni som verkar vara så duktiga på att sälja saker, varför säljer ni inte den blå servisen och köper nåt ni verkligen vill ha? Med en sån stor uppsättning borde den ha en chans att hamna hos någon som vill ha just den. Eller väntar ni tills barnen blir större så risken att det åker i golvet minskar?

  Här finns lite olika. Jag tycker det är fint med olika, men detta är inget genomtänkt, utan hemburet från en loppis av mannen, i syfte att minska mitt missnöje med diskmaskinen. Hade helt enkelt för få tallrikar för diskmaskin. I framtiden, när köket är renoverat och ombyggt och klart kanske jag vill satsa på annat porslin, men i dagsläget är det helt okej med praktiskt funktionsdugligt mischmasch.

  Gammalt fint, undanstoppat arvegods finns också. Det borde man väl försöka värdera och sälja, men det är inte i vägen där det är, så den rensningen ligger ljusår bort!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Den har otroligt lågt andrahandsvärde. Dock har vi både skänkt och sålt av delar av den på loppis, när i exempelvis upptäckte att vi hade onödigt många tallrikar liksom alla kaffekoppar.

   Men det där med barnen är helt klart en av anledningarna att vi inte vill köpa någon ny fin servis. Även om det då som vi skrev ska vara en som går att köpa ersättare till, även föräldrar kan ju vara lite klumpiga ibland. ;)

   Apropå gammalt fint undanstoppad arvegods så sålde jag tillslut den kaffeservis jag ärvt vilket du kan läsa mer om här:
   http://minimalisterna.se/att-salja-arvda-ting/

  2. Maria

   Det var faktiskt det inlägget du länkar till som väckte tanken att man faktiskt kan sälja ärvt finporslin. Det har tidigare varit nåt man bara spararför sakens skull…

 3. Isflingan

  Jag håller med er om att det är synd att ha både en vardagsservis och en finservis om finporslinet endast används enstaka gånger om året. Själv har jag både ock men använder finservisen varje gång jag får besök och oftast även till helgen för att lyxa till det lite. Således är jag i lika behov av båda. Älskar verkligen finservisen och att duka med den ibland även till vardags gör att vardagen känns lite extra lyxig.
  Just därför tycker jag det är synd att ni har en servis som nu använder varje dag men som ni ändå inte tycker om. Bättre då att införskaffa en finservis ni älskar och som kommer ge er guldkant på tillvaron oavsett om det är vardag eller fest.

  Svara
 4. Händelsevis

  Jag tycker ni gör helt rätt i att behålla det fungerande för stunden. Servisen går ju i diskmaskinen och duger till att ätas på, förvaras på och den är ju i alla fall inte anskrämlig. Tänker också mycket att allt inte behöver vara så perfekt i hemmet hela tiden. Det viktiga är ju att det fungerar! Man har så mycket annat vackert i hemmet att en mer eller mindre ful servis inte kan förstöra helheten så mycket att det är värt resursslöseriet att skaffa en helt ny bara för att. Lite som ni skrev i inlägget om det perfekta setet också. Det perfekta hemmet med den perfekta inredningen finns ju inte heller. Alltid är det något som skaver lite och om man inte kan leva med det tror jag det blir jobbigt!
  Vi har på intet sätt den perfekta servisen utan en blandning av ärvt, fått och köpt på loppis. Saknar vi något kollar vi på våra föräldrars vindar och köksskåp och nästan alltid hittar vi något som duger bra där. En gång kanske jag längtade efter en komplett och matchande servis men ändrade mig helt efter att ha läst ett reportage om en dansk skådis som efter många år gett upp tanken på det perfekta hemmet. Minns inte vem det var och kan inte hitta det nu men artikeln satte spår i mig.

  Svara
 5. NIckan

  En alternativ plan är ju att hålla ett öga öppet efter en hel fin begagnad servis i en stil ni gillar… Många serviser står ju och samlar damm i folks skåp, för att sen rensas ut. Ingen stress, utan bara låta det komma när det kommer. Då kan ni ju sälja er till nån som kommer ta hand om den. Alla får serviser att älska, porslinet blir använt och ingen miljöpåverkan.

  Svara
 6. cl

  Jag tycker ni ska satsa på drömservisen redan nu. Så himla klumpiga är inte barn! Vi har alltid haft grön anna, som jag älskar, och det har varit marginellt porslinssvinn. Våra söner har inte varit mindre klumpiga än andra barn. Nu är de 13 och 18. Grön anna servisen still going strong : )

  Svara
  1. Maria

   Fick några grön Anna, som kom från farmor och farfar. Jag funderar lite på att fråga far min om jag kan överta hans gröna Anna också, som bara står undanstoppade sen mina föräldrar skaffade finare…

  2. Wickan

   Samma här! Jag började spara / samla Gröna Anna som 16-åring (41 år sedan!). Våra tre barn har fått äta på dem ganska snabbt. Nu äter vårt 3-åriga barnbarn på dem också (han hade den lilla egenheten tidigare att när han var mätt / inte ville ha mer, kastades tallriken på golvet!). Det är inte många saker som gått sönder, snarare är det så att några fat börjar krackelera och några har tappat en bit. Det skyller jag på att när vi tar ur diskmaskinen tar flera tallrikar på en gång! Använd era ”finporslin” och finglas till vardags också! Gör vardagen till fest!

 7. Rebecka

  Har haft swedish grace som vardagsporslin sedan barnen var ganska små. Har 16 var av flata, djupa och assietter så väldigt onödigt många. Hälften av dem är vita och hälften med blommor på. Under nästan 7 år har ingen tallrik gått i kras! Tekoppar och tillhörande fat har jag rån Höganäs men jag är lite allergisk mot att äta på deras tallrikar då jag inte gillar ljudet av besticken på den matta ytan. Lite knäpp är man allt…

  Svara
 8. Cecilia

  När jag och min familj flyttade till ny lägenhet bestämde jag mig för att rensa och skänka bort massor! Alla udda handdukar och sängkläder som man samlat på sig genom åren, leksaker, glas, alla dubbla uppsättningar i köksskåpen osv. skänktes bort. Finservisen (som bara åkt fram vid ett fåtal tillfällen genom åren) blev vardagsservis. Älskar att duka med min vita Swedish Grace. Den går att köra i diskmaskin och varken något barn eller vuxen har hittills lyckats göra sönder någon del.. Nu satsar vi på färre saker men att omge oss med sånt som vi tycker om.

  Tack för all inspiration!

  Svara
 9. Eva

  Kan tipsa om Hötorgets loppis varje söndag året om i ur och skur för dem som bor i Stockholmsområdet och vill komplettera sin servis. Där finns varje vecka möjlighet till kompletteringar av porsliln från kända märken till vettiga priser. Inte alltid extremt billigt alltså men alltid ok. Flera försäljare har antikaffärer så de vet värdet. Där kan man också alltid fynda glas och mässing, ofta också husgeråd. Annat också förstås; tavlor, böcker, mindre möbler ibland osv.

  Och Swedish Grace är en jättefin servis, återhållsamt skön och vacker! Det självklara valet om jag skulle byta servis, utan tvekan! :)

  Svara
 10. Ani

  Jag gjorde mig av med vardagsservisen och vardagsbesticken när jag hyrde ut min lägenhet till en student- han fick göra hur han vile med det- och han blev bara glad eftersom detta var hans första egna lägenhet. Han fick även en byrå som jag inte ville ta med till nya lägenheten. Enda kravet var att dessa saker inte fanns kvar i lägenheten när han flyttat!

  Så jag använder min finservis dagligen. Men har 12 vinglas och några tekoppar som tillhör som aldrig används. De kommer antagligen inte att följa med i nästa flytt (som jag hoppas dröjer länge!- jag flyttade 4 gånger på 3 år….. där kan vi snacka effektiv rensning! Mitt flyttlass blev mindre och mindre för varje flytt :) )

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, ja att flytta är väldigt bra tillfällen att rensa! Ett bra rensningstips för dem som inte flyttar så ofta som du :) är att ställa sig själva frågan ”skulle jag ta med det här vid en flytt?”.

 11. Elisabeth

  Ett tips till alla ni som gillar hållbara saker: Benporslin! Dyrt, men extremt hållbart, speciellt mot nagg. Titta till exempel på serien ”Natur” från Gustavsbergs porslinsfabrik. Vi köpte tekoppar och fat i den serien nyligen, efter att ha haft otäcka saker från IKEA alldeles för länge (i väntan på att barnen skulle bli större). Finns i vitt och flera färger, alla med en smal svart rand på kanten.
  http://www.gustavsbergsporslinsfabrik.se/natur/

  Svara
 12. Jenni

  För mig är måltiderna oerhört viktiga stunder och därför skulle jag definitivt bytt ut servisen. Livet är för kort (och mat är för gott) för att äta på tråkigt porslin. Men då lever jag mer efter devisen att äga få saker men sådana jag verkligen tycker om snarare än minimalistiskt ”på riktigt”. Tack för en bra blogg!

  Svara
 13. Madeleine

  Livet är för kort för tråkigt porslin. Jag har en udda samling porslin som jag älskar men har även börjat samla på Old willow i svart för att ha en enhetlig servis när jag är på det humöret. Har trots det inte så mycket porslin då det är bara jag och min son som äter. Men det ger oss något att prata om, de olika tallrikarna vid matbordet.

  Svara
 14. Ida Carlsson

  Jag har precis fått en liten uppsättning av Swedish Grace mattallrikar. 2 av varje färg och totalt 6 stycken. Har kompletterat själv med små skålar i samma färger och antal.
  Innan hade jag vitt porslin som jag nu är lite trött på så det ska rensas ut. Har lagt det i en väska som står i köket… men vet inte om jag ska slänga det eller skänka det.
  Har också några måsentallrikar men bara 2 framme. Äter sällan på dem, men har inte hjärta att rensa ut dem än då jag fått dem av mormor.
  Ska tilläggas att jag är ensam i hushållet, så tycker nu att de 6 Swedish Grace-tallrikarna räcker.

  Svara
 15. karpihros

  Jag undrar vad ni använder för diskmaskinsmedel, pulver eller tabletter och vilket märke ni tycker är bäst.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi använder tabletter, har inget märke vi direkt tycker är bäst om du menar vad disken blir renast av. Upplever att den alltid blir ren vid maskindiskning. :) Nu kör vi på Ica:s egna, de är ”hårda” tabletter och luktar i princip inget. Vi hade några från Yes en gång som var mjukare (något flytande innanför höljet) och de luktade massor vilket vi inte gillade.

Lämna ett svar