Minimalistiska apptips – Focus Time (iOS)

Det här är det andra inlägget i serien Minimalistiska apptips där jag går igenom appar för iOS som tillför mycket nytta i mitt liv och på ett eller annat sätt passar in i vår minimalistiska livsstil.

Den app jag tänkte recensera denna gång är appen Focus Time som används som ett hjälpmedel för att administrera de tidsintervall man använder sig av vid tillämpning av Pomodoro-tekniken.

Pomodoro-tekniken är ett tidsplaneringssystem som utvecklades av Francesco Cirillo i slutet av 80-talet. Tekniken är lika enkel som den är effektiv och går ut på följande:

 1. Bestäm vilken uppgift du vill eller behöver arbeta med.
 2. Arbeta med uppgiften 25 minuter (tidsintervallet kallas en Pomodoro)
 3. Ta en paus på 5 minuter.
 4. Upprepa från punkt (2) om du inte hann klart eller punkt (1) om det är dags för en ny uppgift.

När du gjort klart fyra Pomodoros, det vill säga arbetat i totalt 115 minuter (25+5+25+5+25+5+25), så får du ta en lite längre paus, förslagsvis 15-30 minuter.

Hinner du klart med en Pomodoro innan tiden är över så går du igenom och förfinar denna eller ägnar dig åt repetition om det till exempel är information du arbetar med att ta till dig. De schemalagda pauserna mellan uppgifterna gör att hjärnan får tid att förankra det du gjort eller läst, vilket förbättrar inlärandet.

Vad som gör tekniken så effektiv är att du inte får byta arbetsuppgift eller jobba med något annat under själva Pomodoron. När jag läste om denna teknik första gången förstod jag inte varför så många hyllade den men efter att ha testat under en dag insåg jag att jag troligen utvecklat någon form av modern IT-ADHD av all tid framför datorn och smartphonen. Denna drev mig att plötsligt tabba över till Facebook, kolla mailen eller helt enkelt bara byta uppgift innan jag var klar utan någon speciell anledning och med ineffektivitet och otroligt dåligt fokus som resultat. Vad som är intressant är att jag var totalt omedveten om hur dåligt fokus jag hade innan jag testade Pomodoro-tekniken.

Ytterligare en anledning till att Pomodoro-tekniken är så effektiv, är att innan du börjar arbeta för dagen, planerar, prioriterar och tidsestimerar de uppgifter som är viktigast att arbeta med. Därefter arbetar du enbart med dessa och i prioritetsordning. Efter en tids användande av Pomodoro-tekniken lär du dig att göra bättre tidsuppskattningar och får förbättrad insyn i vad du faktiskt lägger tiden och dagarna på.

Tanken med Pomodoro-tekniken är att den ska förbättra fokuset och öka sannolikheten att känna ”flow” i arbetet och det tycker jag helt klart att tekniken lyckas med. Jag har dessutom personligen en tendens att sitta för länge utan paus om jag blir riktigt engagerad i en uppgift så tekniken ser för min del även till att jag kommer ihåg att ta pauser, röra på mig och dricka lite vatten under dagen.

Anledningen till att tekniken kallas för Pomodoro är att dess skapare använde en äggklocka designad som en tomat när han utformade denna. Vissa fanatiker förespråkar fortfarande att man, trots massor av enligt mig bättre alternativ, ska använda sig av en enkel äggklocka. Jag föredrar dock ett verktyg som är integrerat med min iPhone vilken jag även använder för att lyssna på musik under arbetstid. Dessutom skulle mina kollegor troligen inte bli så glada av ett ständigt tickande och ett brutalt ringande var tjugofemte minut. Efter att ha sökt runt ordentligt på Apples AppStore valde jag till slut Focus Time och har varit nöjd med denna sedan dess.

7 tankar kring ”Minimalistiska apptips – Focus Time (iOS)

 1. LiveHealthyBeHappy :)

  haha en äggklocka – snabbaste sättet att bli impopulär på din arbetsplats ;)
  Den där metoden ska jag definitivt prova, dock mer när jag leker med datorn hemma eller rensar ur vilket blivit min nya hobby – ni smittar, tack för det :D

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Ibland glömmer jag att sätta i lurarna eller stänga av ljudet på iPhonen med Focus Time-appen på jobbet. Då glor mina kollegor rätt surt alternativt förvånat när den ringer. :)

   Kör hårt med rensningen! :)

 2. Anna/notonmusic

  Vad intressant! Om vintern har jag utvecklat något liknande eftersom jag måste elda i vedspisen för att hålla värmen uppe. Jag övar flöjt (och det kan vara rätt så långtråkigt ibland) och det tar ca 25 min innan jag måste lägga i ny ved och den där begränsningen hjälper till att hålla koncentrationen uppe. Har aldrig hört talas om pomodoro tidigare. Men nu är det sommar och 30 grader varmt så den där appen måste jag nog testa!

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Att använda ett brinnande vedträ för att fokusera på musikutövande låter magiskt mindfulness och något jag skulle föredra framöver appen alla dagar i veckan, men appen kanske kan vara ett alternativ under sommarmånaderna precis som du säger. :)

 3. Pingback: Öka fokus genom att arbeta 25 minuter åt gången – pomodoro-tekniken | Jag vill ju bara vara lycklig

 4. MMB

  Hej! Har appen bytt namn eller finns det en ny bättre app att rekommendera? Tack för era inspirerande och handfasta tips!

  Svara

Lämna ett svar