Dags att banta plånboken

Har du någonsin tänkt på hur mycket de flesta släpar runt på i sina plånböcker? De är inte sällan vi ser plånböcker som knappt går ned i en vanlig byxficka, plånböcker som är nästan runda eller som från början är så stora att de kräver en väska för att kunna transporteras runt bekvämt. Vad är det egentligen alla bär runt på som är så viktigt?

För att få svar på detta har vi bett om att få ta en kik i vänner och bekantas plånböcker. När vi börjat se ett mönster så har vi applicerat några av grundstenarna i vår tolkning av minimalism dvs att man bör eliminera det oviktiga för att framhäva det viktiga, att var sak har sin bestämda plats samt att man enbart ska behålla det man verkligen behöver och kontinuerlig använder. Utifrån den analysen hittade vi följande typiska förbättringsområden:

Mynt behövs nästan aldrig eftersom de flesta inköpsställen accepterar köp med kort även vid riktigt små summor. Vi förslår att du lägger ur de mynt du eventuellt samlat på dig vid dagens slut i en låda. Vid årets slut eller då lådan är full växlar du in dem på en bank. Se det som någon form av oväntad och trevlig återbäring.

Oviktiga kvitton är kvitton som det inte finns någon som helst anledning att spara dvs kvitton som inte berättigar dig till någon garanti eller öppet köp. Dessa borde aldrig ens få göra en snabbvisit i plånboken. Det är då bättre att tacka nej till kvittot redan i kassan eller slänga i första bästa papperskorg. Den stora majoriteten av kvitton är inte viktiga.

Viktiga kvitton är de som berättigar dig till garanti eller öppet köp. Dessa föreslår vi att du stoppar i plånboken tills du kommit hem samma dag. Därefter häftar du fast dem på ett papper och stoppar in i en pärm. Tänk på att kvitton som är förblir kvar i plånboken blir svårare att hitta när du väl behöver dem, är lätta att slänga av misstag och riskerar att gå sönder.

Medlemskort har relativt stor förbättringspotential. För några år sedan var man tvungen att ha med sig sina fysiska medlemskort men idag kan man oftast registrera sitt köp på sitt personnummer istället som i sin tur är kopplat till medlemskapet. Om det inte går så räcker det ofta att ha själva medlemsnumret tillgänglig. Numret kan man skriva av och till exempel förvara i digital form. Vill man göra det riktigt enkelt för sig kan man fota av kortet med sin smartphone.

Passerkort har en mycket begränsad förbättringspotential. Dock kan man tex lägga över gymkort i sin gymväska istället för plånboken. Då följer kortet automatiskt med när man verkligen behöver det och stannar hemma i övrigt.

Kredit, konto och uttagskort måste såklart få följa med, annars kan man inte betala för sig. Den potential vi ser här är att minimera antalet kort man bär runt på till ett eller max två. Har man fler bör man nog fråga sig varför.

Klippkort är lite kluriga. Ett typiskt exempel på klippkort är det som ger dig elfte lunchen gratis. Vad man bör ta sig en funderare på är hur mycket man egentligen tjänar på dessa samt hur ofta man använder dem. Ofta blir klippkorten liggande i plånboken utan att man någonsin når upp i bonusnivå om man nu inte råkar vara en riktig vanemänniska. Vi föreslår att man rensar ur dem som legat i plånboken i evigheter samt dem som du vet med dig aldrig någonsin kommer att bli klara.

Åkkort måste såklart med. Här finns ingen tydlig förbättringpotential än så länge. Med lite tur kan man använda mobilen till detta i framtiden.

Sedlar tar nästan ingen plats så här ser vi ingen större förbättringspotential. Börjar din plånbok bli riktigt tjock av sedlar så är vi de första att gratulera samt rekommendera att du använder några av dessa istället för ditt betalkort nästa gång det är dags att betala tills du får ned plånboken till behändigare nivåer.

Bland dem vi talat med som bantat sin plånbok så har några gått steget längre och transporterar numera enbart runt en ytterst begränsad mängd kort i ett visitkortsfodral. Det tycker vi är inspirerande och imponerande!

12 tankar kring ”Dags att banta plånboken

 1. Bo

  Jag kör sedan några år med fem artiklar en in plastficka från det lokala bussbolaget. Körkort = ID kort, inernationellt kreditkort med bensinrabatt, lokaltrafikskort som lånas ut oftare än det används, ett passerkort till jobbet som är möjligt att ta sig fram utan samt en stor sedel så jag kan ta taxi hem eller rädda en krognota. Id’en bygger på att kreditkortet fungerar till det mesta inkl parkeringskostnader. Medlemskort i butiker, läs byggmarknaden eller Ica tas med endast när jag är på väg dit. Poängen är att spontanköp och dålig planering straffar sig omedelbart. Kvitton tas på allt. Viktiga kvitton sätts i arkiv, konsumtionskvitton gås igenom på månadsbasis. Huga vad mycket pengar alla småutgifter samlas till…

  Svara
 2. LiveHealthyBeHappy :)

  Under flera år hade jag enbart med mig kontokort, id-kort samt SL-kort när jag skulle ut.
  bonuskort och dylikt fick stanna hemma.
  Nu har min alltid-ha-med-sig-hög dock utökats med gymkort och medmera-kort, känns okej just nu men fler får det faktiskt inte bli känner jag. Gymkortet ligger i min ficka då jag kan få impulser att gå till gymmet och yoga, det behöver faktiskt inte utföras med skor så det går att lösa utan gympåse plus att jag oftast går runt i leggings och linne vilket passar bra för sån träning :)

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Så länge antalet kort är baserat på konkreta och återkommande behov så finns det inget ”rätt” max antal kort.

   Intressant att du är så impulsdriven för träning förresten, låter nästan som träningssuget mer eller mindre kastar sig över dig lite när som helst. :)

  1. Fru Minimalist

   Fru Minimalist har: körkort, betalkort/kreditkort, sl-kort och ica-kort. Det innebär att jag har två fria fack i plånboken just nu, kanske får jag ett passerkort att lägga där när jag börjar jobba igen i höst. Gymkortet har jag i gymväskan så jag slipper ta med plånboken när jag ska träna.
   Herr Minimalist får svara för sig själv. ;)

 3. Susanna L

  Jag gjorde ofta likadant med mynt innan jag fick barn, men upptäckte sedan att på många ställen krävs det en femkrona eller dylikt för att komma åt skötbord på toaletter och jag började därför att alltid ha ett par femkronor i ett fack i skötväskan. En väninna som har lite äldre barn som precis slutat med blöja säger samma sak, ibland blir det väldigt bråttom och då är det svårt att vänta tills man kommer hem/hittar en gratistoalett.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Låter klokt. Jag skulle dock kunna tänka mig att ha dessa pengar i fickan på en jacka eller i handväskan istället för plånboken. Jag har en sådan plånbok som bara kan förvara kort och någon hopvikt sedel, och är otroligt nöjd med denna minimalistiska och smidiga plånbok som nästan inte tar någon plats alls. :)

 4. Thomas

  Problemet jag har är att hitta en plånbok i stil med den ni har på bilden, antingen envisas de med myntfack och eller Plastficka.

  Svara

Kommentera