Galgexperiment i garderoben

I mitt tidigare inlägg, vägen mot en minimalistiskt garderob, berättar jag om hur jag strävar efter att enbart äga plagg jag verkligen behöver och använder. För att få bättre koll på detta började jag för ett par månader sedan med ett litet experiment.

Varje gång jag använt ett klädesplagg som inte är redo för tvätten utan kan användas igen så hänger jag in det längst till vänster i garderoben. På så vis kommer de plagg jag aldrig använder att över tiden att samlas längst till höger i garderoben.

När jag hänger in ett nytvättat klädesplagg i garderoben hänger jag det till vänster med galgen åt fel håll så att galgens krok pekar utåt istället för inåt som är mer naturligt. På så sätt ser jag enkelt om ett plagg är nytvättat eller använt.

Så här ett par månader senare har jag identifierat ett antal klädesplagg som alltid hänger längst till höger och med galgen åt fel hål. Dessa plagg borde alltså logiskt sett vara kläder jag oftast inte är sugen på att använda eller som jag av någon annan anledning inte använt sedan tidigt i våras.

Nedan följer en genomgång av de plagg jag identifierade med tekniken ovan samt åtgärdsbeslut enligt de fyra s:en; spara, sälja, skänka eller slänga.

– Mörkgrön kjol från Tiger. Detta är egentligen en otroligt fin kjol men jag känner inte längre att den är min stil. Mitt beslut blir att sälja den på Tradera till hösten då denna verkligen känns som en höstkjol.

– Kortärmad skjorta från MQ. Denna är troligen inköpt någon gång under min studietid, med andra ord inte igår. Jag har använt den till och från under åren, men inte nu längre uppenbarligen. Skjortan skänks till Stadsmissionen och hittar förhoppningsvis en ny glad ägare via dem.

– Svart silkeskofta med brunt mönster från Sisters. Denna har mest använts vid resor till varmare breddgrader på grund av sitt svala material och lätt exotiska mönster. Mitt beslut blir att spara den tills vidare då vi ännu inte haft sommar i Sverige och känns lite tidig att döma ut den utifrån dess obefintliga användningsfrekvens under våren.

– Grå långärmad skjorta från Tiger. Denna har till och med varit upplagd på Tradera en omgång utan att bli såld. Jag har sedan dess använt den ett fåtal gånger utan att kärlek uppstått. Skjortan får en chans till på Tradera och därefter skänks även den till Stadsmissionen.

– Två par Replay-jeans. Ett par ljusblå med medvetna slitningar nästintill hål som inte längre känns som jag, samt ett par mörkblå som tycks ha krymt kring höfterna där i garderobsmörkret :) Dessa har under veckan sålts på Tradera för en billig penning.

Om du misstänker att du har plagg som du i stort sett aldrig använder så föreslår jag att du testar galgtipset ovan under några månaders tid. Du kanske blir överraskad över hur mycket kläder som du egentligen inte använder och hur skönt det känns att frigöra utrymme i garderoben för de kläder du faktiskt behöver!

7 tankar kring ”Galgexperiment i garderoben

 1. Maria

  Bra tips och bra blogg! :) Har länge gått i rensartankar och har nu under semestern börjat ta tag i det, nästan lite beroendeframkallande!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, visst är det beroendeframkallande att rensa och skapa ordning och struktur! Vissa dagar kan vi gå här hemma och leta efter något litet ställe att rensa på :)

 2. Bo

  Efter att ha testat er metod med att vända galgen bakåt för att markera rentvättat plagg sedan nu snart ett år märker jag några mycket tydliga fördelar med tricket. Jag jobbar i kontorslandskap, inte i kavaj men inte heller T-shirt. Genom att använda en skjorta några gånger mellan tvättarna har jag nu sparat minst två hela dygn av mitt liv genom att inte styrka mer än som behövs, kläderna slits mindre vilket sparar mig pengar och miljö. Dessutom skapar metoden en viss eftertanke varje gång ett plagg tas fram, inte som tidigare var är, utan för framtid vad nästa, och kombineras med vad? Detta innebär att några sekunders eftertanke två gånger om dagen ger mig en klar känsla av vad som finns och behövs. Detta innebär att jag kan passa på när butikerna har bra priser utan att jag på hela året vare sig generellt ”gått ut för att köpa kläder” eller kommit hem med något som inte går att kombinera åtminstone någorlunda. Tack för ett mycket bra knep.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att höra att du testat experimentet! :) Att ha koll på innehållet i sin garderob och sina verkliga klädbehov tror jag är a och o för att slippa lägga onödig tid och pengar på shopping, felköp och kläder som visserligen kanske är snygga men ändå inte kommer till användning.

 3. Susanna

  Jag har just hittat till er blogg, och håller på att beta mig igenom den från början. Jätteintressant! Vi har precis flyttat till hus (och skaffat barn) och vi har så mycket grejer… När vi flyttade in blev vi tvungna att ställa allt i källaren eftersom övervåningen inte var klar, och sedan dess har vi verkligen försökt att bara ta upp det vi faktiskt behöver och rensa ut resten. För att nu ta mig till ämnet så gick jag upp tre(!) byststorlekar plus att kroppen förändrades en del efter min graviditet vilket ledde till att väldigt mycket i min garderob hux flux inte passade längre. Jag har därför gjort en stenhård utrensning och bara behållit det som passar, som jag behöver och verkligen vill ha. Jag upptäckt att jag klarar mig precis lika bra på kanske 1/10 (eller i ärlighetens namn snarare 1/20, jag är/var expert på att spara lite halvt för små kläder) av min tidigare garderob! Nu är jag visserligen föräldraledig/studerar så en liten utökning kanske kommer att krävas för att vara representativ på mitt framtida arbete, men jag tänker banne mig fortsätta hålla hård koll på vad som kommer in.

  Detta har för övrigt också lett till att jag faktiskt upptäcker om det är något jag verkligen behöver, just nu 1-2 vanliga, tunna långärmade tröjor. Men så har jag också frusit lite i två veckor för att inse det! ;-)

  Svara
 4. Madde

  Om man förvarar kläderna i en byrå, finns den någon metod liknande galgtricket som fungerar då?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det borde väl vara att lägga kläderna som är rentvättade underst eller överst i högen. Antingen upptäcker du då efter en tid att du aldrig vill ta något av plaggen som ligger på det övre lagret :) eller att det understa lagret är orört (beroende på om du lada rentvättade plagg underst eller överst).
   Lycka till! :)

Lämna ett svar