Konsumtion och lycka hos de tokrika

Imorse snubblade vi över ett roligt inlägg av Andreas Cervenka på SvD där han raljerar kring hur de rikaste 0.01% av jordens befolkning egentligen mår och tänker kring pengar och konsumtion.

Vad som gör artikeln riktigt intressant är slutklämmen där det refereras till en studie utförd av amerikanska Boston College där 165 hushåll med en genomsnittlig förmögenhet på 78 miljoner dollar intervjuades.

Fram träder bilden av en förvånansvärt bekymrad skara. Oro för att förlora sina pengar, för att överflödet ska förstöra barnen och relationerna med andra var några upplevda problem. En del kände, paradoxalt nog, inte ens ekonomisk trygghet.

Cervenka filosoferar även över hur livsstilen hos de rikaste påverkar de resterande 99.99% av jordens befolkning där många mer eller mindre medvetet strävar efter att nå samma livsstil eller i alla fall en livsstil så nära ”toppskiktet” som möjligt.

Den nästan tvångsmässiga överkonsumtionen hos den översta procenten har påverkat synen på vad som är normalt, vilket fått de halvrika att också öppna plånböckerna för att hänga med sina grannar och så vidare nedåt i samhällslagren. Plötsligt sitter en hel hålögd medelklass i överbelånade och nyrenoverade hus och bläddrar nervöst i glassiga livstilsmagasin till det rofyllda bruset av en magsårstablett som löses upp i ett glas vatten.

En intressant och läsvärd krönika enligt oss som förhoppningsvis får läsarna att ställa sig frågan; om det inte är konsumtion och prylar som gör människor lyckliga, vad är det då som faktiskt gör det?

3 tankar kring ”Konsumtion och lycka hos de tokrika

  1. m96

    Utöver fysiska behov så är mänskliga relationer av olika typer är det enda som spelar roll i princip. Allt vi gör är direkt eller indirekt ett sätt att ”connecta” med andra.

    Svara
  2. Peter

    Kroppen verkar fungera så att vi blir inte bestående nöjda så länge vi kan få något som upplevs bättre. När man tex bestämt sig för att nu ska vi inte flytta de närmaste säg 20 åren då blir man nöjd (lycklig) med det man har. Jag tror att det är en av orsakerna som minimalism gör att man känner ett lugn och blir mer tillfreds. Se gärna föreläsningen ”The surprising science of happines” som finns på TED talks. Rekommenderas varmt.

    Svara

Kommentera