Manisk taxfree-shopping

När jag avslutade mina högskolestudier och började arbeta på heltid så ingick det då precis som idag en hel del resor i tjänsten. Inte bara inom Sverige utan även ofta utanför landets gränser. Det innebar att jag samtidigt som jag slutat leva studentliv och fått ett rejält ekonomisk uppsving, fick tillgång till taxfree-shopping någon gång i månaden.

Resultatet för min del blev en lätt överdriven shopping av taxfree-varor. Jag köpte under en längre tid på mig mängder med olika exklusiva parfymer, märkesdeodoranter, otaliga flaskor finare sprit och choklad. Egentligen behövde jag naturligtvis inte allt detta men det kändes som att jag fick passa på när det var så billigt. Som att jag borde komma hem med något när jag varit bortrest samt som att jag gjorde en dålig affär om jag inte tog chansen när det var så bra priser och varierat och exklusivt utbud.

Det slutade alltid med att jag gav bort mycket av det jag köpte i present till vänner och bekanta. Till viss del för att det var roligt men till största del på grund av att jag väl hemma insåg att jag inte hade användning eller naturliga förvaringsutrymmen för det införskaffade. Efter ett par år blev jag mer medveten om mitt lustdrivna och slösaktiga beteende och idag köper jag enbart något om jag eller någon annan verkligen behöver det.

Jag misstänker att många som inte reser så ofta i tjänsten som jag gör, upplever liknande känslor när de väl får tillgång till taxfree-shopping och därför ofta kommer hem med onödiga och dyra prylar eller förbrukningsvaror. Mitt tips är att försöka bli medveten om detta beteende. Då kan du stoppa dig själv nästa gång du kliver in på flygplatsen och tänker att du nog borde shoppa något för att det är så bra utbud och pris, och varan kommer ju förbrukas förr eller senare. Eller, kommer den verkligen det?

Kommentera