Plocka, pimpa och bryta gamla vanor

Vi hade gäster över på middag i helgen och i sedvanlig ordning lade vi en stund på att plocka undan hemma. Vi tog bort högen med post från köksbordet, plockade undan tidningar och böcker från vardagsrumsbordet, städade av skrivbordsytan och hängde in kläderna i garderoben där de hör hemma.

Efteråt lade sig som vanligt ett lugn över hemmet. Det är alltid överraskande hur mentalt avkopplande det är att få bort alla prylar som ligger framme och tar fokus och energi utan att vi tänker på det. Vi förundras även varje gång över hur svårt det tycks vara att hålla hemmet rent på detta vis trots att vi egentligen vill. Varje helg börjar processen om på nytt med att plocka undan och göra fint.

Vi har klurat lite på varför det set ut som det gör och kommit fram till att medvetenhet är ett första steg i rätt riktning. Sen gäller det även att ha viljan att förändra till det bättre och det borde inte vara något problem. Nu är det bara handlingen som saknas. I vårt fall att bryta gamla vanor och ge plats för några nya:

Vi låter bli att ha posten liggandes på köksbordet dag efter dag och går istället igenom denna varje kväll. Med största sannolikhet kommer det inte ta mer än fem minuter i anspråk. Det borde inte vara så svårt eller kännas betungande.

Vi följer den policy som många företag kallar att göra ”clean desk”, det vill säga att dagligen skapa ett rent och avplockat skrivbord vid dagens slut. Det applicerar vi på vardagsrumsbord och skrivbord.

Vi ser till att kläder förvaras i garderoben och byrån och ingen annanstans. Punkt. Vi har en stol i sovrummet där kläderna gärna hopar sig på hög. Kläder har även en tendens att hängas utanpå garderoben och bli hängandes i flera dagar. När garderobshandtagen inte räcker till hängs kläderna högst upp ovanpå dörrarna. Dessa klädovanor ska nu brytas.

Vi börjar idag och återkommer om ett par veckor med en uppföljning kring hur det gått att bryta dessa vanor och hur det påverkat våra dagliga rutiner och välbefinnande. Det ska bli spännande att se ifall vi lyckats eller ej.

Har du några ovanor i hemmet som du gärna skulle vilja bryta?

4 tankar kring ”Plocka, pimpa och bryta gamla vanor

 1. Primalisten

  Jag vet inte hur ofta jag och tjejen har resonerat likadant kring exempelvis disken. Vi har flera gånger kommit överens om att inte gå och lägga oss innan diskbänken är ren, men gång på gång slutar det med att vi känner oss trötta efter maten och osugna på att diska.
  Det räcker med att ha två sådana dagar i rad, har man ett diskberg.

  Kläder ligger också utspridda överallt, men den biten kan jag inte ta på mig ;-)

  Svara
 2. Hanna

  Mitt tips är att ta disken direkt efter man har ätit, annars blir det inte gjort. Jag har också diskmaskin, men det är oftast någon kastrull eller stekpanna som ska diskas för hand. Gör det till en gemensam uppgift och låt en diska medan den andra torkar och ställer undan. Det kan också bli ett sätt att umgås och hinna prata om vad som hänt under dagen. Det är skönt att mötas av en ren diskbänk när man går upp på morgonen.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Tack för tipset! Visst är det mycket roligare att hjälpas åt, samt att nyvaken slippa mötas av ett diskberg i diskhon eller på diskbänken.

Lämna ett svar