Vi har i ett par tidigare inlägg nämnt de fyra s:en, det vill säga spara, sälja, skänka eller slänga. Det är dessa fyra kategorier vi använder oss av när vi rensar ur våra skåp, lådor, hyllor och andra utrymmen på saker vi inte längre behöver. I teorin låter det väldigt enkelt och det är det som tur är även i praktiken.
Det första vi gör då vi rensar är att fundera på om prylen/plagget etc ska (1) sparas eller ej. Kommer vi fram till att den inte ska sparas väljer vi något av de resterande alternativen i följande ordning. Helst (2) säljer vi prylen så att den kommer till användning och vi får tillbaka en del av kostnaden. Tror vi inte att det är värt besväret att sälja försöker vi istället (3) skänka bort den. Vi får visserligen inte tillbaka något av kostnaden men den kommer förhoppningsvis till användning. Som sista utväg (4) slänger vi saker.
Spara: Det vi väljer att spara ska ligga i linje med vår syn på minimalism. Rensar vi ur kläder så sparar vi endast de vi använder frekvent, som är av god kvalitet och hela och rena. Naturligtvis äger och sparar vi även vissa kläder som av naturliga skäl används lite mer sällan till exempel klänningar lämpade för finare fester, kavajer och cykelskor men då måste vi vara övertygade om att de faktiskt kommer till användning. Läs mer om hur vi tänker här.
När det gäller prylar och saker sparas endast de vi har användning för och nyttjar regelbundet. Vi har precis som de flesta andra människor en del prydnadssaker som ljusstakar, vaser och skålar i vårat hem, men även här försöker vi som sagt bara att behålla dem vi faktiskt frekvent använder och som på ett eller annat sätt gör oss glada. Exempelvis dessa.
Sälja: Möbler, elektronik och större saker har vi sålt med framgång på Blocket, exempelvis när vi flyttade ihop och hade dubbla uppsättningar av soffbord, tv, köksbord, köksstolar, tv-bänkar med mera. Vår erfarenhet är att Blocket fungerar bra för saker med lite högre värde och som är i gott skick.
Vi har försökt sälja en del kläder på Tradera utan någon större framgång. Fräscha märkesjeans med ordinariepris på 1 500 kr har ofta gått för kring en 50-lapp. Då känns det inte värt besväret om vi väger in tiden det tar att fotografera objektet, formulera annonstext, sköta mailkontakt med auktionsvinnare, paketera och posta varan samt betala Traderas avgift. På plussidan är att byxorna med större sannolikhet kommer till användning, men i dessa fall känns alternativet skänka som ett likvärdigt alternativ.
Loppis har vi pratat om att försöka oss på i sommar. Det finns många alternativ som garageloppis, bakluckeloppis eller idrottshallsloppis anordnade av sportklubbar. De flesta loppisalternativ kräver dock att man har tillgång till bil, vilket vi inte har.
Skänka: Vi skänker mycket kläder och prylar till välgörenhet och då främst till Stadsmissionen och ibland Myrorna. Att vi skänker främst till Stadsmissionen beror till stor del på att vi fått en positiv bild av dem som organisation samt att de ligger på rimligt avstånd från där vi bor. Att skänka saker till någon som behöver dem mer än oss, känns dessutom bra i hjärtat.
Vi frågar ofta runt bland familj, kollegor och vänner när vi har något som vi inte behöver men som vi tror att någon i vår närhet kan bli glad över och ha nytta av. Det känns på något vis roligare att ge bort saker till närstående än till Stadsmissionen eller Myrorna.
Det som ska ges bort lägger vi i en kartong eller kasse och transporterar till dess nya hem så snabbt som möjligt. Vi ställer inte ned kartongen eller kassen i källaren då vi av erfarenhet vet att de då ofta blir stående på tok för länge och bara tar upp plats.
Slänga: Användbara kläder och prylar undviker vi att slänga om de har någon form av andrahandsvärde vid försäljning eller för någon annan person. Som vi nämnt ovan skänker vi hellre kläder och saker till välgörenhet än slänger dem. Kläder med våra arbetsgivares loggor på väljer vi dock att slänga direkt så att den inte hamnar hos någon som inte representerar företaget väl. Vi slänger även allt för slitna kläder direkt.
Det är naturligtvis värt att tänka över var vi slänger saker. Är det prylar som räknas till grovsopor eller farligt avfall samlar vi dessa i en särskild påse tills vidare. En dag varje vecka finns kommunens sopbilar för farligt avfall tillgängliga i närheten av det område där vi bor. Hos dem är vi frekventa besökare eftersom vi inte har någon egen bil att köra iväg motsvarande avfall med.
Det går att argumentera för att det finns ett femte s i form av sortera, men det har vi valt att undvika då vi tycker att detta alternativ ingår som en underaktivitet först efter att vi valt alternativet spara. Åtgärden sortera gör det dessutom alltför lätt att undvika de lite jobbigare alternativen som kräver beslut och handling; sälja, skänka eller slänga, och leder ofta till att saker bara flyttas runt för förvarning på obestämd framtid.
Nu vet du hur vi gör när vi rensar ur våra förvaringsutrymmen och vårt hem. Hur brukar du göra och hur ser du på alternativen ovan?
Släng inte kläder i soporna!
http://shop.weekday.com/Recycle_clothes_at_Weekday
Bra tips, tack så mycket! :)
Hej!
Hittade precis er blogg och ser att vi har en del gemensamt… Jag har sedan hmm… 1.5 år kanske rensat ut och gjort mej av med saker efter devisen ”10 saker i veckan”. Vissa veckor är det uppåt hundra saker som lämnat hemmet medan andra endast gett de där 10 som är mitt minstamål.
Jag har insett att för mej är fysiskt bagage, dvs prylar som bara är och inte används eller tycks om även mentalt bagage.
Ni delar in sakerna som rensas bort i fyra S, jag har tillägget återlämnas med, ibland lånar jag saker av exempelvis min Mor och så blir sakerna kvar här hemma läääänge. De återlämnade sakerna räknar jag in i de 10 som jag rensar ut. Jag har även en sjätte kategori, laga/reparera, de sakerna läggs i en egen hög och åtgärdas asap men räknas inte in i utrensningen för de försvinner ju inte ur hemmet.
Jag brukar försöka få ut saker som ska bort så fort som möjligt så jag har en kasse stående där jag läggr saker som ska till myrorna (ett kvarter bort) och en hylla i en garderob som hyser Tradera eller annat sälj. Någon kväll varje vecka sätter jag mej och lägger ut annonser på sånt som ska traderas så att det fort åker ut och (förhoppnnigsvis) säljs.
Sen jag började med mitt utrensande har det blivit lättare och lättare att öppna ett skåp, en låda etc och bara ta 10 saker därur som inte behövs. Jag tänker mycket mer på vad jag släpar hem med, jag har inget köpstopp men det blir väldigt mycket färre saker och definitivt inget ihophafsat och impulsköpt som bara blir liggande.
Besök gärna min blogg http://www.wonderings.blogg.se som visserligen handlar om allt möjligt men mycket är om utrensande, kreativitet och att göra saker själv, mat bla. istället för att köpa kemiskt å halvfabrikat.
Välkommen hit! :)
Tio saker i veckan kan nog, för den som inte börjat rensa än, tyckas mycket men det är som vi både numera vet inte så svårt när man kommit igång. Jag antar att man bör släppa ambitionerna på ett specifikt antal saker när hemmet efter ett tag börjar bli tomt på onödiga saker så man inte slänger saker av värde bara för att nå sitt veckomål. :)
Ja, visst är det så att fysiska saker även påverkar en mentalt. För oss blev det extra tydligt först när vi väl börjat rensa och tänka efter. Innan hade vi en oklar magkänsla om att dessa tynger oss men det var inte lika självklart som nu efteråt.
Vi är dåliga på att både låna in och låna ut saker till vänner och bekanta. Det borde egentligen alla bli bättre på eftersom det skulle krävas mycket mindre konsumtion för att uppfylla folks behov då. För närvarande är dock lånade prylar en så liten del av våra övriga saker de inte fick en egen kategori men jag håller med om att det är värt att nämnas.
Man kanske skulle kunna se ”laga” som en underkategori till alla andra kategorier förutom slänga egentligen. Man kan ju laga för att själv spara plagget, laga för att kunna skänka bort det och laga för att kunna sälja det. Oavsett så förlänger det ju plaggets livslängd, vilket är jättebra.
Det där känner vi igen. Då man bara ”får” ha det som löser ens specifika behov och dessa saker dessutom måste vara av bra kvalitet så tänker vi oss för både en, två och tre gånger innan vi slår till numera.
Det låter som en spännande blogg du driver, den ska vi absolut besöka! :)
Ja släng inte kläderna!
http://www.hm.com/se/longlivefashion#path=1.1&transition=10&duration=500
Ja, vi har länkat till H&M:s Garment Collection i bland annat inlägget nedan, men tipset tål att upprepas! :)
http://minimalisterna.se/tips-kring-textilatervinning-fran-vara-lasare/
Du kan alltså titta på http://bloppi.se
Tack för tipset!
Bra blogg!
Inom Lean Manufacturing är ett viktigt begrepp 5S :)
http://sv.wikipedia.org/wiki/5S
Butikerna tar nu inte emot kläder för återvinning men åk till återvinningscentralen de tar emot
Butikerna bara slänger i soporna efter visat med dold kamera
Så ni som skänkt till butiker för återvinning så slängs det i soporna
Men återvinningscentralen återvinner gamla kläder
Vad har du fått informationen ifrån och exakt vilka klädkedjor slänger kläderna som lämnas in i soporna? Det är ju trots allt väldigt många butiker som numera samlar in textilier; Hemtex, Indiska, Lindex, KappAhl, H&M m.fl. Jag har väldigt svårt att tro att alla dessa stora kedjor skulle slänga kläderna som lämnas in i soporna, Indiska har ju exempelvis samarbete med Myrorna genom sin textilinsamling.
Jag skänker i princip 90% till myrorna och 10% till vänner och då oftast barnkläder i bra skick. Kastar sällan och då endast trasigt.