Tidningshögarna hopar sig

Säg den som inte har minst en ordentlig tidningshög liggandes någonstans i sitt hem. Det börjar ofta oskyldigt med en gratistidning eller prenumeration som dimper ned i brevlådan som förmodligen är intressant men inte är prioriterad läsning just nu. Därför lägger du tidningen på matbordskanten eller soffbordet och glömmer raskt bort den. Det går ett några dagar eller veckor och plötsligt har du till din förvåning en jättehög med tidningar som inte är speciellt dekorativ, som är ganska skrymmande och som ger dig lite dåligt samvete varje gång du sneglar på den.

I det här läget är det oftast fel strategi att skaffa sig en ny fiffig förvaringsmöbel eller avancerat system för sortera fram de tidningar som faktiskt verkar relevanta. Istället är det dags att se över dina vanor, fokus och prioriteringar.

Vad du först och främst bör vara medveten om är att alla dessa tidningar tar tid och fokus från annat. Intressen och aktiviteter som du värderar högre men som du kanske inte är medveten om att du indirekt prioriterar bort. Är det till exempel högre värderat att läsa igenom lokaltidningen istället för att hinna träna? Är det högre prioriterat att kika igenom dagens skörd av reklamblad och reklamtidningar istället för att spendera samma tid i samtal med din partner? Är det högre prioriterat att spendera söndagsmorgonen med att läsa igenom DN eller SvD och informeras om allt negativt som hänt i världen istället för att leka med dina barn?

Vi är övertygande om vikten av ett medvetet informationsintag både i fysisk form som tidningar och böcker men även digitalt via tv och dator. Vi föreslår att du ger högre värderade intressen en chans och eliminerar alla distraktioner av lågt värde redan idag genom att applicera följande regler på din eller dina tidningshögar:

Prenumererar du på en tidning du aldrig hinner läsa? Säg upp den! Har du inte läst de senaste tio numren kommer du inte läsa de nästkommande tio heller. Slipp det dåliga samvetet och köp ett lösnummer istället när du verkligen är sugen och har tid att läsa. Det blir dessutom billigare i längden.

Har du andra typer av tidskrifter, oftast med mer eller mindre väl dold reklam, som du inte aktivt beställt men som ändå på något vis når ditt hem och hamnar i den växande tidningshögen? Se efter om du inte kan säga upp tidningen, och om det inte går, etablera vanan att skicka dessa rätt i pappersinsamlingen.

Har du redan en jättehög och känner dig radikal kan du förklara dig tidsskriftbankrutt och omedelbart slänga allt du samlat på dig och börja om från början med dina nya vanor. Vår gissning är att du inte kommer sakna mycket av den eventuella vishet som du gick miste om gömd någonstans i tidningshögen. Dessutom blir innehållet ofta snabbt irrelevant.

Om du inte känner dig mogen för tidsskriftbankrutt eller övriga råd ovan kan du experimentera med att bestämma en specifik tidsrymdsbuffert, till exempel en vecka eller två. Är tidningen inte läst från det att den anlände och inom den tidsrymden så är dess naturliga plats pappersinsamlingen oavsett hur spännande innehållet verkar.

Det är även bra att vara medveten om att du inte kan läsa allt. Ofta är det bättre att läsa det som är relevant för en själv just nu och fokusera enbart på det. Den mesta information går att hitta igen senare i en eller annan form om det skulle bli aktuellt. Välj själv vilken information du stoppar i dig istället för att försöka svälja allt som råkar komma i din väg.

Även bland de tidningar du faktiskt valt att läsa kan det vara bra att sovra. Du måste inte läsa allt eller inget i en och samma tidning. Det är bättre att läsa ingressen och genast gå vidare till nästa artikel om det inte verkar intressant eller relevant i en i övrigt intressant tidning. Det mest värdefulla du har är ju faktiskt din tid så varför slösa bort den i onödan?

Lycka till med din tidningsrensning och glöm inte att slänga allt du gör dig av med i pappersinsamlingen istället för i vanliga hushållssoporna!

8 tankar kring ”Tidningshögarna hopar sig

 1. freezeman

  Varför inte skaffa Readly istället! Prenumrera på möjligheten att läsa i princip allt du känner för för 100 kr i månaden. Du slipper böket att hantera en papperstidning i hemmet, och att sedan förflytta den till pappersåtervinningen.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Vi har faktiskt provat Readly under en semestermånad. Dock märkte vi när semestern var över att vi inte alls hade tid att läsa alla roliga tidningar som fanns däri ;)
   Ska man åka på semester kan det dock vara värt att ta en prenumeration, en gratis månad brukar gå att få med någon kupong efter lite googlande. Eller när man behöver inspiration och information inför en resa för det fanns ju mängder med inspirerande reseläsning bland mycket annat.

 2. Jennie

  OJ vad detta talade till mig. Det var nog precis vad jag behövde för att ge mig själv mindre stress och mer trivsel i tillvaron. Tack!

  Svara
 3. Maria

  Det finns många tidningar att läsa och låna gratis på biblioteken.
  Där jag bor sparas de dessutom i minst ett år så om man vill kan man låna
  en gammal årgång på en gång. :-)
  Dessutom rensar biblioteken i sina förråd i alla fall en gång per år och säljer då böcker och även tidigare årgångar av tidningar. :-)

  Svara

Lämna ett svar