Svenskarna köper allt färre prylar

Svenskar köper allt färre prylar skriver Svenska Dagbladet i en artikel idag. Istället för att köpa kläder, tekniska prylar och möbler så lägger vi i större utsträckning pengar på upplevelser som restaurangbesök och resor. Enligt Jonas Arnberg på analys- och strategiföretaget United Minds, har den tidigare finanskrisen påverkat människors inställning till konsumtion och shopping.

Dessa ändrade vanor och konsumtionsmönster kan nu påverka detaljhandel rejält. Tidigare hade folk ont om pengar. Nu finns pengar att handla för, men man börjar handla på ett annat sätt. Konsumenterna har insett att det finns annat att köpa än prylar. Då lägger man mer pengar på en god middag eller en resa, säger Arnberg.

Ur ett minimalistiskt perspektiv tycker vi att detta är en sund trend som vi hoppas fortsätter framöver. Från en ofta överdriven konsumtion av kläder och prylar man egentligen inte behöver till en förhoppningsvis mer balanserad konsumtion av tjänster och upplevelser. I artikeln nämndes även att vissa andra segment, som sport, går utmärkt.

Sammanfattningsvis tycker vi att det var en inspirerande artikel där vi väljer att läsa in att fler och fler svenskar etablerar, enligt oss, sundare vanor och prioriteringar samt försöker ta vara på livet som trots allt är ganska kort. En ny soffa eller hallspegel glömmer man ganska snabbt i ett längre perspektiv men en spännande resa minns man hela livet!

4 tankar kring ”Svenskarna köper allt färre prylar

 1. Herr Minimalist

  Tack! Ja, vi tycker oss se både en avsaknad av svensk information och ett generellt ökande behov inom området och då vi båda har ett genuint intresse som legat och småputtrat en längre tid så så var det ett lätt beslut att dra igång bloggen och komma igång på riktigt. :)

  Svara
 2. Rebecka

  Jag håller med, det är jätteskoj med en svensk minimalistblogg. Jag kom in på andra bloggar med liknande tankar när jag var inne på diverse svenska miljöbloggar (Its easy being green, ekomorsan etc) som skrev om ”veckans in/ut). Peppande!

  Becoming minimalist (bloggen som ni länkar till) har blivit min ”minimalistbibel”, jag är inne där och läser varje dag. Jag har en lista med alla utrymmen i lägenheten som jag går igenom metodiskt. Nästa vecka ska en kompis hjälpa mig och köra iväg grejer till second hand, sedan ska jag gå igenom alla utrymmena en gång till. Med en tvååring hemma som river ut saker på löpande band så känns det onödigt att ha en massa ”skräp” man inte använder. Det är en sådan lättnad att sortera ut saker. Min sambo är minimalist naturligt, han hade gärna sett att vi hade haft en gaffel o kniv var etc men vi måste ju kunna ha gäster med. Således är det mest mina grejer som behöver rensas ut… :)

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Jag kan tänka mig att man får sig en extra funderare kring det här med minimalism när det kommer barn in i bilden. Dels när man upptäcker hur mycket saker och prylar man behöver plocka undan för att inte barnet ska göra sig illa, ha sönder saker eller skapa allmänt kaos, men också för att det behöver införskaffas en hel del saker i samband med barn, såväl nödvändiga som lite mindre nödvändiga.

   Välkommen att följa vår resa mot ett mer minimalistiskt hem och liv, jag hoppas vi kan ge dig lite inspiration och tips längs vägen!

Kommentera