Pris per användning – När dyrt kan bli billigt

Något som är dyrt i inköp kan ändå vara billigt i längden. Under förutsättning att du använder plagget eller prylen tillräckligt ofta. Pris per användning (PPA) är ett mått som visar kostnaden för att använda eller konsumera en produkt varje gång den används. Det beräknas genom att dela sakens totala kostnad med antalet gånger den används.

Med det i åtanke kan även billiga saker vara dyra, om vi inte använder dem särskilt ofta. Klassiska felköp helt enkelt eller bara trendiga fast fashion-plagg som vi snabbt tröttnar på.

Det kan underlätta beslutsfattande och medveten konsumtion om du har PPA i åtanke när du konsumerar. Du delar bara kostnaden (priset) för plagget/prylen, med hur många gånger du räknar med att använda den. En tröja för 1000 kr som du räknar med att använda en dag per vecka året runt oavsett årstid, kommer kosta knappt 20 kr per användning. Är det ett kvalitativt plagg som kan användas lika mycket året därpå sjunker kostnaden till mindre än 10 kr per användning. Är det värt det? Det vet bara du.

På detta sätt kan en kvalitativ och tidlös men dyr vinterjacka, bli ett ganska billigt köp sett över tid. Under förutsättning att du bor där det är vinterklimat flera månader per år.

Om jag ska visa två plagg (som båda syns i bilderna ovan) och en pryl som har väldigt låg PPA hos mig så är det följande:

 • Houdini Power Houdi (adlink)
  En tröja jag använder flera gånger i veckan, året runt. Det är tröjan jag jobbar i hemma, den som åker på när jag kommer hem efter en dag på jobbet och tar av mig kontorskläderna, den som är extralager i skidbacken och fungerar som jacka svala sommarkvällar. Min senaste Houdini Power Houdi (jag har haft 2-3 stycken som slitits ut åren) köptes 2019 och har använts säkert 300 av årets 365 dagar så även om den vid köpet kostade ca 1500 kr så har den hittills bara kostat ca 1 kr per användningsdag. :)
 • Linnen från Bread & Boxers (adlink)
  De här linnena (Tank cotton stretch) har jag både under min Houdini-tröja nämnd ovan, men också under alla mina skjortor eller tröjor på jobbet, liksom till vardags sommartid som ett ”eget” plagg. De är bekväma, lagom långa i midjan, inte för urringade och har varken för smala eller breda axelband för min smak. Dessutom håller de formen otroligt länge, tvätt efter tvätt. Jag har både vita, gråa och svarta linnen.
 • Min temosmugg
  Jag velade länge innan jag köpte en termosmugg, men idag går det ingen kontorsdag utan min temosmugg, ingen längre bilresa eller utflykt. Den har använts i många år nu, jag skrev om den här år 2017 på bloggen. Jag använder den i snitt 3 dagar per vecka oavsett årstid, under sju år blir det totalt 1092 användningsdagar för något som kostat mig 400 kr i inköp. Det blir några ören för något som skänker mig glädje flera gången i veckan.

Hur mycket får ett plagg kosta, var går gränsen i PPA, hur ska man tänka? Det är såklart upp till en själv samt kommer vara olika för olika typer av plagg. Och ibland märker man först i efterhand att det visst blev ett felköp med väldigt hög PPA. Då gäller det att lära av misstagen och gå vidare med de lärdomarna i bagaget.

Har jag själv inga saker med otroligt högt PPA? Jodå, även minimalister gör misstag. :) Det jag tänker på spontant är ett par riktigt dyra festklänningar som köptes för 15-20 år sedan men bara använts 2-3 gånger och kostade flera tusen i inköp. Dyrköpta lärdomar.

Har du PPA i åtanke när du konsumerar? Har du kanske till och med räknat ut PPA för några av dina plagg eller prylar? :)

6 tankar kring ”Pris per användning – När dyrt kan bli billigt

 1. AnnaS

  Hej!

  Jag förstår precis vad du menar. Dock kan det vara lite svårare för en familj där deras ekonomiska buffert är låg eller inte finns alls. För att detta tankesätt ska fungera behöver familjen kunna välja dyrare hållbarare kläder/ saker. Inte bara ”släcka bränder” när akuta behov uppstår.

  Svara
 2. Jörgen

  Kan bara hålla med! Känner igen mig i din beskrivning av Houdini Powe Houdi, har 2 stycken själv och min fru också 2 (men där har dotter och son börjat ”låna”). Väl investerade pengar i lite dyrare alternativ. Har även haft samma tänk när vi köpt skidutrustning, det som kan ärvas alternativt användas länge får kosta mer, är det saker som ”bara” ska anändas en eller max två säsonger så har vi varit mer fouserade på att hitta begagnade alternativ. (Även om begagnat alltid är första alternativet även för det som vi ser längre livstid på.)
  Likaså att kunna sälja vidare när något är urvuxet/inte längre aktuellt ser jag som ett sätt att optimera ”Kostnad per användning”.

  Svara
 3. Karin

  Min bästa sak med lågt PPA är nog min cykelväska från timbuk2, den var en lyxvara när jag köpte den när jag började plugga 1995, tror jag gav funt 1000 kr för den men jag har använt den så himla mycket och är superfunktionell och jag tycker fortfarande att den är snygg! Jag är också väldigt nöjd med min mulberry plånbok som jag köpte 2004 ochr den enda plånbok jag använt sen dess!

  Svara
 4. Sandra

  Läste i det länkade inlägget om Termosmuggen att ni inte äger nån termos. Stämmer det fortfarande? Blev nyfiken på hur ni då gör med mat och fika på resande fot? Hos oss används termosar flitigt i vårt leva mer på mindre liv där färre prylar är en stor del. Till picknick, luncher på resor samt dagligen hemma till kaffe och varmt vatten🤗

  Svara
 5. Mia

  Lyckan är att hitta snygga hållbara kläder som tål användning och tvätt år efter år och inte blir noppiga eller tappar färg och form.
  Efter att ha sett ditt inlägg köpte jag termosmugg, nya modeller har kommit men hittade en oanvänd på Tradera och köpte. Love it!! Så tack för ditt tips! Den är verkligen bra, använder den varje dag.

  Svara
 6. Frida

  Min dyra kudde, mitt tyngdtäcke, mina inneskor och min vinterjacka. Satan i gatan vad värda de är i inköp och användning. God sömn, undvika trötta fötter och slippa frysa på vintern – helt klart bra investeringar! :)

  Svara

Lämna ett svar