Rensa badrumsskåpet steg för steg

Ett område jag hade för avsikt att rensa under sommaren var badrumsskåpen. Och denna sommar bjöd ju faktiskt på ett par utmärkta rensningsdagar (läs regndagar :) ). Så en av dessa tog jag ut det som förvaras i våra två badrum. Jag rensade först mina och barnens hår-prylar, och därefter mina övriga produkter i badrummet. Jag funderade över vad som fortfarande behövs och används regelbundet, och sen stoppades det som faktiskt nyttjas regelbundet tillbaka i det rengjorda skåpet.

Resultatet blev ett luftigare och ytterligare minimerat badrumsskåp. För ett par saker hade smugit sig in senaste året som inte används; någon gratisprodukt, något felköp, någon produkt jag köpt för att testa i hopp om att hitta en ny eko-favorit, och några saker barnen inte längre behöver. Ett par produkter identifierade jag som innehöll småslattar som jag gjorde slut på i inom kort och sedan kunde rensa ut.

Om du också är sugen på att rensa i badrummet kommer här ett par tips hur du kan tänka och gå tillväga steg för steg:

 • Fundera över om du ska rensa allt i badrummet eller avgränsa till dusch/bad-saker, hudvårdsprodukter, smink, hårtillbehör eller kanske allt övrigt som förvaras där. Beroende på hur mycket det handlar om kan projektet kännas enklare att genomföra om det avgränsas.
 • Ta fram samtliga inom den kategori du valt oavsett var det förvaras nu, kanske något ligger i träningsväskan eller handväskan? Lägg ut allt på lämpligt ställe i badrummet. Jag lade ut en handduk på golvet, men golvet eller handfatet går lika bra.
 • Gör rent hyllor och skåp när du ändå plockat ut allt.
 • Rensa enligt de fyra S:en det vill säga, lägg sakerna i fyra högar: Slänga (återvinna), Skänka, Sälja (parfymer?) och Spara. Fundera vad som faktiskt används regelbundet? Kolla om någon produkt blivit gammal och därför behöver användas upp asap eller bör rensas ut?
 • Organisera om och ställ tillbaka det du väljer att spara i det nu rena skåpet/lådan. Det som används dagligen ska såklart vara lättillgängligt att både se och ta fram. Övriga saker och extrauppsättningar av produkter kan förvaras på annan plats i badrummet.
 • Slutligen gör en plan för hur sakerna som rensats ut ska lämna hemmet. Exempelvis filade jag fötterna samma kväll så att en fotvårdskräm kunde användas upp. Liksom sortera sakerna som skulle till återvinningen där vi förvarar sådant.

Den sista punkten är lätt att glömma eller ignorera och så blir produkterna kvar i hemmet och börjar på något mystiskt vis leta sig tillbaka till lådor och skåp. Men för att slutföra prylbantar-processen är den viktig att komma ihåg. Och för exempelvis trasiga småprylar som kan slängas i brännbara sopor är den superenkel, medan elektronik och skrymmande prylar i vissa fall kan ta lång tid från utrensning till att de faktiskt lämnar hemmet.

Använder du allt som förvaras i ditt badrum, eller behöver det minimeras och rensas? :) I så fall hoppas jag texter och bilder ovan kan vara till prylbantar-inspiration!

20 tankar kring ”Rensa badrumsskåpet steg för steg

 1. CJ

  Wow! Inspirerande minimalistiskt! Använder du mascara? Har du någon ekologisk favorit att rekommendera?
  Kan du inte skriva lite mer om vilka produkter du använder och vad du har valt att rensa bort? Alltså hur din minimalistiska hudvård/smink/skönhetsrutin ser ut. Jag försöker rensa men tycker fortfarande att jag ”behöver” 10 nagellack och minst 6 läppstift..

  Svara
  1. Alex

   Min favoritmascara som är ekologisk kommer från märket bo•ho och heter Jungle. Vet att det finns andra också, en del bättre o en del sämre (den helt ljusgröna t.ex. är ingen höjdare). Deras ögonskuggor är också super; pigmenterade, fina o relativt billiga för att vara ekologiska.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Mascaran heter Inika Organic Long Lash Mascara Black. Jag älskade mascaran från märket UNE, men detta är helt klart en värdig ersättare. Har testat ett par olika senaste åren sedan UNE försvann, och denna är bäst alla kategorier för mig (hållfasthet, skonsam för ögonen, färg etc).

 2. Veronika

  Jag tycker det är så svårt att rensa ut och slänga saker. Jag vill hellre ”använda upp det” men det tar ju en evighet. Att bara slänga saker man inte använder känns ju inte heller hållbart/miljövänligt?

  Svara
  1. CJ

   Jag håller med! Jag vill också använda slut på saker. Men inser att det skulle ta mig en livstid att använda upp tex nagellack och läppstift, och vissa använder jag ju inte ens eftersom jag inte tycker om dem. Känns orimligt att tvinga sig att ha nagellack i en färg man inte gillar varje dag i månader eller år (det räcker ju hur länge som helst!). Jag försöker att ge bort om jag tror att någon kan vilja ha det. Vissa saker kan man sälja eller skicka iväg till tex sellpy.

   Det vore roligt om man kunde ordna någon form av bytesträff med likasinnade vänner där man kan ta över någon annans hårprodukt som inte riktigt fungerade för dens hår, eller byta nagellack med varandra när man har tröttnat på vad man har. Men att bjuda in till ett ”byta-badrumsgrejer-party” kanske skulle verka lite konstigt?

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Om det är något man tycker fungerar okej är det ju bara att använda upp såklart. Så har det varit med någon hudkräm för min del, att den funkar okej även om den inte blivit någon favorit. Men i vissa fall har jag även kunnat skänka någon produkt till någon annan i familjen som inte är lika kräsen. :) Och även fått produkter från vänner som inte tyckt de funka, för att se om de fungerar bättre för mig.

 3. Johanna

  Jag är också nyfiken på vilken mascara du valde att ha kvar :). Såg att du rensade ut en Une, ett märke jag nu letar efter bra ersättare till.

  Och med anledning av tidigare kommentar så skulle jag definitivt kunna tänka mig att hänga på att ”byta-badrumsgrejer”. Alla kan ju göra felköp och jag gillar verkligen inte heller att slänga saker bara för att de inte riktigt passade mig. Så bra idé tycker jag!

  Svara
  1. Ragna

   Älskade UNE! Har letat som en tok för att hitta en ersätter, bland annat Inikas som är på bild här och den satt mer under ögonen än på fransarna i slutet av dagen… har nu provat Annemarie Börlind som hittills verkar lovande.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Precis som ”ani” svarade så heter mascaran Inika Organic Long Lash Mascara Black. Jag älskade mascaran från märket UNE, men detta är helt klart en värdig ersättare. Har testat ett par olika senaste åren sedan UNE försvann, och denna är bäst alla kategorier för mig (hållfasthet, skonsam för ögonen, färg etc).

  3. SandraL

   Ååhh jaaa jag håller med om att det vore superbt att fixa en badrumsprylarbytarträff! Om det är någon mer som råkar bo i Stockholmstrakten kanske vi kan göra det till verklighet?

  4. Johanna

   Jag bor i Stockholm (Vallentuna) och jobbar på Kungsholmen, så det skulle ju kunna funka kanske? Just nu har jag det dock väldigt minimalistiskt i mitt badrumsskåp, men det kan ju definitivt komma tillfällen framöver då man gör felköp!

 4. Emanuel

  Har i princip bara en necessär (som fungerar som ett ”badrumsskåp”). Går att ta med och hänga upp överallt. Kanske lättare att vara man i detta hänseende. ;)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Hehe, tror generellt att män är mer minimalistiska i badrummet än kvinnor. Även om det såklart finns undantag inom båda parter. :)

 5. Josefin

  Vi har ett litet badrum, där enda förvaringen är en låda i vår handfatsmöbel, så vi har inte plats för så mycket prylar :) Jag tränar ofta på morgonen så de saker som jag inte gillar ”lika mycket” (som köpts in och sen inte motsvarat förväntningarna, för sådana har man ju rätt höga om man inte använder så mycket saker tycker jag…) de har jag i gymväskan istället, så använder jag upp det när jag tränar på morgonen :)

  Svara
 6. Spara Tillsammans

  Jag rensar ständigt i badrumsskåpet och sminkväskan. Tycker mig ha väldigt bra koll på det jag har så det mesta brukar bli använt. Har dessutom mer än halverat sminkinköpen så det är lätt att hålla ordningen på allt.

  Svara
 7. C

  Väldigt tillfredsställande att läsa och se bilderna i det här inlägget. Vad som blev kvar och vad som rensades ut. Önskar fler likande på andra områden! :D
  Tack för grym inspo. Trevlig helg!

  Svara

Kommentera