Därför har vi ingen budget

Många blir förvånade när de hör att vi inte har någon budget. Men att inte ha en budget, behöver inte betyda att man inte har koll på sin ekonomi. :)

Kanske är det delvis tvärtom, att jag känner att jag har så bra koll och insikt kring min/vår ekonomi, att jag därför inte behöver lägga tid och energi på att göra eller följa en budget? Att det ändå inte skulle ge några aha-upplevelser eller leda till förändring.

Det finns två tillfällen när jag ser behov av en budget och det är när du står inför:

  1. Utmaningar
  2. Målsättningar
  1. Utmaningar kan exempelvis vara att man har svårt att hålla i pengarna eller få dem att räcka hela månaden, eller att man har begränsat med pengar. Helt enkelt när det finns utmaningar i sin privatekonomi, vilket det för vissa gör jämt, och för andra under en specifik period i livet (som student, föräldraledig, utan/mellan jobb etc).
  2. Målsättningar kan exempelvis vara att man vill öronmärka pengar till något speciellt, eller skaffa sig kontroll för att utifrån nuläget kunna skapa förändring. Kanske har man som mål att spara ihop en summar pengar och behöver få koll på var pengarna tar vägen eller hålla nere utgifterna väldigt mycket.

Vi har inget av dessa just nu, ingen direkt ekonomisk utmaning (tack och lov) men heller ingen målsättning. Vi upplever att vi sparar tillräckligt varje månad, och vi konsumerar sparsamt utifrån våra låga behov.

Vissa månader lägger vi lite för mycket pengar på ute-luncher, och en annan månad väldigt lite. Vissa månader har lite högre fasta kostnader pga försäkringar, kyla eller kvartalsvisa vattenräkningar, men det är hanterbara svängningar. Vi vet däremot inte den exakta månadskostnaden för mat, utan köper mat när det behövs. Inte heller hur mycket vi tankar bilen för varje (eller är det varannan?) månad, utan vi tankar vid behov.

Då vi (jag och Herr Minimalist) inte har gemensam ekonomi håller vi dock noggrann koll på hushållets månatliga fasta kostnader och delar dessa 50/50. Och så här två år med hus har vi hyfsad koll på vad alla fasta kostnader summerar till i genomsnitt per månad.

Att jämföra sina egna kostnader eller sin egen budget med andra, kan vara lärorikt under period, exempelvis när man har utmaningar eller målsättningar med sin ekonomi. Men när man fått grundkoll på ekonomin upptäcker man att skillnaderna ofta handlar om att man har olika prioriteringar. Någon vill bo i en storstad och har därför dyra bostadskostnader, någon uppskattar att äta på restaurang regelbundet och en tredje lägger stora pengar på kläder eller kanske resor/upplevelser.

Har du en budget? Och håller du med mig om att det inte alltid är nödvändigt utan att man kan ha fullt tillräcklig koll på sin ekonomi ändå? :)

26 tankar kring ”Därför har vi ingen budget

  1. E

    Har inte heller någon budget, men på ett sätt har vi det; Vi är båda ganska ointresserade (läs dålig på) siffror, och har därför bestämt att vi ska ha så pass bra marginaler att vi inte behöver räkna. Detta har vi löst genom att ha låga boendekostnader och kör en billig äldre bil.

    Vi har varit tillsammans sedan gymnasiet, vilket jag tror är en stor fördel när det kommer till ekonomin. – Vi turades om att utbilda oss- den ena studerade, den andra jobbade och betalade alla omkostnader och vice versa för att slippa studielån.
    Är från Västernorrland/Västerbotten, så vi kom också in på bostadsmarknaden tidigt (billiga boenden), och har under årens gång bytt upp oss utan att behöva ta något lån. Min man Är egen företagare och har möjlighet att kunna styra sin inkomst, vilket också såklart hjälper till.
    Vi har haft delad ekonomi sedan 19-årsåldern. Båda har samma inställning till ekonomin, annars hade det nog inte funkat.

    Svara
  2. Jenny

    Jag har så smått börjat med budget nu, inte för att jag behöver utan för att jag tycker att det är intressant.

    Nyfiken på hur ni delar kostnader för mat och tankning när ni inte har gemensam ekonomi?

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Vi delar alla kostnader som rör det gemensamma 50/50, därmed även mat och tankning. Egentligen har vi ganska olika inkomst (så hade kanske varit mer rättvist att dela procentuellt utifrån lön), men samtidigt har vi väldigt olika sparande, så det jämnar ut sig i slutet. ;)

  3. I.

    När jag var gift, vi hade små barn och gemensam ekonomi hade vi budget och jag bokförde varje krona. Föräldraledigheterna medförde mindre inkomst, och min man var dessutom ganska slösig. Om jag inte direkt ”bokmärkte” pengar så rann de iväg. Nu är jag skild, budgeterade från början som vanligt efter de nya ekonomiska förutsättningarna – och upptäckte efter ett år att det behövs ju inte. Jag har koll, jag har en buffert, jag pensionssparar, jag är sparsam för att jag trivs med att vara det, och jag ställs inte inför ekonomiska överraskningar då och då.

    Svara
  4. K

    Vad har gjort att ni inte har gemensam ekonomi? Nyfiken på om det är ett aktivt beslut eller mest inte blivit så.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Aktivt beslut som delvis beror på att vi träffades ”sent” i livet (kring 30+) och har olika syn på risk och sparande. Och helt enkelt hade väldigt olika ekonomi från början vad gäller sparande, lön och boende. Vi har gemensamt Ica-kort vi för över lika mycket pengar till, och delar alla andra kostnader 50/50. Sen är det ren lathet att vi inte skaffat något gemensamt bankkort, att det inte känts som tillräckligt stort behov. ;)

  5. Fru Lugn

    Skönt att läsa om åtminstone ett annat gift par som gör som oss, dvs. delar exakt lika på gemensamma kostnader (utan att gissa hur mycket det rör sig om), men betalar sina egna utgifter själva. Det känns annars som att de flesta resonerar som att ”vi är gifta nu, så då är allt vårt”, bara för att ”om vi någon gång ev. separerar och inte kommer överens med varandra om en annan fördelning så kommer allting tvångsdelas rakt av.”

    Vi hanterar våra respektive pengar som våra egna och förvaltar dem själva var för sig på egna konton. Gemensamma utgifter delas exakt lika mha. Splitwise (men det finns naturligtvis tusen sätt att lösa det på). Det känns mest rättvist, och ingen behöver be om lov att spendera pengar på något som den andre tycker är onödigt. Om jag vill spara mer eller jobba mindre så gör jag det, utan att det direkt påverkar Herr Lugns ekonomi, och vice versa.

    Det är klart att om vi skulle bli så pass osams att vi faktiskt skiljer oss och helt plötsligt inte tycker att ”ditt är ditt och mitt är mitt” så kommer rubbet tvångsdelas, men vi är båda vuxna rationella människor, och väljer att tro på vår egen förmåga att komma överens :) Tills dess (om någonsin) så känns det självklart att dela lika på gemensamt och vara fria att göra precis vad vi vill med resten (blir mest sparande).

    Budget gör vi ibland när vi vill dra ned lite extra som ex. nu när vi sparar för att kunna vara föräldralediga extra länge. Annars sker allt på autopilot men följs upp i kassabok månadsvis.

    Svara
    1. Lina

      Jag och min man delar också rakt av på gemensamma utgifter, men betalar våra egna utgifter själva. Har känts självklart från start för oss för att båda ska ha friheten att göra vad vi vill för våra pengar.

      Har hört resonemang kring att dela allt lika eller fördela utifrån respektive inkomst, och kan förstå dessa resonemang i familjer där föräldraledighet inte delas lika då detta riskerar att påverka inkomsten även på lång sikt. Familjen väljer ju då risken att ”offra” inkomst / karriär för den ena parten och måste då givetvis bli kompenserad ekonomiskt av den andre. Vi har dock valt att dela rakt av lika på föräldraledighet och vabb och då känns det märkligt att den som tjänar mest automatiskt ska bidra mest, eftersom våra respektive över främst påverkats av våra utbildningsval vilka vi gjorde oberoende av varandra.

    2. Fru Lugn

      Jag tar tillbaka det jag sade om gifta då det verkar som att ni är förlovade men ska gifta er inom några år (?) :)

    3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Haha, vi använder också Splitwise! =D Inte till boendekostnader etc, men till det som ”shoppas” till det gemensamma, semesterkostnader mm.
      Säger detsamma, skönt att höra någon annan som har liknande resonemang! :)

  6. Angelique

    Jag har inte heller någon budget och har nog aldrig haft det heller. Jag skulle säga att det är av två huvudsakliga anledningar, den första för att det känns tråkigt och tar bort njutningen av saker, varje gång man köper en kaffe ute eller någon annan liten sak som man unnar sig så ska man påminna sig själv om att man förbrukat en viss summa av sin budget. Den andra för att jag, såsom ni också beskriver, har ganska bra koll på min ekonomi ändå. I princip alla mina köp är genomtänkta och om jag någon gång ”slösar” på något så är det för att jag tycker att det är värt det.

    Svara
  7. Frihetsmamman

    Lina, det beror ju på om tiden eller dagar delas lika. Om mamman är hemma ett år först och pappan hemma år två så måste ju han ta ut fp fem dagar i veckan medan mamman inte kan det för då tar de slut innan han varit hemma ett år.

    Vi delar därför absolut inte lika ekonomiskt. Jag tar inte ut fp alls för närvarande vilket min man får göra sen år två så han betalar allt just nu. :)

    Svara
    1. Lina

      Frihetsmamman, det har du såklart helt rätt i! Vi delar tiden lika, och precis som du säger innebär det att min man kommer få ut fler dagar från försäkringskassan eftersom han måste ta 5 dagar i veckan för att skydda sin SGI och jag måste ta färre så att de räcker till honom. Detta system missgynnar tydligt deb som är hemma först (nästan alltid kvinnan). Under våra föräldraledigheter har vi därför vänt på allt och sätter in alla pengar vi får in på gemensamt konto för att sen fördela ut privata pengar att göra vad vi vill med. Annars skulle den som är föräldraledig inte ha några egna pengar alls.

      När vi båda jobbar igen kommer vi dock återgå till vårt vanliga system, samma summa in på kontot och behålla resten att göra vad man vill för. Eftersom vi varit lediga lika länge blir förhoppnigsvis ingen av oss förfördelad på jobbet när det kommer till lön och utvecklingsmöjligheter. Men absolut, jag tappar något mer under mina 9 månader som mammaledig pga Försäkringskassans system, och det borde nog egentligen min man kompensera mig för.

    2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Fast man måste väl inte ta ut fp fem dagar i veckan år två. Det minns jag inte att vi gjorde. Det är väl ”bara” för att skydda sin SGI, och känner man ingen oro över den eller att det gör så mkt att den minskar något under en kort period, så är antalet dagar inte lika viktigt.

  8. Eva

    Vad jag förstår så är Minimalisterna inte gifta. Alltså finns en bra anledning där att inte ha gemensam ekonomi.

    Budget har jag alltid tänkt mest är för personer som inte har full koll på sina utgifter samt för företag. Om man redan har kontroll över sina pengar genom sparsamt leverne är en budget rätt så onödig.

    Svara
    1. K

      I min värld lever de ”som gifta”, dvs bland annat har hus och två barn ihop. Även om de kanske inte har ett vigselbevis i någon låda.

      Men hur man resonerar angående att ha gemensam ekonomi är högst olika och därför som jag frågade om det var ett aktivt beslut eller passivt.

  9. Therese

    Vi har budget för att vi tycker det är intressant och för att det känns bra att kunna se var pengarna går då det går åt mer än vanligt.
    Vi har stor marginal i vår ekonomi och sparar flitigt. Vi önskar bygga upp en grå ekonomi för att kunna sluta jobba tidigare än pensionsålder och kunna stötta barnen med boende. Jag tror att vi skulle ramla iväg lite (några 1000lappar/mån) om vi inte skulle ha budget, men tror att det inte skulle göra så stor skillnad i det stora hela.
    Tycker också det skulle vara intressant att höra om varför ni har uppdelad ekonomi och hur det blev så. Vi har mer eller mindre haft gemensam ekonomi sen vi träffades.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Gällande uppdelad ekonomi så beror det delvis på att vi träffades ”sent” i livet (kring 30+) och har olika syn på risk och sparande. Det gjorde att vi helt enkelt hade väldigt olika ekonomi från början gällande sparande, investeringar, lön och boende.
      Vi har gemensamt Ica-kort vi för över lika mycket pengar till, och delar alla andra kostnader 50/50. Sen är det ren lathet att vi inte skaffat något gemensamt bankkort, att det inte känts som tillräckligt stort behov. ;

  10. Eva

    K:
    Jag förstår att du uppfattar det som att leva som gift när man är sambo, Men som du vet är det juridiskt annorlunda. Det är mer naturligt att dela ekonomi när man är gift. Man kan ju vara sambo av olika skäl, däribland av ekonomiska. Man vill inte dela denna bit, kanske för att man har olika syn på hur pengar ska skötas, ena parten kanske inte helt litar på den andre och/eller den ena har mer tillgångar som den inte vill dela vid en separation. Det är inget konstigt med det. Jag skulle absolut inte dela ekonomi om jag vore i deras läge. Skulle inte lita på någon i ekonomiskt hänseende, som inte vill gifta sig!

    Det jag personligen finner anmärkningsvärt är alltid att så många är beredda att sätta barn till världen utan giftermål först. Jag ser det som en kvinnofälla! (Men antar att den uppfattningen är relativt sällsynt bland svenskar idag.)

    Svara
    1. K

      Eva: Ja, den där juridiska biten tror jag många har väldigt dålig koll på. Vem köpte den gemensamma bilen? Vem betalar räkningar, vem köper saker/prylar. Vad är bohag?
      Har fått ett intressant uppvaknande i och med separationer i vår släkt och omgivning då liv som sambo gör att uppdelningar kanske inte är/blir som man trott.
      Önskar att fler satte sig in i det juridiska och läser på. När man inte är överens är det ju för sent.

  11. Richard

    Ha en budget är kanske inte alltid det viktigaste men att ha koll på vart pengarna tar vägen är väl viktigt, och eftersom det är 2020 kollar man i sin banks app där de flesta har en funktion där man kan få en bra översikt på detta

    Svara
  12. Marina Bragd Karlsson

    Vi delar också på gemensamma utgifter kring hus och bil men i övrigt sköter var och en sina utgifter (hobbys mm) gifta sedan 2009…
    Vi gjorde en budget i början med luft i så det finns marginal och gör att det inte behöver räknas varje månad/år. Vilket är skönt. Men av och till så gör vi en förändring och räknar på det.

    Svara
  13. Lovisa

    Intressant att läsa om olika sätt att hantera sin ekonomi som par. Jag är föräldraledig just nu men ska snart byta av min man. Vi gör så att varje månad (beroende på hur mycket lön/ föräldrapenning vi får) bestämmer hur my net ”fickpengar” vi ska behålla och resten sätts över på ett gemensamt konto. Vi behåller alltså lika mycket ”fickpengar” var. Då kvittar det vem som är föräldraledig/ vabbar/ får mindre inkomst för båda har lika stor summa att göra av med tex. jag sparar lite mer och min man gör av med lite mer på typ middagar. Alla fasta kostnader, gemensamt sparande, saker till barnen, semester mm. dras från vårt gemensamma. Detta bygger såklart på att ma har en gemensam syn på vad som ska dras från det gemensamma men det har aldrig varit ett problem för oss.

    Hoppas att det kan vara till hjälp för någon som inte tycker att varken helt gemensam eller separat ekonomi med typ Splitwise/swisha varandra är optimalt.

    Kram!

    Svara
  14. Petra

    Intressant läsning. Min man och jag har haft gemensam ekonomi från och med att vi gifte oss för 20 år sedan, vi var bara lite över 20 år gamla då. Det har alltid varit en självklarhet och vi har inte ens övervägd att ändra på det :) Det har funnits svårare tider och tider med bättre ekonomiskt utrymme. Och alltid handlar det om att vi står i det här tillsammans, löser problemen och utmaningar tillsammans men delar också framgångar med varandra.
    Som familj är det viktigt också att tänka på att mina ekonomiska beslut påverkar alla i familjen, inklusive barnen. Till exempel för oss var det jätteviktigt att låta barnen tillbringa de första småbarnsåren hemma. Det var utmanade ekonomiskt men absolut värt det. Vid den tiden hade det blivit säkert mycket stressigare och krångligare om vi inte hade haft ”allt mitt är ditt” inställningen.I en familj kan jag inte vara utgå från mig och mina behov, utan behöver se till att alla mår så bra som möjligt.
    Just nu har jag ett jobb inom ett område som vi båda ser är något väldigt viktigt och som vi brinner för, men lönen är mycket mindre än min mans. Eftersom det jag jobbar med är en hjärtefråga också för min man, tycker han det är helt naturligt att hans bättre lön möjliggör att jag kan jobba med det jag gör. Om vi hade våra egna pengar och delade allting lika, skulle inte detta vara möjligt.

    Svara

Lämna ett svar