Försäljningsmålet – Så gick det

I början av 2019 satte jag ett monetärt mål kopplat till att sälja saker vi inte längre behöver. Pengar kan fungera som en drivkraft till att få ändan ur att administrera försäljningar. Det kan för många vara det som får en att ta tag i utrensningens sista steg och slutligt släppa taget om sakerna och inte låta dem stå kvar i någon kasse i hallen eller låda i förrådet. Kanske kan familjen göra något extra roligt för pengarna, eller vara lediga ihop?

När jag satt mitt mål att sälja saker för 10 000 kr under ett år, började jag med att skapa en lista i Google Drive över potentiella saker att sälja, samt satte ett ungefärligt pris var och en skulle kunna inbringa. Du kan läsa mer om listan i inlägget ”Prylbanta med ett sparmål”.

För vår del handlade det främst om barnsaker som det fanns potential att göra sig av med, allt från barnens spjälsängar med tillbehör (då vi då just köpt en våningssäng till barnen) till urväxta barnkläder och skor. Men också några av våra egna böcker och kläder.

Hur har det då gått med målet? Jo i början av december sålde jag alla barnens tygblöjor och i och med den försäljningen nåddes målet på att sälja saker för 10 000 kr under år 2019.

Vad såldes för mest pengar? De enskilda saker som inbringat mest pengar var dels en fin Bugaboo åkpåse (som jag själv köpte begagnad till andra barnet) samt barnens tygblöjor (om jag räknar de som en enhet). Båda dessa inbringade strax under 1000 kr per sak. I övrigt har medelpriset varit strax under 200 kr per sak som sålts.

Har allt som skrevs på listan sålts? Nej, ungefär 1/3 av sakerna finns kvar. Allt från barnens barnvagn som vi upptäckte att det var bekvämt att fortsätta ha till och från förskolan, till leksaker där värdet varit på gränsen till för lågt för att mäkta med att sälja. Då har det varit enklare att välja något värt mer pengar eller mer skrymmande som varit skönt att bli av med för att det tar upp fysisk plats.

Var har sakerna sålts? Den största inkomstkällan är en lokal second hand-butik som säljer på kommission. I princip alla barnkläder, ytterkläder och leksaker har sålts där. Det blir visserligen bara en liten summa pengar till mig per plagg (50 % av second hand-priset), men samtidigt nästan inget jobb mer än att rensa ut och butiken ligger nära där vi bor.
Mer skrymmande saker har sålts via en lokal köp- och sälj grupp på Facebook samt Marketplace. Och ytterligare några grejer via Tradera och någon enstaka via Blocket.

Såldes saker varje vecka eller mer oregelbundet? Mer oregelbundet, helt klart. När tid och energi sammanföll att administrera annonser på Tradera och andra platser som nämnts ovan. Saker som var säsongsrelaterade såldes inför rätt säsong.

Kommer de kvarvarande sakerna på listan att säljas nu när målet är nått? Sakerna med högre värde kommer att säljas när det lämpar sig, men en hel del kommer också plockas ihop och skänkas bort. Om jag inte kom mig för att sälja det när jag hade ett försäljningsmål lär jag inte göra det framgent heller. ;)

Gör du/ni något speciellt för pengarna från försäljningarna? Nej, pengarna har inte separerats och lagts på hög till något speciellt. Det hade på sätt och vis varit lite roligt. Och vi kan se det som att den semestervecka i fjällen som vi bokat senare i vintet, vår allra första vintersemestervecka, bekostades av försäljningarna. Den kostade ungefär det vi fick in.

Har du någon ytterligare fråga kopplat till mitt försäljningsmål får du gärna ställa den i kommentarsfältet så svarar jag där.

Innan du sätter ett penga-mål kopplat till att sälja saker, tycker jag du ska fundera över varför du gör det? Alla har nämligen inte pengar som drivkraft, kanske bör fokus istället ligga på att få ut alla prylar du inte behöver i användningskretsloppet igen, eller att äntligen få ordning i förrådet. Det kommer med största sannolikhet inte hända något från en dag till en annan när du säljer den där sista grejen som gör att du uppnår penga-målet. Check och bock på det, men inget mer, vilket kan vara bra att ha med sig. :)

Vad tycker du, finns det är värde i att sätta ett penga-mål kopplat till försäljning av prylar, eller kan det till och med jobba emot en? Har du något mål kring försäljning av onödiga prylar?

8 tankar kring ”Försäljningsmålet – Så gick det

 1. Elin

  Det är så inspirerande att följa er!

  Inför 2019 bestämde jag mig för att upprätta en lista över in- och utflöde av kläder och prylar, i likhet med era Månadens balansräkning. Hade inget egentligt mål, ville bara följa flödet, och hoppades att utflödet ur hemmet skulle bli större än inflödet.

  Efter någon månad hade jag sålt för några tusen, så då satte jag målet att jag skulle nå 10 000 kr under året. Och det lyckades! Hamnade några hundralappar över, men tyvärr blev inflödet i antal saker större än utflödet.

  Började på ny lista i år, och än så länge ser det lovande ut. Har redan sålt 12 vaser och 15 pocketböcker. Tror inte jag kommer upp i lika mycket pengar i år, men förhoppningsvis lyckas jag bättre med nettoflödet än förra året.

  Tack för klokskap och inspiration!

  Svara
  1. Boksamlaren

   Bra jobbat Elin! ??
   Var/Hur lyckas du sälja pocketböcker?
   Vågar jag fråga vad du lyckas sälja dem för?

 2. Linda

  Har sålt för 28.000kr på ett halvt år. Det konstiga är att vi sålde ”allt” innan vi flyttade för ett år sedan, ändå har jag kunnat sälja för 28.000kr till. Jag förstår inte var alla saker kommer från, verkar som att de förökar sig i skåp och garage. Kanske det är så enkelt som att vi skalar fler lager på löken??

  Totalt har vi sålt för nästan 200.000kr nu, men möbler utgör bara ca 50.000kr. Resten är småsaker, kläder, elektronik osv. Halt vilt.

  Mitt mål är 10.000 kr till innan sommarsemestern. Då försvinner en del barnutrustning eftersom vi inte ska ha flera barn.

  Svara
 3. Esther

  Ett väldigt litet mål, men jag sålde en del bebis saker för att bekosta en byrå till bebisen. Så den köptes av pengarna vi sålde för. Kändes väldigt bra!

  Svara
 4. Josefin

  Inspirerande med ovanstående bedrifter, själv har jag upplevt att det varit väldigt krävande att sälja saker när jag försökt och att det hindrar utflödet av saker mot när jag skänker. Jag vill gärna bidra mer till välgörande ändamål över lag så vi har kommit överens här hemma om att skänka nästan allt vi rensar ut till second hand i kyrkors och hjälporganisationers regi. Nu har vi ju det gott ställt ekonomiskt men försöker verkligen minska konsumtionen och ha färre grejer och känner mig bara lättare för varje sak som försvinner, rensandet är verkligen en ögonöppnare! Lägger en hel del tid på att leta efter begagnade alternativ när vi behöver något nuförtiden men desto mindre jag lär mig att vi klarar oss utan, desto mer tid över till annat ?

  Svara
 5. Zrenka

  Hej Elin,
  Jag undrar hur ni gör med saker som barnen/ni ärvt från kusinerna.
  Lämnar ni tillbaka sakerna? Sparar för eventuella nya kusiner som kanske tillkommer? Eller säljs/ skänks även dessa prylar?
  Om de säljs, tänker ni någonsin på att era släktingar ju gett er sakerna, och borde kanske få tillbaka en bit av kakan?
  Kanske löjligt men vill gärna veta

  Svara
  1. M

   Jag har som princip att aldrig sälja något som jag fått ärva, varken från kompisar eller familj. Har jag själv fått det så ska det självklart skänkas vidare, det är inget som jag ska försöka tjäna pengar på. Från en av våra kusiner har vi fått mycket och i och med att de inte har lika god ekonomi (och med tre små barn så orkar de själva inte sälja) så försöker jag sälja en del av det vi fått från dem och ge dem pengarna. Jag brukar fråga kusinerna om det är något år något vi fått som de vill ha tillbaka och annars ger jag det vidare, inom familjen i första hand om det går. Det som jag fått av kompisar vet jag att de är klara med så det ger jag direkt till secondhand.

 6. Emma

  Angående saker som man fått/ärvt:
  Jag har faktiskt frågat om släktingarna vill ha tillbaka, och fått olika svar. Min mans syster vill gärna ha tillbaka hela och fina plagg eftersom hon kan ge de till mindre kusiner på den ”andra släktsidan”. Min syster vill inte ha tillbaka men jag har faktiskt gjort så att jag sålt på barnloppis och gett henne en del av pengarna. Känns konstigt att få saker som man sedan säljer och tjänar pengar på. Visst, mkt jobb att sälja men vi har delat ungefär lika så jag tjänar ju pengar ändå. Jag har ju fått kläderna från början så jag har ju sluppit lägga ut pengar och det känns schysst mot syrran. Win-win.

  Svara

Lämna ett svar