Rensa böcker steg för steg

Jag fortsätter på prylbantar-temat så att du kan börja decenniet med enklare och lättare hem. Och om du rensar denna veckas kategori som är böcker, så kan jag garantera att ditt hem blir flera kilo lättare. När vi rensade böcker för många år sedan blev hemmet 9 kg lättare, och sedan dess har många kilo ytterligare fått lämna hemmet.

Att rensa i bokhyllan är en utmaning för många, oavsett om det handlar om redan lästa eller än så länge olästa böcker. Samtidigt är det en plats där det kan vara värt att rensa då och då eftersom intressen och behov förändras. Något som var högaktuellt för ett år sedan kanske är helt passé idag.

Men varför är böcker utmanande att rensa ut? Utöver att vissa kan se böcker som en fin inredningsdetalj och bra ljuddämpare, så är nedan några av skälen enligt våra erfarenheter:

  • Du tror att du kommer läsa om dina böcker. De flesta människor läser ytterst sällan om böcker, detta eftersom det finns ett oändligt utbud att välja på där många är precis lika bra eller till och med bättre än de du redan har läst.
  • Du tror att du kommer läsa böcker som du prioriterat bort. De böcker som du ideligen väntar med att läsa förblir oftast olästa. När det är dags att ge sig på en ny bok står de sig inte i konkurrensen. Det är ofta mentalt befriande att bli av med dessa dåliga samveten ur sitt hem.
  • Du ser dina böcker som intellektuella troféer och/eller del av ditt personliga varumärke. En vanlig anledning till att böcker blir kvar är stoltheten över att ha läst dem. Böcker kan precis som kläder användas för att sända signaler till sin omgivning och berätta något om vem du är, eller kanske vem du skulle vilja vara.
  • Du ser en stor redan tagen kostnad. Det är helt enkelt jobbigt att göra sig av med saker som du har betalat för, men som det finns liten eller ingen möjlighet att återfå en del av kostnaden för, då andrahandsvärdet på böcker generellt är otroligt lågt.
  • Du sparar böcker åt nästa generation. Det är vanligt att spara böcker som har gjort ett stort intryck åt sina barn. Ofta ligger det en förhoppning om att barnen ska få uppleva samma känslor som dig. I praktiken är alla människors smak unik och chansen att dina barn glupskt kastar sig över dina böcker är ganska liten. Är det verkligen värt att de förvaras olästa i tiotals år i väntan på att barnen ska växa i dem?

Kan du känna igen dig i skälen ovan till varför du har så många böcker sparade i bokhyllan? :) Kanske inser du att alla skäl att spara böcker inte är rationella och inser att det finns anledning att göra hemmet lite lättare? Då är det dags att följa stegen nedan för att lättare inse vilka böcker du faktiskt borde kunna släppa taget om.

Börja med att ta ut alla böcker från bokhyllan, eller ta en hylla i taget om rensningsprojektet annars känns övermäktigt. Börja med att dela upp böckerna i två högar, de du läst och de som du ännu inte läst.

Dela därefter upp de lästa böckerna i två högar: de du vill läsa igen och de du inte vill läsa igen. Dela därefter upp de olästa böckerna i två högar: de du fortfarande är sugen på att läsa och de du numera inte har något intresse av att läsa. Detta ger dig totalt fyra kategorier eller högar med böcker:

1. Lästa men fortfarande intressanta böcker – Böcker du har haft stor behållning av och som du gärna tar del av igen. Till denna kategori hör riktiga favoritböcker samt fakta-, referens- och kokböcker som det finns ett värde i att behålla och återkomma till.

2. Lästa och numera ointressanta böcker – Böcker du inte vill läsa igen, alltså böcker som inte gjort något större intryck på dig samt. Enligt min erfarenhet de flesta former av skönlitteratur.

3. Olästa men fortfarande intressanta böcker – Böcker du fortfarande är rejält sugen på att läsa men av olika skäl inte prioriterat ännu alternativt glömt bort på grund av bokhyllans rika utbud.

4. Olästa och numera ointressanta böcker – Böcker du inte längre har intresse av att läsa på grund av ändrade intressen eller behov.

Böcker i kategori 1 och 3 ställer du tillbaka i bokhyllan medan du skänker, eller som sista utväg slänger, böcker i kategori 2 och 4.

Anledningen till att du inte bör sälja de utrensade böckerna är att andrahandsvärdet ofta är otroligt lågt i kombination med den tid och energi det tar att se till att dessa kommer till nya ägare. En enklare lösning är att erbjuda vänner, kollegor och familj chansen att ta del av böcker du rensat ut och därefter skänka resterande böcker till närmaste välgörenhetsorganisation. Är det nyligen använd studentlitteratur kan det dock finnas en andrahandsmarknad.

Tänk på att biblioteket tillhandahåller ett överraskande stort utbud av böcker. Dessutom kan ett bibliotek ofta beställa in böcker på din förfrågan eller fjärrlåna från andra bibliotek. Då slipper du både lägga ut pengar samt förvara böcker samt möjliggör för fler att ta del av samma bok.

Ett sista tips om du gillar att ha omedelbar åtkomst till både nya och redan lästa böcker är att migrera ditt läsintresse till en läsplatta. På så vis eliminerar du fysiska böcker ur ditt liv men har fortfarande tillgång till att läsa dem. Dessutom har du möjligheten att ta del av hela din bokhylla oavsett om du sitter i soffan hemma eller ligger på stranden långt bort.

Är din bokhylla i behov av rensning? Och om du rensade, hur många kilo lättare blev ditt hem? :)

12 tankar kring ”Rensa böcker steg för steg

  1. K

    Hm, huvudet på spiken. Älskar att läsa. Har läst massor – tills barnen kom (känns det igen?). Har fem breda Billy-bokhyllor med extra överfulla, fulla med böcker. Många pocket och många serier (i jakten på den perfekta serien givetvis). Mannen och jag har möts i kriminalare, så den gengren är absolut mest av. Han har gått över till e-böcker och jag har äntligen börjat läsa igen och hittat till biblioteket.
    Så denna rensning hemma behövs men är också så svårstartad! Tack för tipset. Det är väl som vanligt, första steget är svårast. Kanske något att dela upp i mindre bitar, en hylla per vardagskväll. 35 hyllor… Kanske mån-tors. Fredagar orkar man ju inte. ? Nio veckor… görbart helt klart!
    Tack, nu kör vi! ?
    (Vad tusan ska vi göra med bokhyllorna sedan då? ?)

    Svara
    1. Anneli

      Sälj/skänk bort hyllorna :)
      Jag har minskat från fem till två, det gick jättebra. Jobbar på att hålla nere antalet ( eller minska ytterligare). Biblioteket tar nästan alltid hem de böcker jag skickar som inköpsförslag.
      På jobbet har vi en bokhylla där vi kan lämna/låna böcker, toppen.

  2. AA

    Har precis innan jag läste detta rensat ur all kurslitteratur och lagt upp den på en bra salusida. Får jag bara sålt 10% av dem så är det värt det. Det som inte går att sälja åker till återvinningen. Om jag inte läste böckerna när jag pluggade lär jag inte göra det nu efteråt…

    Svara
  3. Rebecka

    För några år sedan hade jag valet att rensa eller skaffa en tredje billyhylla. Efter moget övervägande bestämde jag mig för att rensa. Resultatet av rensningen blev att jag kunde skänka bort en av mina två hyllor.

    Nu har jag just flyttat och valde ut de böcker som jag hade en känslomässig koppling till. Det är främst gamla böcker som varit riktiga favoriter, några fackböcker plus några riktigt gamla klassiker som varit min mormor eller gammelmormors. Dessa böcker tillsammans med en tidskriftsamlare med alla mina viktiga papper (har rensat kraftigt här tidigare) ryms nu i en flyttkartong utan problem. Behöver jag säga att den sista hyllan nu också ska bort.

    Som med de flesta kategorier jag rensat så gäller det att komma över den första tröskeln och sedan kan man skala bort mer och mer lager för lager. Hade någon bett mig välja ut en låda med böcker av alla de jag hade för några år sedan hade det känts jättesvårt.

    Svara
  4. Helene

    Jag rensade ut hälften av mina ljudböcker och hälften av min gamla kurslitteratur i helgen. Kurslitteraturen är ifrån år 2013-2016 och en anledning till att jag sparat den är nog för att jag inte tog examen bh och inte arbetar som det jag studerade till. Kurslitteraturen var som ett bevis på att jag trots allt studerat och lärt mig det jag lärt mig. Försöker dock släppa behovet av ”bevis” och tecken att visa upp för andra. Jag vill tänka, tycka och känna att det är tillräckligt att jag själv vet vad jag studerat och vad jag lärt mig.å

    Svara
  5. Han

    Vi har också en hel del böcker hemma. Efter några rensningar så börjar vi ändå landa i att det som finns kvar är sådant vi faktiskt vill läsa på nytt eller för första gången :)

    Svara
    1. Anna Junvik

      Hej. Tack för en inspirerande blogg. Läser den troget.
      Kommer ni lägga ut tips på rensning områden varje vecka eller mer sporadiskt?

  6. Karin Svensson

    Rensade ur hela bokhyllan en gång för många år sedan. Fanns inte en enda oläst bok och de enda böcker jag sparade var de med dedikation från författaren.
    Lastade bilen med 13 nästan fulla banankartonger och for till en folkhögskola och skänkte allt där. De behöll 75% av böckerna resten gick till en loppmarknad. Bokhyllorna gav jag bort. Idag läser jag inte alls, bara lyssnar.

    Svara
  7. Jonna

    Jag har rensat mina böcker tidigare så jag har inte supermånga kvar men det är nog dags att se över dem igen även om jag inte har något emot att ha många böcker. Förr köpte jag de böcker jag tyckte verkade intressanta. Nu gör jag som regel så att jag lånar från biblioteket eller lyssnar på ljudbok först sedan avgör jag om boken är värd att äga då köper jag den. Oftast räcker det med att läsa en gång vilket gör att jag nuförtiden inte samlar på mig så många böcker.

    Svara
  8. Oskar L

    Det skär i mitt hjärta när jag ser att folk maniskt rensar bort böcker. Är det någonting man bör prioritera plats för i ett hem så är det böcker. Jag önskar verkligen att jag kunde köpa fler och fylla väggarna. Varje bok är som ett monument över sin egen bildning. Det är något fint att titta tillbaka på. Jag kommer t.ex. förstås förmodligen aldrig läsa om ”Partiledaren som klev in i kylan: berättelsen om Juholts fall”. Men den står ändå där och påminner mig och andra om den tid som flytt.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Alla har vi våra akilleshälar och prylar som vi håller extra kära. Men det blir ohållbart om vi alla ska känna likt du gör för böcker, kring alla olika kategorier saker vi har i våra hem. :)

Lämna ett svar