8 saker vi inte längre köper

När man levt minimalistiskt ett tag blir det som så mycket annat vardag och det är lätt att glömma bort att man faktiskt förändrat flera beteenden eftersom det oftast sker successivt med tiden. Men här kommer en lista på 8 saker jag/vi inte längre köper sedan vi började leva mer minimalistiskt.

1.Dubletter. Vi bulkar inte upp med saker eller köper en extra om vi inte är 110 % säkra på att det faktiskt kommer användas inom överskådlig framtid. Även om du ibland sparar några kronor på att köpa 4 betala för 3 etc, så upptäckte vi flertalet gånger att vi inte hann äta upp maten innan den blev dålig, inte gillade varianten vi köpt, eller inte hann använda produkten medan vi behövde den. Det blev mer förvaring än användning.

2. Accessoarer. Det var flera år sedan jag köpte någon ny halsduk, vantar eller mössa. Tidigare var det här något som köptes om inte inför varje ny säsong, så åtminstone någon gång per år. Som ett billigt sätt att piffa till klädseln och känna sig lite ”ny” inför en säsong. Nu tycker jag det räcker med att jag inte använt den sjalen eller den mössan på flera månader för att det ska kännas nytt. Kanske är det ett resultat av att jag blivit mer förnöjsam i kombination med att ha prylbantat så enbart favoriterna numera är kvar.

3. Nöjeskläder. Med det menar jag att vi inte längre nöjesshoppar kläder. Tidigare kunde framför allt jag gå på stan eller strosa i ett köpcentrum för att se om jag hittade något snyggt. Det händer aldrig numera. Idag handlas allt utifrån behov. Och oftast scannas second hand-marknaden av först. Och i år har det ju varit helt shoppingfritt år för Fru Minimalists del.

4. Smycken. Det beror inte på att jag inte gillar smycken, men jag köper inga nya. Kan knappt minnas när jag köpte något smyckesaktigt senast. 8-10 år sedan kanske? Och jag känner inget som helst behov av att köpa smycken utan använder de jag har. Då ligger det snarare närmre till hands att göra mig av med några…

5. Nagellack. Jag har haft perioder när jag använt nagellack varje dag, och även någon kort period när jag gick till salong och fick naglarna gjorda. Men ärligt talat har jag alltid tyckt att det är snyggast med naturliga naglar med lite glans på. Och nu har jag naturliga utan glans, så hälften rätt i alla fall. :)

6. Sköljmedel. Det slutade jag köpa när jag var student för jag tyckte det var så onödigt och dyrt. Sen kom Herr Minimalist in i livet och då följde sköljmedel med. Men sen satte jag ner foten och sedan många år nu har det inte kommit över tröskeln. Parfymfritt tvättmedel har vi också och ibland kan jag sakna någon form av doft av nytvättade kläder. Kanske finns det något betydligt snällare som kan användas än sköljmedel för att få fräscht doftande kläder?

7. Alkohol. Inför min 30-årsfest för 4,5 år sedan var senast vi köpte alkohol. 9 månader senare kom storasyster. Jag minns att vi öppnade en vinflaska vi fick på just 30-årsfesten när storasyster var kring halvåret. Innan det hann bli någon ytterligare vinkväll var lillebror på väg. Det är inte det att vi aldrig någonsin dricker alkohol längre, men vi känner inget behov av att göra det, eller ha det hemma. Alkoholfri öl och alkoholfritt bubbel lyxas det till med då och då, och vi njuter lika mycket av det som vi tidigare gjorde av alkoholhaltigt dito.

8. Böcker. Och här menar vi fysiska böcker. Jag minns inte när jag köpte en ny bok senast. Oftast lånar jag böcker på biblioteket och några få böcker har jag fått skickat till mig senaste året. Herr Minimalist löser det genom att läsa alla böcker som e-böcker på sin Kindle.

Där har ni det, 8 väldigt blandade saker som jag/vi inte längre köper här hemma.

Hur ser det ut hos dig, vad har du slutat köpa? Och är det något av ovanstående som du inte alls kan tänka dig att låta bli att konsumera? :)

37 tankar kring ”8 saker vi inte längre köper

 1. FruEfficientBadass

  ”Nu tycker jag det räcker med att jag inte använt den sjalen eller den mössan på flera månader för att det ska kännas nytt. Kanske är det ett resultat av att jag blivit mer förnöjsam i kombination med att ha prylbantat så enbart favoriterna numera är kvar.” Det här är enligt mig det ultimata sparhacket i minimalismens kölkvatten: När man inte längre slöshoppar ”bara för att” så får sakerna ett helt annat värde. Jag blir numer alldeles yr av glädje när jag öppnar ”sommarlådan” respektive ”vinterlådan” och tar upp mina välvårdade, tvättade, strukna (ibland kemade) plagg inför ny säsong. Jag har exakt allt jag behöver och den känslan är oslagbar. Och det är märkligt hur snabbt man glömmer säsongsplagg som inte ligger för ens ögon. Det gör dessa ”lådskiften” till högtidsstunder.

  Jag håller med er om allt i listan minus nagellack (och alkohol) som fortfarande är lite av en akilleshäl. Men istället för att ha ett kladdigt bibliotek i regnbågens alla färger har jag nu 2 med färg och ett naturell.

  Svara
 2. Jennie

  Lite ättika med eterisk olja i funkar som sköljmedel. Det gör att det luktar fräscht i tvättstugan när tvätten torkar men ingen sköljmedelsstank från kläderna när de är torra. Vi har också rensat ut all alkohol eftersom det aldrig är läge. Har inte bestämt att jag aldrig kommer att dricka alkohol igen men det känns ganska meningslöst att ha det hemma.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för tips på alternativ till sköljmedel! Har du i ättika OCH några droppar (?) eterisk olja i facket för sköljmedel?

 3. Rebecca

  Vill tipsa om samma sak som ovanstående. Ättika i sköljmedelsfacket gör kläderna mjuka och som bonus tar den dessutom bort unken lukt eller annan odör som annars kan vara svår att bli av med om man tvättar i bara 30-40 grader. Med några droppar eterisk olja doftar tvätten gott och det finns ju ett oändligt utbud att välja sin favoritdoft bland ?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Åh, ska genast testa ättika om det även tar bort dålig lukt. Har ett par skjortor som inte riktigt blir fräscha luktmässigt längre trots nytvättade.

  2. Klara

   Testade att lägga hela plagg i vatten med ättika i över natten, alternativt spraya med vatten/ättika-blandning på tex armhålan på plaggen. Låt verka. Tar bort ofräsch lukt! Fick tom en kofta som bag var på väg att slänga helt fräsch igen med detta knep!

 4. I.I.

  Jag håller med. Ättika :)
  För övrigt köper vi inte längre sugrör. Vi har skaffat i metall och glas till barnen. Funkar toppen!

  Svara
 5. Christina

  Vi använder inte heller sköljmedel sedan mååånga år tillbaka. Även parfymfritt tvättmedel sen typ 13 år. Använder parfym extremt sällan (har rensat bort och äger en enda, vilket räcker fint) och tycker numer att de mesta doftande saker luktar starkt och påträngande.
  Har känt till tipset med ättika länge, men aldrig kommit mig för att prova. Undrar hur mycket ni som använder det tar och vilken procent ni har?! Beror mängd kanske också på hur hårt vatten en har? Dvs hur mycket som behövs för att ge mjukheten? Kan ibland önska mjukare bomullsplagg, men inte tillräckligt för att vilja skada naturen med vanligt sköljmedel.

  Svara
  1. Jennie

   Vi har hårt vatten. Jag blandar 3 dl ättika 24 % med 7 dl vatten. Tar 10-20 droppar eterisk olja i det, beroende på sort och hur mycket jag vill att det ska lukta. En halv dl i sköljmedelsfacket till en full maskin.

  2. I.,I.

   Vi har mjukt vatten, Jag kör 24% ättika, bara ett par kapsyler in i sköjmedelsfacket. Det sägs vara bra för att bevara färg på t.ex. jeans. Ättiksprit har ju bara lägre koncentration, så ta ett par matskedar. Jag tror inte det är så jättenoga ;) det beror ju helt på vilken manskin du har och vilket program du kör (dvs hur mkt vatten används).
   Ingen eterisk olja för vår del :)

 6. Sara

  Tack för ett bra inlägg!

  Superinspirerande kommentar från FruEfficientBadass!

  Kan man använda ättikssprit 10%, ni som tipsat om ättika?

  Jag efterlyser ett inlägg angående julklappar från jobbet. Jag fick just min julklapp, bestående av 6 olika prylar och en ätbar klapp. Mycket plast. Tre av sex saker gillade jag, men hade inte handlat dem själv. På företaget jag jobbar är vi många anställda, och ingen lär ju behöva allt som julklappen bestod av, och förmodligen inte skaffat någon av sakerna om de inte fått dem i julklapp. Detta tycker jag är en pryl- och miljöbov, och vill gärna ha tips på hur man kan signalera detta till företag på ett bra sätt, och vad de kan ge sina anställda istället för prylar…

  Svara
  1. Sanna

   Presentkort är suveränt! Sambon har fått nåt som går i många affärer, bio, tidningar, blomsteraffärer osv.
   Eller ätbara saker.
   Eller biokort.

  2. Jennie

   Vi har hårt vatten. Jag blandar 3 dl ättika 24 % med 7 dl vatten. Tar 10-20 droppar eterisk olja i det, beroende på sort och hur mycket jag vill att det ska lukta. En halv dl i sköljmedelsfacket till en full maskin.

  3. Ninni

   Vi kör sedan många år med presentkort som julklapp på jobbet. I år blev det Delicard, men det finns också andra varianter där den som får presentkortet själv kan välja bland ett antal prylar. Vi försöker alltid välja ett presentkort där en av valmöjligheterna är välgörenhet.

 7. Harmagedon

  En del saker på din lista har jag aldrig köpt, en sak har jag inte köpt förut men köpt sista åren, en del saker kommer jag nog fortsätta köpa och en sak vill jag sluta köpa.

  Aldrig köpt: smycken o sköljmedel. Inte några regelrätta dubbletter heller.
  Köpt ”nu”: nagellack. Småbarnsåren är över och det kännslyxigt m fina naglar.
  Sluta: nöjeskläder o accessoarer
  Fortsätta: vin och böcker till barnen. En del böcker känner jag att de behöver få äga för att utveckla kärlek till läsande och kunskap.

  Svara
 8. Stina

  Tre droppar eterisk lavendelolja i sköljmedelfacket är mitt bästa tips. Speciellt när man tvättar lakan, bästa doften :)

  Svara
 9. fruminimera

  Håller med om allt! Alkohol köper vi iofs och dricker hälften. Mindre smart. Just flyttpackat ”barskåpet” som består av slattar bland annat från vårt bröllop för typ fem år sedan. Dags att rensa (och med det menar jag självklart DRICKA UPP) snart.

  Svara
  1. Kati

   Rensa genom att tillsätt i matlagning. Köttfärssås med rödvin ex. Eller ett glas till maten eller när du lagar den :) :)

 10. Jennie

  Har man kläder som luktar trots att de är rena kan de behöva ligga och dra i ättika och vatten innan man tvättar dem. Har tyvärr inga doseringstips brukar hälla i ättika på måfå.

  Svara
 11. Linn

  Jag kommer aldrig sluta köpa böcker, för det är min stora passion och det vackraste jag vet. Kindlen är bra på resor, men här hemma är mina bokhyllor det bästa jag vet. Däremot är jag nykterist och avskyr att köpa kläder/skor, så det kanske jämnar ut sig :)

  Svara
 12. Eva

  I somras på besök hos släkt tvättas allt i 30 grader. Mina kläder som aldrig någonsin luktat efter tvätt, luktade då apa. Vid hemkomst tvättades de i 60 grader som vanligt. Ingen lukt. Orsak? Inga bakterier kvar. Detta trots att tvätten hos släktingar dränks i tvättmedel och jag använder mindre än halva mängden. Ättika är suveränt också förstås, det är ju ett gammalt knep, men kläder som tål 60 grader kan också tvättas i den värmen med bara pyttelite tvättmedel för att bakterier ska avlägsnas. Har påtalat det tidigare här på bloggen. Har aldrig köpt ättika någonsin, men det sägs vara utmärkt också för att få gammal vittvätt vit igen. Undrar om ättika förstör bh-ar, de kan ju inte tvättas i 60 grader, men behöver med tiden hjälp av hållas fräscha.

  Funderat på om det är något jag inte köper längre. Köper inte plastpåsar, varken vid matinköp eller annan shopping där påse numera ska betalas för. Köper knappt krämer heller. Blev förundrad nyligen när jag kom in på Åhléns kosmetikavdelning. Vad i all sin dar gjorde jag här förr, var min spontana tanke. Nu duger enkla ting, har några få produkter från Apoteket som är dryga. Har också provat att gå utan ansiktskräm, ja det funkar utmärkt det också. Det är inte mycket man behöver alltid minsann. Ansiktet och huden är aldrig så fräsch som efter ett fysisk rörelse eller lång vinterpromenad i vackert väder. Ett leende på det och rent hår gör en riktigt snygg ju! ;)

  Svara
  1. Anna

   Eva, jag vill bara tacka dig för tipset om att tvätta kläder i 60 grader. Jag har haft fina skjortor liggande i garderoben eftersom de har luktat svett även efter tvätt (40 grader dock). Jag testade precis att tvätta dem ihop med lakanen i 60 grader och nu luktar de till min stora lycka fräscht igen! Tusen tack.

 13. Maria

  Åh vilket bra inlägg som vanligt ? Ättika är bra i tvätten som många skrivit. Sköljmedel var många år sedan jag köpte. Skura toalettstolen gör jag med Ättika och Bikarbonat. Försöker att alltid bära med mig väska för att slippa påsar från affärerna. Köper aldrig lunch på jobbet. Har med mig matlåda varje dag (godast/billigast) enligt mig. Alkohol köper jag inte men gärna alkoholfritt bubbel/cider. Äter medicin och ska därför inte använda alkohol. Är väldigt duktig på att låna ut saker till mina kollegor (spel, pussel, böcker) Frågar mina kollegor om jag kan låna av dom……Billigt och bra för sakerna att komma till användning. Jag brukar använda uttalandet från er ? Tänk om jag var ett pussel och bara fick ligga i lådan bortglömt……jättetråkigt.

  Svara
 14. Sofia Hedberg

  Jag har sagt upp alla prenumerationer på månadsmagasin. Som en bonus slipper jag onödiga köpimpulser och idéer om att jag måste uppgradera hem och garderob. Böcker däremot har jag svårt att låta bli, tycker om att omge mig med böcker som betyder mycket. Billiga slit- och slängkläder har jag också slutat med. Min höstjacka har jag haft i 11 år och vinterjackan 6 år tror jag, inget behov att köpa nya. Tack för all inspiration! Ni är en så viktig röst!

  Svara
 15. Engiftfribarndom

  Vi köper inte heller hem något av det ovan förutom böcker och då begagnade. Sällsynta fall en ny bok. Köper ingen parfym och inga sugrör (har i rostfritt).

  Svara
 16. Birgitta

  Jag har aldrig använt sköljmedel; förstår liksom inte poängen? Och storförpackningar tycker jag personligen är ett otyg av precis de skäl du nämner. Jag vill bara köpa hem precis så mycket som jag använder och inte behöva fylla skåp och lådor med bulkmängder av vad det vara månde. Detta året har jag haft köpstopp på alla ”vanliga” klädplagg, dvs klänningar, blusar, tröjor, kjolar och långbyxor, och jag kan redan nu känna att detta har fått mig att släppa nöjesshoppandet av kläder, ett beteende som jag hoppas ska stanna borta – men däremot skulle jag egentligen vilja ha mer av och vara lite bättre på att använda accessoarer och smycken.

  Vin och böcker kan jag inte leva utan! Visst lånar jag en hel del på bibliotek – det är nästan nödvändigt när man kontinuerligt läser flera böcker i veckan – men jag tycker också om att äga vissa böcker och tycker inte att ett hem är ett hem utan böcker. Och jag kan inte tänka mig att skippa julgranen! Jag börjar nästan gråta när jag hör att ni gör det, för det låter som ett sånt kallsinnigt och praktiskt resonemang. Jag har två flyttlådor fulla med julgransprydnader i källaren, och inte är de till något besvär under resten av året. Och visst tar det flera timmar att klä granen, och visst barrar den (brukar regelbundet hitta gamla granbarr från tidigare år vid den stora julstädningen den 23 december!) men å, vad jag tycker det är vackert och magiskt när den är klädd och står där och tindrar! Jag skulle mycket hellre skippa julklappar än gran.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi har nog inte hunnit skaffa de där känslorna kring julgran ännu, så det känns inte ens jobbigt att välja bort, snarare hade det känts jobbigt att välja att ha gran. Känns otroligt mycket smidigare att bara njuta av vackra granar hos andra vi firar jul med (mor- och farföräldrar). :)

 17. Emma Borg

  Hushållspapper, kan vi lägga till. Det köps inte längre sedan ca ett år tillbaka.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, hade vi skrivit listan för ett halvår sedan hade Hushållspapper varit med på listan, men faktum är att vi börjat köpa det sedan vi flyttade till hus då vi har mer förvaringsutrymme här. Barnen torkar vi med tygtrasor, men däremot diverse annat spill händer det att vi torkar med hushållspapper. Men i flera år körde vi med toapappersrulle på hushållsrulls-hållaren.

 18. Moder Jords Dotter

  Du kan använda tvättnötter som tvättmedel! Räcker i flera år för mig och är helt naturligt och skonsamt för miljön, dessa fungerar även som ett naturligt sköljmedel. Och på påsen till tvättnötterna kan du droppa lite eterisk olja om du vill ha doft :)

  Svara
 19. Fatima

  Sköljmedel slutade vi med för 7 år sen när vi blev föräldrar och upptäckte att vårt barn fick klåda trots att vi använde märket neutral som är fritt från parfym och ska vara miljövänligt. Fram tills dess trodde vi nog att en liksom skulle ha sköljmedel eftersom det var så en lärt sig.

  Från din lista skulle jag aldrig sluta med alkohol. Vin och bubbel tillhör livets goda för oss. Där emot sprit har vi i princip slutat med eftersom vi insett att vi aldrig kommer bli de där som blandar goda drinkar.

  Och böcker! Vi använder biblioteket också, men ett hem utan böcker känns fattigt för mig. Som en skatt!

  Svara
 20. Magnus

  En sak jag reflekterat över är allt extra vatten vi släpar hem, det värsta exemplet är färdigblandad spolarvätska som all mackar skyltar med jämnt och ständigt. Koncentrerad spolarvätska kostar betydligt mindre per liter färdig spolarvätska och all den extra volym som fraktas runt med all den extra miljöpåverkan det skapar (även mer förpackningsmaterial) gör att jag alltid numera köper koncentrerad spolarvätska, tycker nästan Vi har påbörjat ett liknande tänk avseende färdigblandad juice men där är vi inte riktigt hemma ännu då det fortfarande är svårare att hitta riktigt god koncentrerad juice samt den variation av smaker som finns bland färdigblandade. Bäst är dock juice ifrån blender eller råsafscentrifug och nyttigare också så det försöker vi hinna med.
  Magnus

  Svara

Lämna ett svar