En jul utan gran

Julgran är bland det mest juliga man kan ha, kanske t o m vanligare än att jultomten kommer på hembesök. Men jag tror också det är många som egentligen gärna skulle skippa julgranen. Slippa välja sort, städa upp barr, vakta nyfikna djur eller barn. Och inte minst slippa köpa och förvara allt som kommer med en traditionell julgran; julgranskulor, ljusslinga, julgransfot, glitter, stjärna eller spira och hos de allra flesta ytterligare varianter av julgransdekorationer.

Allt detta (utom möjligtvis julgranen) ska förvaras ungefär 340 dagar om året, för att komma fram och lysa upp tillvaron under ett par veckor. Veckor då de flesta dessutom inte är hemma särskilt mycket utan man åker iväg och hälsar på släkt, vänner, åker skidor etc.

Men, vad kan man då göra om man som vi, gärna skippar julgranen och alla tillhörande småpryttlar, och ändå vill skapa en julkänsla för sig själv och barnen? Nedan listar vi en hel rad alternativ till julgran. Jag lade upp majoriteten av dem på instastories här om veckan och det var ett av förslagen som stack ut som väldigt poppis. Nedan kan du läsa vilket.

Målad julgran. Måla en julgran på ett stort papper och sätt upp på valfri plats i hemmet. Detta har de gjort på barnens förskola, granen målades med händerna och kulor har de pysslat och satt dit, liksom adventsluckor som barnen ska få öppna med olika ”uppdrag”.

Hemmasnickrad gran. Den här hemgjorda vägg-granen skulle jag kunna tänka mig att göra om något år eller så när barnen tjatar än mer om att ha en julgran (och jag kanske blivit lite mer pysslig av mig). Tyckte den var riktigt snygg, frågan är väl om man själv skulle få den lika snygg. :) Någon som testat? Utmäkt steg för steg-guide i text hittar du här samt i videon nedan.

Granris i kruka. Plocka eller köp granris och sätt i en kruka. Detta brukade mina föräldrar ha på bordet på sin inglasade altan.

Rumsgran. En rumsgran var det absolut mest populära alternativet när jag frågade på instastories om alternativ till julgran. Själv hade jag aldrig ens hört talas om det innan jag googlade fram en, men den tycktes väldigt omtyckt av alla som testat och det här blev alternativet vi tänkte köra på i år.

Och döm av min förvåning när just rumsgranen några dagar senare dyker upp i första avsnittet av årets julkalender. Så nu känns det som vi är superinne med vår rumsgran här hemma. :)

Rumsgranen i årets julkalender.

Ädelcypress. Är lite osäker på hur bra de trivs inomhus men annars känns det som en hyfsat smidig och liten julgranslik växt att sätta ljusslinga mm i. Högst upp i inlägget ser du exempel på två sådana.

Julgransgardin. Det här var en jätterolig idé och just den här varianten på bild nedan från Jotex tyckte jag var väldigt fin. Googlar du julgransgardin hittar du några mindre verklighetstrogna varianter, men smaken är ju som baken. På bilen nedan har de satt en ljusslinga bakom tyget.

Fin julgransgardin från Jotex.

Minijulgran. Det går såklart också att köpa en minijulgran i kruka. Som sedan kan planteras utomhus efter julens slut om det inte är allt för mycket tjäle i backen. Kanske kan man ta upp den i god tid till nästa års jul och återanvända. ;) 

Julbock av granris. Gillar man inte alls det här med julgran kan man ju köra på en julbock gjord av granris. De finns väldigt fina sådana som kan stå likt en vakthund utanför hemmet. :)

För egen del så har barnen börjat prata om julgran, men då vi ändå firar jul hos någon av våra mor- och farföräldrar som har klassisk julgran, och spenderar delar av julledigheten på annan ort, så känns det lätt att motivera att inte ha en vanlig julgran. Så rumsgran i år och beroende på hur den överlever till näst år kanske det kan bli den hemmasnickrade varianten ovan då.

Om du står inför din första jul med julgran, så behöver du förmodligen också en del julgransdekorationer för första gången. Kom ihåg att kika hos second hand-butiker eller loppisar i första hand. Det är stor chans att det finns massor att köpa där till ett bra pris. Eller varför inte fråga dina föräldrar, mor- och farföräldrar eller svärföräldrar om de verkligen använder alla sina julgransdekorationer eller om du/ni kan få ärva några.

Och självklart ska man ha en traditionell julgran om man tycker det är bland det bästa med julen! Med detta inlägg vill vi bara visa på alternativ till julgran för den som inte gillar hela konceptet med vanlig julgran men ändå vill ha något juligt alternativ.

Vilken av ovanstående julgransvarianter skulle du kunna tänka dig? :) Har du något ytterligare bra alternativ som vi missat?

14 tankar kring ”En jul utan gran

 1. Elisabeth

  För mig är granen ett av de viktigaste julpynten. Jag tycker det är vansinnigt roligt att klä den, och har samlat mycket pynt att hänga i den, både arvegods, hemmapysslat och köpt. Vi har inte speciellt mycket pynt förutom granen, bara några dörrkransar och hyacinter, ibland ett pepparkakshus. Och den stora fördelen är att man kan ”go bananas” med pynt två veckor per år, och ha det tomt och rensat de övriga 50 veckorna. Men det är många år som jag inte har haft gran, av olika praktiska skäl. Då har jag haft annat julpynt. Det jag INTE gillar, är sånt som försöker efterlikna något annat. Till exempel: jag gillar trägolv bäst. Men ibland funkar det bättre med plastmatta. Den får dock inte försöka efterlikna trägolv, klinker eller något annat, utan ska se ut som just en plastmatta. På samma sätt resonerar jag med granen. Om man inte vill ha gran, då ska man väl inte ha en fuskgran? Då väljer man väl andra pynt som man gillar bättre? Många av alternativen ovan är ju som att välja bort tomtar och istället hänga upp tomtebilder på väggen, eller ha snögubbefigurer istället. Att ha granris, enris eller annat grönt i kruka är ju inte en ersättning för gran, det är ju ett eget självständigt pynt som man kan välja att ha eller inte ha, oavsett om man väljer gran eller inte gran. Däremot att välja bort gran och istället måla en gran på en tavla, eller hänga upp en grangardin känns oerhört tillgjort. Undantaget från detta är väl om ens barn väldigt gärna vill ha gran, men det inte är möjligt pga allergi, utrymmesbrist eller liknande.

  Svara
  1. Eva

   Då gillar du kanske inte heller sojafärs, sojakorvar och produkter som Fisk-ish-pinnar? ;-)

   Du resonerar mycket likt Ellen Key i sin fina lilla skrift ”Skönhet för alla” från 1899. Hon avskydde allt som inte var äkta vara, man fick ha det riktiga eller låta bli liksom… Inte heller skulle saker prydas i onödan, inga blommönster på en kudde eller snirkliga djurornament, t ex på ljusstakar. Vad har blommorna i ansiktet eller ryggslutet att göra när man använde kudden, vad har djuret med stearinljus och ljuslågan att göra, tänkte hon. Nej, allt hade sin plats och saker skulle hållas rena, funktionella och för vad det verkligen var. Tänkvärt om inredningsideal och skönhetssyn vid förra sekelskriftet, rekommenderas att läsa!

   Tycker personligen att den där julgransgardinen var lite kul! Men så typiskt alltså, vi tillbringar tid vid skärmar där saker inte är tredimensionella, och så kan man plötsligt acceptera till och med en gran ”på bild” som substitut för en riktig gran (eller en i plast). Snart är allting platt eller? ;-)

 2. Anna

  Jag tror att julen blir vad man gör den till och framförallt blir barnens jul vad vi väljer att indoktrinera dem med.
  Jag förslog min familj för ett tag sedan när vi kom hem trötta och frusna att vi skulle leta upp kalleankas jul på youtube och titta på till kaffet i soffan, varpå tonåringen utbrister, -Nej, Den ser man på julafton… De är uppvuxna med Disney och har aldrig visat samma andakt som en annan kl 15 på julafton, men kanske så kommer det smygande, vem vet.
  På amma sätt stötte vi på en julkrubba när vi var på julmarknad i helgen. Vår minsta(4,5 år) frågar vad det är och vi förklarade lite. Men frågan är hur mycket av det budskapet vi ska förklara när vi inte riktigt själv vet. Men det är en helt annan fråga.

  Jag har haft granris ett år när livet var tufft och orken inte fanns. Det var fint det också, nu har vi gran och jag älskar ljuset den ger, den är inte stor eller mäktig, oftast ganska tanig, men mysig ändå.

  Svara
 3. Nina

  Nu när ni har tomt kanske ett alternativ skulle kunna vara att plantera en julgran. Då kan den stå där år efter år och växa och frodas, och så kan ni pynta den med ljusslinga och utomhusvänliga pynt till vintern. Sätt den så att det är enkelt att dansa runt den också.

  Svara
 4. Elisabeth

  Och om man ska tolka inläggets fråga lite mer fritt, alltså inte som gran-ersättning, utan snarare tips på julpynt som inte kräver skrymmande lagring i 340 dagar, så föreslår jag följande: Blommor av valfritt slag (jag gillar amaryllis, tazetter, hyacinter, julrosor), gärna med doft. Pomandrar (nejlikeapelsiner) att hänga i fönstren. Kransar på dörrar, både utomhus och inomhus, köpta eller hemgjorda. Stort fat med mandariner eller röda äpplen, samt nötter. Ljusstakar med långa fina ljus i valfria färger (ljusstakarna måste visserligen förvaras, men jag använder dem stora delar av vinterhalvåret till middagsbelysning). Stjärnor och ljusslingor i fönstren, och i träd och byggnadsdetaljer utanför (kräver visserligen förvaring, men används ofta 3 månader snarare än 2 veckor). Kottar och annat skogsfynd. Vackra tygband runt gardiner som annars hänger rakt ner. Frusna ljuslyktor utomhus för den som har vinter, eller bara marschaller eller värmeljus i glas, för oss övriga. Ett vackert grenljus. Duk på en plats du aldrig har duk på annars, typ en del av diskbänken eller ett bord.

  Svara
 5. Händelsevis

  Julgren är ju vår bästa!
  Har samma gren i år som förra året och i mellan har den varit påskris och majdekoration.
  Slingan och kulorna kan man ju använda ändå.
  Kör även washitejpgran i köket. Har bara tejpat ett granmönster på ett av skåpen och tejpat upp lite pynt på den. Superfint!
  Kan ärlig talat inte med julgran längre, alltså hugga ner ett träd, frakta det till stan för att ha det inne nån vecka eller två och sen bränna upp det? Nej, det känns inte försvarbart resursmässigt.
  Hos svärisarna som har egen skog känns det ok. Då matar de hästarna med granen sen bär den är plundrad och klar :-)

  Svara
  1. fruminimera

   Detta är även mitt problem! Älskar gran och tycker det är värt arbetet, men klarar inte riktigt med tanken på att hugga ner träd när det vi verkligen borde göra (för att binda koldioxid) är att plantera fler träd! Tycker det var ett superroligt klipp att göra sig en väggran! Några kvistar kan en ju avvara och ofta hittar en ju dem utmed vägen avfallna eller där Stora Stygga Skogsbolaget varit i farten.

 6. Jenny

  Vår femåring vill verkligen ha gran, men vi har senaste åren haft en plastgran som förvisso ska förvaras men som funkar år efter år. Har en del klassiskt julpynt men sen tillkommer en del hempysslat under julen:)

  Svara
 7. Anna

  Hej! Hos oss har vi plastgran, är verkligen sugen på att inte ha granen framme i år.Sen ska pyntet fram, inte sugen på det heller.Jag låter säkert tråkig, men är man minimalist så är man.Onödigt att förvara och dra fram allt för 20 dagar.

  Svara
 8. spexidor

  Förra året hängde vi upp ljus, kulor och glitter i vår stora garderobsblomma, det blev superbra. Någon riktig gran kommer vi inte skaffa än på några år, och förmodligen inte alls. Vi har redan nu alldeles för mycket julpynt att förvara i vårt lilla förråd…

  Svara
 9. Fru Lagom

  Ingen stor gran här, har dock samlat pinnar för att ”bygga” en pinngran att hänga på väggen. Det ska bli ett kul julpyssel som förhoppningsvis kommer användas många jular.
  Har en liten plastgran i kruka med en liten ljusslinga i. Kallar det ”vinterträd” för det står framme november till februari (minst) helt enkelt för att det är så fint och mysigt.
  Kör lite samma tänk med julgardinerna (som är helröda) i vardagsrummet. Dels för att jag inte vill stryka och sätta upp gardiner för en ynka månad, dels för att det är kallt i lägenheten och det röda gör att det upplevs som varmare.
  Skäms lite över att erkänna att här finns en fejk-julstjärna som får stå i fönstret varje år. Tycker julstjärnor är så fina, men då de är giftiga och ena katten älskar att smaska krukväxter är det inte värt risken. Tycker ändå det är praktiskt att kunna använda den år efter år.
  Man får göra som man vill och ska inte fastna för mycket i vad man bör och inte bör ha och göra. :)

  Svara
 10. Sebbe

  Jag klarar inte av julgran. Eftersom jag får ångest och jobbiga minnen. Kanske beror på att jag fick allergibesvär… Jag tycker det känns brutalt att hugga ner en gran, det gör ont i själen.. Jag har tänkt sedan jag var liten att granen har en själ. Varför så vet jag inte..

  Svara
  1. M

   Åh, vilken fin tanke att granen gar en själ! Jag blir lite rörd faktiskt.

 11. J

  För er som får obehag av att hugga ner granar, kanske ni känner/kan hitta någon markägare? Vi har skog och tar aldrig ett produktionsträd till julgran utan alltid från gallring. Dvs träd som ändå ska flisas ner. :) Med dessa känner man ju att de får ett användningsområde till innan de återgår till jorden! Om jag hittar flera fina brukar jag sätta ett gäng adventsgranar i trädgården, hur fint som helst. (Sen tar ju tjuvarna produktionsträd så vi mister ju ändå pengar varje år så går ju jämt upp ekonomiskt som att jag hade köpt mina granar på torget… Önskar att folk hade frågat så vi kunde visat var de kan ta…!)

  Svara

Kommentera