Julrensningen med barnen

I helgen tog vi snacket med barnen om att rensa inför jul. Vi pratade om att jultomten kanske kan ha med sig några nya saker vid jul, och att vi därför behöver göra plats för dessa genom att rensa bort leksaker vi faktiskt inte använder. Liksom att det finns andra barn som inte får några julklappar, som skulle kunna få något vi inte längre behöver.

När jag berättat vad vi skulle göra var storasyster snabb med att säga ”Ja, men då kan vi rensa ut lillebrors leksaker”. En klassiker – rensa ut andras saker är alltid lättare än ens egna. =D Likaså var det plötsligt flera leksaker som blev väldigt populära, trots att de inte använts nämnvärt de senaste månaderna. Nåväl, några saker kunde de enas om att rensa ut.

Böcker var enklast att släppa taget om, där hade vi en del som de växt ifrån och någon som gått sönder. Utöver det kunde ett fåtal bebisleksaker och ett pussel få lämna hemmet tyckte storasyster som var mest drivande i rensningen.

Nedan ser du det mesta av det som rensades ut (förutom pusslet), totalt elva saker. Vilket var bra med tanke på att vi rensade ganska rejält bland leksaker inför flytten till huset i augusti. Högst upp i inlägget är en bild från utrensningen av leksaker och böcker som rensades ut inför flytten. Så att barnen kunde släppa taget om ytterligare elva saker nu några månader senare var klart godkänt, även om det fanns ett par leksaker ytterligare som hade rensningspotential om vi förlädrar fått bestämma. ;)

Barnens utrensade saker inför jul.

Vi vuxna försökte föregå med gott exempel genom att rensa i lådan med julsaker som vi plockade fram i samma veva i helgen. Det är ju ett utmärkt tillfälle att fundera över vilka julsaker du faktiskt gillar nu när du plockar fram dem. Vilka blir alltid liggandes kvar i jullådan år efter år? Vilka tvekar du kring att ställa fram? Och vilka tar du mest fram för andras skull? Kanske kan du släppa taget och prylbanta bland julsakerna och låta några av dem få chans att bli riktiga favoriter hemma hos någon annan. ;)

Har du lyckats få barnen att rensa bland leksakerna innan det kommer påfyllning vid jul? Och har du rensat i din egen låda med julsaker?

3 tankar kring ”Julrensningen med barnen

 1. Malin N

  Vi sparar allt, men lägger undan allteftersom vår 2,5 åring växer ifrån grejer. Barn nummer två kommer i vår och då är det skönt att inte behöva leta nytt. Efter det ska jag rensa bort i princip allt
  som minsta växer ifrån. Ska bli sååå skönt. Behåller ev några favoriter som minne och till våra kompisars/syskons framtida barn när de hälsar på. Böcker kommer jag också spara lite av våra favoriter.

  Svara
 2. FruEfficientBadass

  Snyggt jobbat! Och så sant med jullådan. Jag ska faktiskt redan nu kika vad som ligger däri. Det som är lite klurigt med den är att vissa saker tar vi bara fram dagarna precis kring julafton, ex. ett par ljusstakar i form av tomtar som är hemska men som sprider en tvångsmässig julkänsla (julen är inte särskilt estetisk) just på julbordet.

  Ert barnrens får mig att tänka på detta inlägg som är bland det bästa jag läst på temat barn och prylar. Man kan ju lugnt säga att hon fick spott och spe. https://www.livingwellspendingless.com/2012/09/14/took-kids-toys-away/

  Svara
 3. Sanna

  Det med att rensa bland julsaker. Jag har varit (och är väl fortfarande ;-) ) en julälskare av rang och har därför ganska mycket julsaker.

  Pga tid, ork, mående och diverse annat hade vi nästan ingenting uppe förra året. Detta – och att jag hade börjat läsa bla er blogg plus fler faktorer har gjort att jag under året funderat på just vårt julpynt.

  Har kommit fram till att vi har pynt som köpts till våra tidigare boenden som öht inte passar in där vi bor nu. Så, i år åker typ allt upp och sedan kommer inte allt att komma ner i lådorna igen utan vi rensar efter julen och känner av om det finns favoriter vi vill ha kvar osv.

  Barnen var först inte helt överens med detta i tanken, men när jag berättade att om vi hittar något som vi tror passerar där vi bor nu, så _kanske_ vi kan köpa det julpyntet istället. Detta köpte dem rakt av och är helt med på idén nu.

  När det gäller barnen har jag med hjälp av dem rensat ut två kassar. Det mesta ska skänkas och ett par saker ska säljas då det var deras önskan om det.

  Svara

Lämna ett svar