5 områden att rensa i jul

Så här inför jul tänkte vi ge dig några tips kring rensning och minimalism som passar perfekt att ta tag i nu veckan innan jul eller under julledigheten.

 1. Julprydnader. Rensa i lådan(orna) med julsaker när du ändå ska julpynta eller när du plockar ner julprydnaderna igen efter jul. Det finns ju en anledning till att vissa saker inte plockades fram i år. Lägg en halvtimme på att utvärdera vad i lådan med julsaker du faktiskt kan rensa bort, kanske kan dessa få leva vidare i någon annans hem istället för att ligga nedplockade i din jullåda nästa jul igen.
 2. Julkort. Även om de fysiska julkorten är allt mer sällsynta så dimper det ändå ner ett par i postlådan. Dessa utgör ingen minnesgåva som kräver längre fysisk förvaring utan ska ses som en kort hälsning och fin gest. Att slänga det fysiska kortet som någon ombesörjt sig att köpa eller tagit själv, samt skrivit, betyder inte att du förringar personens handling eller inte bryr dig om personen. Du blev glad när du fick det, kanske satte du upp det på kylen under julen, men längre än så behöver du inte känna att du ska behålla det. Vill du ändå behålla det för att minnas eller för att det var så fint så ta ett foto av det och spara digitalt. 
 3. Leksaker. Förbered barnen på att rensa bland leksakerna nu när de ska får nya i julklapp. Veckorna innan jul är ett utmärkt tillfälle att prata med sina barn om att rensa bland leksakerna för att göra plats för de nya som tomten ska komma med. Och att skänka leksaker som kan bli julklappar för något annat barn som annars inte skulle fått några.
 4. Presentpapper. Är du en person som sparar använda inslagspapper, paketsnören och wellpapp när du eller barnen får presenter? Det är jättebra för miljön men det är lätt hänt att högen växer i snabbare takt än den minskar och tillslut bara skapar oordning. Se till att denna jul använda så mycket som möjligt av dessa och passa på att rensa ut snören och papper som är så slitna att du inte vill använda dem. Påminn dig om att inte köpa nytt förrän allt sparat material är slut. 
 5. Badrummet. Du vet väl att många gäster tycker om att snoka i andras badrumsskåp? Ligg steget före och rensa i badrummet inför att du ska få gäster på besök under julhelgen. Det har kanske smugit sig in några gratissaker du egentligen inte ville ha eller smink som blivit gammalt för att det inte används. Rensa ut och skapa ordning och reda.

Vilket av ovanstående har störst potential att minimeras och rensas hos dig? :)

20 reaktion på “5 områden att rensa i jul

 1. Fröken Minimalist

  Julen är verkligen ett perfekt tillfälle att rensa. Har själv skrivit ihop en liten julkalender på bloggen om olika områden att rensa eller frågor att reflektera över varje dag fram till jul. Det ger en så härlig start på det nya året dessutom.

  Svara
 2. C

  Bra rensningstips. :) Själv rensade jag lite bland de sparade kartongerna här innan jul då jag åker iväg under julen i år o inte köper några julklappar. De hade börjat bli lite väl många. Men innan jag hann ta ut dem till soprummet så kom jag på att jag vill ju ha avdelare i underklädeslådan och det passade ju dessa utmärkt för efter lite anpassning av dem. :)
  Jullådan har inte ens åkt fram i år då jag kommer hem långt efter att julen är över så den får rensas nästa år. :)

  Svara
 3. Anna

  Jag rensade lite bland hyllorna och plockade ihop sådant som jag kunde ge till mina brorsbarn i julklapp. Vi har firat lite tidigare i år så de har redan fått sina klappar och blev jätteglada för det de fick. Alla nöjda och glada ? Sen är jag en pysselperson delux och har samlat på mig alldeles för mycket pysselgrejer men håller mig faktiskt till er punkt att inte köpa nytt innan det jag har är slut. Jag har lyckats hålla mig än så länge så det känns bra ?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Härligt att höra att du försöker göra det av med befintligt pysselmaterial innan det nytt får komma in igen.

 4. Sanna

  Här hemma planerar vi att rensa både i dotterns rum, och i badrummet där min nya badrumshylla ska upp för bättre förvaring av alla prylar. Hoppas hinna med det innan tomten kommer på besök, och om inte får det bli i efterhand.

  Kram Sanna

  Svara
 5. Jeanette Sandelin

  Julpyntet får sig en analys varje jul och jag har inget nytt pynt köpt på fem år. Känns bra. Mitt presentskåp är nu tömt till julklappar och med en gång efter jul börjar jag om med gratissaker och mega super duper-rea bra saker att samla i skåpet (har fem barn och tre barnbarn…) Gamla julkort kan man riva av motivet ifrån om det är dubbelkort och ej skrivet på den sidan s a s. Använder såna istf etiketter på julklappar. Korgar som jag har lägger jag julklappar i och ger bort dem också. De bästa julklapparna är loppade och jag köper alltid förbrukningsartiklar/ätbart till de stora och kläder och böcker t de små.
  Allteftersom åren går blir julen alltmer light och det är en sann njutning.

  Svara
 6. Ani

  Jag har rensat bland julprydnaderna, både direkt och indirekt……. Jag rensade bort lite saker som jag fått från farmor och mormor, som nu börjat gå sönder. Indirekt rensades en tomte bort, som jag var förtjust i- genom att katten tuggade sönder luvan….. och förvånande nog saknar jag inte den!

  Men jag har väldigt lite julprydnader – och med kattens hjälp rensas saker bort som jag trodde att jag skulle ersätta om de gick sönder. Tack för hjälpen- katten!

  Svara
 7. Karlsson

  Hej.
  Det var inte så längesen när jag var barn, så jag rensar ”leksaks minnen” fortfarande. Idag så skänkte jag en kasse till Röda Korset med såna.

  Presentpapper brukar jag återvinna.

  Jag har en rastlös kattunge hemma, så jag kan inte ha proslin och sånt.

  Enda julpynt jag har framme är dekorationsfigur pingvin med LED-belysning.
  Jag har små jultomtar (mini) och sånt som jag har fått från grundskolan.. Funderar på skänka de, fast de inte tar så stor plats..

  Jag ska försöka bli bättre med att rensa på julkort.

  Svara
 8. Hanna

  Tycker det låter obehagligt att folk tittar i badrumsskåpen. Får nog städa mina i helgen…

  Svara
 9. Ca

  Jullådan är nästintill färdigrensad. Väntar på att granen kommer upp först…

  Barnens rum håller vi på med. Äldsta barnet har själv rensat ut en hel del.

  Svara
 10. Fanny

  Hej! Förslag på inlägg; en liten påminnelse om prylar när en ska flytta till ny lägenhet och kommer behöva köpa möbler till det. Hur ska en tänka? Några tips på vägen? Tack för en bra blogg, och god jul! :)

  Svara
  1. Karlsson

   Jag har bara flyttat en gång i mitt liv..
   Men när det gäller möbler så beror det på hur lägenheten ser ut. Visa lägenheter ingår det skåp (som sitter fast i lägenheten). Jag tycker det är bättre att inte ha så bråttom med köpa möbler.

   Jag tycker möblerna ska hjälpa med ens behov..
   Det finns dolda och öppna förvaringar. Det finns fördelar och nackdelar med båda.
   Dolda förvaringar gör så att hemmet inte ser ”stökigt” ut, men samtidigt finns risk att man samlar på sig för många prylar.
   Öppna förvaringar riskerar göra att hemmet ser ”stökigt” ut, men samtidigt så är det lättare se vad för ägodelar man har.

   När det gäller möbler så kan man ha både för lite och för mycket. Man ska prova det som känns bäst för sig själv.

   Färgen på väggarna kan spela stor roll hur man upplever möblerna. Jag skulle vilja måla mitt sovrum blå, eftersom jag tycker inte om att den är gammaldags rosa med blommor på! Sån tapet passar inte en 20 åring precis.
   Vilken 20 åring vill ha blomming tapet i sovrummet eller hemmet i huvudtaget?
   Inte jag allafall..?

   Jag tycker inte om vita väggar, eftersom det ser ut som en sjukhus och jag får liksom ångest.. De som äger bostaden målar bara vita väggar, trist!

   Vita möbler gör det ser fräscht och rent ut, sen kan man ha annan färg på väggarna.

   Mitt tips är att googla, söka på minimalistisk lägenhet och söka inspiration. Om man skulle behöva en till möbel, så kan man fråga sig själv
   – ”Behöver jag verkligen ha en ny möbel?”
   – ”Skulle jag kunna rensa ur en annan möbel som bara har prylar i överflöd”?
   – ”Om jag skulle nu skaffa en ny möbel, var skulle den få sin egna plats?”
   – ”Måste möbeln vara ny? Kan det vara begagnad?”

   Det är viktigt att mäta storleken på möbeln och ytan där den ska vara. Eftersom det finns annars en risk att den inte finns plats och det inte blir som man hade tänkt.

  2. Emanuel

   Hej! Tycker som Karlsson att det är bra att vänta med andra möbler än de se är direkt nödvändiga såsom säng och ev matbord och stolar. Lättare att då se vad som verkligen behövs eller inte – men rensa först! Onödigt att ta med saker som aldrig kommer att behövas. Bra med både öppen och dold förvaring, allt som man behöver vill man nödvändigtvis inte se dagligdags. Tycker det är bra med modernare modulsystem för förvaring – lätt att flytta, ändra, ta bort, lägga till. Dessutom ser det mer enhetligt ut. Har för det mesta haft vita väggar, och har på senare börjat uppskatta möbler i mörkare träslag som kontrast då de ger mer av en ”mysfaktor”. Med vita väggar också lätt att byta färg på textilier såsom gardiner och kuddar framöver. Men en fondvägg i annan kulör på enstaka ställen piggar upp! :)

 11. Jenny

  Bra med rensningstips! Jag har en fråga som väckts när jag tagit del av er blogg och ert instagramkonto: Varför denna ”reklam” för märkesgrejer ( Peak, Michael Kors, Björn Borg, Flattered…)? Får inte ihop det med minimalismbegreppet, om vi inte ska begränsa det till ett enbart ego-perspektiv (kanske inte ens då). Svenssonminimalism – hur många Svensson har råd att köpa dessa ofta dyra märken/produkter och varför ska man? Jag kan förstå ”etiketten” minimalism på inköp med hög prislapp om de är behovsgrundade OCH i hög grad inköp av produkter som är ekologiskt-, socialt- och ekonomiskt hållbara. Den minimalist som har råd med det kan genom att köpa varor från företag som står för hållbarhet hjälpa till att dessa varor köps av fler och kan bli mer tillgängliga.! Och alla kläder t.ex. av ekobomull eller bambu är inte jättedyra. Jag skriver detta med reservation för att jag inte vet i hur hög grad de nämnda ”märkesproducenterna” producerar hållbart, men jag har inte hittat dem i nätbutiker som säljer varor som står för hållbarhet (ekologiskt- socialt- och eller ekonomiskt), eller hittat tydliga svar på andra sätt. Har jag missat något som ni känner till så är jag tacksam för info!! Däremot har jag hittat väskor, skor och kläder av andra märken i butiker som säljer i hög grad hållbara produkter. Jag skriver detta utifrån ett stort intresse för minimalistiska tankar och för att jag söker en förståelse för vad som kan ses som minimalism/minimalistisk livsstil. Tänker att det bör vara OK att ställa frågan till er som ”offentliga minimalisten”. Så hur tänker ni?

  Svara
 12. Anna

  Ler lite och minns när jag sparade alla julkort år efter år. På den tiden skickades det även massor av julkort tillochmed till avlägsna bekanta o släktingar. Numera skickar jag bara till mina närmaste som jag inte hinner träffar under julen.
  Minns att det stack lite när jag började att slänga våra julhälsningar men saknar dem inte det minsta. Tycker dock att det fortfarande är lika kul att få ett kort i brevlådan.

  Svara
 13. Karin Svensson

  Hos mig är det rensat, finns inte en grej som inte hör hemma här.
  Idag fick jag mitt första julkort, läste det och lade det i pappersinsamlingen…
  här går det undan.

  Svara
 14. CJH

  Kul att ni nämnde julprydnader! I år tog jag bara fram en adventsljusstake, bara för att man ska. Och en sån där sjuarmad elektrisk som man har i fönstret. Resten har jag inte iddats sätta upp. Funderar på att ta en stor kasse och ösa ner allting i och lägga i soporna. Elektriska ljusstaken också, de är ju inte så snygga egentligen. Inte dutta, bara bort med allt på en gång!

  Svara
  1. Anna

   Jag har slängt alla julsaker förutom ljusstaken och julstjärnan i fönstret. Saknar inte något av det jag slängt, hade gärna gjort mig av med ljusstaken och stjärnan också men har dom framme bara för att man ska. Fattar inte hur folk orkar ta fram alla julsaker och byta gardiner för att efter ca en månad plocka ner allt i lådor igen.

Kommentera