Dags att köpa julklappar?

Det är sista helgen innan julafton och än så länge har vi inte köpt någon julklapp. Man skulle kunna tro att vi är stressade, men sedan förra året har Fru Minimalist familj en ny jultradition när det kommer till julklappar. Från att ha kört det traditionella varianten att alla köper julklappar till alla, vilket i detta fall innebar att köpa 12-15 julklappar till majoriteten vuxna arbetande släktingar, så kör vi nu en variant av julklappsspelet. Det innebär att betydligt färre julklappar behöver köpas inför jul och att julklappsstressen inte längre existerar.

Tilläggas kan att Fru Minimalists familj och släkt alltid har varit en väldigt jul- och paketälskande sådan, hela husen dekoreras inför jul med ljusstakar i varje fönster, tomtar på varje yta, juldukar som pryder bord och hyllor, och julklappar som inhandlats redan under sommar och höst. Det tog ett par års förhandling, en resa på självaste julafton, och ytterligare övertalning att ändra den djupt rotade julklappstraditionen.

I Herr Minimalists familj har de sedan ett par år tillbaka avskaffat julklappar till de vuxna, men i år återinförs julklappar med julklappsspelet med samma spelregler som i Fru Minimalists familj.

Den variant av julklappsspelet vi kör, innebär att du ska köpa en julklapp för ca 100 kr. Inte en till vardera person utan EN julklapp. För att undvika att vi ger varandra skräpsaker och billiga prylar som ändå inte kommer till användning, ska julklappen vara någon form av förbrukningsvara, ofta blir det något finare eller annorlunda ätbart eller drickbart, men även vackra servetter, ljus och liknande kan fungera.

julklappa_minimalistisk

Det ska sedan rimmas på paketet så att alla kan få ett hum om vad det är för något, om än inte veta säkert. Rimmen läses upp och och alla paket läggs i en hög på bordet. Var och en slår en varsin gång med en tärning där den som slår högst får börja (eller den som är yngst i familjen, eller hur ni vill lägga upp det). Därefter går vi varvet runt och var och en får slå med tärningen. Den som får en 1:a eller 6:a får ta ett valfritt paket från högen och är därefter ute ur leken. Slår du något annat än en 1:a eller 6:a händer inget utan turen går bara vidare till nästa person.

Det finns massor med varianter av julklappsspelet. Vissa avslutar med att man under en begränsad tid får sno julklappar från varandra genom att slå med tärningen och få en specifik siffra. Vi har dock hittat en lagom enkel och minimalistisk variant som fungerar bra i vår familj.

Barnen som är med och firar jul är alla under 6 år och till dem köper de vuxna någon julklapp vardera vilket vi tycker är okej. Till Bebis Minimalist har vi önskat valfri träleksak, klossar eller pussel i trä, liksom bidrag till en Tripp Trapp Stol som vi sedan tänkte köpa begagnad på Blocket. 

Hur gör ni med julklappar i familjen, och hur skulle du vilja att ni gjorde om du fick bestämma?

33 tankar kring ”Dags att köpa julklappar?

 1. Caroline Jakobsson

  I min familj slutade vi med julklappar till barnen när de fyllde 18år. Vuxna köper inget till varandra. Barnen i familjen och släkten får ett paket från respektive släkt, tex. ett från mormor/morfar och ett från farbror med familj. Dock köper vi alltid massor av extra god mat/delikatesser till våra föräldrar som slås in vackert, som sedan är från oss barn med familj. Även med mina egna barn är jag noga med att inte köpa skräp. I år tex. har min 7- åriga dotter önskat sig en digital kamera i rosa. 9 – åringen vill ha böcker, pengar och en ny kontorsstol. :)

  Svara
 2. A

  Vi ger varandra någon present vardera inom den närmsta familjen. I mitt fall innebär det att jag köper paket till min pojkvän, bror, mor och far. Det räcker gott.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, förstår att det räcker gott.

   Tycker det är skönt att inte ens behöva ge något till föräldrar och sambo, det blir ju ändå som att byta pengar eftersom alla kan köpa det de vill ha, inom den prisnivå som julklappar brukar landa på. Men ibland är det ju kul att kunna överraska med någon rolig upplevelse eller något personen inte prioriterar att lägga pengar på men ändå behöver.

 3. Malin

  Vi har kört julklappsring i våra familjer några år, man köper present bara till en så det är skönt! Vem man köper till växlar från år till år. Gjorde även en variant till barnen i år så fastrar o farbröder bara köper till ett av kusinbarnen. Dock önskade farmor o farfar att få lov att köpa till alla barnbarn men det blir iaf betydligt färre paket. Eftersom vi firar med makens familj i år så köper vi heller inga paket till min släkt, köper bara till dem vi firar med.

  Svara
 4. Nileas

  De senaste åren har vi vuxna kört lottdragning inför jul. Man drar ett namn och köper bara till den personen. Temat har alltid varit ”något att läsa” och ”något att dricka” och vi har bestämt en summa. I år har vi dock lagt ner julklappar till de vuxna helt. Barnen får lite klappar från mor-och farföräldrar och morbror och farbror men eftersom vi inte firar ihop alla så sprids det ut över några veckor och då känns det som att det blir lagom mycket.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det lät annars som ett trevligt upplägg med något läsbart och drickbart, även om det läsbara ibland kan vara svårt att veta vad folk har för böcker redan.

 5. Malin

  Jag köper till familjen och min pojkvän samt en till julklappsspelet med släkten. Det blir sex stycken julklappar totalt. Det finns en regel som säger att vid släktträffen så får ingen över 25 år julklappar.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att ni också kör julklappsspelet! Jag tycker det är roligt och gör dessutom att julklappsutdelningen blir lite utdragen trots att det ofta rör sig om bara ett fåtal julklappar.

 6. L

  Jag har en släkt full av hantverkare och loppisnördar så hos oss känns det verkligen inte som att byta pengar. I reda pengar räknt landar jag ofta på runt 50 per person men värdet är desto större. Sedan försöker vi hela tiden sluta ge till de vuxna i släkten men så vips har man stickat en mössa till mamma ändå och då känns det rätt fint att ta det som julklapp.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul med en så händig släkt och kunna ge personliga saker i julklapp! Det gäller dock likväl som vid köpta klappar att lyckas skapa något som verkligen kan användas och blir omtyckt av mottagaren. Saker som är tillverkade med mycket kärlek av någon man känner kan annars skapa hög nostalgisk ränta om det är något som trots allt mest blir liggandes någonstans i hemmet. ;)
   http://minimalisterna.se/exponentiell-nostalgisk-ranta/

 7. Rebecka

  Jag hade tänkt köpa lite julklappar i år men det känns tyvärr som att det blev lika mycket som vanligt. Köper bara till barnen i familjen och något till mannen men det blir ju ändå en del… Samtidigt så försöker jag främst tänka på att köpa bra saker som vi ändå behöver. De små barnen (10 och 11) får varsin sittsäck från Terapy, varsin bok och nya skidglasögon. Sittsäckarna behöver vi då soffan är alldeles för liten och deras gamla skidglasögon har blivit för små. Hittade fina glasögon till bra pris på outlet och kommer därför slippa köpa dyra på skidresan vi planerar i vår. Bonusbarnen (15 och 18) får nya hörlurar och presentkort på kläder men också några andra saker från sin pappa och biomamma. Till syskonbarnen (1 och 6) har jag köpt en bakbok för barn, glitterglasyr, fint strössel och bakformar och sötaste skinntofflorna som minstingen har nytta av till dagis. Till mannen har jag köpt något han verkligen önskar sig, kommer att använda varje dag och ändå aldrig själv skulle unna sig! Så jag känner mig ändå nöjd med mina köp!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Härligt att du känner dig nöjd med julklapparna! Ibland får man ju anpassa julklapparna till de rådande ”regler” som gäller inom familj och släkt. Alla är inte redo att prackas på julklappsfria jular, det tog flera års övertalning för oss. Och barnen tycker jag ändå kan få några klappar, för som du gjort, man kan fundera över vad de faktiskt behöver och kan använda, och inte bara slentrianköpa en pryl till som blir ståendes.

 8. Ewi

  Vi vuxna byter inte presenter, om man inte vill ge en blomma, vin, triss eller godis. Det är valfritt. Sen köper vi till en till syskons barn. Morföräldrar etc köper en till respektive barnbarn. Då får vi vuxna möjligen nått man kan äta bort och barnen får 5-6 paket. Till min man i år ger jag bort 4st frikort: dvs 4ggr då han slipper följa med och istället kan idka egentid tex slippa köpa kläder med barnen, slippa gå med ut i pulkabacken osv. Det gäller situationer då vi vanligen är 2 vuxna men han nu alltså har möjlighet att hoppa över vid 4 specificerade tillfällen.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul julklapp med den typen av frikort. :)

   Skrattade dock lite när jag läste ”frikort”, för annars kan ju frikort i ett förhållande betyda en på förhand utsedd person (ofta kändis) som man enligt överenskommelse får vara otrogen med, men det var ju himla tur för relationen att du inte gav bort fyra stycken sådana frikort helt frivilligt i julklapp. ;)

 9. hokbergstomten

  Jag älskar att ge julklappar och lägger ned mycket tid och möda för att hitta rätt saker till rätt person. Det är nästan så att jag blir lite ledsen när man menar att man bara byter pengar med varndra. För mig är det mycket mer än så, jag vill ge mina nära och kära julklappar som de vill ha men kanske inte unnar sig i vanliga fall Jag brukar dessutom ofta träffa rätt, ibland är det dyrt och ibland är det lite mer billiga klappar som gäller. Det är så roligt att få uppfylla önskedrömmar som man nosat reda på att en person har. För mig är hela letandet efter de perfekta julklapparna en rolig och lustfylld jakt som pågår året runt.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag förstår verkligen vad du menar och kände likadant tidigare, åtminstone när det gällde julklappar till föräldrar och sambo. Men det är väldigt jobbigt om man inte hittar den där ”perfekta” och genomtänkta julklappen. Eller när man har mycket annat som pockar på uppmärksamheten månaderna innan jul, eller blivit sjuk och orkeslös så tiden inför jul blir knapp, och man inte lyckas fundera ut någon önskedröm att uppfylla. Liksom när man ska ge julklappar till släktingar man firar jul med men kanske inte känner så väl och därmed inte alls har koll på vad de skulle uppskatta. Då blir julklappsletandet mer en stress och man köper något som ”alltid funkar” som personerna lika gärna skulle kunnat köpa själva, eller rent av redan har.

 10. crimsonanna

  I år firar jag jul med sambons familj för första gången. De har lagt ner julklapparna helt till vuxna, så de klappar jag behöver köpa är till sambons brorson och guddotter. Det känns så skönt, i min familj tar julklappsöppningarna tre timmar och allt fokus är på paketen. Det hade varit mycket roligare att bara träffas och prata. Så hade jag fått bestämma så hade det varit paket tills du fyller 21 (gamla myndighetsåldern känns som ett enkelt sätt att komma ihåg) Har tyvärr väldigt dålig erfarenhet av julklappsspel, och jag personligen behöver inte mutas för att umgås.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du tycker det känns skönt att ha skippat julklappar till alla utom brorson och guddotter. Vi har också haft flera timmars julklappsöppning tidigare och eftersom vi oftast bara träffas i den konstellationen en gång per år, hade jag också hellre lagt mer tid på att äta gott och umgås, som vi gör nuförtiden.

   Haha, jasså vad kan man ha för dålig erfarenhet av julklappsspel? Blir nyfiken :)
   Eftersom vi satt en pengagräns på ca 100 kr för julklappen, känns det inte som det gör så jättemycket om man får något man egentligen inte äter eller tycker om. I vår familj skulle det dock aldrig fungera att man fick ”sno” någon annans paket, som vissa kör med efter att själva fördelningen ägt rum, då skulle det bli sura miner direkt, därav har vi aldrig haft med det momentet. :)

  2. crimsonanna

   Det var just ”paketknyckandet” som har lätt till sura miner, samt att en del inte har förstått grejen att klappen ska passa till alla, och köpt saker som bara fungerar till en enda/några få. Det går säkert att styra upp. Idén med ”något läsbart” lät ju trevligt.

 11. Karin

  Min sambo och jag köper sen några år tillbaka en pocketbok tills varandra plus att vi skänker 200 kr. Jag vet vad jag får (och vad jag ska köpa :) men det blir ändå en överrasking att se vilken bok han har valt ut.

  Svara
 12. Hallandstos

  Förra året köpte vi i princip inga julklappar till våra tre barn, (de får från mor och far föräldrar). Vi lade pengarna på en Paris resa istället. Barnen fick ett paket från oss med ledtrådar till vad vi skulle göra och vart vi skulle åka. Blev mycket lyckat och vi hade en jätterolig resa! Vi kör på samma även den här julen och nästa år åker vi till Skottland. Dock har vi köpt för några hundralappar i år. Bra att ha saker till de äldsta (mjuka paket) och ett myyyyyycket efterlängtat legopaket till den yngste. ??

  Svara
 13. Ebba

  Vi har sedan flera år slutat med att ge alla vuxna julklappar. Vi körde julklappsspelet ett par år men alla kände att det var svårt att hitta saker som passade alla då ålderskillnaden va så stor. Det blev mycket onödiga saker. Numera har vi en årlig lottning i oktober då det bestäms vem var och en ska köpa till. Så alla vuxna har EN bestämd person att köpa till för 200kr. Det gör att alla får en möjlighet att önska sig något och att klappen blir personlig. Barnen får dock julklappar från alla. Även jag kommer från en familj som älskar att ge klappar till höger och vänster. Detta slutade vi med då juklappsutdelningen nådde sin kulmen på 72 julklappar på 5 VUXNA personer ett år. Vi kände att en förändring behövdes.. :)

  Svara
 14. Natalie

  Inom släkten så köper vi bara en julklapp per person som passar alla, så drar man en julklapp ur högen sen bara. Här blir det främst presentkort (typ bio), vin, en god ostbricka, lite praliner, ja sådant som inte är i vägen i hemmet så att säga.

  Min familj har jag dock inte lyckats bearbeta, men en positiv förändring som skett genom åren är att alla köper betydligt färre julklappar till varandra. Jag försöker lyssna efter så att man köper precis det personen är i behov av, inte köper något bara för att. Min lillasyster får ett par iphone-hörlurar för att hennes gick sönder förra veckan. Min sambo får ett par nya jeans eftersom att han drog en reva i sitt favoritpar för några veckor sedan. Mamma får en karaff som hon önskat sig sen min lillasyster slog sönder hennes i somras.

  Hoppas man slipper skräp-julklapparna man gärna är utan (typ prydnadssaker..).

  Köper ni minimalister julklappar till varandra? :) Lät ju helt klart som att Herr minimalist hade lite presenthandlande att ta igen innan årets slut. ;)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Som jag skrev har det tagit flera år av bearbetning för att komma till denna lösning inom min familj, så ge inte upp om målet är något liknande. Plötsligt händer det! :)

   Nej, vi köper inte julklappar till varandra. Tror vi dock har unnat oss någon lyxigare aktivitet tillsammans varje år, som en hotellövernattning under trettonhelgen eller ett besök på spa i mellandagarna. Får se hur det blir i år när vi har en snart 1-åring här hemma, får ta och diskutera saken, det börjar ju bli dags. ;)

 15. Irene

  Nix, inga julklappar numera… däremot tar vi med mat, dryck o. sånt.. ( hade småbarn varit med så hade det dock blivit klappar :-) ).

  Svara
 16. Händelsevis

  På min sambos sida (som vi firar med i år) är det också julklappsspelet som gäller. I år är det 3 paket á 40 kr och temat är något som tar slut. Jag tänker göra ett grötpaket (havregryn, russin och äpplemos) ett chipspaket och ett te-paket. Hade själv blivit glad för allihop men min sambo skrattade rått åt mitt grötpaket. Får väl spela till mig det själv helt enkelt :-)
  Två barn under 3 år närvarar också och de får något paket av farmor och morbror. Har kört önskelista med dem så det blir säkert bra grejer. Känns som en lagom julafton!

  Dock har vi andra i släkten som vi köpt klappar till (presentkort, ät- eller drickbart, hemgjort eller ekologiskt) men det blev bara sex stycken i år så det var ingen stress. För mig är detta ett lagom system. Jag får ge något fint och lägga ner lite tanke bakom, men slipper hetsen att köpa massor till folk jag inte är säker på vad de vill ha.

  Låter bra med ert julklappsspel med, berättar ni sen vad ni spelade er till?

  Svara
 17. ekomammaistan

  Haha, själv försöker jag köpa alla julklappar i god tid innan decembers start.

  Vuxna emellan har vi inte gett varandra julklappar sedan barnen föddes, och vi vuxna föräldrar ger inte varandras barn julklappar heller egentligen utan det är kusinerna som ger varandra julklappar (fast eftersom våra barn än så länge är så små så är det ju vi vuxna som köper dem). Så våra två barn ger en gemensam julklapp var till kusin A, B, C, D, E och F, dvs vi köper sex julklappar. (I år är det lego och pysselgrejer i paketen kan avslöjas.) Däremot så ger barnens övriga släktingar som mormor, farfar, gammelmormor och morbror barnen julklappar så de får några fler än vad de ger.

  Eftersom vi ändå vill ge något tillbaka till de vuxna som ger våra barn julklappar så får alla dessa en kalender med bilder på våra barn. Det är väldigt uppskattat och något som jag vet att de faktiskt använder och skulle bli besvikna om de inte fick.

  I vår lilla familj ger vi barnen ett morgonpaket som de får på julaftons morgon, det brukar vara något att sysselsätta dem med under dagen (i år är det ett legobygge). Jag och maken ger varandra inte julklappar i egentlig mening, men några år har vi köpt något till hemmet eller ett tv-spel till ”familjen” (än så länge är det mest jag och maken som spelar).

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Låter som ni också hittat en lagom nivå som passar er familj och släkt! :)

   Jag är uppväxt med ett morgonpaket i form av en tidning som jultomten lagt i julstrumpan under natten, så hade man den att sysselsätta sig med under dagen. Typ av tidning förändrades såklart allt eftersom man blev äldre. Den typen av tradition vill jag gärna hålla i till mina barn, sen om de får en tidning eller mer pyssleaktig morgonjulklapp får vi se.

   Vi har givit oss själva en upplevelse i julklapp ett par år, en hotellövernattning, brunch och besök på spa etc. Får se om vi gör något liknande i år, ska nog ta diskussionen ikväll, så här dan före dan, haha. :)

  2. ekomammaistan

   Haha, nu blev det så att jag och maken ändå ger varandra varsin julklapp, mest på grund av att storasyster peppat så, och hon är så stor nu att hon tycker att det är spännande att vara med i julklappshemlighetsmakeriet och tyckte att det var jätteroligt när vi köpte julklapp till pappa. Hon hade dock stor vånda att pappa inte fick öppna sitt paket förrän imorgon och att det är hemligt vad som är där i.

   Skrev för övrigt ihop ett julklappsinlägg jag med om våra rutiner, lite inspirerat av det här kanske. ;-)

  3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul, ska in och läsa vad du skrivit kring julklappar. Tycker det är väldigt roligt att höra hur andra tänker och resonerar, kanske framför allt familjer med barn som är ett par år äldre, för att se hur man kan lösa och slippa klapphysterin som vi annars ser hos vissa vänner och även släktingar med ett par år äldre barn är Bebis Minimalist.

Lämna ett svar