Lejon och antilop istället för tomte och ren

En av året mest hektiska helger står för dörren där julklapparna ska inhandlas, bostaden städas och dekoreras inför eventuella besök från släkt och vänner, julmusiken spelas på repeat och glöggminglen står som spön i backen.

Detta år har vi dock valt att göra något helt annorlunda och kommer istället spendera två veckor långt bort från allt vad traditionellt julfirande heter, närmare bestämt i Afrika. Planen är en veckas safari i Tanzania följt av en veckas sol och bad på en liten mysig ö i närheten.

Att resa är ett av våra stora intressen och genom att eliminera onödig konsumtion och diverse onödiga mindre utgifter sparar vi rätt mycket pengar som vi istället gärna lägger på just resande. I våras gjorde vi till exempel en nästan sju veckor lång resa i Nya Zealand, Borneo, Filippinerna och Hong Kong. Tidigt i somras reste vi till Berlin och mot slutet av sommaren spenderade vi nästan två veckor i svenska fjällen längs med Kungsleden.

Som tidigare när vi är ute och reser har vi laddat bloggen med förhoppningsvis intressanta inlägg, allt från packningstips vid resor, tips för färdiglästa böcker till uppföljningen på sommarens inlägg om kemikalierna i våra badrum.

Svar på eventuella kommentarer får vi dock vänta med till mellandagarna då vi är åter på kallare breddgrader eftersom vi förmodligen, på gott och ont, inte har tillgång till internet under semestern.

Vilka av årets inköp skulle du i efterhand kunna tänka dig att skippa och istället byta mot rolig och spännande semester på valfri ort om du hade chansen? 

Tanzania

12 tankar kring ”Lejon och antilop istället för tomte och ren

 1. Anna

  Hej! Det låter helt underbart att slippa stress och krav (även om jag älskar det mysiga med julen som inte handlar om konsumtion).

  Jag älskar också att resa och lägger hellre mina pengar på resor än onödig konsumtion. Problemet för mig är ju tyvärr tiden! Fem veckors semester räcker inte långt! Det blir till att skippa sommarsemestern helt om man ska komma ut på ngn längre resa per år. Därför blir jag nyfiken på hur ni har kunnat resa så mycket under ett år? Tjänstledigt?
  Mvh
  Anna

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi har båda haft snälla och flexibla arbetsgivare där vi arbetat i 5-7 års tid och därmed även arbetat upp såväl sparade semesterdagar som övertid, men hade det behövts hade vi även kunnat ta ut tjänstledighet för resandet. Den sju veckor långa resan förvarnade vi våra chefer om nästan ett år innan avresa för att veta om vi kunde gå vidare med planen.
   Nu när Herr Minimalist fått en ny tjänst och Fru Minimalist snart byter jobb dröjer det förmodligen länge innan vi kan göra en liknande resa igen.

  2. Herr Minimalist

   Jag fick dessutom ungefär 20 extra semesterdagar i bonus när mitt företag la om semesteråret med följden att i början av 2013 hade jag nästan 60 dagars semester innestående. En glad överraskning. :)

 2. Yvonne

  Önskar er en riktigt härlig resa.
  Skulle gärna bo mindre o billigare för att kunna resa mer.
  Tycker dock att det är mysigt att vara hemma just under julhelgen men efter den skulle jag gärna resa bort.
  I år blir det en lugn jul på alla sätt – ett fåtal klappar till barnen och lite julmat. Mycket tända ljus, läsa böcker o pussla tillsammmans

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tycker också att det är mysigt att vara hemma under julen och min familj har en väldigt traditionsbunden jul med släkten. Det här var både min och Herr Minimalist första jul när vi inte var hemma med våra respektive familjer, men efter denna resa kan vi konstatera att det förmodligen inte var den sista julresan :)

 3. Josefin

  Vi reser inte så mycket, men våra minskade utgifter har lett till att vi kan vara föräldralediga lääänge eftersom vi inte behöver snåla för att få ekonomin att gå ihop – det tycker jag är frihet!

  Hoppas ni har en härlig resa, men som någon skrev – hur kan ni få ihop jobb och så mycket resande? Går era arbetsgivare med på det?

  Svara
 4. Sanna

  Åh, det låter underbart! Jag älskar också att resa! Tanzania är ett land som jag gärna skulle vilja åka till igen, jag var där 2002 och det är den bästa resan jag någonsin gjort. Safari är riktigt häftigt att vara med om. Blir jättenyfiken på vilka ställen ni ska besöka! :)

  Jag ser fram emot de kommande inläggen och hoppas att ni njuter av resan! God Jul & Gott Nytt År!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi tycker Tanzania var lika fantastiskt som du. Safarin var helt magiskt, en av de bästa resor jag/vi gjort, och efter den hade vi en otroligt bra vistelse på en liten ö med få turister, helt underbart!

Lämna ett svar