Att resa är att uppleva

Vi spenderade påskledigheten och början av denna vecka i en europeisk storstad. För oss blir det allt mer tydligt att resor, upplevelser och nya intryck har ett betydligt högre värde än prylar och nya saker. Att efter bara ett par timmar i ett flygplan landa i en främmande stad i ett annat land i andra änden av Europa är även det ganska fascinerande.

I likhet med våra tidigare resor ignorerade vi souvenirer och annan typ av shopping. Istället stod god mat, att uppleva en annan kultur samt se fascinerande sevärdheter och spännande människor på schemat.

Det finns forskning som visar att vi människor innerst inne vet att upplevelser kommer göra oss lyckligare än nya prylar. Trots detta väljer majoriteten att spendera sina pengar på materiella saker eftersom dessa upplevs som både konkretare och mer bestående. Det är helt enkelt svårare att mäta värdet av upplevelser, nya intryck och minnen än av en materiell sak med en prislapp.

Apropå pengar så passade vi på att packa ner de knappt 100 Euro i mynt som vi rensade ut i vintras, vilka fick bekosta mindre utgifter som glass, inträden och bussbiljetter.

En annan sak som kom till frekvent användning under resan var Herr Minimalists lilla ”plånbok” en Easy Diva från märket Crumpler som agerade miniversion av en första hjälpen-väska med plåster, huvudvärkstabletter, näsdukar med mera under våra dagsturer. Det är kul när man gjort en behovsanalys av något, researchat marknaden och köpt en kvalitativ variant som dessutom kommer till användning på precis det sett män förutsett.

Hoppas att även du hade en härlig påsk! Kanske passade du på att vårstäda och rensa ut saker hemma och lägga ut på Blocket? Sajten brukar nämligen ha flest besökare under just dessa dagar.

9 tankar kring ”Att resa är att uppleva

 1. ekomammaistan

  Vad bra att ni fick med mynten!

  Tycker att det är knepigt det här med att resa. Även jag tycker att det är bäst att lägga pengar på upplevelser och att resa är ju en fantastisk sådan, men just miljöpåverkan i resandet känns samtidigt inte bra. Det är en dilemma helt klart.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag håller med om att miljöpåverkan i resandet inte alls är bra. Vi har gjort ett medvetet val att vi trots detta vill flyga när vi reser utanför Norden, och att vi inte har äger eller har tillgång till bil här hemma stillar vårt samvete åtminstone något.

 2. Gustav

  Resor är en grym investering. När man väl bokat en resa har man det där lyckoruset ända fram tills de är dags att sticka som gör livet så enkelt och glatt. När man väl är där kommer mängder av avkoppling och ren njutning. Och efter resan har man minnen, känslor och anekdoter att berätta. Saker man aldrig kommer att glömma.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tycker du beskriver det oerhört bra Gustav! Senast för någon vecka sedan pratade vi om fördelen med att inte boka sistaminutenresor, en del av resan är ju själva planeringen av resan. Under tiden du spånar efter resmål, när du sedan bokar, när du börjar läsa på om resmålet eller prata om kommande resa med vänner etc :) Och då har vi inte ens kommit till höjdpunkten av själva resan eller alla härliga återblickar efteråt.

   Att resa är som minimalism – det är inte resmålet/målet som räknas, utan hela resan dit och allt som följer efteråt:
   http://minimalisterna.se/att-leva-minimalistiskt-ar-som-att-skala-en-lok/

 3. BySiri

  Jag har precis insett att jag själv gjort rätt radikala förändringar med mig själv det senaste halvåret, i vintras konstaterade min pojkvän fascinerat att jag handlar utan att tänka, vi kunde gå förbi ett skyltfönster, jag såg något jag ville ha och gick in och handlade det direkt, utan någon vidare eftertanke trots en inre vetan om att jag inte behöver prylen/plagget egentligen men den rösten valde jag att inte lyssna på.

  Jag har vetat att det var så och att jag väldigt ofta tröst/tristess-shoppar men att få höra det från någon annan gjorde att jag vaknade upp – nu shoppar jag väldigt lite (allting är relativt men för att vara mig) och tycker faktiskt att det är roligt att, om jag hittar något, gå runt ett tag och fundera på om jag ska köpa eller ej, vilket behov det fyller osv. och det slutar oftast med att jag glömmer bort varan eller inte köper av andra anledningar men OM jag köper är jag väldigt nöjd över mitt beslut och det är någonting jag använder så fort jag får chansen.

  Ang. resa så bokade jag och ovan nämnda p-v en resa i slutet av februari och nästa onsdag är det äntligen dags att åka iväg på den! Det är helt galet vad en planerad resa kan underlätta humöret, framförallt på vårtampen när allting går så långsamt, långsamt och vädret växlar om vartannat.
  Tycker att det ser ut som Nice på bilden förresten, är jag helt ute och cyklar? :)

  Nu fick ni en lång kommentar men ni inspirerar mig väldigt mycket så jag är inne och läser ofta då jag följer er på bloglovin och nu kom det ett inlägg där jag hade en del att säga också ^^

  Tack för att ni skriver här, ni har gett mig bra tips och en sjujädra motivation, det bästa är att ni inte gör det genom pekpinnar eller så utan bara förklarar hur ni har det och tänker runt det utan någon förväntan att alla ska göra som ni vilket gör att det blir ångestlöst men inspirerande att kika in här.
  Kram

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att höra att du upplever att vi ger dig motivation utan pekpinnar! :)

   Generellt sätt tror jag att vi svenskar är väldigt sparsamma med att säga till när vi ser något märkligt eller osunt beteende hos varandra. Ibland skulle det dock inte skada med lite mer konstruktiv ärlighet tror jag, för det är svårt att själv se sitt beteende från något annat perspektiv än sitt eget. Jag tycker din pojkvän ska ha en eloge för att han vågade berätta vad han såg, och du tycks ha tagit emot det på ett konstruktivt sätt och dessutom ändrat ditt beteende och dina vanor, det är jättebra gjort!

   Din gissning på resmålet stämmer :)
   Hoppas du och din pojkvän får en härlig resa, men skippa souvenirerna! :)

 4. Farni

  Det låter härligt med resa men vi har dragit ner våra flygresor pga dess stora miljöpåverkan. Alltid när folk pratar om resor blir alla så glada men det finns något dystert med det. Har för mig att flyget står för den största CO2-boven när det gäller privatpersoner i Sverige. Jag hoppas att politikerna vågar göra något åt saken och att det blir dyrare med flygresor. Till dess kan man själv klimatkompensera sina resor. Hoppas att jag inte förstör stämningen men jag tycker att vi behöver ta vårt ansvar mot framtidens människor och mot människor som råkar ut för naturkatastrofer som har blivit vanligare.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Din kommentar förstör absolut inte stämningen, den är högst relevant och tänkvärd! Som jag skrev ovan så är det ett medvetet val vi gjort. Det baseras till viss del på den livsfas vi nu är i där vi inte har barn och därför vill passa på att resa lite mer än vi kommer göra om ett par år. Att vi sedan inte har någon bil mildrar vårt dåliga samvete för flyget något, och som du skriver, klimatkompensation är en bra åtgärd att ta till som privatperson.

 5. samara

  Vi hade också euro hemma sen i fjol,så vi tog färjan över till Finland och bodde på ett fint hotell och hade det trevligt, åkte en måndag morgon, kom hem tisdag kväll, det var bara 2 dar, men vi hann uppleva så mycket att det kändes som att vi verkligen varit på en utlandsresa, förr åkte vi på 2 veckor till Turkiet, men gör man korta resor kan man göra fler resor :)

  Jag håller också med Gustaf, en resa är 3 delar, planering, resa och minnen, redan i somras började vi planera den här sommarens resa, har kollat i guideböcker, frågat vänner, kollat färjetabeller osv, vi har i tankarna redan varit där länge :)

  Svara

Kommentera