En ofta bortglömd skatt

Vad gör du egentligen med alla dina svenska mynt from hundratals kontantbetalningar på hemmaplan och diverse utländska mynt från olika resor? Kanske har du en mindre och ofta bortglömd skatt där hemma?

Fram till för någon helg sedan förvarade jag och Herr Minimalist våra mynt på spridda ställen i hemmet. Till exempel i skrivbordslådan, junklådan, reseplånboken, handväskan samt i en klassisk spargris. Men i helgen bestämde vi oss för att leta fram våra myntgömmor och sortera dessa efter valuta.

När vi var klara stoppade vi de utländska mynten i zip-påsar (sådana du kan ta gratis på flygplatser) och de svenska i klassiska myntrör utifrån valör. Utöver drygt 1 000 svenska kronor hittade vi knappt 100 Euro, ganska precis 20 US Dollar samt diverse andra mynt i valutor från olika delar av världen. Vissa från länder som numera har Euro.

Att vi hade så pass mycket utländska mynt hemma förvånade mig eftersom vi brukar skänka de sista mynten till städpersonalen på hotellet alternativt lämna i välgörenhetsinsamlingar på flygplatsen på väg hem. Troligen har de legat i Herr Minimalists gömmor ett tag.

Vad det gäller svenska mynt så föredrar jag av någon anledning att spendera de mynt jag samlat på mig till något vardagslyxigt som en massage, en ekologisk badrumsprodukt som jag tidigare tyckt varit för dyr eller en middag på restaurang när jag väl gör mig av med dem. Kanske för att de känns som oväntade bonuspengar. 

Idag är det dock sällan vi får tillbaka mynt som växel hemma i Sverige eftersom vi lever i ett allt mer kontantlöst samhälle jämfört med för bara ett fåtal år sedan. För min egen del sker i princip alla köp, till och med de riktigt små, med bankkort och det är ytterst sällan jag har mer än en tjugolapp i plånboken. Vi går med andra ord mot ett allt mer kontantlöst samhälle, pådrivet av bankerna, kunderna men också av samhället motiverat ur säkerhetshänseende, miljösynpunkt och för att minska kostnaderna förenat med kontanthantering. Ur mitt minimalistiska perspektiv är det bara positivt även om det är lite läskigt att mitt konsumtionsmönster är så lätt att analysera.

Ett argument för att leta fram myntgömmorna redan idag är att det inte längre är lika självklart att fysiska pengar som mynt har ett värde. Majoriteten av storbankernas kontor hanterar inte ens kontanter längre och tar därmed inte heller emot sparade mynt. När Herr Minimalist gjorde motsvarande myntrensning för cirka tre år sedan hittade han flera rör med femtioöringar och tioöringar som inte längre gick att växla in.

Till dig som har en förmåga att släpa hem utländska mynt från resor har vi följande tips:

 • Lämna mynten på hotellrummet eller skänk till någon som varit dig behjälplig under resan.
 • Dumpa kvarvarande mynt i flygplatsens välgörenhetsinsamling. Antingen i utlandet eller vid ankomst till Sverige. Det kommer vi att göra med våra konstiga strömynt vid nästa resa.
 • Reser du ofta till länder med samma valuta kan det naturligtvis vara av värde att spara mynten. Vi förvarar Euro- och US Dollar-mynten i zip-bags som kan hämtas gratis på de flesta flygplatser.

Till dig som samlar på dig stora mängder svenska mynt har vi följande tips:

 • Samla mynten på ett och samma ställe. Oavsett om det är i ett fack i bilen för parkeringsavgifter, hemma i en glasskål, i myntrör eller i en sparbössa.
 • Om du i likhet med genomsnittssvensken gör majoriteten av dina inköp med bankkort kan du dessutom lyxa till det med en betydligt mindre plånbok utan myntfack.
 • Ta för vana att spana in mynthögen då och då för att undvika att den växer sig för stor alternativt blir inaktuell. I slutändan riskerar du att ha pengar som inte längre går att handla för.

Hur förvarar du dina svenska och utländska mynt? Har du något ytterligare mynttips att komplettera med?

11 tankar kring ”En ofta bortglömd skatt

 1. freezeman

  Själv lämnar jag strömynt från andra länder i de insamlingsbörsar som finns i matbutikerna. Då går de till välgörenhet i någon form och vi slipper ha pengar liggande hemma som bara tar plats och irriterar.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tycker det är en jättebra möjlighet att ge dessa pengar till välgörenhet, antingen via flygplatsernas insamlingsbössor eller såklart i matbutikerna. Majoriteten av oss kommer inte sakna dessa mynt eller ens märka av att de är borta, men tillsammans kan de göra stor skillnad på annat håll.

 2. Camilla

  Jag fick faktiskt en sparbössa med pengar i till min 25-års dag då jag skulle iväg på en längre resa. Där lägger jag nu alla svenska mynt. Min tanke är att jag till sommaren ska använda dom som fickpengar till min semesterresa. Men håller med om att det inte blir mkt mynt nuförtiden.

  Men ibland är det bra att ha lite kontanter på sig har jag märkt. Speciellt för mig som åker runt mkt på jobbet så hände det ibland att det blir så att lunchen måste bli en snabb korv på vägen. Finns faktiskt ganska många korvkiosker som inte tar kort eller inte under en viss summa.

  Utländskas mynt brukar jag försöka gör mig av med innan jag åker hem. Men upptäckte ändå att jag hade ett mynt kvar efter Australien och ett efter London. Men har en låda där jag lägger såna saker som mynt, pass och andra små resegrejer.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det är ett jättebra tips att samla mynten och använda som fickpengar. För vissa blir det kanske inte så mycket mynt att samla nu för tiden, men att kosta på sig en god middag på resan kan nog de flesta få ihop till om de bara börjar i tid.

   Vi försöker också göra oss av med mynt under resans gång, men ibland har vi så pass mycket mynt att vi tycker det kan vara värt att köpa något på flygplatsen eller flygplanet för en del av dem, och när vi väl landar i Sverige kan fokus på att ta sig hem göra att vi inte ens ser insamlingsbössorna utan kommer hem med mynten…igen :)

 3. ekomammaistan

  Jag brukar spara mina ”större mynt” dvs femmor och tior i en spargris som jag sedan tömmer när jag går på loppis. Mycket uppskattat av säljare att få jämna pengar/växel och lyxigt för mig som kan loppisshoppa loss utan att det känns i plånboken. :-) Jag brukar besöka ett par större loppisar per år och då försöka bunkra upp med vad barnen behöver för året så det kan bli en rejäl summa.

  Kan även nämna att min mamma sparar femmor och tior på samma sätt, men brukar tömma spargrisen lagom till semesterresan och då använda pengarna som tillskott till reskassan.

  Enkronorna brukar jag ha i en annan spargris som jag tar pengar ur om jag bara ska kila ner och köpa en mjölk eller ett frimärke. Numera tar jag även lite kronor därifrån att ha i fickan när jag passerar de tiggare som syns allt mer ofta i vårt offentliga rum.

  När det gäller utländska mynt så reser vi vanligen bara inom EU och det är ju faktiskt en sak som jag tycker är bra med euron. Vi har därför en liten påse här hemma som får åka med när det blir semester nästa gång. Alltför små mynt brukar vi som du skriver lämna till städpersonalen på hotellrummet eller liknande.

  PS. Nu ska jag faktiskt iväg snart och göra ett Blocket-köp och funderade på var jag skulle ta ut pengar och fixa så att det blir jämnt, men fick nu iden att ta pengarna från spargrisen. Tack!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det är lite samma filosofi som jag kör med när jag köper något jag annars kanske inte skulle unnat mig för de sparade mynten, det är en härlig känsla :)

   Tiggare har jag svårt att ge pengar, men vi bor ju i Stockholm och skulle jag dagligen ge pengar till alla tiggare jag passerar på väg till/från jobbet skulle det bli väldigt dyrt, tragiskt men sant. Här har det ju tyvärr blivit lite av en ”business” med tiggare i var och varannat gathörn, vilket är oerhört tragiskt.

   Hoppas du var nöjd med Blocket-fyndet! :)

 4. L

  Som tarmsjuk är det enkelt: Måste alltid ha en tia en femma och fem enkronor med mig för att kunna ta mig in på toalett när det behövs. Mynt av annan valuta ger jag bort innan jag åker hem.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Toalettpengar är inte att underskatta. Även vi som bara har oroliga magar ibland har gärna en tia liggandes i väskan att ta fram vid mer eller mindre akuta behov ;)

 5. Sophia

  Jag bor i ett euroland så det blir mycket mynt! De bruna samlar vi i en vas som ska attrahera rikedom enligt feng shui, resten brukar jag faktiskt vara bra på att använda när jag betalar kontant så samlingen hinner inte bli så stor. Däremot har jag fortf en påse med egyptiska, etiopiska, kenyanska mynt som ständigt ger mig dåligt samvete. Där svälter det folk och jag har deras pengar i en låda. Usch jag måste göra någonting åt det där!

  Svara
 6. engineerinpink

  Jag lägger mynt antingen i bilen (har inte bensinkort så då fungerar det inte alltid att betala med kort) eller i en liten låda på jobbet (praktiskt vid insamlingar och till godisautomaten). När vi som barn åkte på semester (runt 1990) fick min bror och jag dela på de mynt som fanns in mammas spargris (hon tömde plånboken då och då).

  Svara

Lämna ett svar