Liten plånbok utan pengar

Sedlar, mynt, kvitton, inköpslistor, bonuskort, rabattkuponger, medlemskort, klippkort, passerkort, åkkort, och betalkort. Vissa förvarar både det ena och andra i sin ofta tjocka plånbok.

Min plånbok är en sak som jag verkligen gillar och som nu hängt med mig i 7-8 år. Den införskaffades långt innan vi kom in på det minimalistiska spåret men känns som den går helt i linje med det.

planbok3

Minimalistiskt liten plånbok med plats för cirka sex stycken kort.

Den har plats för sex stycken kort, men det går att klämma ner dubbla kort på något ställe om det skulle behövas. I mitten på plånboken, mellan ”framsida” och ”baksida”, finns ett fack där jag tidigare brukade förvara några hopvikta sedlar, ofta för att kunna använda i garderoben på uteställen då dessa på den tiden inte tog emot betalkort där jag bodde. När utekvällarna blev färre gick sedlarna snarare till godis och glass, och numera upplever jag inget behov av att förvara sedlar eller något annat i facket.

Det jag bär runt på i min plånbok är sex stycken kort: Körkort, sl-kort, gymkort och tre betalkort. Passerkortet på jobbet behöver vi bära synligt så det har jag inte i plånboken.

De gånger jag erbjuds kvitto tackar jag nej om det är ett oviktigt kvitto som inte berättigar till garanti eller öppet köp etc. Denna typ av kvitton borde inte ens få göra en snabbvisit i någons plånbok. Viktiga kvitton läggs i påsen med saken jag just köpt och väl hemma sätter jag in det i en pärm. Tänk på att kvitton som är förblir kvar i plånboken blir svårare att hitta när du väl behöver dem, är lätta att slänga av misstag och riskerar att tappa färg eller gå sönder.

Medlemskort har jag slutat med. Kan de inte registrera mig som medlem med personnummer tackar jag hellre nej till medlemskapet, även på biblioteket klarar jag mig utan lånekort och kan använda personnummer och kod istället. Vill du ändå vara medlem på olika ställen kan ett alternativ vara att fota medlemskortet så du har medlemsnumret tillgängligt i mobilen. Varför inte i appen Scanner Pro?

Klippkort kan å ena sidan ha en ekonomisk vinning. Jag har dock slutat med dessa då jag inte är tillräckligt trogen någon specifik lunchrestaurang eller frisör som använder sig av klippkort. Ofta blir klippkort liggandes och tar plats i plånboken och skapar irritation när de återigen glömde visas upp. :)

Vad förvarar du i din plånbok?

37 tankar kring ”Liten plånbok utan pengar

 1. ninja

  Har en nästan likadan plånbok :D förvarar 2 betalkort och körkort i den. Gymkortet förvaras i påsen för träningskläderna. Sedan jag skaffade swish finns det inget behov av lösa kontanter, tex till insamlingar på jobbet.

  På den tiden jag gick ut förvarade jag plånboken nedstucken i stövelskaftet, nycklarna satte jag fast i bhbandet, voila så var man fri att dansa utan att släpa på väska.

  Off toppic:
  Minns inte om ni skrivit om det förut, men varför inte göra ett inlägg på hur ni packar er minimalistiska (?) skötväska?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för tipset om blogginlägg! Vi upplever faktiskt att vi har en väldigt minimalistisk skötväska jämfört med många andra. :)

 2. Form

  Ser att du kan banta bort två kort.
  Träningskortet ner i träningsväskan och Ica-kortet behövs inte alls eftersom kassörskan kan scanna streckkoden på körkortet.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jaha, vad bra! Jag hade ingen aning om att man kunde betala med sitt körkort på det viset?

   Anledningen till att träningskortet inte får bo i träningsväskan är att jag dels tränar på lunchen på jobbet och då har en liten ryggsäck med ombytet i, och dels tränar på morgonen och/eller helgen nära hemmet och då behöver ha gymkortet i en skoväska. Gymmet ligger så nära hemmet att vi byter och om duschar hemma, därav följer inte ryggsäcken med på de passen.
   Ligger träningskortet i plånboken vet jag var jag har det. :)

  2. Jessica

   Jag använder alltid självscanning på Ica och har svårt för att se hur det skulle fungera utan att ha Ica-kortet med mig?

 3. Linda

  Massor! Men också beroende på att jag måste ha ett antal kort å jobbets vägnar t.ex. kreditkort, jag måste också spara på kvitton eftersom dom ska lämnas av på jobbet vid tillfälle för att användas vid redogörelse av jobbets kreditkort. Jag har ett antal klubbmedlemskap med kort som jag dock ska försöka rensa lite bland då många inte ger så bra deals längre. Jag har också klippkort hos t.ex. PocketShopdå jag är ett fan av pocketböcker.Mitt gym har en blipp som sitter på min nyckelknippa tillsammans med min jobb-blipp, mycket praktiskt.

  Svara
 4. ekomammaistan

  Jag räknade mina kort och fick det till 9. SL-kort, id-kort, 2 betalkort, 2 bibliotekskort (ett för mig och ett för barnen), 2 träningskort och sedan ica-kortet som är mitt enda medlemskort. Ett medlemskort känns ändå helt ok och vi får en del bonus och erbjudanden på det eftersom vi till 75% handlar på Ica. Dock ser jag nu i ditt inlägg att jag borde kunna ta bort tre kort då Ica- och bibliotekskorten kan gå på personnr.

  Jag har en lite liknande plånbok som din (http://www.ordning-reda.com/se/en-us/shop/detail/OR12106-01/), som inte rymmer vare sig kvitton eller kontanter. Handlar jag något lägger jag kvittot i påsen och sätter sedan in det direkt i vår kvittopärm. Jag har också en liten börs för kontanter, som i princip bara plockas fram när det är dags för loppis. Pengarna som hamnar där i brukar komma från försäljningar i vår lokala köp/säljgrupp när personen som köper våra avlagda barnprylar inte har swish.

  Värt att nämna är också att vi har en låda i bokhyllan där vi förvarar gemensamma kort/de som inte används för att de går på personnummer (sparar ni sådana kort eller har ni slängt dem?).

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi har slängt alla kort som går på personnummer, har inte upplevt att jag saknat något under dessa år. :)

   Gemensamma kort har vi inga i dagsläget. När vi reste oftare hade vi ett gemensamt Ica Banken-kort som vi betala diverse gemensamma utgifter med, men kunde sedan inte motivera kostnaden för det när resorna blev allt glesare. ;)

 5. Hanna

  Min lilla plånbok har två dragkedjefack. Jag har Coop och bankkort och leg. I den andra pengar, men det brukar vara mest mynt jag hittat. Handlar med kort så jag slipper använda det facket. Gymkortet är i träningsväskan, passerkortet i jackfickan. Bibliotekskortet har jag tappat, så jag har numret i mobilen.
  Kul inlägg förresten. Har letat efter info om såna minimalistiska vardagsgrejer. Annan intressant är nyckelknippan. Har försökt rensa där med, men går ej.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Åh, nu blev jag sugen på att skriva om nyckelknippan! Har precis ändrat en liten detalj vad gäller min egen nyckelknippa, tack för tipset! :)

  2. Marie

   Min nyckelknippa har 3 arbetsnycklar, mamma, pappa, cykel, eget hem, förråd, tagg tvättstuga. Tror det är allt och inte direkt något jag kan göra av med så det väger en del och tar upp en del plats men det får jag leva med för tillfället. :P

 6. flipp87

  Har väl en allt för full plånbok, det kan ju bli ett lagom projekt någon dag :) Har nu, helt ominimalistiskt med tanke på skärmtid, läst igenom hela er blogg. Mkt pga bebis som inte accepterar annan sovplats än min famn just nu så då blir det mkt tid i soffan… Men oj så inspirerande! Vi har kombinerat stor renovering med en bebis mitt i allt ihop så det är en himla massa som ska packas upp, sorteras och inhandlas till båda delar. Nu har jag fått konkreta tips på hur jag ska kunna tänka när vi ska få iordning allt, tack!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   De tre betalkorten utgörs av:
   – Ett vanligt bankkort/kreditkort.
   – Ett Ica-kort som vi båda har ett varsitt av och sätter in pengar på varje månad. Vi bor nära två Ica-butiker och handlar 99% av matvarorna där.
   – Ett Coop-kort där jag brukar ha lite pengar på och i annat fall drar som medlemskort då jobbet ligger nära en Coop-butik och jag handlar en del luncher och mellisar där. :)

 7. Form

  Du måste ha det fysiska Ica-kortet för att betala med det samt använda självscanning. För rabatter och bonus räcker det med körkortet.

  På Coop måste man ha det fysiska kortet till allt.

  Willys-kortet kan man lämna helt. Självscanning går med körkortet. Bankkortet kan man anmäla så rabatter dras med hjälp av det.

  Svara
 8. ANNAANNA

  Jag har frågat på Ica Maxi här och ja, Icakortet kan tas bort och läsas på personnummer/legitimation men bara för de som enkom använder kortet för att samla bonus eller ta del av erbjudanden.
  Om man använder sitt Icakort som betalkort (också om man inte gör så men har den funktionen aktiverad) så kan man INTE lägga det hemma.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Då får även vi fortsätta ha Ica-kortet i plånboken då vi har ett varsitt sådant där vi för över pengar varje månad och den som handlar betalar med.

 9. Håkan

  Efter att ha glömt plånboken hemma ett antal gånger har jag gått över till kombinerat mobilfodral och plånbok. I det har jag körkort, ett betalkort och jojo-kort. Väldigt sällan kontanter, de är en styggelse. Tränar på jobbet och passerkortet dit måste vara runt halsen. Extra betalkort o dyl är i en reseplånbok med passet för tjänsteresor. Medlemskort är uppsagda för att slippa få hem onödig reklam som bara vill locka till köp av mer onödiga saker.

  Att bara komma ihåg telefonen när jag lämnar hemmet är skönt och lätt. Väldigt sällan jag går hemifrån utan att lyssna på musik från mobilen och då vet jag att mina kort också är med.

  Helst hade jag sett att man kunde få ha RF-ID chip i handen istället för passerkort och betalkort. Det hade varit hysat svårt att glömma hemma…

  Svara
 10. Madeleine

  Har inte tänkt på att minimera plånboken alls, det får bli nästa projekt. Men nu har jag minimerat förrådet så att det är helt tomt! Känns så skönt det, och att alla säsongsprylar nu får plats i en garderob istället. Har sålt, skänkt och slängt och en sten har lättat från mina axlar.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Åh, vad skönt att minimera förrådet. Nu med ett barn och ytterligare ett på väg känns det för tillfället omöjligt med ett helt tomt förråd. Alltid är det något som behöver förvaras ”i väntan på” ;)

  2. whitemaskgirl

   Jag har med ett barn och kläder sparade till han fyller i dom i en låda och i en annan låda det som han vuxit ur tills min lillasyster växer i dom. Jag viker dom typ pyttesmå så det tar bara upp en bananlåda var.

 11. Katarina

  Jag klarar mig för det mesta med mobilskalets två korthållare där jag har bankkort och kollektivtrafikkort. Ett fack till för körkort hade inte varit fel. Har ICA- och Coopkort men upplever egentligen att den ekonomiska vinsten är på tok för liten för att det ska vara värt besväret att släpa runt på och komma ihåg dem, så jag funderar på att avskaffa dem.

  Off topic: Gissar att nedkomsten börjar närma sig? Själv gjorde jag min sista jobbdag igår och är beräknad om 2 veckor med barn nr 2 :) Lycka till!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi handlar 99% av alla mat på Ica då vi har två Ica-butiker på gångavstånd från oss, så för oss känns det gynnsamt att ha Ica-kort även om jag kan hålla med om att bonusen är liten. Coop-kortet har jag övervägt att göra mig av med dock, men nu när jag arbetar nära en Coop-butik blir det ändå något inköp i veckan på väg hem från jobbet eller till lunch/mellis, så det får vara kvar ett tag till eftersom det ändå finns plats i plånboken. :)

   Ja, det närmar sig, jag jobbade också sista dagen igår. Är beräknad innan dig men det är ju inget som säger att Lillebror Minimalist anländer först för det. ;) Stort lycka till även till dig, det känns som vi som ska föda denna förlossnings-kaos-sommar kan behöva det lite extra. :)

 12. Marie

  1 betal/kreditkort, coop bonuskort, ica bonuskort, körkort, bibliotekskort, eu försäkringskort, donationskort, och sedan tre klubbkort som jag inte vet om jag ska ta bort eller inte, jag har en tagg till en kundvagn samt oftast 200-300 kr i sedlar och så lite mynt som möjligt till ställen som inte tar kort eller på marknader och loppisar + två kort på sambon och ett batterikort och ett intyg på hlr utbildning med instruktioner. Batterikort och frimärkeshäfte åkte ut nu så får se om jag kan rensa mera. Kollektivkort har vi en skål i köket om vi reser någonstans.

  Svara
 13. Camilla

  Jag har en likadan plånbok jag med, och där har jag ett visakort, leg och träningskort då jag är på gymmet 5-6 dar i veckan, resten av korten, som blev kvar efter en hård rensning, ligger hemma.

  Svara
 14. johanna

  så fin! i min plånbok kan det ibland samlas månadsvis (årsvis?) av gamla kvitton och det är så skönt att få rensa ut! kanske borde skaffa en som man inte ens kan ha kvitton i…

  Svara
 15. freezeman

  Har grunnat på det här med korthållarplånbok ett tag… Det jag skulle vilja GA är en sådan som du har men med skydd för korten av en typ skinnlapp som man får lyfta för att komma åt korten. Vill liksom skydda korten lite mot gnidslitage. Annars verkar din plånbok optimal! Är det någon som vet var man skulle kunna få tag på något i den tankeväg som jag luftade så uppskattar jag tips!

  Svara

Lämna ett svar