Minimalistiska apptips – Scanner Pro (iOS)

Det här är det åttonde inlägget i serien Minimalistiska apptips där jag går igenom appar för iOS som tillför mycket nytta i våra liv och på ett eller annat sätt passar in i vår minimalistiska livsstil.

Den app jag recenserar denna gång är appen Scanner Pro från Readdle. Den kostar 29 kr vilket är relativt mycket för att vara en ”sällananvändningsapp” men jag tycker den är värd pengarna, vilket jag motiverar mer i detalj nedan.

Möjligheten att scanna in papper, foton, kvitton och bevis med mera är intressant ur en minimalistisk synvinkel eftersom det gör det möjligt att göra sig av med dess fysiska motsvarighet efteråt. Dessutom är det ofta lättare att snabbt hitta och ögna igenom dess digitala motsvarighet. Men jag är inte speciellt sugen på att äga en stor skrymmande fysisk scanner, vilket gör app-alternativt extra intressant.

Dock krävs det att verktyget gör uppgiften extremt enkel, både att scanna samt att säkerhetskopiera resultatet efteråt, för att man ska orka samt våga sig på det hela. Och det är precis med enkelhet och automatik i processen som Scanner Pro briljerar jämfört med flera konkurrerande appar samt det billigare alternativet att ta ett vanligt digitalt foto.

Några områden där appen slår sina konkurrenter är:

 • Automatisk fotografering så fort appen hittat fokus (minimerar knapptryckande)
 • Automatisk precisionsbeskärningen av bilderna (överraskande bra)
 • Automatisk vinkeljustering av bilderna (om du råkar fota snett)
 • Automatisk superkontrast av svartvita bilder (fungerar även på whiteboards)
 • Automatisk synkronisering mellan Apple-enheter (smidigt om man tex har fler telefoner)
 • Enkelhet vid efterjustering, omfotografering och sortering av bilder (ett måste)
 • Enkelhet vid uppladdning av bilder i diverse moln, tex Dropbox (backup någon?)
 • Enkelhet vid delning av bilder via diverse tjänster, tex mail (det minsta man kan begära)

Ett bra exempel där jag verkligen haft användning av appen är då jag i helgen digitaliserade tre kompendium jag fick under en ovanligt bra utbildning för några år sedan. De innehåller inte bara mycket värdefull läsning utan även massvis med insiktsfulla anteckningar. Originalen huserar numera i pappersinsamligen och en digital kopia är tryggt uppladdad i Google Drive. Det var oerhört skönt att bli av med dessa tunga och skrymmande pappershögar och dessutom fick jag tillfälle att repetera innehållet under digitaliseringsprocessen. :)

Digitaliserade kompendium

De tre skrymmande samt numera digitaliserade och utrensade kompendierna. Win!

Hur hanterar du olika former av papper som du vill spara men kanske inte i fysisk form? Scannar du in dem i digitalt format och vad använder du i så fall för verktyg?

17 tankar kring ”Minimalistiska apptips – Scanner Pro (iOS)

 1. Anna J

  Älskar mobilscanner! Använder Evernote och deras egen Scannable, som fungerar på samma sätt. Har allt i Evernote, sedan 2012. ?

  Köpte en liten, bärbar och trådlös scanner för fyra år sedan men använder den knappt längre. Bara till finare foton. Så mycket lättare och enklare med mobilen!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Intressant! Jag utvärderade faktiskt Evernote samtidigt med Scanner Pro. En tanke jag hade var att ersätta Simplenote (anteckningar) och Scanner Pro med enbart Evernote, men av olika skäl valde jag den första uppsättningen istället. Mycket pga att jag verkligen uppskattar enkelheten och snabbheten hos Simplenote. :)

  2. Anna J

   Ja, det saknas i alla fall inte produkter på marknaden. ;-) Fint att det finns något för varje smak och för olika behov.

 2. Sara

  Har du provat använda t ex kvitton för returer sedan? Accepterar affärer och försäkringsbolag inskannade dokument?

  Tack för en bra blogg!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Tack själv för att du läser! :)

   Jag har inte testat att returnera något med inscannat kvitton än men jag har däremot gjort lite efterforskningar. Många butiker accepterar inscannade/fotograferade kvitton men inte alla. Tex IKEA vägrar tydligen ta emot returnerade varor utan fysiskt originalkvitto.

 3. Utdelningsseglaren

  Tack för tips!

  Nyfiken på hur den står sig gentemot Google docs som ju också har OCR skanning. Denna tjänst är gratis.

  Har ni/någon kört båda tjänsterna och dragit erfarenhet?

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   OCR (dvs möjligheten att översätta ett inscannat dokument till redigerbar text) är inget jag haft nytta av hittills eftersom det jag oftast scannar in är anteckningar samt whiteboards, vilket typisk OCR-funktionalitet inte klarar av.

   Dessutom kräver de flesta OCR-appar inklusive Google Drive att de foton man översätter till text är av riktigt bra kvalitet, men samma OCR-appar erbjuder sällan verktyg för att åstadkomma det. Därför rekommenderas det ofta att man använder tex Google Drive OCR tillsammans med appar som Scanner Pro.

   Sammanfattningsvis så erbjuder OCR en lösning på ett helt annat use-case än det jag beskriver i inlägget ovan. :)

 4. Peter

  Jag kan fortfarande inte förstå varför man skall ha en app för detta.
  Nu använder jag iofs det mesta i scanningväg på jobbet, och där är det bara lägga i nätverksskrivaren så scannar det till mail.

  Jag brukar även använda den till privata dokument. Vips så slipper du appen.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tror svaret på ”gåtan” ligger i de konkreta behov, användningsfrekvens och komfortbehov man har.

   I mitt fall är det mycket smidigare att omedelbart ta ett foto på kvittot, whiteboarden, anteckningsblocket eller vad det kan vara och därefter ladda upp i molnet, maila kollegorna eller liknande. Oavsett var jag är, vilken tid eller vilken dag i veckan det är.

   Räknar du även appar bland dina ägda ting? :)

 5. Carin

  En fråga angående att minska på mängden papper och liknande… Vad använder ni för att skriva ner t.ex. Bebisminimalists utveckling. Jag gör försök med att skriva dagbok då och då, men inte varje dag och har samlat på mig en del små dagböcker och kalendrar under åren. Nu funderar jag på att göra detta digitalt istället och tar gärna emot tips på hur ni gör :-)

  Jag skulle helst vilja ha som min pspperskalender där jag dels kan skriva in möten och annat inbokat och dels skriva anteckningar om sådant som hänt under dagen.

  Sen skulle jag kunna tänka mig att skriva längre dagboksanteckningar också, men det behöver ju inte vara i kalenderformat.

  Svara
 6. Gunilla

  Jag använder iscanner som är lättanvänd och enkel att skicka till dropbox. Till Carin: i aNote finns funktionen dagbok och många bra hjälpmedel för att skriva anteckningar, spara med bilder, skapa egna mappar mm

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag testade en hel drös appar, tex iScanner, Genious Scan, Scanner Pro med flera och alla hade sina för och nackdelar och Scanner Pro blev min favorit. :)

 7. Emanuel

  Hej! Tack för ett bra apptips! Måste testa! En undran bara, med tanke på all tid man kan ägna åt detta, hur ofta behöver man egentligen gå tillbaka till det inscannade materialet? Jag har scannat mycket i mina dagar men har nog i princip aldrig behövt gå in i Dropbox för att skaffa någon information därifrån. Lite provokativt, är det verkligen minimalistiskt att ersätta något fysiskt med något digitalt? Även om det blir mindre synligt ”skräp”. Kanske bättre att bara kasta och glömma från första början? Du sparar mycket tid, och chansen att du kommer att behöva det i framtiden, digitalt eller fysiskt är ytterst liten.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Du har såklart rätt. De allra flesta fysiska papper behöver man inte kika på igen och kan därför med gott samvete slängas. Men i de fall då det faktiskt finns en allvarlig chans/risk att man vill/behöver ta en kik på informationen igen så är Scanner Pro ett bra verktyg för att slippa spara en fysisk kopia. :)

 8. Em

  Laddade precis hem en scannerapp och har på en liten stund lyckats få över en hel del till molnet. Så skönt att kunna slänga sådant som tagit emot att slänga förut. Kommer ha att göra ett bra tag framöver men åh vad mycket jag kommer att ha på månadens ut-lista sedan. Tack för en fantastisk blogg!

  Svara

Lämna ett svar