Har du skapat ditt eget liv?

Det finns en rolig, tänkvärd och mysig sida som heter Zen Pencils. En sida där kända och okända, långa och korta citat omvandlas till små tecknade serier. Nedan är ett exempel på en tänkvärd favorit:

2013-08-27-watterson

Du hittar den även serien ovan på länken här.

Vad i ditt liv, som du kan påverka, skulle du vilja ha mer respektive mindre av och varför?

6 tankar kring ”Har du skapat ditt eget liv?

 1. Ett fattigt landskap

  Ovanstående är verkligen sant, men också svårt! Det är ofta enkelt att välja bort sådant man inte vill ha i livet, men att sedan komma fram till hur man vill spendera sin tid, det blir lätt långa filosofiska diskussioner med sig själv. En liknande bild som ovan såg jag för länge sedan som gick ut på att man skulle fråga sig själv vad man skulle välja att göra, om pengar inte spelade någon roll. Det tycker jag fungerar som ett ganska bra tankeverktyg för att navigera sig fram.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Det är helt klart en intressant fråga vad man skulle göra om pengar inte spelade någon roll. Många i Sverige skulle ju klara sig väldigt bra även om det gick ner i tid under ett par år för att ”förverkliga sig själv” eller bara få mer tid med barnen, eller slippa stressa så mycket, men är trygghetsnarkomaner och gör hellre som alla andra och springer på i ekorrhjulet.

 2. Elin

  Jag uppskattar min familj och mitt generella yrkesval, lärare. Jag vill inte ändra dessa faktorer men jag skulle gärna ha en bättre jobb-hem balans. Jag har inte av ekonomiska skäl riktigt möjlighet just nu att jobba deltid så tyvärr är detta något jag just nu bara får acceptera men jag hoppas genom att jobba heltid under några år ha mer möjligheter efter detta att leva friare. Jag vill gärna yrkesarbeta till någon grad men helt ärligt tror jag att jag hade varit lyckligare om det varit mer 50-75% än 100%.

  Ibland kan jag dock känna att det nästan finns ett tvång att leva det perfekta livet också, att vi inte får borra ned skallen och göra det ”förnuftiga” och tråkiga med framtiden som mål utan man ska nödvändigtvis vara så jäkla tillfredsställd och lycklig hela tiden. Nu är det ju inte så att jag vill leva eländigt men det kan kännas som en människa som inte når alla mål direkt liksom är sämre eller misslyckad än en som kan sluta jobbet och dekorera dinosaurier som i seriestrippen. Jag tror det är super att man konstant går tillbaka till sina behov och ifrågasätter om man tex jobbar för att man behöver det eller ej. Samtidigt så kan tex i många arbetarklassfamiljer vara så att ett drägligt liv är helt beroende av två heltidsarbetande föräldrar och om man då väljer att få vara svensson med platt-TV och bil istället för att leva på rotfrukter och cykla överallt så är man plötsligt ytlig medan om man är medeklass så innebär kanske downsizing inte lika stor ekonomisk nedklassning.

  Svara
  1. Monica

   mycket bra skrivet Elin! håller med dig över 100 % för detta påbud att en ska förverkliga sig själv, var kommer det ifrån? och vilka kan det? det finns en enorm dubbelhet i det här tycker jag.
   som om en är mer äkta om en seglar jorden runt, eller är volontär någonstans i Afrika, eller säger upp sig och skriver den där boken. Vilka har möjlighet till det? jag kunde inte det när jag var ensamförsörjande mamma. Vem skulle försörjt henne då? Vi lurar oss själva och kanske får vi hjälp att göra det, att vi aldrig ska vara nöjda med den tillvaro vi har. Som om det alltid finns något annat, någon annanstans som är bättre att vara på. Det tror inte jag riktigt. Det är inte så mycket grönare på andra sidan. Livet och tillvaron är i sig ganska likt. Jantelagen är det många som hänvisar till utan att kanske känna till dess upphovsman, det är den käre Aksel Sandemose ! Han skriver i också ( han var en stor favorit när jag var yngre) att man kan byta himmel men inte sinne! Det tror jag stämmer. Man är den man är även när man seglar jorden runt, typ. Men visst ibland kan det vara värt ( och bra) att förändra sin situation. Men det är ju ändå i vardagen vi tillbringar mest tid eller?

 3. Anna

  Det här var verkligen tänkvärt, tack!! Vi älskar vardagen för det betyder att allt är bra, men vi hatar ekorrhjulet. Nu är jag precis” mellan två jobb” och ser det som en möjlighet att fundera på hur vi vill ha det. Samtidigt har jag sålt min båt och avslutat ett ideelt åtagande, så det känns som att jag står vid ett vägskäl.
  Vi klarar oss utmärkt på en lön, vilket fått mig att drömma om att vi båda ska kunna jobba max 75%. Sedan jag blev mamma vill jag bara ha TID med familjen, det är väldigt mäktigt, häftigt och helt underbart.
  Vi tittade på familjer på äventyr i våras, det handlade bland annat om en familj som seglade jorden runt. Det var så inspirerande, tänk att bara vara tillsammans alltid.

  Svara
 4. Ann

  Elin, så väldigt klokt skrivet! Det är lätt att fastna i sin medelklass-bubbla av självförverkligande och stress över det! Mer acceptans för att livet kan vara spretigt och trasigt, det händer någon gång för alla. Och man kan trivas med väldigt olika lösningar.

  Svara

Lämna ett svar