Vad är rikedom för dig?

Vad är egentligen rikedom för dig? En stor trygg hög med pengar på banken? Tid med vänner som ger dig energi? Att vara frisk och ha hälsan? Tillräckligt med pengar för att kunna göra det du och din familj drömmer om?

För många handlar nog rikedom om frihet. Frihet att välja vad du vill lägga större delen av din tid, energi och dina pengar på. Tid, energi och pengar är tre resurser som vi alla har en begränsad mängd av. Det förstnämnda, tiden, borde vara det som är mest värdefullt eftersom vi aldrig får tillbaka den tid som passerar, den är oviss och kan plötsligt ta slut när vi minst anar det. Energi och pengar däremot kommer och går under livets olika faser.

Trots det ser vi många i vår omgivning som lägger större delen av sin tid och energi på jobbet i förhoppning om att se pengahögen öka. Men vad ska de egentligen göra när den blivit tillräckligt stor? Oftast är de inte pengarna vi vill åt, utan det som pengar kan hjälpa oss med. En risk är att hälsan, vänner, barn och partner får lida innan den där pengahögen är tillräckligt stor. Kanske finns inte längre orken eller hälsan, vännerna har hittat nya vänner, barnen hunnit flytta hemifrån och partnern funderar på att skiljas, när du väl är redo att byta tid och fokus från jobb och slit. Livet här och nu är det enda vi vet att vi har, och mycket av det som forskningen visar att vi blir mest lyckliga av, behöver inte kosta pengar.

Programledaren Alexandra Pascalidou beskrev det bra i en resetidning:

Rikedom handlar om kärlek och skratt och vänner och minnen och upplevelser, och allt det där underbara som man inte kan köpa för pengar.

Ta dig tid att fundera på vad som är viktigt för just dig. Inom vilka områden i livet känner du dig rik och inom vilka vill du skapa förutsättningar för att känna dig rikare? Vart är du på väg och var du befinner dig idag? Om du inte vet vart du ska, och inte vet var du är idag, så är det väldigt liten chans att du kommer dit du vill framöver. :)

Det finns flertalet bloggar på ämnet frihet och strävan efter att bli ekonomiskt oberoende. Något sådant slutmål har inte vi. Däremot skulle vi gärna ha större frihet, frihet att ägna oss åt det vi vill, när vi vill och hur mycket vi vill. Kunna jobba deltid och ha mer fritid över för det som betyder mest i livet för oss.

Vad är rikedom för dig? Känner du dig rik idag och/eller inom vilka områden vill du bli rikare? :)

Vi avslutar inlägget med ett lämpligt citat från skådespelaren Jim Carrey:

“I hope everybody could get rich and famous and will have everything they ever dreamed of, so they will know that it’s not the answer.”

18 tankar kring ”Vad är rikedom för dig?

 1. Karin

  Idag känner jag mig inte rik på pengar, men det är heller inte det som jag värdesätter högst. Just nu ser min lista ut så här:

  1. Hälsan
  2. Tid
  3. Ekonomisk trygghet
  4. Frihet

  Man vet inte hur länge man lever, så att bara spara och gneta passar inte mig. Men jag vill gärna ha lite ekonomisk trygghet så att jag slipper oroa mig.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag håller helt klart med dig om att det är en balans mellan att ha grundläggande ekonomisk trygghet, men att sedan värdesätta en hel del övrigt högre.

 2. Onkel Tom

  Bra inlägg, som också antyder svaret. Men lika uppenbart som svaret är lika svårt verkar det vara for många, inklusive mig, att komma fram till en bra slutsats.

  Jag tror att skälet är att alla delar som du nämner i inlägget inte är begränsade samtidigt. Ofta är livet ur fas. När vi har familj och börjar bli äldre och hälsan är viktig så är försörjningsbördan och ansvaret som störst.

  Se gärna The Four Burners Theory: http://jamesclear.com/four-burners-theory

  Svara
 3. Maria

  Viktigast för mig är så klart att jag och mina nära och kära mår bra. Sen behöver jag även en ekonomisk trygghet, inte för att kunna resa jorden runt men för att inte få panik om kylskåpet går sönder eller jag blir långtidssjuk.
  Jag skulle vilja jobba deltid men samtidigt fortsätta som ingenjör och gärna med spännande uppdrag, en ekvation som jag ännu inte funnit lösningen till. Drömmen hade varit en tillsvidareanställning på 60-80% som varierar i arbetsbörda över året, jobba mer på vinterhalvåret (oktober till mars) och mindre resten av året. Är så trött på 8-16, fem dagar i veckan 44-46 veckor om året (eller vad det nu blir när man räknat bort 6v semester och några helgdagar), känner mig låst och ofri. Hellre jobba mycket i perioder och sen vara ledig i ett par veckor.
  Privat sjukförsäkring är inte heller dumt, även om jag rent principiellt är emot det (vården borde vara lika bra för alla) så har jag insett nyttan av det rent egoistiskt.

  Svara
  1. Fanny

   Jag vet inte vad för ingenjör du är men har du sett över möjlighet att arbeta som egenanställd konsult? Som jag har förstått det är det med eget aktiebolag lättare att styra över hur mycket man vill jobba genom att jobba mycket o få in mycket pengar i bolaget och sedan tar längre semester/ frivilligt långt glapp mellan uppdrag. Det är såklart inte så enkelt i alla branscher. Jag har precis påbörjat en liknande resa själv, sagt upp mig och startat ett aktiebolag som IT-konsult med långsiktigt mål att kunna jobba mindre (mindre än jag gjort som anställd).

  2. Maria

   Tack Fanny, men jag är nog helt enkelt för feg för att våga startar eget. Självklart lockande att kunna styra hur många uppdrag man tar, men å andra sidan är det ju inte ens säkert att man får några uppdrag (jag är i en knepigare bransch än dig) och man måste nog jobba galet mycket de första åren för att etablera sitt namn.

 4. fruminimera

  För mig är termen rikedom ekonomisk. En kan vara rik och ha ett tråkigt och inte så givande liv, medan någon som är fattig kan ha ett fantastiskt utvecklande liv. Att vara rik kan skapa förutsättningar för trygghet, utveckling och nya upplevelser men är på intet sätt den enda vägen mot ett sådant liv. Jag har börjat fundera mycket på ekonomiskt oberoende men har nog landat i att det är vägen dit som är det fina – att känna att friheten växer för var dag som går. Det kanske inte innebär att en kan säga upp sig från sitt lönearbete idag, men det går att ha en lugnare inställning till framtiden. Dessutom hjälper aktivt sparande och minimalism varandra på traven och för mig har ett ekonomiskt tänk, snålande, hjälpt till att faktiskt få ändan ur och UPPLEVA istället för att KONSUMERA. Till exempel så köper jag inte längre böcker; jag lånar på bibblan i fysisk eller elektronisk form (ber dem köpa in om min bok inte finns), lånar av vänner eller läser något liknande den bok var intresserad av. men inte kunde hitta gratis. Resultatet är konstigt nog att jag läser mycket mer aktivt än tidigare, då köpeböckerna hopade sig på sängbordet. Det är som att det aktiva arbetet mot att tillskansa sig nya upplevelser ger bättre förutsättningar och mer energi än då jag var invaggad i tanken att allt gick att konsumera sig till. Av vad jag kunnat se på er blogg så verkar ni har ungefär samma upplevelse?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Bra och välskriven kommentar!
   Det är helt klart resan och vägen mot en allt större ekonomisk trygghet som ska vara behaglig och ge skön tillfredsställelse, mer än själva slutmålet i sig. I likhet med den minimalistiska resan. Den minimalistiska resan tar ju aldrig direkt slut eller har ett slutmål, eftersom det alltid kommer nya saker in i ditt liv i olika livsskeenden, liksom att du ständigt utsätts för frestelser, gåvor och konsumtionsprövningar. I den ekonomiska aspekten så kommer livets olika faser att ha olika utgifter, oförutsedda prövningar och händelser i livet påverkar ekonomin. Att se vägen mot ”målet” som det fina, är nog en vinnande strategi!

 5. Anna

  Jag måste bara berätta om min kollega. Han är 32 år och kände att det där med fritid ville han ha mer av så han har gått ner i tid och jobbar bara fyra dagar i veckan. Helt rätt beslut enligt mig och jag är sugen på att göra något liknande. Jag förstår Gärna någon stans i gamla stan. detta inte är möjligt för alla tyvärr.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jobb 4 dagar i veckan och ledigt 3 håller jag med om vore en härlig balans. Jag drömmer själv om det ibland, särskilt när vi kikar på bostäder som ligger med nästan 1 timmes resväg till/från jobb, vore det önskvärt att ”bara” behöva pussla och stressa 4 av veckans dagar. :) Får se om det är lämpligt när det väl är dags.

 6. Anna

  Jag har alltid känt mig rik, fast jag många gånger varit fattig som en kyrkråtta. Numera är kanske den ekonomiska kostymen lite större, men det som gör mig rik är familjen. Att höra hur de sover gott om kvällen när jag är sist i säng, att vakna av lillemans bökande i sängen när han sover på tvären o att leka med familjen i solen. Jag känner mig rik när vi storhandlat och fyllt skafferiet, jag är rik även när vi har dåliga dagar, för det som gör mig rikast är att äntligen har jag hittat känslan som gjort att jag känner mig hemma, tillfreds och lycklig.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Att kunna njuta av det ”lilla” (som ofta är det stora) som du beskriver är en väldigt bra början för ett lyckligt och rikt liv! :)

 7. Moa

  Jag läser en del fantasy och historiska böcker, och då känner jag mig extra rik. Min magiska spis, min underbara vattenkälla, min varma lägenhet… Och som redan nämnt, när kylskåpet är välfyllt.

  Svara
 8. Händelsevis

  När jag måste ta fram TRE fruktskålar för att vi har så mycket frukt hemma känner jag mig rik! Ett välfyllt kylskåp framkallar nästan samma känsla. Fast vårt är inte särskilt svårt att fylla vilket bara är bra om jag vill känna mig rik ofta :-)
  Visst känner jag mig rik om jag råkar ha fått en extra stor lön med men det är inte samma känsla i att se siffror på en dataskärm som att se diskbänken digna under högar med ekologisk frukt! Håller med om att min logik inte är solklar, kanske har det med svårighet att greppa abstrakta saker (som pengar på ett konto) Frukt är väldigt konkret å andra sidan. Samtidigt som att den kan vara rätt dyr om den är eko och därför kanske jag kan se mina tre fruktskålar som tre pengahögar.

  Svara
  1. Eva

   Händelsevis (!) så är din logik fullkomligt logisk eftersom det här inte handlade om att på något vetenskapligt sätt komma fram till vad rikedom verkligen är. Istället frågades efter vad vi uppfattar, känner och upplever som rikedom och vad det i så fall är rent subjektivt. Och som det ofta är när det gäller upplevelser, som ju är känslobetonade snarare än matematiska och logiskt förnuftsmässiga, så visar det på att lycka, rikedom och annat som berikar livet handlar om mer konkreta och känslomässigt belönande företeelser som är gripbara för våra sinnen här och nu eller åtminstone inom en överblickbar framtid i form av hopp och tro på att ens egna samt tillit till andras positiva ansträngningar bär frukt i sinom tid.

   Eftersom jag själv är rätt så filosofiskt inriktad så är rikedom för mig, utöver uppfyllandet av de fysiska basbehoven, främst detta med att vara förankrad i hoppet och tron på framtiden och det inte minst genom att i nuet ha möjlighet att i frihet kunna ta både förnuftiga, ”logiska” beslut och ”ologiska” och finna att livets logik går utöver dessa. Det är rikedom för mig.

 9. Grym Ekonomi

  Jag är helt för att satsa på att vara lycklig här och nu. Carpe diem och allt det där. Men det betyder inte att pengar är oviktigt. Att jag inte vill ha så mycket att jag kan bestämma precis hur mycket eller lite jag jobbar. Jag jobbar på att hitta balansen. Jag ser det som ett enda stort experiment och försöker att ha kul på vägen till det ekonomiska oberoendet.

  Men att bli rik som i att ha mer pengar på banken än jag behöver för att upprätthålla en enkel levnadsstandard – det lockar mig inte. Det är inga lyxkryssningar jag drömmer om utan snarare tid att ha egna höns.

  Svara

Lämna ett svar