Fem prylar du aldrig ska slänga

Med miljön i fokus har Blocket tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet tagit fram en lista på fem prylar du aldrig bör slänga då de har extra stor negativ miljöpåverkan och samtidigt är lämpliga för andrahandsmarknaden.

Här är de fem prylar du aldrig bör slänga utan istället försöka sälja eller skänka bort:

1. Jeans. 11 000 liter vatten. Så mycket krävs för att producera ett par jeans. Lägg där till ett gäng giftiga kemikalier som tillsätts vid färgning där svarta och blåa färger är värst. Dessa populära byxor är en riktig miljöbov med andra ord.

2. Mobiltelefoner och datorer. Arsenik, cyanid, mutbrott och penningtvätt. Produktionen av mobiltelefoner och liknande elektronik kräver inte bara miljöfarlig arsenik och cyanid. Prylarna innehåller dessutom flera metaller vars brytning ligger bakom konflikter i Centralafrika och skapar mutbrott, penningtvätt och brott mot de mänskliga rättigheterna.

3. Cyklar. Energikrävande stålproduktion och järnmalm. Att lyfta en tågvagn järnmalm från en gruva kräver ungefär lika mycket energi som hela Enköping förbrukar under ett dygn. Stålproduktion är med andra ord extremt energikrävande. Nu finns det ju cyklar i andra material, men de flesta cyklar tillverkas fortfarande av stål och järn.

4. Skinnsoffor. Kossor, metangas, stål och träd. För att tillverka stommen till en skinnsoffa krävs stål och trä, varav träden måste växa i omkring 50 år. Till själva soffan krävs sedan en stor mängd mat till kossor, vilka i sin tur rapar och pruttar ut farlig metangas. Tänk på det nästa gång du funderar på att köpa eller göra dig av med en skinnsoffa. :)

5. Vitvaror. Stål, plast och färg. Denna blandning består många av våra vitvaror av och dessa material är energikrävande vid såväl produktion som återvinning. Kyl och frys som är äldre än 10 år bör dock lämnas till återvinningscentral då de kan dra onödigt mycket el och innehålla miljöfarliga ämnen.

Många tänker att vi i Sverige är bra på att värna om miljön, och till viss del stämmer det. Vi är exempelvis duktiga på att åka kollektivt och på återvinning, samtidigt är vi dock, som de flesta västländer, flitiga konsumenter vilket kräver stora resurser och har negativ miljöpåverkan. Genom att handla begagnat sparas resurser, i form av exempelvis minskad nytillverkning. Beräknat på Blockets försäljning 2015 sparade svenska folket in ungefär 0,8 miljoner ton växthusgaser på att handla begagnat. Det motsvarar lika mycket utsläpp som om Stockholm hade varit fri från all vägtrafik i ett helt år. Och det gäller endast handeln som sker via Blocket.

Om du är händig kan gamla, slitna och trasiga jeans bli såväl snygga kuddar som väskor. De kan även lämnas i de stora klädkedjornas återvinningsboxar, H&M var tidigt ute med detta men numera har även Lindex och KappAhl hakat på trenden. Mobiltelefonerna kan skickas till företag som återvinner dessa mot en viss summa pengar. Och annars är såklart Tradera och Blocket, liksom diverse välgörenhetsorganisationer jättebra alternativ.

Vilka prylar skulle du själv aldrig slänga utan istället sälja eller skänka bort?

22 tankar kring ”Fem prylar du aldrig ska slänga

 1. fruminimera

  Intressant! Vill gärna tillägga att de företag där en kan lämna in kläder tar emot all typ av textil och det behöver varken vare helt eller rent; gamla gardiner och handdukar också :)

  Svara
 2. Tina

  Bra, men… vad ska man då göra med hemelektronik som är bortom räddning? Svårt göra något annat än lämna till elektronikåtervinning.

  Svara
  1. Katarina

   Elektronikåtervinning borde väl vara det rätta stället att lämna in på, tänker jag. Men jag har lite svårt för att bara lämna bort min gamla dator hur som helst, hårddisken är ju full med mina sparade bilder och dokument.. Hur gör man då?

 3. Jenn - forever abroad

  Kloka råd! Har börjat lämna in slitna/trasiga kläder till t.ex. H&M som tar emot påsar och ger 15% rabattkupong per inlämnad kasse :) Det måste ju också vara bra?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Om man ändå tänkt köpa något klädesplagg på H&M är det såklart bra.
   Och bättre att lämna kläderna till återvinning än att låta dem gå i brännbara soporna åtminstone. Plaggen behöver ju faktiskt inte vara hela för att kunna återvinnas, utan trasiga strumpor och vantar går också bra att textilåtervinna, det är lätt att glömma. :)

 4. Katarina

  Slänger ytterst få saker, skänker det mesta. Har försökt sälja på Blocket/liknande men tycker det är tidsödande och mycket blir inte sålt. Vår återvinningscentral har en inlämningsstation där sakerna gås igenom av personer i daglig verksamhet som tar tillvara det de kan använda (de har en butik) resten som är helt skänks till välgörenhet och det trasiga lagas eller kastas/återvinns. Jättebra!

  Svara
 5. Patricia

  Är skeptisk till HMs & Co. ”ekoinitiativ”. Inte riktigt genomskinligt vad som händer med kläduppsamlingen i slutändan. Dessutom intressant att det är just ”slit-och-släng” företagen som satsat på uppsamlingen. I längden blir det nog mycket skonsammara för miljön att köpa och använda en tröja i bra material som håller i åratal, än en billig som håller i några månader, för att sedan lämna in till butiken för ”återvinning”. Därmed inte sagt att alla kläder inom dessa kedjor är av dålig kvalitet.

  Svara
  1. whitemaskgirl

   HM skickar sina textiler till Tyskland där det finns en fabrik (I:Collect (I:CO), Wolfen textile recycling plant) som återvinner all sorters textil. I övrigt håller jag med dig om att det är bättre att satsa på kvalité som håller länge.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det går ju att köpa kvalitetskläder och sedan lämna in dem till valfri form av insamling. Ingen av de stora kedjornas ”ekoinitiativ” kräver ju att det är kläder från de egna märkerna som lämnas in, eller ens att de är hela.
   Själv köper jag bara baslinnen från någon av de stora kedjorna, men lämnar däremot in en hel del plagg som av olika anledningar inte gått att sälja.

  3. Grym Ekonomi

   Jag är också skeptisk. Jag är det för att det inte känns okej när hållbarhet blir ett köpargument. Det ÄR ju inte hållbart att hålla på och handla på H&M som vi gör i väst. Sen ska man känna sig lite bättre för att man lämnar in kläder till återvinning. Näe, H&M om ni ville vara miljövänliga på riktigt skulle ni ändra på en hel del. Ikeas senaste initiativ är likadant. För mig blir det löjligt att sätta ihop Ikea och hållbart i samma mening. De är ju kända för att ha slit och släng-prylar.

   Lite off topic kanske…

   Men toppen att det finns initiativ som uppmuntrar folk att köpa/sälja begagnat. Det är supersmart och jag har personligen köpt och sålt bebisprylar för samma pris begagnat och gått plus/minus noll på en hel del grejer. Så bebis- och barngrejer är mitt tillägg till listan. Det slits ju knappt heller.

  4. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Håller helt klart med dig vad gäller bebissaker. Upplever också att det är betydligt fler vill köpa sådana begagnat istället för nytt, och sedan skänka eller sälja vidare beroende på skick etc. Sen om orsaken är ekonomisk, att urtvättade kläder innehåller färre kemikalier eller att man tycker det känns bra att köpa begagnat, det spelar ju ingen som helst roll. :)

 6. Anna

  Detta hör nog inte riktigt hit, men jag måste bara berätta att jag idag rensat min foto och minneslåda, det behövdes verkligen. Nu behöver jag inte ha ångest över massa foton och minnen, det som sparats ska sättas in, men det är betydligt mycket mindre än när jag började. Fy tusan vad jag sparat på bilder, på folk jag glömt vad de heter….
  Diplom fanns också, och nyckelringar!

  Svara
 7. Elfa

  Tips att i Apples egna butiker kan man återvinna telefoner och datorer. Mobilerna behöver inte ens vara Apple. Oftast kan man få en summa tillbaka, bra om man inte orkar, produkten är för trasig eller känner sig osäker på att sälja på blocket.

  Svara
 8. Elin-kristen feminist

  När det gäller datorer och mobiler tänker jag att inte fastna i uppgraderingshetsen är ett bra sätt att spara miljön. Min mobil är 4 år gammal och har nu börjat vara rätt seg och jag köpte ingen supermobil från början. Nu funderar jag på att köpa en ny och jag kommer nog ge bort min gamla eftersom den fortfarande funkar. Det skulle då för övrigt bli första gången jag köper en ny mobil innan den andra gått sönder. Det är min fjärde mobiltelefon i livet och jag är 34 år… Jag har ägt en ny dator som gick sönder totalt förra sommaren och var då ca 8 år gammal. De sista åren drevs den framgångsrikt med linux. Jag har nu en begagnad dator som är något år yngre och också drivs av linux.

  Jeans använder jag vanligen tills de är helt slut eftersom jag ofta har svårt att hitta en modell jag gillar så gör jag det används de länge. Jag ska kolla efter återvinning när nästa par går sönder.

  Varken cyklar eller soffor har jag ännu behövt slänga, hela möbler säljer eller ger vi bort till vänner. Vitvaror har jag inget inflytande över då jag bor i hyresrätt och jag får böja mig för vad de gör än så länge. Även där tror jag på att vara försiktig med att skaffa nya hit och dit. En riktigt gammal apparat bör bytas ut förstås.

  Svara
 9. Karin

  Det gäller nog att ta reda på vilka ställen som inte kräver att det man lämnar in är helt och rent. Att tvätta och laga kläder, filtar och annat kostar ju för den organisation som tar emot grejerna. Bara en tanke.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Helt klart, men till textilinsamling som många klädkedjor har numera, krävs exempelvis bara att plaggen är tvättade, vilket vi förutsätter att alla gör innan de lämnar bort något.
   Och elektronik, cyklar och vitvaror går ju att skänka/sälja i befintligt skick till någon som kan laga. Alternativt återvinningscentral som det står i texten. :)

Lämna ett svar