Att sälja saker på Tradera

Jag får ibland höra från personer som vill börja rensa hemma att de inte vet vad som är bästa sättet att göra sig av med prylarna, samt att de får dåligt samvete över att se alla saker som istället skulle kunnat vara tusenlappar på bankkontot.

Självklart känner även jag igen känslan och har även beskrivit den i inlägget Retroaktiv shoppingångest. I perioder säljer jag därför kläder och saker på Tradera och bara under 2013 gav det en intäkt på ungefär 1 700 kr.

I perioder tröttnar jag dock på allt arbete det innebär. Foton ska tas, annonsen skrivas, mail administreras och prylen paketeras innan man får lön för mödan och prylen nått sin nya ägare. Timpenningen är med andra ord riktigt låg men jag brukar motivera mig med att det faktiskt är pengar som ligger och skräpar i lägenheten som inte kan användas förrän varan sålts samt att försäljningen resulterar i nytt fritt utrymme.

Om du däremot inte har tiden eller inte behöver pengarna så är det väldigt skönt att packa ihop sakerna du vill rensa och köra iväg med dem till en välgörenhetsorganisation för att därefter komma hem till en renare hem. Vissa skänker pengar till välgörenhet varje månad, andra prylar och kläder, båda sätten är lika bra enligt mig.

Åter till dig som väljer att sälja saker på Tradera. Efter att ett par Tradera-auktioner slutat på 1 krona i försäljningspris har jag numera satt upp några riktlinjer för mig själv som jag tänkte dela med mig av:

 • Sätt en mental lägsta prisgräns. Jag har en gräns för när det är värt att sälja och när det är bättre att skänka bort saken. För egen del säljer jag inte saker där andrahandsvärdet eller nypriset för en likvärdig vara understiger ca 100 kr. Det är ingen garanti för att jag ska få ut detta pris, men det ökar sannolikheten.
 • Anpassa utgångspriset efter värdet. Tidigare satte jag alltid 1 krona som utgångspris då jag hört att det är bästa sättet att få igång en budgivningen. Numera vågar jag sätta ett något högre utgångspris för att slippa sälja saker allt för billigt.

Här om dagen sålde jag min hittills roligaste pryl på Tradera, det är den ni ser på bilden. Ett ark med fyra klistermärken med Apples logga från 90-talet. Jag hittade dem när jag rensade och slängde mängder av klistermärken och var på väg och slänga även detta när Herr Minimalist påpekade att någon säkert var villig att betala för det. Klistermärkena lades ut för en tjuga och såldes för omkring en hundralapp. Inga stora pengar i sig men jag blev glatt överraskad.

Har du några tips vid försäljning via Tradera?

25 tankar kring ”Att sälja saker på Tradera

 1. Sara

  Man kan sälja nästan allt på Tradera! T.ex. ett mkt gammalt och ickefungerande dataspel…;-)

  När vi lägger ut på Tradera ser vi till att göra det så att de går ut efter löning. Alltid sluttid på kvällen, gärna söndag kväll har vi kommit fram till. Numer lägger vi aldrig ut för mindre än 99kr, allt annat skänks.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag brukar också lägga upp sluttider på söndag eftermiddag/kväll. Eftersom jag själv har tid att sitta och lägga upp prylar på Tradera då tänker jag att folk måste ha tid att sitta och söka efter prylar också :)
   Smart att lägga sluttiden efter löning också, det är ingen strategi jag haft då det allt som oftast handlat om små belopp i mina mått mätt, men de där hundralapparna spelar kanske stor roll för många andra, särskilt om de bjuder på flera annonser samtidigt.

 2. spartankar.com

  Hej,
  Om man inte bo i en för stor stad finns också en hel del grupper köp&sälj , byttes eller skänk bort på Facebook.
  Det funkar för vissa saker.
  Att skänka bort är bra. Ganska många byter saker mot en triss. Jag tycker själv att det är bra. Inte för att man kan vinna men istället för att folk måste ge någonting och de måste vara intresserat av det de ska få.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Även jag är med i någon enstaka köp- och säljgrupp på FB. Försökte sälja min racercykel den vägen genom en särskild köp- och sälj-sida på FB inriktad på träningsssaker, men det lyckades ej så den får nog åka upp på Blocket inom kort.

   Bra tips att skänka bort saker mot en Triss! Jag håller med dig om att det måste till ett större intresse när folk åtminstone ska ge en symbolisk summa för saken och kanske ta sig tid att hämta etc. Så brukar jag även tänka på Tradera när jag sålt något väldigt billigt, att personen har i alla fall engagerat sig i att buda, betala, maila etc så saken/plagget kommer förhoppningsvis till användning nu :) Till skillnad mot om jag bara skänkt den gratis på ett eller annat sätt.

 3. ekomammaistan

  Jag säljer rätt mycket på Tradera, igår gick t ex ett flertal auktioner ut med barnkläder och lite retrogrejer. Bara de prylarna gav 2000 kr in. :-)

  Jag är också med i en del köp- och säljgrupper på Facebook, men min erfarenhet är att det är lättare att få saker sålt på Tradera. Samtidigt är det smidigt med vår lokala köp- och säljgrupp på FB för då kommer folk förbi och hämtar prylarna och jag slipper packa. Även smidigt att kunna köpa när prylarna finns i nästa kvarter och jag slipper betala för frakt.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det är verkligen bra extrapengar in! Nu blev jag inspirerad att lägga upp med saker på Tradera :) Ska gå igenom här hemma se om jag inte hittar ytterligare saker som kan vara lämpliga att göra sig av med. :)

   Jag har aldrig fått något sålt genom köp- och säljgrupper på Facebook ännu men tycker helt klart att det är bra att de finns.

 4. Anna

  Har försökt att sälja en jättefin långklänning och ett svärd på Tradera men utan resultat. Gav upp efter några försök. Bestämde mig för att behålla klänningen och be en sömmerska ta in den (har krympt ur den) istället. Bra mycket billigare än att köpa en ny.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag sålde också en fin klänning från ett väldigt dyrt märke på Tradera en gång, den kostade 3-4000 kr ny och var använd vid två bröllop. Den inbringade bara strax över 200 kr, knappt så det täckte kemtvätten jag kostat på den ;) Det var en jobbig känsla men man lär sig, och förhoppningsvis blev den nya ägaren nöjd och jag slapp få dåligt samvete varje gång jag öppnade garderoben och såg den hänga där. :)

 5. katarinf

  Jag lägger ut ett gäng annonser varje månad – en söndag två veckor innan löning. Tycker att det verkar som att min strategi är bra jag blir alltid förvånad hur mycket jag får betalt. Det gör stor skillnad när man börjar komma upp i lite omdömen också, så få folk att ge omdömen. Jag har provat att lägga lappar i paketen och har skrivit det i vinnarmailet. Men nu påminner även Tradera via ett utskick varje månad så det är bra.

  Vad gäller utgångspris varierar jag lite men det är väldigt sällan jag går under ett pris som känns OK att släppa varan för. Har ingen undre gräns för vad varan ska gå för utan jag säljer allt. Klart att stora grejer för lågt pris duckar även jag för.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att höra om din strategi och att den tycks fungera! Ska testa den i oktober. :)
   Jag har också kommit upp i många positiva omdömen vid det här laget, vilket känns roligt och som du skriver ger det kanske ytterligare trygghet åt potentiella budare.

 6. DilliePuff

  Mitt tips skull nog vara att ”allt” går att sälja. Precis som dina klistermärken som man tänker ”äsch de där kastar jag”, så har jag lagt upp gamla Lego-kataloger, broschyrer om Barbie från 90-talet och liknande… Och med tanke på att det egentligen bara var sånt som skulle kastas, blir det ju bra med pengar ändå.

  Och att man ska inte ge upp om man behöver göra kanske upp till 6-7 omstarter på annonsen! Har haft saker som inte sålts, men inte gett mig, när det väl blivit ett bud så har massor hängt på och buden trillar in hela tiden.

  Jag har lagt upp 100st annonser på Tradera varje månad sedan Maj. Och i snitt blir det 2000 kr i försäljning. Lägger aldrig från 1 kr just pga att jag vill inte behöva slösa tid på att packa och posta något som ändå inte ger mig några pengar… Startsumman sätter jag därför alltid på vad jag minst kan tänka mig släppa ifrån mig grejen för.

  Uppskattar er blogg jättemycket! Jag är helt själv i mitt liv om att resa mot att ”bli” minimalist, vilket blir tråkigt när man inte kan prata med någon om det! Så det är så underbart att kunna följa er blogg.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   100 annonser per månad sedan maj får mig att undra – Var får du alla saker ifrån? :)

   Bra tips gällande vad som fungerar att sälja, ibland är man kanske lite snabb att slänga eller skänka saker, även om jag själv försökt sälja såväl klistermärkssamling som bokmärkssamling utan framgång. Man får kanske vara lite mer envis och även prova sig fram vad som fungerar.

   Oss och våra läsare kan du alltid prata med om minimalism genom kommentarsfältet åtminstone, så känn sig inte ensam i din minimalistiska resa! Här finns många likasinnade att hänga med och inspireras av :)

 7. K.A.L

  Tack för den bästa minimalistiska blogg som finns! Jag har följt er ett tag, snubblade över er blogg av en händelse. För lite mer än ett år sedan började jag och min man rensa i samband med en flytt halvvägs över landet och till mindre bostad. Förutom att vi skulle ha mindre plats för prylar och möbler ville vi inte gärna flytta en massa onödigt ”skräp” så långt, och dessutom betala för det (vi behövde hyra flyttfirma och de tar ju mer betalt för mer bohag såklart).

  En vän till mig hade sen en tid tillbaka intresserat sig för minimalism och gav mig många tips på olika bloggar, i huvudsak amerikanska. Och trots att de var inspirerande på olika sätt blev jag smått frustrerad över att de oftast skrev om argument och anledningar till ett minimalistiskt leverne. Jag var ju redan såld på idén! Jag ville veta HUR! Hur exakt, i varje enskilt område i hemmet kunde jag resonera för att faktiskt rensa.

  Då hittade jag er blogg :) och behövde inte längre de andra! Supertack och jätteeloge för ett enkelt men suveränt uplägg där ni går igenom rum för rum, område för område. Och går igenom dem igen sen en andra gång, ett år snare. OCH att ni samtidigt bjuder in till kommentarer där ni aktivt deltar i och upprätthåller en dialog. På så vis får vi övriga läsare även en inblick i hur fler/andra resonerar kring ex.vis hur många par skor eller handväskor man faktiskt behöver, hur man kan hantera sin junklåda eller sladdhärvorna! Och både de som hunnit komma längre eller kortare på sin minimalstiska resa jämfört med er är inspirerande! För då kan jag spegla mig i er eller dem och se även mina funderingar och behov vädras. Och ibland få känna mig lite duktig om jag rensat mer än i alla fall just den läsaren! ;)

  Jag fortsätter, ett år och Gud vet hur mkt prylar lättare senare, skala av lagrena på den minimalistiska löken – ja det är sannerligen så att vad man trodde var oumbärlig vid en första rensning är det första som åker ut vid nästa! Även efter flytten har rensandet nämligen fortsatt. Trots all rensning före flytten blev ju allt trångt i den nya bostaden. Så nu är målet att rensa tills det i alla fall känns lika luftigt och rymligt som i gamla bostaden.

  Men det jag upplevt som tuffast i denna resa har varit sälja saker. Flyttlasset gick till en bostadsrätt (tagit bolån för första gången) pga det var enda möjliga sättet att få tag på bostad i den nya staden, och detta samtidigt som vi båda minskat våra inkomster (frivilligt byte till tjänst med mindre betalt samt ofrivilligt deltidsarbete). Tidigare när vi båda hade fasta heltidstjänster med bra lön och hyresrätt tvekade vi inte en sekund att skänka bort överflödiga prylar till välgörenhet. Det var, som ni också påpekat, vårt välgörenhetsbidrag. Men den här gången var det annorlunda, alla bäckar små var välkomna bidrag. Att hyra flyttfirma tvärs över landet går också på en ordentlig summa.

  Så jag investerade orimligt mkt tid till att bli av med prylar! Även för saker vi ville skänka då vi själva inte har bil och därmed inte kunde köra bort stora/tunga saker till Myrorna/liknande. Allt som oftast uteblev folk när de lovat att komma. Jag var mest aktiv på lokala facebookgrummer. Kan det varit så att jag valde fel forum? Jag vet ni nämner det emellanåt men jag hade verkligen varit hjälpt av lite mer konkreta tips kring försäljning – kanaler, krav vid annonsering/kontakt med intresserade mm. Detta blogginlägg ni har är visserligen den mest detaljerade gällande just detta men för mig som är Tradera-oskuld – hur funkar försäljningen? Rent konkret och praktiskt alltså. Jag förstår budgivningsdelen – men sen? Brukar man alltid posta saker? Och hur vet man att man kommer få betalt? Och kostar det inte väldigt mkt att posta? Har alltid tänkt det verkar vara bra mkt mer jobb kring en sådan försäljning mot då man träffas. Fst ni som har erfarenhet – är det kanske värt all jobb för då fårman faktiskt utdelning för jobbet? Alltså prylen såld? Och är det någon som har erfarenhet av att sälja till Pantbanken? Har nyligen sett att de säljer av ”finskålar” typ Orrefors. Och just den typen av skålar har jag sålt en masse till spottsyvrar! (Ni vet som man fått i student/examen/bröllopspresent). Hur ger panbanker betalt för den slags prylar? Är det tex hellre värt att ta med allsköns saker dit för då blir man av med mkt i ett svep? El får man knappt något där?

  Ursäkta längden på mitt inlägg – det är snudd på kapning! Men jag ville verkligen TACKA hjärtligt och förklara på just vilket sätt jag tycker ni är så bra! :) Och vore hemskt tacksam över lite konkreta tips kring försäljningar!
  /K

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Hej och tack för all positiv feedback! :)
   Visst är det kul att rensa och när det känns motigt är det även okej att ta en liten paus. Jag känner att det ligger ett litet rensningssug och pyr inom mig och tror att jag inom de närmsta månaderna kommer få ett ryck någon ledig helg och rensa flera saker som jag tidigare trott att jag vill behålla. :)

   Visst är det tråkigt att inte bli av med saker som kostat en hel del att införskaffa. Jag tycker generellt att Blocket lämpar sig bäst för saker som kan säljas för ett par hundralappar och uppåt och är skrymmande, det vill säga inte går att posta på ett smidigt eller kostnadseffektivt sätt. Tradera är lämpligt för saker som är små fysiskt och därmed lätta att posta till rimligt fraktpris. Tradera känns också billigare att använda sig av än Blocket eftersom Tradera vanligtvis endast kostar om du faktiskt får varan såld. Jag postar i princip alltid saker, tror en person kommit och hämtat en tröja en gång då hon bodde i närheten. Jag skickar varan först är jag ser att pengarna kommit in på mitt bankkonto, därmed blir det aldrig några problem med utebliven betalning etc. Jag chansar dock ofta på frakten och ibland blir det tyvärr fel, oftast till den som vunnit budgivningens fördel, men det går ju att kolla i postens tabeller exakt vad frakten kommer bli för en vara, bara att mäta med linjal och väga på köksvåg eller liknande.

   Jag tycker inte Blocket eller FB-grupper är så mycket smidigare än Tradera. Det kräver mer administration med att svara på mail, telefon, frågor, man ska stämma av så man är hemma när personen kan komma, och sen dyker den ändå inte upp :) På Tradera är det ju bara att lägga upp varan och sedan sköter det sig oftast själv fram tills auktionen går ut och det är dags att paketera, maila, få pengar och posta. Våga prova Tradera för några småsaker eller märkeskläder så får du en känsla för om du gillar upplägget eller inte.

   Jag har tyvärr ingen erfarenhet av Pantbanken så där kan jag inte uttala mig.

 8. Anders

  Några fördelar med Tradera jämfört med andra kanaler som jag ser det är dels omdömessystemet, och dels att hela processen är uppstyrd. Det gör att när du väl har lagt upp auktionen så är det bara att vänta på att du får ett mail från Tradera med summa att få betalt och adress att skicka till. Alternativt om den blev osåld, så får du möjlighet att starta om auktionen. Då slipper man problemet som uppstår på tex Blocket att man får väldigt mycket telefonsamtal och mail och förhandlingar hit och dit men det är inte säkert att det leder nånstans, och man kanske bestämmer tid att träffas och personen uteblir. En annan fördel för Tradera är att man kan lägga upp en auktion per objekt, i Blocket blir det ofta så att man lägger upp massa saker i samma annons pga annonskostnaden, då hamnar många saker i fel kategori och många annonser innehåller saker som redan är sålda.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag håller helt klart med dig vad gäller fördelarna du nämner för Tradera. En annan aspekt är att Tradera ger möjlighet till en större målgrupp eftersom du kan ha budgivare från hela landet (eller utlandet om så önskas) till skillnad från Blocket som mer riktar sig till folk i samma eller närliggande stad.

 9. K.A.L

  Tack ska ni ha! Både Fru Minimalista och Anders, för era svar. Eftersom jag inte riktigt förstått hur upplägget i Tradera funkar logistikmässigt för den som säljer så har jag nog även missat fördelarna med det. Det låter som att jag borde ge det ett försök, och som ni föreslår börja med någon enstaka pryl och se hur upplägget känns.

  Men jag tror jag även ska ta mig en sväng förbi Pantbanken och spana in potentialen. Stället känns tyvärr lite stigmatiserat bara, som att man bara skulle gå dit om man är luspank och inte har något annat val än att pantsätta sina ägodelar (och riktigt så illa är det inte ställt :). Synd, för egentligen fungerar ju även Pantbankerna som ”omsättningscentraler” för folks ägodelar, och helt i tidsandan med miljömedvetande och minimalism. Varför skulle det vara ”finare” att sälja sina saker på Loppis/Blocket/Tradera än till Pantbanken? Om de ger hyfsat betalt så är de ju rentav att föredra, för då slipper man ju all försäljningslogistik. De tar väl inte allt gissar jag, så märkeskläder får man kanske fortsätta lägga upp på Tradera, men för vissa saker (finskålar, bestick, gamla smycken mm) kanske det funkar bra? Jag kollar in och rapporterar hur det går! Och om det verkar vettigt kanske fler tillsammans kan ändra på gamla ingrodda föreställningar? :)

  Lycka till i vidare storreningsryck! Jag känner igen den där känslan ;) Haha, nu för tiden är det nästan så jag längtar till storhelger bara för att få tid till att storrensa! Bäckar små i all ära, det är trots allt lättnaden att bli av med saker som är den stora behållningen med rensningen!

  Svara
  1. K.A.L

   Hej igen! Efter ett besök på pantbanken kan jag rapportera att det inte är någon större idé att traska dit, det är knappt något alls man får av dem. Till och med mannen bakom disken rekommenderade att jag hellre sålde på Tradera :)

   Men då vet vi det! Så, det får väl bli ett Tradera-ryck någon helg snart. Tack igen för goda råd!
   Mvh / K.A.L

 10. Karin Foru

  Det bästa sättet att sälja saker på tradera idag är helt klart http://www.simplet.se.
  Använde dem för en månad sedan. Kartonger stod utanför dörren och väntade på mig när jag kom hem från jobbet. Fyllde kartongerna med mina saker och lämnade in dem på mitt närmaste schenkerombud. (Retur sedlar fanns redan på kartongerna)
  ett par dagar senare fick jag ett kvitto på vad de mottagit och sedan sålde de mina saker till priser jag aldrig trott varit möjliga

  De fraktar sakerna från dig kostnadsfritt. Med deras ord ”Vi fotar professionellt och säljer på rätt plats vid rätt tid för optimal utdelning”.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det låter oerhört smidigt, hur stor del av kakan går till företaget och ur stor del får du?
   Sellpy.se har en liknande tjänst som jag testat, där tror jag att jag fick 40% av summan de sålt för, vilket i slutändan inte blev så mycket pengar trots en hel ikea-kasse med saker. Men grymt skönt att knappt behöva lyfta ett finger, de skickar ikea-påse som packpåse och hämtar upp sakerna vid dörren, tar bilder och administrerar.

  2. Karin Foru

   De ger mellan 60 och 75% av vinsten till sina kunder. Jag fick 65%. =)

 11. Kim Orre

  Karin Foru jag undrar bara… det står att man ska uppge kontonummer på simplet.se hemsida.
  min tanke e man ska väl aldrig ange konto uppgifter??
  Annars låter det kanon för mig. Jag har ärvt sjukt mycket märkes Barnkläder. Bla. Har alldeles för mycket av mycket. O väldigt ont om tid att lägga ut allt.
  verkar som det är värt det för mig. Eftersom det säkert blir en slant även om dom tar ca 40% då av försäljningen om jag förstått det rätt? Mvh madde

  Svara
  1. Karin Foru

   Just kontonummer är helt ofarligt att ge ut. Det är ju samma som du ger ut om du säljer privat på exempelvis tradera. Det går bara att sätta in pengar med den informationen. Det är ditt kreditkortsnummer du ska akta dig för att ge bort till folk.

   Jag frågade faktiskt Simplets kundtjänst om detta och de sa att man kan lämna bankkonto rutan blank om man vill och istället ringa in den informationen ifall man föredrar det.

   Min mamma har iallafall använt tjänsten nu för att sälja några gamla skinnställ och hon sa att det gick mycket smidigt.

Lämna ett svar