Andra omgången i sladdlådan

Nästan precis ett år efter första rensningen i sladdlådan gav jag mig på samma låda igen. Sist gjorde jag utan problem mig av hela 26 sladdar men behöll trots det ganska många och frågan var nu om jag verkligen använt några av dessa sedan sist samt om jag fortfarande anser mig behöva dem.

Till min förvåning var lådan proppfull med idag uppenbart onödig sladdar. Jag hade under de senaste tolv månaderna inte använt en enda av de sladdar jag faktiskt behöll och gjorde mig därför av med följande åtta sladdar:

 • USB-förlängningssladd (-2)
 • HDMI-sladd (-1)
 • Datorströmsladd (-1)
 • Optisk ljudkabel 5m (-1)
 • Coax-bildsladd 2m (-1)
 • Coax-ljud- och bildsladd 5m (-1)
 • iPhone 4-docka (-1)

Dessutom hittade jag en hel hög tekniska prylar i samma låda som även de åkte ut på grund av att vissa var trasiga samt att jag inte har någon som helst användning för dem, varken idag eller inom överskådlig framtid:

 • Laddningsbara batterier (-4)
 • El-fjärrströmbrytare (-3)
 • El-fjärrkontroller (-3)
 • El-timers (-2)
 • SATA-hårddiskar (-2)
 • Batteriladdare (-1)
 • Påhängsströmbrytare (-1)

Utöver tekniska prylarna på listan ovan skänkte vi ett 30-tal vanliga batterier till mina föräldrar som har betydligt fler batteridrivna prylar än vi.

Så här i efterhand är jag förvånad över att jag behöll så pass många sladdar och redundant elektronik när jag rensade sist. Jag har något svagt minne av att jag rättfärdigade beslutet med att de kostat väldigt mycket pengar att införskaffa, att jag nog borde kunna få ut en del pengar för dem på exempelvis Blocket eller Tradera, samt att man aldrig vet när man själv kommer ha nytta av dem igen. Nu blir de istället donerade till Myrornas elektronikavdelning med hopp om att komma någon annan till användning. Skönt!

Att försöka leva minimalistiskt är sammanfattningsvis verkligen som att skala en lök. Det blir bara lättare och lättare att identifiera och göra sig av med onödiga prylar allt eftersom tiden går.

Vad har du för områden som är redo för en andra rensningsomgång?

Trevlig helg önskas från Malmö där vi strax ska börja helgen på bästa sätt med en god hotellfrukost! :)

9 tankar kring ”Andra omgången i sladdlådan

 1. Anna

  Jag brukar rensa mina skåp och lådor med jämna mellanrum just därför att den där prylen som verkade värd att spara faktist inte var det. Detta är svårt att se första gången man rensar, andra gången har jag ett bättre tidsperspektiv på att jag inte har använt prylen och inte behöver den, precis som du kom på. Jag har börjat märka mina sladdar med en dymo eftersom när jag köper en elektronisk pryl får en massa olika sladdar och vid inköpstillfället vet jag inte vilka som kommer att användas. Detta gör det lättare att rensa samt slänga allt som har med en viss pryl att göra om/när den är uttjänt.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Smidigt att kunna märka upp sladdarna. Håller verkligen med om att det blir lättare att slänga då man även har ett tidsperspektiv på sakerna dvs är medveten om när man använda saken sist. :)

 2. Camilla

  Jag borde nog också rensa bland sladdar. Man får ju alltid en massa extra när man köper dator/tv och de är bara nedslängda i en låda. Tror inte ens jag vet vad vissa är till för!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Kör hårt! Även vi hittade massor av sladdar vi knappt kom ihåg hur de kom in i hemmet när vi rensade första gången. :)

 3. Tant Sviskon

  Annars är ju timers och fjärrströmbrytare väldigt bra sätt att spara pengar om man använder dem! Jag är ju ett fan av att använda de saker man har.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Vi gillar så klart också att använda det vi har men några av våra timers/strömbrytare var trasiga och några använde vi inte så det var ett enkelt beslut till slut. :)

 4. Pingback: Ett ormbo i hallen – sladdlådans revanch | Vilse i enkelheten

 5. Isflingan

  Har nu rensat bland alla elprylar och batteridrivna apparater inkl dess sladdar och tillbehör. Blev en hel del som åkte ut till antingen bättre behövande eller tippen. Men tyvärr är det ändå mycket kvar som jag inte vågar göra mig av med utifall jag skulle behöva dem en annan dag. Får väl helt enkelt göra om samma procedur om ett år igen eller så. Men just idag känns det skönt iallafall :)

  Svara

Lämna ett svar