Partiella utrensningar

Har du också hittat tillbehör i hemmet som egentligen hör ihop med något som redan rensats ut? Exempelvis bruksanvisningar avseende utrensade produkter, sladdar till sålda tekniska prylar eller knappar till bortskänkta klädesplagg.

Här om veckan rensade vi bland gamla manualer och bruksanvisningar. Vi insåg då att vi inte hade kvar vissa av produkterna de avsåg. Två veckor senare rensade vi bland handdukar och hittade av en slump en trasa/mopp till vår förra golvmopp som gick sönder. Själva golvmoppen är utrensad, men en avtagbar trasa blev kvar trots att vi nu har en helt annat typ av golvmopp.

manual_bruksanvisning

Det fick oss att börja fundera kring ett vanligt förekommande fenomen, nämligen ofrivilliga, partiella utrensningar. Åtminstone för vår del är de så gott som alltid ofrivilliga. Du rensar ut något och skänker, säljer eller slänger den väsentliga saken, men vissa tillbehör blir av misstag kvar i en låda eller gömma i hemmet. Vi kom fram till att fenomenet främst uppstår när det är saker som består av eller är naturliga att plocka isär i flera delar.

Några exempel förutom de ovannämnda är:

Kläder. Luvor på jackor eller andra detaljer på kläder som går att ta loss, liksom extraknappar till klädesplagg. Visst kan hyfsat neutrala knappar komma till användning ändå, men säljer du en jacka hade nog köparen uppskattat att även få med en tillhörande extraknapp.

Tekniska prylar. Hur vanligt är det inte att ha sladdar liggandes i en låda och inse när du väl rensar bland innehållet i sladdlådan, att du gjort dig av med något som sladden egentligen hörde ihop med.

Sladdar V2

Flerpack. När du köper något och får en eller flera extra på köpet som du egentligen inte vet om de kommer användas. Ett konkret exempel är skärmskydd till mobilen där Herr Minimalist sålde mobilen men det extra skärmskyddet blev kvar i hemmet och passar inte till någon av våra nuvarande modeller.

Väskor. Axelremmar och andra remmar och detaljer till väskor. Fru Minimalist sålde tidigare en väska som vid köpet hade remmar som knäppts loss i en önskan att göra väskan mer minimalistisk. I sista stund upptäcktes misstaget och den nya ägaren fick med tillbehören.

Utrensade väskor

Barnsaker. Barnsaker som ska kunna växa med barnet och ändras allt eftersom barnet växer. Exempelvis barnvagn, babyskydd och bilbarnstol där du har olika delar och exempelvis remmar, bälten och nackkuddar som kan fästat på olika sätt utifrån barnets storlek och vikt. Ett par månader efter att vi sålde vår barnvagn hittade vi bältet till sittdelen. Eftersom Storasyster Minimalist var ett barn som satt still i vagnen hade vi aldrig bemödat oss att sätta dit det.

Förpackningar. Vi har tidigare skrivit om att spara originalkartonger inför försäljning. En av nackdelarna med att spara dem är den överhängande risken att de blir kvar betydligt längre än vad själva prylen är det.

Lådor i lådan

När du rensar ut en pryl eller ett klädesplagg nästa gång, fundera då över om det finns några tillbehör till saken som du förvarar på annan plats i hemmet och som du borde passa på att rensa ut i samma veva.

Detta är några exempel på när utrensningen av saker och kläder bara blir partiell och inte fullständig, kanske har du ytterligare exempel att bidra med i kommentarsfältet?

17 tankar kring ”Partiella utrensningar

 1. Sanna

  Mycket bra tips! Jag sålde nyligen en jacka och skickade med jackans extraknappar. Hittade dem som tur var innan jag skickade iväg jackan.

  Svara
 2. Händelsevis

  Bra inlägg! Ska komma ihåg att slänga ut extrakuddarna när jag slänger min trasiga cykelhjälm. Den nya har som väl är inga lösa delar :-)

  Svara
 3. K

  Jag sålde en handväska nyligen, och när jag funderade på hur jag skulle slå in den inför frakt kom jag ihåg att den haft en tygpåse medföljande, ni vet en sådan som skyddar väskan/ som man kan lägga väskan i vid förvaring. Den har jag i stort sett aldrig använt, har ingen användning för & är en sådan detalj som köparen ev kan bli lite glad för, i och med att det är en original-detalj. Jag vet att jag hade uppskattat det, tramsigt nog :) bara för att det känns mer som att man får ”hela” originalprodukten. Vet inte vad köparen tyckte men skönt för mig på ett sätt att ta avsked av ”hela” produkten, inte ha en tygpåse kvar med väsk-logotyp som jag ändå inte har användning för.

  Svara
  1. Hanna

   Alla dessa sladdar som kommer med när en köper elektronik, vissa sladdar blir ju redan då dubbletter samt att vissa sladdar kanske aldrig används.

   Kanske ska ta med några sladdar till far min så får han ta ställning om han behöver ngn alt får de ges vidare till skänkes.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Håller med dig om att det var en bra detalj att skicka med, inte minst för att du själv förmodligen inte hade haft någon användning för den.

  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det är en jättebra grundregel.
   Men om man exempelvis tar bort en huva från jackan är det ju svårt att förvara den med jackan när jackan används, eller tar bort en detalj från jackan så vill man ju inte gärna förvara den i jackfickan flera år fram i tiden. :)
   Likaså bruksanvisningar och manualer till vitvaror eller tekniska prylar, de kan ju inte gärna förvaras tillsammans med vitvarorna etc. Hur gör du där?

  2. Madeleine

   Jag förvarar alla manualer i samma plastficka. När man ändå måste leta igenom efter en specifik manual så ser man vilka som är utdaterade och kan rensa ut det samtidigt. När det gäller löstagbara luvor förvaras de i samma korg som mina mössor.

 4. ANNA

  Jag hittade dammsugarpåsar till förra dammsugaren (vi bytte för ett gäng år sedan) när jag tömde, rensade ur och städade Städskåpet sist… Typisk onödigt att ha kvar. Jag har vid ett tidigare tillfälle slängt ett extramunstycke som hörde till samma dammsugare.

  Sladdar, remmar och snörningar är precis sådant som lätt blir kvar här med å sambon envisas med att spara varenda kartong till de myriader av datorprylar han har så sånt blir ofta kvar här tills jag får fnatt och påpekande rensar ur lådorna och visar att han inte har kvar det som bodde i dem.

  Fästen till cykel-lampor och cykel-lampor som saknade rätt fäste, en hel hög sånt åkte ut härifrån härom året.

  Mysko tillbehör till köksmaskiner kan också bli kvar eller lock till burkar/burkar till lock som sorterats bort. Jag förvarade ett tag lock på ett ställe och staplade burkar smidigt och platssparande i varandra. Nu är många burkar utrensade (alla plastburkar som rensas ur samt glassbyttor i plast används till att skicka stötkänsliga saker jag säljer på Tradera) och resten får lätt plats ihop med locken.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Håller helt klart med dig gällande mysko tillbehör till köksmaskiner. Nu har vi väldigt sparsamt med sådana själva, men jag vet att min mamma som har stora mängder köksmaskiner och ändå fler tillbehör, rensade bland dessa för något år sedan och knappt visste vad de olika tillbehören var för något och än mindre vad de hörde ihop med. :)

   Numera har vi bara glasförvaringsådor/matlådor i glas, och bara i två olika storlekar. Det är väldigt skönt, inte minst för att underlätta att hålla rätt på tillhörande lock.

 5. thomaskuca

  När det gäller manualer så laddar jag ner en digital kopia av manualen om det finns, sen slänger jag pappersversionen, alternativt förvarar den tillsammans med lådan om jag känner att det någon gång kommer säljas vidare.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det bästa är när de går att ladda ner digitalt. Svårt dock med alla vitvaror etc eftersom de ofta hör till bostaden och kan vara bra för nästa ägare att få manualerna för, och man vill ju inte heller spara vitvarans låda och lägga manualen där. ;)

  2. ninni

   Jag laddar ner en digital kopia, eller så scannar jag in den del av manualen som är intressant (oftast är ju manualen på en massa olika språk så jag scannar bara in den svenska delen). Det är ju plättlätt att ge vidare manualen på detta sätt om man säljer prylen eller som Fru Minimalist skriver, när man lämnar en lägenhet där vitvarorna står kvar.

 6. Moa

  Hög igenkänningsfaktor! Jag sparar alla lösa knappar, trots att det finns en välsorterad knappaffär i stan som har knappar i alla storlekar och nästan alla färger. Dessutom är jag kass på att sy i knappar…

  Svara
 7. Marie

  Någon som har kommit på något bra knep för att komma ihåg alla extraknappar och liknande som man sparar och sparar trots att plaggen inte finns kvar?

  Svara
  1. K

   Väldigt små saker som hör till jackor & dyl stoppar jag gärna (om det finns) i en av jackans fickor, tex en liten med dragkedja. Då följer de sen med plagget vid försäljning/skänkning/slängning & slipper samlas hos dig. Funkar ju såklart bara till knappar & dyl, inte större tillbehör, men då kan man ju också i Marie Kondo-anda försöka ha allt som har med varandra att göra i samma, eller mkt närliggande förvaringsyta?

Lämna ett svar